NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
DE HERFSTSONATE IS AFGELAST
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 
HERFSTSONATE IS AFGELAST, ZONDAG 4 OKTOBER OPEN
 

Beste tuinvrienden,

De herfst dient zich aan met zware dauw, volle spinnenwebben, paddenstoelen en een nevelige ochtend. Mysterieus, idyllisch en ook adembenemend mooi. De grassen beginnen te bloeien, de herfstanemonen, de herfstasters en tal van andere nazomerbloeiers sieren de tuinen. Ook al  gebeurt het elk jaar weer, steeds blijft het een geschenk. Het Groninger land waarin wij wonen doet de naam ‘Golden Raand’ eer aan. De maren, de landerijen, het Reitdiep, het Lauwersmeer, en natuurlijk het wad zIjn waanzinnig mooi en bij een lage zon kleurt alles goud. Met ontzettend veel plezier gaan we bij laag water oesters rapen bij Lauwersoog en zeeasters(lamsoor) plukken op de kwelders bij het wad. De tijd van zeekraal is helaas voorbij, maar wat een weelde allemaal. En dan zijn we ook nog eens gezegend met een prachtig ruim erf en tuin. Jullie kunnen nog van de tuinen komen genieten en de kwekerij staat vol met onze schatten.

A.s. zondag 4 oktober zijn we in het kader van de Herfsttuinenmarathon van Groei en Bloei ook open.

Door de perikelen rond Corona gaat de Herfstsonate op zaterdag 10 en zondag 11 oktober helaas niet door.

Voor antiquarische boeken kan je bij Bij Tij en Ontij uit Kloosterburen terecht: www.antiqbook.comEn voor zaden, stinzenbollen en heemplanten bij De Cruydt-Hoeck en De Heliant:  www.cruydthoeck.nl en www.deheliant.nl.  Met Ria Loohuizen kan je kennis maken op: https://www.marnecultuur.nl/kunstencultuur/ria-loohuizen/.

Zaterdag 10 oktober is dus de laatste dag dat we open zijn. Wel blijft de webshop open tot eind oktober. We kunnen de planten versturen of klaar zetten in de overkapping zodat ze op elk gewenst moment opgehaald kunnen worden.

Het is een bizar jaar geweest met Corona, met de Lockdown, met de herontdekking van de tuin. Met alle nieuws, fake-nieuws, theorieën, samenzweringstheorieën, TT (twitterende Trump) met een potpourri van list en bedrog, hele, halve en onwaarheden. Wat een wereld. Goed dat we in Groningen wonen, want: ‘doar woont de dege degelkhaaid, de wille, vast as stoal, doar vuilt het haart, wat tonge sprekt, in richt- en slichte toal’, dus geen fake hier. Maar recht voor z’n raap en geen flauwekul. Wij leven mee met alle mensen voor wie de pandemie dramatische effecten heeft. Voor hoeveel bedrijven is het niet een ramp? Wij knijpen evenwel in onze handen, want ondanks alles hebben wij dankzij de herontdekking van de tuin een goed jaar gehad. Voor het komende jaar gaan we de activiteiten en themadagen plannen zoals in alle voorgaande jaren, maar wel voor het laatst.

Wellicht ten overvloede: we stoppen met de kwekerij najaar 2022. Tot die tijd gaan we volop door met de kwekerij en de tuinen. En jullie zijn van harte welkom om kwekerij en tuinen dan nog te bezoeken. Die zullen er tot het laatste moment prachtig uitzien. Tot najaar 2022, dan stappen we in een nieuwe uitdaging: het maken van een gezamenlijk woonerf op ons terrein. Zie: www.vormenvanwonen.nl.

NB In de botanische tuin Domies Toen in Pieterburen staat een majestueuze rode beuk, die genomineerd is als boom van het jaar. Je kan nog op deze boom stemmen. Wij hebben het al gedaan. Er gaat niets boven Groningen, niets boven deze beuk. https://www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom

tot ziens op de kwekerij en in de tuin

Eric Spruit

Fleur van Zonneveld

 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij:  www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum