juni 2016
 
 
In deze nieuwsbrief staat een handige video over het aanleren van de hand-touch, een wetenschappelijk artikel over hoe mensen hondenbeten uitlokken, hoe je een hond aanleert zijn eigen nagels te vijlen en waterpret voor warme dagen.
 
Veel leesplezier toegewenst!

Hand-touch: een handige oefening!
 
Nando Brown, een geweldige hondentrainer uit Londen die tegenwoordig honden traint en rehabiliteert in Almogia (Spanje), heeft een filmpje gemaakt over het aanleren van de oefening "touch" of specifieker, de "hand-touch". Bij deze oefening leer je je hond aan om met zijn snuit je hand aan te raken. Een heel veilige manier van contact maken met je hond, aangezien hij geen oogcontact hoeft te maken en op grotere afstand van je lichaam kan werken. Maar wist je dat de hand-touch ook gebruikt kan worden bij de trimmer, dierenarts of voor het aanleren van gedragsoefeningen?
 
Hup, aan de slag! Bekijk hier het filmpje, pak je koekjes en de hond en ga lekker trainen. Waarvoor zou jij de hand-touch kunnen inzetten?
 
Welk menselijk gedrag lokt hondenbeten uit?
In oktober 2015 is er een studie gepubliceerd in het Veterinary Journal door Rezac et al. Rezac heeft onderzocht welke interactie er plaatsvond tussen honden en mensen voorafgaande aan een bijtincident in het gezicht. Ook keken ze ernaar of de leeftijd of het geslacht van het slachtoffer van toepassing was, en of het geslacht en de grootte van de hond van invloed was op de locatie van de wond.

Uit de 132 onderzochte bijtincidenten bleek dat honden sneller bijten als de mens:
- zich over de hond heenbuigt
- zijn hoofd vlak bij de kop van de hond houdt
- naar de hond staart
 
Honden bijten vooral in het centrum van het gezicht, rond de neus en de lippen.
 
Wat opviel is dat tweederde van de slachtoffers kind is, geen van de aangevallen volwassenen zelf een hond bezit en alleen volwassen honden in het gezicht bijten. De leeftijd en geslacht van het slachtoffer en het geslacht en de grootte van de hond hadden geen invloed op de locatie van de bijtwond.
 
De onderzoekers besluiten met de wijze woorden: risicofactoren zoals over de hond heen hangen, je gezicht vlak bij de kop van de hond houden en naar hem staren zouden vermeden moeten worden, en kinderen zouden alleen onder toezicht interactie mogen aangaan met een hond.
 
 
 
 
Nagels knippen? Doe het lekker zelf!
 
 
Voor sommige honden is het af en toe nodig om de nagels te knippen, anders worden deze te lang en dit kan voor allerlei problemen zorgen.
Als het nagelknippen goed is aangeleerd, is het een fluitje van een cent. Trimmers doen dit er vaak bij als een hond voor een trimbeurt gebracht wordt. Maar sommige honden vinden het niet fijn als je aan hun poten zit, zoals mijn eigen Sira. Haar heb ik geleerd om de Dremel te accepteren: hierdoor duurt het nagelknippen veel korter en dat kan ze aan.
 
Maar er zijn ook honden bij wie zelfs dit een te grote stress-factor oplevert. Deze honden kan je aanleren om zelf hun nagels te vijlen. Hoe? Dat staat op de volgende pagina uitgebreid beschreven. In een notendop: je leert je hond aan op commando een krabbende beweging te maken, en daarna leer je aan dat ze dit op een 'scratch-board' doen: een plaat hout waar je schuurpapier op hebt aangebracht. Zo hoef je niet aan je hond te komen en heeft hij zelf de controle op wat er met hem gebeurd. En toch eindigt hij met korte nageltjes! Knap hè?
 
Spitter-spetter-spater, lekker in het water!
Dit weekend wordt het weer warm! Zorg dat je hond goed in de schaduw of binnen kan liggen als hij dat wil. Toch je actieve hond wat uitdaging geven op het heetst van de dag? Ga dan niet wandelen of fietsen, maar lekker zwemmen! Je kan ook een (ondiep) badje in de tuin zetten. Strooi er wat brokjes of speeltjes in en laat je hond lekker "koekhappen". Tip: leg binnen een handdoek neer voor de deur. Als je hond dan weer naar binnen loopt met natte pootjes, loopt hij zichzelf droog. Scheelt weer dweilen!
 
Goede, stevige badjes zijn bijvoorbeeld van die zandbakschelpen voor kinderen, of speciale hondenbadjes zoals deze.
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821