Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - Februari 2021
Beste belangstellende,
 
Het gaat goed met ons allen hier. Materieel hebben we echter wel een stevige schok te verwerken gekregen. De studio in aanbouw op Forge Neuve-3, naast de Oikosruimte, stond op een middag in de brand. Gelukkig zag iemand de rook uit het dak komen en kon de brandweer gewaarschuwd worden. Die kwamen in groten getale. Pas ’s avonds werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Heel verdrietig dat het vele werk van een half jaar (de bouw was nog niet af) in een keer in rook opging. Oorzaak: kortsluiting in een bouwlamp. Gelukkig dekt de verzekering de schade. De rest van het gebouw is niet aangetast door het snelle optreden van de brandweer. Onze Oikosproducten blijven we dus aanbieden (zie ook deze nieuwsbrief).
 
 
Je bent welkom!
De afgelopen maanden zijn er diverse mensen naar ons toegekomen om mee te werken of weer vertrokken, en nooit is een van hen gecontroleerd, in tegenstelling tot wat de media ons willen doen geloven. Steeds hadden ze de benodigde papieren bij zich (reisverklaring van ons en een negatieve coronatest). Een sneltest met certificaat is voldoende om de grens te passeren. Voor onze eigen veiligheid zijn deze testen ook nodig. Verder houden we ons aan de gewenste maatregelen. Kortom, de ervaring leert dat je met een gerust hart als gast of participant deze kant op kunt komen. Laat je angst varen, houd je hier ter plekke aan onze simpele covid-regels, - anderhalve meter afstand - en de praktijk leert dan dat het samenleven hier geen problemen geeft, zoals dat afgelopen zomer ook is gebleken.
 
 
Programma
Ons programma in het voorjaar heeft er nog nooit zo gevarieerd uit gezien. Ook het zomerprogramma vult zich alweer goed. Inschrijvingen voor het Eigentijds Festival en het Kinderfestival zijn per 1 februari j.l. weer mogelijk. Achter de schermen is er de afgelopen maanden hard gewerkt om de programma’s met boeiende en informatieve workshops te vullen. Je leest er hieronder en op onze website meer over. De EcoZeN Week voor Oosterse Levenskunst staat in de steigers. Visie en concept zijn uitgewerkt.
We zoeken nu docenten die invulling willen geven aan het programma. Lees hier meer
 
 
Werkzaamheden
Op de boerderij is de eerste groep lammeren zonder noemenswaardige problemen weer geboren. De vier bijenvolken blijken de winter tot nu toe te hebben overleefd. Dat is de laatste jaren wel anders geweest. Een hoopvol teken? Het werk in de kaasmakerij is ook weer op gang gekomen. Het plotselinge dooiweer met relatief hoge temperaturen zorgt ervoor dat we ook volop in de tuinen aan het werk zijn. Het voorjaar lonkt, kun je zeggen. De afgelopen maanden hebben we ook veel geklust. Tafels zijn geschuurd en gelakt, er is een mooie houten vloer gelegd in de kapel, een wand geplaatst in de Cytise ten behoeve van een workshopruimte en er wordt veel schilderwerk verricht. Het kookteam verzorgt heerlijke vegetarische maaltijden met verse groenten uit eigen tuin en gebruikmakend van de grote voorraad aan producten die we in het najaar geweckt hebben. Eind februari heeft een gespecialiseerd bedrijf bijna alle sparren op de helling achter FN3 (daar waar er brand was) gekapt. Het schept veel ruimte, maar is wel even wennen. De bomen worden voor een deel gezaagd tot balken en planken, die we o.a. gaan gebruiken voor een overkapping bij de boerderij. Een participant met Friese roots ging naar Friesland om te schaatsen; maar op onze plas reed Michelle haar Elfstedentocht rondjes.
 
 
Nieuwe fase - van Ecodorp naar Gaia Collectief -, nieuwe begrippen, nieuwe taal
Maar bovenal kunnen we melden dat Ecolonie een nieuwe fase is ingegaan! De aanleiding daarvoor zijn de inzichten die de Franse filosoof en antropoloog Bruno Latour ons doorgaf via zijn boeken ‘Waar kunnen we landen?’ en ‘Oog in oog met Gaia’. (Latour kreeg in november j.l. de Spinozalensprijs in Amsterdam.) Deze inzichten bevestigen onze ervaringen en werkwijze van de afgelopen 32 jaar, in die zin dat ze alle ‘onjuiste’ twijfel weghalen, en van Latour begrijpen we, dat als je een ‘landingsplek’ zoals de onze wilt realiseren, je per definitie veel milde en agressieve tegenkrachten oproept. Puzzelstukjes vallen op hun plaats, kun je zeggen. Het onderscheid dat hij maakt tussen Aardbewoners en Mensen is fascinerend. Duidelijk is wie de Aarde gaat beërven. De komende maanden gaat Henkjan de Blaauw deze inzichten delen met iedere belangstellende die daar open voor staat en wel in de rubriek ‘Filosofische beschouwingen’. Hij geeft daarin een impressie van het gedachtegoed uit bovengenoemde twee boeken van Latour. In een brief aan Latour lees je een beschrijving van onze plannen om een netwerk van Gaia Collectieven te ontwikkelen op het Europese platteland. Voor minder doen we het niet. Onze ambities zijn groot en realistisch. We hebben met elkaar geen tijd te verliezen. Iedereen die zich op basis hiervan aangesproken voelt, daardoor geïnspireerd is, nodigen we uit contact met ons op te nemen. We hebben vooral Aardbewoners nodig, die met ons bereid zijn en de kunst verstaan schijnbaar onbegaanbare wegen te bewandelen in het oerwoud, wat de bureaucratische EU heet, om onze doelen te bereiken. Anders gezegd, heb je ervaring in het helder beschrijven van plannen, vind je het een uitdaging om die plannen samen met ons in detail uit te werken, laat alsjeblieft van je horen. Degenen die vooral geïnteresseerd zijn om zelf een Gaia Collectief te beginnen (heel bewust noemen we dit geen ecodorp meer - later zal duidelijk worden waarom) willen we wijzen op de Kennis-Inspiratie week in mei met de titel ‘Waar wil jij landen?
 
De volgende onderwerpen komen verder nog aan de orde: 
Voorjaarsactiviteiten, de renovatie/klusweek en oproepen voor vrijwilligers voor het Eigentijds Festival en het Kinderfestival en de Eigentijdse winkel, en zoals genoemd de Filosofische beschouwingen.
 
We wensen je veel leesplezier en vooral ook daadkracht gebaseerd op nieuwe vergezichten.
 
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Voorjaar 2021

We bieden dit jaar vanaf april weer cursussen aan. Een aantal daarvan zijn al vol gepland, maar gelukkig zijn er nog genoeg weken met plaats, met ook een paar bijzondere en nieuwe onderwerpen. Nieuw dit jaar is onder andere de Praktijkweek over het werk op Ecolonie met bloemen en kruiden en de week Waar wil je landen? - Kennis en Inspiratieweek om zelf een gemeenschap te creëren.
 
Let op: In 2021 zullen we opnieuw rekening moeten houden met een beperkt aantal deelnemers per cursus. We raden je daarom aan om tijdig te boeken!
 
Dit zijn de cursussen komend voorjaar:
  • 9 tot 15 april: Leven met planten – kruidenweek met Mevrouw Onrkuid (vol!)
  • 24 tot 30 april: Wandelen en Yoga: Ervaar de elementen met Caroline Kluijtmans (vol!)
  • 1 tot 7 mei: Wandelschilderweek: Geschilderd dagboek met Rob ter Steege
  • 8 tot 14 mei: Yoga en Heartfulnessweek met Caroline Terpstra (vol!)
  • 9 tot 15 mei: Beeldhouwen met Gerard Akerboom
  • 14 tot 21 mei Waar wil je landen, Kennis & Inspiratieweek met o.a. Henkjan de Blaauw
  • 26 mei tot 5 juni: Combireis met Val Sinestra
  • 6 tot 12 juni: Bloemen en Planten Praktijkweek van Ecolonie (lees meer hieronder)
In de Agenda vind je alle activiteiten die op dit moment gepland zijn. Ook voor de zomer zijn dat al aardig wat cursussen en workshops. Daar komen er zeker nog meer bij!
 

Uitgelicht

Kennis & Inspiratieweek ‘Waar wil je landen?’
- van 14 tot 21 mei
 
Voor iedereen die er serieus werk van wil maken om zijn/haar/ het leven anders vorm te gaan geven. Deze unieke week kan een eerste stap zijn in dat proces. Onze 32-jarige ervaring en kennis ‘hoe een gemeenschap c.q. landingsplek vorm te geven’, willen we graag aan je overdragen. Lees meer

Bloemen en Planten Praktijkweek van Ecolonie
- van 6 tot 12 juni
 
Na veler verzoek een praktijkweek over bloemen, planten en kruiden. Leer in deze week alles over o.a. zaaien, verspenen en planten, een eigen tuinplan maken, zelf kruidenthee maken en eetbare bloemen voor je salades. De bewoners geven je hun jarenlange ervaring mee tijdens het werken in kleine groepjes (max 5). Je gaat naar huis met veel ervaring, een eigen tuinplan, een zelfgemaakt verzorgingsproduct met ingrediënten uit de tuin en kennis over o.a. bodemverzorging. Lees meer
 
Renovatie/klusweek
- van 6 tot 13 maart
- van 8 tot 15 mei
 
Volgende week hebben we onze eerste klusweek gepland. We hebben veel reacties gekregen naar aanleiding van onze eerdere oproep. We gaan met maar liefst 7 klussers aan de slag! Wegens dit succes willen we een tweede klusweek organiseren en wel van 8 tot 15 mei. Dus, ben je een handige man of vrouw, geef je dan op voor de week in mei. Aanmelden of informatie aanvragen kan via johan@ecolonie.eu
 
Eigentijds Festival – oproep vrijwilligers
- van 26 juni tot 2 juli
 
We zoeken nog vrijwilligers voor op- en afbouw en tijdens het festival. Het ervaren van de sfeer van samen een klus klaren, co-creator zijn van dit unieke evenement is niet uit te leggen. Buiten je diensten als vrijwilliger kun je (gratis) deelnemen aan de verschillende workshops, lezingen en andere activiteiten. Informatie over de mogelijkheden vind je hier
 
Kinderfestival – oproep vrijwilligers
- van 15 tot 19 augustus
 
Ook voor dit Kinderfestival zoeken we nog vrijwilligers die mee willen helpen, bijvoorbeeld als groepsleider van de kinderen. Lees hier meer over op www.eigentijdskinderfestival.nl, waar je je ook kunt inschrijven.

Versterkende Oranje Geuren

De Eigentijdse winkel biedt een kleurrijk assortiment etherische oliën die associëren met de chakra’s waarop deze oliën kunnen werken. In deze eerste maanden van het jaar worden de dagen geleidelijk weer langer. De vrolijk stemmende kleur Oranje werkt versterkend op ons tweede chakra, en kan zo onze reis naar het licht ondersteunen. Berk opent je om te ontvangen, ze bevordert je intuïtie. Geranium is een uitstekend middel tegen depressies. Sinasappel geeft je nieuwe levensmoed en ook de geur van Petit grain, een andere Citrus olie, heeft een opbeurend effect. Of doe een aantal druppels Pompelmoes op een doekje, goed voor je zelfvertrouwen. Maak kennis met de etherische oliën die bij de versterkende en opbeurende chakra kleur oranje passen.
 
Vermeld ORANJE bij je bestelling en je krijgt 20% korting op alle stuitchakra geuren!

Bezoek de eigentijdse winkel
 

Filosofische Beschouwingen - Henkjan de Blaauw

Inleiding
 
Al die jaren dat we nieuwsbrieven maakten was ik verantwoordelijk voor de filosofische beschouwingen, zonder daarbij expliciet mijn naam te noemen. Dat vond ik niet gepast omdat we ook niet de namen noemden van degenen die verantwoordelijk zijn voor al die overige activiteiten die op Ecolonie plaats vinden. Waarom ik dat nu wel doe, vindt zijn reden in het feit dat de informatie die ik hieronder ga geven in deze filosofische beschouwingen, nog niet eerder besproken is in de gemeenschap. Zowel intern als extern kan het beschouwd worden als studiemateriaal, zijnde een inleiding - meer dan een impressie is het niet - op de eerder genoemde boeken van Bruno Latour, die hieronder besproken worden. Intern vooral om de toekomst van Ecolonie inhoud te geven.
 
De aanleiding: vorig jaar hielden wij op Forge Neuve een Great Gathering. Belangstellenden hebben daarover kunnen lezen in de nieuwsbrieven van vorig jaar. Een van de onderwerpen die daar toen aan de orde kwam, was het idee om ‘de universele rechten van de natuurwezens’ op papier vorm te geven. Eind vorig jaar wees in dat verband een van de workshopleiders er ons op, dat de Franse filosoof en wetenschapsantropoloog Bruno Latour (1947) schrijft over ‘het parlement der dingen.’ Die omschrijving ging nog een stapje verder. Nieuwsgierig makend. Ik kende het werk van Latour niet en schafte twee van zijn laatst verschenen boeken aan: ‘Oog in oog met Gaia’ -, acht lezingen over het Nieuwe Klimaatregime en ‘Waar kunnen we landen? Politieke oriëntatie in het Nieuwe Klimaatregime’(beiden van uitg. Octava).
 
Ik begon met ’Waar kunnen we landen? de dunste met 132 blz. Een mooie inleiding op het werk van Latour, die op 24 november vorig jaar virtueel de Spinozalensprijs in ontvangst had genomen – de geboortedag van Spinoza – ‘uit handen van’ de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Met grote verbazing en opwinding heb ik bovengenoemde boeken gelezen. Met verbazing omdat ik zijn werk niet kende, terwijl hij zo verwant is aan de boeken van bijvoorbeeld Peter Sloterdijk, waarvan de inhoud en de essentie deel uitmaakt van onze visie. Met opwinding omdat hij als geen ander in zijn analyses de vingers op de zere plekken weet te leggen, op een wijze waar je in de praktijk iets aan hebt. We weten allemaal dat er sprake is van een gigantische milieucatastrofe, met die constatering schaart hij zich in de rij van veel wetenschappers en anderen, maar wat zijn analyses zo bijzonder maakt is dat hij antwoorden tracht te vinden op de vraag waarom aan de oplossing niets of relatief nauwelijks iets werd en wordt gedaan door de mensheid, terwijl aan de signalering van de problematiek (denk aan de Club van Rome) sinds 1970 zo ontzettend veel aandacht is gegeven. Het is fascinerend om zijn betoog te volgen om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat een begin van een antwoord op bovengestelde vraag, te vinden is door het onderscheid te maken tussen Aardbewoners en Mensen. In het kort gezegd: Aardbewoners willen landen, Mensen niet. Aardbewoners willen deel zijn van het Nieuwe Klimaatregime, Mensen niet. Die analyse laat precies zien wat wij hebben meegemaakt aan tegenkrachten bij de ontwikkeling van Ecolonie, zijnde ‘een landingsplaats’ en hij beschrijft precies waarom dat het geval is. Het onderscheid dat hij bijvoorbeeld maakt tussen Aardbewoners en Mensen is van cruciaal belang, en geeft onder andere antwoord op de vraag waarom er zo weinig veelzijdige woon- en werkgemeenschappen ontstaan, terwijl de wens van velen om dat wel te willen, onevenredig veel groter is. Later ga ik op deze vraagstelling nader in. Eerst wil ik Bruno Latour verder introduceren. Dat doe ik door te citeren uit beschrijvingen over hem, n.a.v. de Spinozalensprijs. Vanzelfsprekend kun je ook je licht opsteken op internet. Lees meer
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook