Westerlo - oktober 2016
Jaargang 6 - nummer 9
 
 
  Inhoud 
 
 
Wie wordt de volgende Amerikaanse president?

 
 
 
Dinsdag 8 november is het zover! Dan vinden de 58ste presidentsverkiezingen plaats in de Verenigde Staten.
Donald Trump versus Hillary Clinton. Zelden keek de ganse wereld zo gespannen toe...
 
Bart Kerremans, politicoloog en hoogleraar internationale relaties en Amerikaanse politiek aan de Katholieke Universiteit Leuven, gaat in deze boeiende lezing op zoek naar de factoren die een bepalende rol spelen in deze verkiezingen.
 
 
maandag 24 oktober om 20.15 uur
toegang: 5 euro
reserveren gewenst
 
 
 
 
 
Eerste Hulp Bij Dementie-koffer
 

De bib stelde in samenwerking met Lokaal Dienstencentrum TerHarte en Woonzorgcentrum Parel der Kempen in het kader van Westerlo, Dementievriendelijke Gemeente, een EHBD-koffer samen.
 
EHBD staat voor Eerste Hulp Bij Dementie en is een eerste kennismaking met de hoeveelheid informatie die over dit thema bestaat. Als er een vermoeden van dementie bestaat of er reeds een diagnose is gesteld, roept dit immers vaak veel vragen op.
 
De EHBD-koffer bundelt een selectie materialen en biedt zo de kans om alles op een rustige manier thuis te verkennen.
 
De informatie bestaat uit informatieve boeken, getuigenissen van naasten, kinderboeken over dementie, dvd's, brochures, verwijzingen naar websites en een overzicht van andere boeken en materialen in onze collectie.
 
De koffer
* kan je uitlenen in de bib, als je lid bent.
* bevat verschillende materialen, maar wordt geteld als één uitlening.
* kan je vier weken lenen en eventueel nog vier weken extra houden, indien hij niet gereserveerd is.
* kan je aan de infobalie opvragen en moet je na gebruik ook daar terug binnenbrengen, waar hij wordt nagekeken en ingenomen. 
 
Naast de EHBD-koffer heeft de bib nog een ruim assortiment aan materialen over dementie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Digitale Week

Tijdens de digitale week organiseert de bib en Lokaal Dienstencentrum enkele korte workshops of infomomenten voor absolute beginners in de digitale wereld. Deze worden gegeven door vrijwilligers in kleine groepjes.
 
Inschrijven kan je via het onthaal van Lokaal Dienstencentrum (014 53 87 87).
 
 
 

 
 
Less House More Home

 
de website van Inge
Inge Coolkens (mama, echtgenote, leerkracht en interieurstyliste) richtte 'Huis vol d'Inge' op. Haar motto: een gezellig en stijlvol interieur kan voor iedereen en voor elk budget.
 
Tijdens deze lezing leer je welke sites en apps echt interessant en nuttig zijn als het over interieur gaat. Je maakt kennis met de trends van 2016 en 2017 en leert hoe je zelf aan de slag kan om meer sfeer te creëren.
 
Je zal zien: in ieder huis schuilt een echte thuis! En dat droominterieur... Stap voor stap komt dat er wel!
 
 
woensdag 12 oktober om 20.15 uur
gratis toegang
reserveren gewenst
 

 
 
 
 
Wanderer's Blues

 
Wanderer's Blues is het relaas van Marijke, een eigenwijze, zelfverklaarde ontdekkingsreizigster, en Jeroen, een eigenzinnige en creatieve fotograaf die maar al te graag mee op avontuur gaat. Hoe vaker ze 'on the road' zijn, hoe enthousiaster ze worden van alle mooie steden, dorpjes, landschappen, culturen en mensen die hun pad kruisen.
 
Om al hun reisverhalen, -tips en fotomateriaal te kunnen delen, hebben ze de blog Wanderer's Blues opgestart.
 
En dan blijkt dat reisverhalen, fotografie, creativiteit, ecologie en digitaliteit perfect hand in hand gaan...
 
Een inspirerend relaas!
 
donderdag 13 oktober om 20.15 uur
toegang gratis
reserveren gewenst
 
 
 
 
de blog van Marijke en Jeroen
 
 
 
Bibkids - Minecraft: Bouw de bib van je dromen!

De digitale Week staat in het teken van 'Maak je droom!'. In dit kader gaan we voor een heuse Minecraft Pop-up Dojo. Tijdens deze workshop kunnen kinderen samen de bib van hun dromen bouwen in Minecraft.
 
Zij worden deskundig bijgestaan door de bereidwillige en enthousiaste vrijwilligers van CoderDojo Westerlo.
 
zaterdag 15 oktober
van 9.30 - 12.15 uur

deelname gratis
reserveren verplicht
 

 
 
 
 
Bibkids - Omschakeling etiketten

Nóg liever lezen met een vernieuwde indeling!
 
In september zijn we gestart met de omzetting naar nieuwe etiketten in onze jeugdafdeling. Een groot werk! In onze nieuwsbrief houden wij je graag op de hoogte van de vorderingen en leggen we stap voor stap uit wat er voor onze lezers verandert.
 
We zetten de nieuwe kleuren en leeftijden op een rijtje:
Voor lezers tot en met het 3de leerjaar verandert er heel wat:
 
De kleur verandert: de groene etiketjes worden nu gele etiketten. Maar ook het 3de leerjaar kiest uit de 'gele boeken'.
 
We gebruiken vanaf nu de nieuwe AVI-leesniveaus: AVI start, M3, E3 enz. Wie toch nog het oude systeem gebruikt, kan de conversietabel raadplegen.
 
Graag lezen is veel belangrijker dan het puur technisch lezen, dat willen wij ook als bib meegeven. Daarom zijn de boeken voor de eerste lezers beperkt tot AVI E4 (het vroegere AVI 4). Wie al wat verder gevorderd is, kan zelf zijn of haar keuze maken tussen de vele leuke leesboeken aan de hand van de vijfvingertest en het genre dat wordt aangegeven op het etiket. 
 
Extra: samenleesboeken en de groeiboeken krijgen een aanduiding op het etiket, zo vind je ze gemakkelijk terug. Let op: samenleesboeken vind je op het laagste AVI-niveau, de groeiboeken op het hoogste leesniveau (max. E4).
Heb je nog vragen hierover? Spreek ons dan gerust aan tijdens een volgend bezoekje!
 
 
 
 
 
Bibkids - Voorleeskwartiertjes

 
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn van harte welkom op woensdag 26 oktober om 14 uur voor weer een heerlijke portie  voorleesplezier!
 
gratis toegang -
inschrijven niet nodig
 
 
 
 
Wereldfilm: Magallanes
 
 
de trailer
 
 
Magallanes, ooit militair, is nu taxi-chauffeur en nog steeds een vertrouweling van de familie van kolonel Rivero, onder wiens bevel hij ooit diende. Rivero is ondertussen oud, half verlamd en dement.
 
Op een van zijn saaie tochten met de taxi pikt Magallanes een jonge vrouw op. Hij schrikt als hij haar ziet, want in haar herkent hij Celian, destijds het minderjarige meisje van de kolonel. Hij schaduwt haar en komt te weten dat ze nu zelfstandig kapster is, met een onooglijk grote schuld.
 
De film begint erg raadselachtig, maar beetje bij beetje valt de puzzel in elkaar. Hij graaft in het duistere verleden van Peru van de jaren '80 en '90, toen het land een bloedige burgeroorlog beleefde tijdens de jaren van Sendero Luminoso. Het was een tijdperk waarin militairen (en ook guerrilleros) zich ongestraft te buiten gingen aan geweld tegenover vrouwen. Misdrijven tegen de menselijkheid die nu nog hun schaduw werpen op het dagelijks leven in Peru.
 
organisatie:
Wereldraad Westerlo

donderdag 20 oktober om 20 uur
toegang gratis
 
 
 
Kelly's Tijdschriftentips
 
In het kader van de digitale week zetten we onze computertijdschriften in de kijker:
 
 

iCreate is gemaakt met passie en aandacht voor alle Apple-producten. Het helpt je om meer te halen uit jouw hardware én software.
 
Elke editie van iCreate bevat 100 pagina’s met creatieve tips, boeiende artikelen en grondige besprekingen van de nieuwste producten. Met de diversiteit aan workshops heeft je Mac straks helemaal geen geheimen meer voor jou.
 
iCreate is er zowel voor de beginnende als de meer gevorderde Mac-gebruiker.
Door de stapsgewijze aanpak kun je immers op je eigen niveau aan de slag.
 
Natuurlijk wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan de iPhone, iPad, Apple Watch en aan andere technologieontwikkelingen en randzaken rondom Apple.
 
Clickx is een maandelijks Vlaams tijdschrift over computer en internet en brengt een unieke kijk op de digitale wereld, met een gefundeerde mening. 
 
Het team achter Clickx zorgt voor een evenwichtige mix tussen computer- en multimedianieuws en kijkt verder dan zijn neus lang is.
 
Het magazine bevat achtergronddossiers en koopgidsen, maar ook tests van hardware, software en diensten, en helpt de lezer meer uit zijn multimedia te halen dankzij de talrijke (video)workshops, cursussen, hints en tips.
Met een pc kun je echt meer dan alleen wat internetten en mailen! Voor iedereen die geïnteresseerd is in testen, tips en techniek op het gebied van computers en alle andere digitale apparaten is er PCM, het Personalcomputer Magazine.
 
PCM is een maandblad dat u op de hoogte houdt van de ontwikkelingen op het gebied van computers, audio en software.
Het richt zich in zijn artikelen zowel op de beginnende thuisgebruiker als op de gevorderde computeraar of professional.
 
 
Next Life (voorheen Google Life) houdt de lezer op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie, gadgets, lifestyle en meer. In het magazine vind je reviews en praktische workshops.
 
Daarnaast informeert het de lezer over innovatieve producten, van Google én anderen, om je leven gemakkelijker te maken.
Zowel hardware als software komen in het magazine uitgebreid aan bod.
 
Kortom, hét tijdschrift voor iedereen die meer wil weten over apps, smartphones, Android, media streamen, digitale tv en nog veel meer.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
 
een fragment
Kate Tempest, de jonge Londense die als 16-jarige aandacht begon op te eisen door te rappen tegen voorbijgangers, is ondertussen niet meer weg te denken uit het Britse culturele landschap. Voor haar poëzie ontving ze op haar 27ste de Ted Hughes Award, haar theatertour werd vol lof onthaald in The New York Times en The Guardian noemt haar een van de meest briljante Britse talenten. In Rough Trade ligt haar lp als aanrader op de toonbank en haar debuutroman was meteen uitverkocht. Nu is de Nederlandstalige versie ervan verschenen, De stenen die de huizen bouwen.
 
De jonge Londenaren Becky, Harry en Leon verlaten de stad in een vierdehands Ford Cortina met een koffer vol gestolen geld. Pete, Becky’s vriendje, laten ze achter, op de avond van zijn surpriseparty.
 
De auteur laat je het hedendaagse leven in rauw Londen verkennen, bekeken door een haarscherpe morele microscoop. Ze neemt je mee naar de huizen en harten van gewone mensen en hun families en laat je op die manier momenten van schoonheid, teleurstelling, ambitie en mislukking zien. Wat blijkt? Goede bedoelingen leiden niet altijd tot goede beslissingen...
 
Scherp maar nooit cynisch, en gedreven door empathie en ethiek roept deze roman de vraag op hoe we met elkaar kunnen leven en van elkaar kunnen houden...
 
 
Andere blikvangers:
 
 
 

 
Een jong stel uit Parijs besluit een jaar lang rond de wereld te zeilen. De reis brengt hen naar Antarctica en ze gaan aan land op een onherbergzaam eiland. Terwijl ze het uitgestrekte gebied verkennen, steekt er een zware storm op. Eenmaal terug in de baai van het eiland kunnen ze hun zeilschip door de hoge golven niet bereiken. Een vervallen barak biedt onderdak, maar als de storm de volgende ochtend is gaan liggen, ontdekken ze dat hun schip is losgeslagen en verdwenen. Plotseling zijn ze van de buitenwereld afgesneden, moederziel alleen.
 
Eén ding staat vast: er zal geen redding komen tot de winter voorbij is. Hoe trotseer je de honger en de uitputting? En als je dat overleeft, hoe keer je dan terug in de beschaafde wereld?
 
Plotseling, alleen. De auteur, Isabelle Autissier, zeilde als eerste vrouw solo de wereld rond.

 
 
een proevertje
 
 
 
de auteur over 'De rekening'
 
 
 
Een parttime baantje in een videowinkel, een paar vrienden, en een dagelijkse routine die doorgaans eindigt met een pizza in zijn eenkamerappartement in Stockholm. Ziehier het leven van de hoofdpersoon - tot hij een merkwaardige rekening krijgt.
 
Hij moet een gigantisch bedrag betalen voor al zijn ervaringen en zijn geluk tot dat moment. Huh?! En hoe kan uitgerekend híj, zonder grootse dromen en tevreden met zó weinig, zó'n enorme rekening krijgen?!
 
De rekening is een zeer originele, korte roman, waarin de vraag wordt opgeworpen wat wij onder geluk verstaan en hoe dat wordt gemeten.
 
Zwarte humor, de aandoenlijke hoofdpersoon, de luchtige ondertoon gecombineerd met toch een dosis scherpe maatschappijkritiek levert een heerlijk verhaal op om in één ruk en met een glimlach uit te lezen.
 
De auteur is naast succesvol romanschrijver ook een gevierd toneelschrijver in Zweden.
 
Voor de val. Op een mistige zomeravond gaan tien mensen in Martha’s Vineyard aan boord van een klein privévliegtuigje: negen rijke mensen die daar thuishoren, én een kunstenaar die toevallig aan boord belandt. Zestien minuten later stort het vliegtuig neer in zee. De enige overlevenden zijn een jongetje van vier en Scott Burroughs, de kunstenaar, die het kind weet te redden.

Afgewisseld met flashbacks naar de levens van de passagiers en bemanningsleden van het vliegtuigje die het niet overleef­den, ontvouwt zich het verhaal van Scott, het jongetje, en de fragiele vriendschap die zich ontwikkelt tussen dit onwaar­schijnlijke duo.
 
Langzamerhand rijst het vermoeden dat er iets achter de vliegtuigcrash zat – er zijn te veel bizarre toevalligheden.
Waarom zaten er zo veel invloedrijke mensen aan boord van deze vlucht?
Was het ongeval een mechanische of een menselijke fout, of was er iets anders aan de hand?
 
 
de eerste hoofdstukken

 
 

 
Mathea Martinsen heeft nooit veel met andere mensen te maken gehad. Maar één ding heeft ze wel begrepen: ze zijn niet als zij. Nu, als oude vrouw, wordt ze getroffen door een groot verdriet en bevangen door de vrees te zullen sterven zonder dat iemand van haar bestaan geweten heeft.
 
Mathea breit oorwarmers, loopt het bejaardencentrum voorbij alsof het een motorclub of een dansschool was - of iets anders waar ze geen enkele belangstelling voor heeft - en vraagt zich af wat ze zal antwoorden als iemand haar vraagt hoe laat het is.
 
De Noorse Kjersti Annesdatter Skomsvold behandelt in Hoe harder ik loop, hoe kleiner ik ben met ernst en humor, op een heerlijke, onsentimentele manier grote thema's als eenzaamheid en dood.
In april 2016 begonnen de werkzaamheden aan een nieuwe, 8 kilometer lange gaspijplijn in de Westhoek. In dat gebied woedde genadeloos de Eerste Wereldoorlog. Duitse, Britse, Franse en Belgische soldaten streden er dag in, dag uit in de loopgraven en velen lieten er het leven.
 
De opgravingen hebben niet alleen stoffelijke resten, maar ook bunkers, munitie en dagelijkse gebruiksvoorwerpen blootgelegd. Kortom, een schat aan informatie over het frontleven tijdens de Eerste Wereldoorlog.
 
In Onder Vlaamse velden volgt Arnout Hauben het archeologenteam tijdens de opgravingen. Samen gaan ze op zoek naar sporen en doen ze kleine vondsten waarachter een groot verhaal schuilt. Ze proberen de stoffelijke resten te identificeren en toetsen hun ontdekkingen aan historische feiten.
 
En natuurlijk praat Arnout ook met de omwonenden, wier eigen kleine geschiedenis onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van hun streek en hun land.

 
de website van het gelijknamige tv-programma
 

 de officiële website van de auteur

 
De zevende in de reeks Puur Pascale is een feit.
 
In Beter eten is beter leven brengt Pascale Naessens haar levensstijl, die helemaal in het teken staat van gezelligheid en romantiek, prachtig in woord en beeld.
 
Ze verwerkte pure en natuurlijke producten tot meer dan 75 eenvoudige, smaakvolle en gezonde gerechten.
 
Haar motto: volop genieten van lekker, voedzaam en gezond eten.
Ontdek hoe je van optimisme een levensstijl kunt maken. Optimisten zijn gezonder en leven langer. Ze zijn gelukkiger en succesvoller. Waarop wacht je nog? Word optimist!
 
Sinds het wereldwijde succes van 'Geluk: The World Book of Happiness', waarin Leo Bormans 100 topexperten aan het woord laat over geluk, wordt hij overstelpt met aanvragen voor lezingen en workshops.
 
Zo ontdekt hij hoe mensen gefascineerd zijn door een oprecht zoeken naar geluk. Ze laten zich daarbij niet langer leiden door een vaag geloof of naïef optimisme. Ze willen de kennis en de inzichten van de positieve psychologie integreren in hun dagelijks leven.
 
Maar hoe doe je dat precies? En welke uitweg is er voor realisten en pessimisten? Word optimist beschrijft met gewone en inspirerende voorbeelden, haalbare adviezen en verrassende verhalen hoe je van optimisme een levensstijl kunt maken. 
 
 
 
de website van de auteur
 
 
 
meer over de auteur
 
 
Wat we dagelijks kopen als Westerse consument heeft een grote impact op de wereld. Het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn geeft je de kennis en tools om het verschil te maken.
 
Het eerste deel van het boek gaat over het effect van onze levensstijl op klimaat, milieu en natuur. Ook de impact aan de andere kant van de wereld voor het maken en vervoeren van producten komt aan bod. Dat wordt concreet aan de hand van acht cases, zoals o.a. de laptop, een spijkerbroek, vliegen en rundvlees.
 
Het tweede deel laat zien wat de stand van zaken is met het milieu en wat ons nog te wachten staat.
 
Deel drie laat zien hoe we het kunnen oplossen en wat je in je dagelijks leven kunt doen om eco-neutraal of zelfs eco-positief te leven.
 
 
 
Veel tijdschriften staan vol over hoe je je lichaam kan perfectioneren: hoe je gewicht kan verliezen, hoe je dunner kan lijken, hoe je imperfecties kan wegwerken. Een acteur die op korte tijd veel bijkomt, krijgt een stroom aan negatieve commentaren over zich heen. Een mager meisje is meteen een anorexiapatiënt. Bodyshaming is de norm, en daar worden we ons nu pas bewust van.
 
En dat we daar schoon genoeg van hebben, bewees journaliste, schrijfster en fervent blogger Anke Wouters met het succes van haar blogbericht over bodyshaming en hoe dat je zelfbeeld beïnvloedt. Haar tekst ging onmiddellijk viraal en werd door meer dan een half miljoen mensen gelezen en gedeeld. In haar boek diept zijn het onderwerp op een eerlijke en compromisloze manier uit.
 
Dik. Lelijk. Wijf. is een boek over de lelijke kant van schoonheidsidealen, de mythe van het magere meisje en leven in een kleine wereld. Anke schrijft bodyshaming, overgewicht, eetstoornissen en depressie van zich af. En zo verkent ze op een openhartige manier onze gedeelde angsten over uiterlijk, gewicht en schoonheid.
 
 
de blog van Anke Wauters
 
 
een fragment
 

Op een trieste avond in de Provence in 1888 sneed Vincent van Gogh zijn oor af. Een daad die in de loop der jaren symbool is komen te staan voor zijn gekwelde geest. In Van Goghs oor onderzoekt Bernadette Murphy wat er zich die bewuste avond precies heeft afgespeeld en wat eraan is voorafgegaan.

Wat bracht de schilder op het hoogtepunt van zijn kunstenaarschap tot zo'n dramatische daad? Wie was de mysterieuze 'Rachel' aan wie Vincent zijn macabere cadeau aanbood? Was het slechts het lelletje, of sneed Van Gogh echt zijn héle oor af?
 
Van Goghs oor is een spannend detectiveverhaal en een ontdekkingsreis. Bernadette Murphy's onderzoek voert ons van grote musea naar stoffige mappen in vergeten archieven, waarbij ze een levendige reconstructie maakt van de wereld waarin Van Gogh zich bewoog. We zien een schilder die de grenzen van zijn genialiteit steeds verlegt en zo zijn meest iconische en revolutionaire werken schept, al voert dat hem naar de rand van de waanzin.
Nog meer Van Gogh...
 
In De zussen Van Gogh haalt kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden de drie dochters van de familie Van Gogh uit de schaduw van hun broers Vincent en Theo, en schetst een fascinerend tijdsbeeld van de turbulente ontwikkelingen tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw.
 
Het verhaal van de zussen Anna, Lies en Wil is nooit eerder verteld. Ze groeiden op in een tijd dat er voor het eerst lange afstanden met de trein konden worden afgelegd, impressionist nog een spotnaam was, de vrouwenbeweging net in de kinderschoenen stond en dromers van allerlei politieke gezindten op de barricades stonden om de revolutie af te kondigen.
 
De auteur brengt de aspiraties, dromen, teleurstellingen en het verdriet van de drie zussen Van Gogh prachtig in beeld en geeft een unieke inkijk in een bijzonder gezin tegen de achtergrond van een wereld die in sneltempo veranderde.
 
de website van het boek

 
alle info over de film
Als kind wist regisseur Ester Gould precies wat ze later wilde worden: haar twee jaar oudere zus Rowan. Met haar blakende zelfvertrouwen leek de wereld aan Rowans voeten te liggen: "Alles is mogelijk, als je maar in jezelf gelooft."
 
In deze indringende film vormt de bewondering voor Rowan het begin van een wonderlijke reis waarin de behoefte om gezien te worden centraal staat. Van het Schotse platteland tot Los Angeles - langs verschillende personages in verschillende levensfases - volgt Ester de voetsporen van haar zus. Gaandeweg ontdekt ze hoe de Supervrouw die ze als kind bewonderde nooit heeft bestaan. Net als in de Griekse mythe over de beeldschone Narcissus die op zijn eigen spiegelbeeld verliefd wordt, verandert Rowans ogenschijnlijke zelfverzekerdheid in grootheidswaan.
 
Op sprookjesachtige wijze verkent A Strange Love Affair with Ego de grens tussen gezonde en ongezonde zelfliefde. Met als leidraad de hechte band tussen twee zussen, groeit de film uit tot een relaas over de menselijke relatie tot het ego.
Mediterranea is het door ware gebeurtenissen geïnspireerde verhaal van twee goede vrienden die een gevaarlijke reis ondernemen door de Sahara en over de Middellandse Zee om hun geluk te beproeven in Italië. Daar blijkt het geld minder voor het opscheppen te liggen dan ze hadden gehoopt.
 
Terwijl de één door zijn leven hard aan te pakken er het beste van probeert te maken, verliest de ander de moed en komt in conflict met zijn omgeving en zijn trouwe vriend...
 
"De paniek op de boot vecht zich dwars door het doek de bioscoopzaal in." De Volkskrant
 
"Acteur Seihon maakt een overrompelende indruk." Trouw
 

 
 
 
de trailer

 
de trailer
 
Wanneer een verpleegster ontdekt dat haar man bij een andere vrouw een tweeling heeft verwekt, neemt ze een drastische beslissing: ze steelt het meisje en besluit het zelf op te voeden. Het jongetje blijft achter en groeit op in de harde wereld van een straatbende. Twaalf jaar later kruisen de paden van de tweeling opnieuw en ontdekken ze hun gemeenschappelijk lot.
 
Het is het begin van een bewogen ontdekkingsreis naar hun roots én hun onafhankelijkheid, maar geen van beiden is in staat het verleden te ontlopen...
 
Danser, theatermaker en filmregisseur Wim Vandekeybus vertelt een meeslepend verhaal over familiebanden, verraad, het lot, toeval en onafhankelijkheid. De schitterende beelden van het ongekende Hongaarse landschap, de opzwepende energie van de paarden en de authenticiteit van de kinderen – gecast vanuit Hongaarse weeshuizen en opvangcentra – maken van Galopping Mind een intense kijkervaring.
 
Red Earth & Pouring Rain is het tweede album van de Britse band Bear’s Den. Deze jongens zijn het  nieuwste fenomeen uit de Londense folk scène die eerder al bands zoals Mumford & Sons voortbracht.

Bear's Den bestaat uit zanger-gitarist Andrew Davie en de multi-instrumentalist Kev Jones. Na vele optredens en enkele EP’s brachten ze in 2014 hun debuutalbum 'Islands' uit. In 2015 werden ze genomineerd voor de Ivor Novello Award voor 'Best Song Musically and Lyrically' en tourden met onder meer Mumford & Sons.

Gevoelige folk met een randje rock.
De muziek van Bear’s Den is stevig geworteld in folk en wordt beïnvloed door bands als Fleetwoord Mac, Bruce Springsteen en The Eagles. De gevoelige folknummers staan recht tegenover het oppervlakkige karakter van onze maatschappij en bieden een ontsnapping uit het jachtige leven.
 
 
 
fragmenten uit de cd
 
een fragment
 
De dagen worden stilaan korter, de blaadjes aan de bomen langzaam bruiner... Maar niet getreurd, want als troost verscheen zopas het nieuwe album van Chatham County Line, met de toepasselijke naam Autumn.
 
Good old-fashioned bluegrass - zonder ergens belegen of retro te klinken - vermengd met een flinke portie Americana...
 
 
 Anns Aanraders
 
 
Elke maand schotelt een medewerker van de bib je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten....
 
Hier de keuze van Ann.
 
 
 
 
 
 
 
 
Misschien niet zó toevallig, maar mijn keuze valt deze keer op vier titels waarin de natuur, in al haar aspecten, een niet te ontkennen hoofdrol speelt...
 
 
  
 
Onze eindeloze dagen - Claire Fuller
 
Dit is het verhaal van Peggy Hillcoat, in 1975 acht jaar oud. Tijdens de zomer van dat jaar gaat ze vaak kamperen met haar vader. Na een familiecrisis, die Peggy pas veel later zal begrijpen, neemt haar vader James, een zogenaamde 'survivalist', haar mee van Londen naar een hut ergens diep in de bossen van Europa. Hij vertelt zijn dochter dat de wereld is vergaan en dat ze met zijn tweeën zullen moeten zien te overleven. En zo bestaat haar leven ineens alleen nog uit een zelfgebouwde piano die geen geluid maakt, een bos waarin alles wat groeit gebruikt wordt om van te leven en een klein houten huisje dat Alles is.
 
De auteur weet de lezer vanaf de eerste pagina meteen mee in het beeldschone verhaal te trekken. De beschrijving van de natuur in al haar schoonheid en wreedheid is treffend en levendig. Een roman over opgroeien, ook al is het in dit geval in bijzonder ongewone omstandigheden, én leven met de waarheid. Tip!
 
Het Apfelkuchen-recept dat Peggy zo zeer mist in die Hütte vind je trouwens hier. ;-)
 
 
 
Overal vogelzang - Evie Wyld
 
Al drie jaar woont Jake op een desolaat Brits eiland met haar schapen en hond Dog als gezelschap. Af en toe komt haar buurman Don langs om haar te helpen, voor de rest is ze het liefst alleen. Jake is weggevlucht, weg van Otto, weg van thuis, weg van Australië, weg van een duister verleden waarvan ze nog steeds de littekens draagt.
Maar nu vindt ze regelmatig een schaap aan stukken gereten… Wie vermoordt haar schapen?
 
Deze rauwe en beklemmende roman bestaat uit twee verhaallijnen. De eerste speelt zich op het eiland af, in het heden. De tweede loopt in Australië en wordt van achter naar voor verteld. Het begint op het punt dat Jake beseft dat Otto haar gevonden heeft en loopt terug naar het moment dat er ooit iets vreselijks plaatsvond.
 
Een sublieme verteltechniek, waardoor de lezer laag voor laag, mondjesmaat, een inkijk krijgt in haar leven. Hoe is Jake zo eenzaam geworden? Wat is er lang geleden gebeurd?
Jake kan zich onmogelijk aan haar verleden ontworstelen en dat wordt meesterlijk weergegeven, evenals de onrust en kwetsbaarheid van het hoofdpersonage en de constante dreiging die als een rode draad doorheen het boek loopt.
 
Een pareltje!
 
 
 

De berg - Lori Lansens
 
Op een herfstdag gaat de achttienjarige Wolf met de kabelbaan naar Angel’s Peak, de top van de legendarische berg die uitkijkt over Palm Springs, Californië. Zijn doel is om een eind te maken aan zijn leven, nadat hij een aantal moeilijke gebeurtenissen achter de rug heeft. Tijdens zijn tocht ontmoet hij drie bijzondere vrouwen. Door een reeks tegenslagen raken de vier wandelaars verdwaald en komen ze vast te zitten op de berg. Vijf dagen en nachten lang, zonder eten, water of een schuilplaats tegen de kou en de wilde dieren zijn ze plots aan elkaar overgeleverd.
 
Het verhaal roept meteen in het begin al vragen op en ook door het feit dat je al bij aanvang weet dat een van de personages deze tocht niet zal overleven, maakt dat de spanningsboog behouden blijft. Waarom wordt Wolf zo gekweld dat hij zonder rugzak de berg opgaat en van plan is niet meer terug te keren? Door regelmatig in zijn verleden te duiken, vallen de puzzelstukjes geleidelijk op hun plaats.
 
Een mooi verhaal waarin ook hier de ongerepte, grillige natuur een niet onbelangrijke rol speelt.
 
 
 
 
 
de trailer
 
Dit semi-autobiografische drama vertelt het verhaal van de ouder wordende Aboriginal Charlie die in een afgelegen community in Noord-Australië leeft. Als blijkt dat de culturele tradities van zijn gemeenschap alsmaar meer aan banden worden gelegd door de regering, onderneemt hij een pakkende reis naar de Outback, in de hoop daar terug aan te kunnen knopen met zijn traditionele manier van leven.
 
Charlie probeert halsstarrig vast te houden aan zijn cultuur in een samenleving die dat nauwelijks of niet toestaat. De kijker wordt geconfronteerd met de desastreuze gevolgen van die koloniale geschiedenis in het heden, waardoor er onvermijdelijk vragen rijzen.
Wie maakt er eigenlijk aanspraak op het land: de originele inwoners of de inmiddels ingeburgerde generaties van kolonisten die het land hebben gemaakt tot wat het nu is?
 
De onder­­huidse woede doorheen de film is goed voelbaar. Woede over de koloniale overheersing die de Aboriginal-cultuur grotendeels vernietigd heeft. Die verwoesting gaat nog steeds onherroepelijk door, al wordt - heel eerlijk - ook de zelfvernietiging door drank en drugs die welig tiert in de Aboriginal-gemeenschap niet uit de weg gegaan.
 
Het aangrijpende relaas van een zoektocht van een man, gevangen tussen twee culturen. 
 
 
 
Voor je agenda!
 
Wereldfilms op:
 
DonderdagNAMIDDAG 3 november:
De Hemelse Kameel (jeugdfilm)
 
Woensdag 16 november:
The Idol
 
Donderdag 15 december:
The Invisible City
 
 
 

 
 
 
 
Provincie zoekt senior adviseur voor Merodegebied
 


 
De provincie Antwerpen is op zoek naar een senior adviseur om het plattelandsproject de Merode verder te ontwikkelen.
 
Ben je een geboren netwerker en bruggenbouwer?
Kan je mensen overtuigen en laten samenwerken?
Beschik je over een masterdiploma?
Heb je bovendien kennis van project- en changemanagement, en ook van natuur, cultuur en erfgoed, toerisme en interbestuurlijke samenwerking? 

Solliciteer dan voor 9 oktober via deze link
 
 
 
 
Te gast: VTBKultuur - Davidsfonds: Kennismaking met de Islam

 
Een lezing door Ria Malisse
(Thomas More Kempen).
 
donderdag 6 oktober om 20.15 uur
6 euro - 5 euro
(leden vtbKultuur, VAB, DF en bib)

herman@deketelaere.com
014 54 50 13
0478 92 25 45
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... je via onze catalogus (in de bib én ook thuis!) op héél eenvoudige manier toegang hebt tot een heus digitaal krantenarchief?
 
Dit bestand bevat alle artikels (puur tekst, zonder foto's) - behalve de twee recentste dagen - van een heel aantal kranten en enkele tijdschriften (o.a. Knack, Trends, Le Vif).
 
Bovenaan onze homepage klik je op het vinkje naast de zoekbalk en catalogus.
Vervolgens klik je op 'krantenarchief', kan je in de zoekbalk een trefwoord intikken en ben je vertrokken.
 
Je kan artikels opslaan, doormailen en printen.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: