Cari amici, beste wijnvrienden, 
 
We gaan jullie niet langer in spanning houden. Hier is hij dan vers van de pers: de enige échte najaarsprimeur van Stappato.
 
De selectie valt iets kleiner uit dan normaal met tien domeinen die de finale lijst haalden, maar de intrinsieke kwaliteit van de diverse wijnen is van een zelden gezien niveau. Je kan onder andere tal van Piemontese highlights uit het gevleugelde oogstjaar 2019 ontdekken, alsook een fabelachtige line-up 2018 van de one-and-only Luca Roagna. Daarenboven zijn er enkele nieuwigheden voor het eerst in de primeur terug te vinden.
 
Niets dan superlatieven in de primeur
 
Graag vestigen we even jullie aandacht op enkele ‘bijzondere’ wijnen:
 
Langhe Rosso 2018 Roagna
 
Over de hele lijn kregen we begin augustus een sublieme selectie bij Roagna te proeven, maar toch even aandacht voor de Langhe Rosso. In 2018 was Luca gezegend met een zeer mooie oogst op de monopole Pira in Castiglione Falletto. Hij wil evenwel niet persé de productie van zijn Barolo opdrijven. Daarom heeft hij beslist een vat Pira integraal te declasseren naar Langhe en wij zijn maar al te blij dat onze Belgische allocatie 100% afkomstig is van dat bewuste vat. Kortom, Barolo aan een Langhe-prijs J
 
Molsino Gattinara 2019 Nervi
 
2019 is de tweede jaargang bij Nervi die 100% van de hand is van grootmeester Roberto Conterno. Met de Molsino 2019 heeft hij echter de grenzen in Gattinara verlegd. Deze 2019 is een absolute topper die weinig gelijken kent. Roberto heeft zelfs een lichte voorkeur boven zijn eigen Barolo Cerretta uit het zelfde oogstjaar. Dat zegt genoeg!
 
Barolo Monprivato 2019 Giuseppe Mascarello
 
Onze degustatie dit voorjaar van de nieuwe Monprivato 2019 heeft ons met verstomming geslagen. Dit is old school Barolo, Monprivato ten voeten uit en het bewijs dat dit een van de meest exclusieve sites in de Barolo-appellatie is. In onze 16 jaar samenwerking hebben we nooit een jonge Monprivato geproefd die zo veelbelovend was, al zullen we het volle potentieel pas binnen 10-15 jaar kunnen ontdekken.
 
Als bijlage kan je de informatiebundel en bestelbon terugvinden. Zoals steeds hebben snelle beslissers een streepje voor. Snel zijn is en blijft de boodschap want de beschikbare allocaties zijn vaak bijzonder klein.
 
Nieuwe ster aan het Barolo-firmament: Ca' di Press
 
De geschiedenis van Ca' di Press begint begin 1900 gedreven door liefde voor de natuur, maar ook uit noodzaak. Ca' di Press is het wijnbedrijf van de familie Pressanda, al generaties lang wijnproducenten in Perno, Monforte d'Alba. De Pressanda's hebben altijd een deel van hun druiven gevinifieerd zonder de wijn onder eigen label te bottelen, maar met het wijnjaar 2018 hebben de jonge Alice en Cristina besloten om met volle moed dit nieuwe avontuur aan te gaan. 2018 was de eerste Barolo die vorig jaar werd gepresenteerd met een productie van ongeveer 4.000 flessen, toen al waren we fan en onder de indruk van dit jeugdige project.
 
Deze Barolo del Comune di Monforte d'Alba 2019 is de tweede jaargang van dit jonge wijndomein en onmiddellijk een grote stap voorwaarts. De vinificatie is traditioneel, met een maceratie op de schillen van ongeveer 20 à 25 dagen in stalen tanks, gevolgd door een rijping van 20 maanden in grote vaten. Een prachtig staaltje van het kunnen van deze twee jonge zussen. Perfect evenwicht tussen elegantie en structuur. Dit is een wijn die lang zal heugen en we zijn bijzonder benieuwd wat de toekomst zal brengen.
 
Salute e saluti & veel leesplezier met de primeur,
 
Jens, Jeroen & Robin
 
© 2023 Stappato, www.stappato.be