Op zondag 18 september 2022
     
Dag Oppepper-lezers,
 
Hier een oppeppertje voor zomaar een zondag. Maak er een mooie dag van, ondanks de buien.
Om te beginnen voor iedereen een bloemetje, voor een goed humeur.

Groetjes van de samenstellers van de Oppepper van vandaag: Karin, Willibrord, Winfried, Helmi en Ineke.   


                        
 
Ritjes voor leden van Senver

     
Senver wil graag dat de leden mobiel en zelfstandig blijven. Daarvoor helpen we bij vervoer. Om naar Senver-activiteiten te gaan, naar de supermarkt en bijvoorbeeld naar de tandarts.
Zie hier een filmpje
waarin een van de leden vertelt waarvoor ze gebruik maakt van het vervoer van Senver.  

Het Senver-bestuur is erg op zoek naar mensen die een dagdeel in de week (of in de 2 weken) willen helpen bij dit vervoer. Dat kan met onze Stadsauto, of - als je dat liever wilt - met je eigen auto als die daar geschikt voor is. Je kunt zelf de frequentie (en de vakanties) bepalen. Voor meer informatie of je aan te melden, stuur een mailtje naar info@senver.nl of bel met Bertine vd Pluijm, tel. 06-13508705.
                         
 
Tips voor vandaag
Hilversum Actief vandaag, op zondag 18 september, is de 9de editie van Hilversum Actief op het Marktplein.

De verenigingen presenteren hun activiteiten. De toegang is gratis.
     
                  

Open dag Wijngaard Zonnestraal
Vandaag, 18 september is het evenement 'Wijngaarden Open Dagen'. Wijnliefhebbers kunnen kennismaken met de Hilversumse wijnen van Wijngaard Zonnestraal en meer leren over hoe wijn in Nederland wordt gemaakt. Van 13.00 - 17.30 uur, Wijngaard Zonnestraal, Rading 105.

                                             
In gesprek met portret-kunstenaars
Vanmiddag, zondag 18 september: in gesprek met twee Hilversumse kunstenaars die professioneel portret-schilders zijn: Monique van Wijk, en Renée Kaats.

Ze maakten beiden o.a. een portret van burgemeester Gerhard van den Top, zoals in 'Sterren op het Doek'.
Van 16.00 - 17.00 uur, Kerkstraat 92.


                             
 
Even terug in de tijd: Van diamant naar wiet
Mensen hebben allemaal hun historie, of het nou indrukwekkend is of simpel. Dat geldt voor gebouwen eigenlijk ook. Ik fietste onlangs over de Liebergerweg en zag een pand, waarvan ik dacht: wat zou dát geweest zijn? Een duikje in de historie van ‘zomaar’ een Hilversums gebouw.
Het gaat om Liebergerweg 3. Duidelijk geen woonhuis, maar een bedrijfspand. Op de gevel staat het jaartal 1906. Een zoektochtje op de site van het streekarchief en in het krantenarchief Delpher leert het volgende:
 
Het pand is in 1906 gebouwd als diamantslijperij ‘De Volharding’ van Franciscus Kramer. Hilversum had in die tijd nog een aanzienlijke diamantindustrie; die is al lang verdwenen, maar we hebben er nog wel een Diamantstraat aan overgehouden, vlak achter de Vituskerk. ‘De Volharding’ werd één van grote slijperijen, met 22 slijpmolens.
 

 
Cabaret - lekker lachen
Deze keer wat oude cabaret-fragmenten.

 
 
Recept Perencake van Karin
“Hebt u ook suikervrije suikerspinnen?” 
Van die reclame word ik altijd heel vrolijk…het gezicht van de vragende vrouw! de kop van de suikerspinner! ….geweldig (zie hier).
Zo kreeg ik in die vrolijkheid een mail van het Diabetesfonds. Alles wat iets met recepten doet, vind ik leuk: net als die reclame, maken recepten mij vrolijk. Meestal tenminste. Wekelijks stuurt het fonds me suikerarme/vrije recepten. Dit keer een perencake. Een suikerarme perencake. Ik heb hem pas één keer gemaakt, maar hij is zeker de moeite van een tweede keer waard. Zeiden tenminste mijn buren, die proefkonijn wilden zijn.

              
Ingrediënten:
 • 3 eieren
 • 250 gram kwark
 • 2 el kaneel
 • 1 zakje bakpoeder
 • 75 g kokosmeel
 • 150 gr amandelmeel
 • 2 peren
 • 100 gr pecannoten
Kokosmeel en amandelmeel had ik nog ruim op voorraad, bakpoeder, eieren en kaneel ook, alleen voor de peren, de noten en de kwark moest ik de deur uit. Toevallig waren de peren afgelopen week in de aanbieding, en diverse noten ook (ik heb voor de zekerheid niet gecontroleerd of ze écht goedkoper waren dan de week ervóór) dus: zondagochtend: lekker in de keuken, aan de slag. Eerst cakevorm met bakpapier bekleden. Je kan hem ook lichtjes invetten natuurlijk. Maar ja, dan heb je weer vet….alhoewel……maar daarover later.
 • oven voorverwarmen op 180 graden
 • eieren in kom doen en 2 minuten mixen op de hoogste stand. (stopwatch)
 • kwark en kaneel toevoegen. Weer 2 minuten op de hoogste stand mixen.
 • bakpoeder, kokosmeel en amandelmeel toevoegen. Langzaam, anders krijg je klontjes.
 • peren schillen en in kleine blokjes snijden
 • pecannoten grof hakken
 • perenstukjes en pecannoten voorzichtig door beslag heenscheppen en in cakevorm gieten.
 • bak de cake 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Heerlijk. Vooral koud, vond ik. Misschien zou de cake smeuïger zijn geworden als ik de cakevorm lichtjes had ingevet met boter. Volgende keer proberen.
Karin van Hoorn
                                    
 
Puzzelfoto

We zijn voor de verandering eens niet in het centrum. Het is Winfried deze keer die op de fiets gestapt is, en deze foto gemaakt heeft.
Maar waar?
 
Waar staat dit gebouw, deze flat?

Stuur je reactie uiterlijk woensdag naar oppepper@senver.nl

              
Puzzelfoto van vorige week
Wat was dat nu toch leuk. Zo’n simpele muur met opschrift boxengarage, die bij zoveel mensen herinneringen oproept, vooral oud-omroepmedewerkers wisten waar dit gebouwtje te vinden was want daar konden ze tanken met flinke kortingen. Vele of eigenlijk alleen maar goede antwoorden ontving de redactie, Lubbert, Frits, Henk, Jeannet, Ans, Martein, Ina, Rita, Ton, Ellen, Henderkien (Henny voor oud-omroepmedewerkers ) Wil, Harriet, Cok (wiens broer die schrijfmachinenmonteur was bij de omroep, er graag kwam tanken) en Willem.  Allemaal goed.
Van Marian, Jack en Joop kreeg de redactie nog een verhaaltje bij. Daar heeft Helmi het volgende stukje  van gemaakt.

Het huisje op de foto bevindt zich op ‘s-Gravelandseweg 70. Thans op de hoek van de Bootlaan. Het huisje werd in 1852 gebouwd als woonhuis voor molenaar Dirk Brouwer bij de korenmolen 'De Ruiter'.  Omstreeks 1919 maakten omliggende bebouwing en de groei van bomen in de wijk Boomberg het onmogelijk voldoende wind te vangen om de molen te laten functioneren. Twee jaar later werd de molen noodgedwongen gesloopt en kwam het terrein, inclusief de woning, in handen van de heer Heukensfeldt Slaghek. Deze begon hier een garagebedrijf, waarvan de tot op heden nog aanwezige muurreclame met de tekst 'Boxengarage' een gevolg was. Op het terrein vestigde hij zijn garagebedrijf. In 1927 kreeg hij vergunning om voor verdere uitbreiding van de autoboxen een stenen gebouw neer te zetten.

                     
In die tijd was er veel vraag naar ruimte om auto’s te kunnen stallen. In 1924 werd er pal voor het huisje een benzinepomp geïnstalleerd. Tijdens de bezettingsjaren waren de garageboxen in gebruik bij de Wehrmacht.
In 1948 kwam het terrein in bezit van de NRU en die kregen vergunning om de garages verder uit te breiden voor de rittendienst en het wagenpark van de omroep. Jarenlang was hier het vaste adres voor omroeppersoneel om goedkoop te tanken.
In de loop der jaren zijn alle autoboxen gesloopt. Het terrein heeft een tijd braak gelegen en werd een wildernis.
Sinds 2018 staan hier 14 twee-onder-een-kapwoningen. Er is een verbindingsweg tussen de ‘s-Gravelandseweg en Hoge Naarderweg getrokken, die de naam van de vroegere burgemeester Boot (1951-1968) heeft gekregen.
Twee Hilversumse cultuurhistorische clubs pleitten voor gemeentelijke bescherming van het pandje. Na een positief advies van de commissie voor welstand en monumenten reageerde de gemeente positief en het heeft nu de status van gemeentelijk monument.
                                      
Henk Roos schrijft:
In 2008 hebben leerlingen van mij dit bedreigde monumentje getekend.
Mede dankzij de stichting Hilversum Pas op! is het nu een gemeentelijk monument.
Bij deze de tekening van Annalyn (hier staat een grotere versie).
 

                            
 
Algemene tips

               
Senver-winkel op vrijdagmorgen
Senver heeft een winkeltje: op vrijdagmorgen in de bibliotheek is het open van 10.30 tot 12.00 uur. Je kunt er kaartjes kopen voor lezingen van Senver, en meteen afrekenen. Vooral handig voor wie dat liever niet online doet.

Ook met andere vragen kun je op vrijdagmorgen langs komen bij het Senver-winkeltje.
Op de foto worstelen Helmi en Josée met de computer, maar alles kwam goed...