Producentbyrån Nyhetsbrev 22 april 2020

Hej! 
Den här månaden fick jag äran att inleda nyhetsbrevet. Jag heter Hedda och jag har gjort praktik på Producentbyrån under våren. Det var med viss nervositet jag steg in på kontoret på Kastellgatan 6 i mitten av januari. Jag hade ju sett den snygga hemsidan, läst om tidigare uppdrag, där jag hittat flera arrangemang som jag kände till och tyckte mycket om. Jag insåg att det här var en arbetsplats med mycket erfarenhet och som utförde sina uppdrag med stor precision. 
 
När jag började praktiken var det sex veckor kvar till invigningen av dansfestivalen Step. Och att komma in i det arbetet var lite som Liseberg en sommardag: mycket folk att hålla koll på, ömsom skratt, ömsom snurrigt huvud och mycket värme. Jag har insett under de här månaderna att nyckeln till ett välplanerat genomförande – ett genomförande som låter konsten ta plats – är kommunikation, prestigelöshet, engagemang och medmänsklighet. Och det finns det gott om på Producentbyrån. Det är också något som genomsyrat arbetet med Step. För visst har festivalen initierats och drivits av Producentbyrån, men den möjliggjordes tack vare samarbeten med och engagemang från kuratorer, arrangörer, kompanier och en passionerad publik. Det är en av de största sakerna jag tar med mig från min tid på Producentbyrån, vikten av samarbete. Av att skapa relationer och processer som lever vidare, växer och utvecklas, pandemier till trots.

Hälsningar
 
Hedda /Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Det är mycket som blir på nya sätt våren och sommaren 2020. Speldatum och planer kastas omkull och även Danskompaniet Spinn gör sitt bästa för att hänga med i svängarna. Men mitt i den här röran så finns det såklart även goda nyheter. Som att Spinn har blivit beviljade ett tvåveckors residens på Kungsbacka Teater inom ramarna för Region Hallands danssatsning Rum för Dans! I Kungsbacka kommer Spinn att ta vidare arbetet med en ny duett som skapas av isländska koreografen Lára Stefánsdóttir och mer info om denna kommer under våren.

Som ett led i att tillgängliggöra konsten för fler när människor stannar hemma och de stora scenerna är stängda, gjorde Spinn – tillsammans med 13 musiker från Göteborgs Symfoniker – för några veckor sedan en inspelad version av Relaxed Performance på Göteborgs Konserthus stora scen. Passa på och välj en riktigt skön plats hemma och njut av toner, rörelser och dikter av Sayam Chortip och Kent Holm. Från Spinn medverkar Tone Helly-Hansen och Veera Suvalo Grimberg samt dansarna Izabell Makiela, Felicia Sparrström och Adam Henriksson. Klicka här för att ta del av inspelningen.

Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg testar just nu material för nya workshopen Klot & Klimat på skolgårdar i Göteborg. Målgruppen är barn 6-12 år och Spinn hoppas med den här workshopen kunna erbjuda barnen en kreativ aktivitet i deras skolmiljö i Västra Götalandsregionen.

Spinns dansare Felicia Sparrström kommer att synas i SVTs nya satsning Din vardag där vi får inblick i hur folk hittar nya sätt att hantera sin vardag under Coronakrisen. I inslaget berättar Felicia bland annat om hur hon leder träning hemifrån. Inslaget hittar ni här.
 

 
 
Göteborg Art Sounds
Årets GAS-festival äger, om allt går som det ska, rum i mitten av oktober och utgår från tematik som rör platsens betydelse för lyssnandet och för den konstnärliga upplevelsen. Med utgångspunkt i detta har festivalens fyra internationella curators ombetts reflektera över hur detta influerar deras konstnärliga urval och hur de själva förhåller sig till den här tematiken. Nu har turen kommit till Bert Palinckx, konstnärlig ledare för November Music som äger rum i den Nederländska staden 's-Hertogenbosch, som bl.a. skriver: "The re-thinking of the traditional presentation forms and our work with new/experimental presentations forms involves a very diverse field with many elements to consider – like how we work with audience segments, how we choose the spaces to present the artistic works in, how we communicate with the audience and the society, how we choose artists etc." Läs artikeln i sin helhet här.
 


PROJEKT
Step
Ja, den första upplagan av Step blev ju kanske inte riktigt vad vi hoppades på.

Men trots de omfattande motgångar som vi brottades med så känns ändå fantastiskt att meddela att vi trots allt hann genomföra mer än en tredjedel av våra planerade programpunkter. Barn och unga från Vänersborg, Lerum, Göteborg, Uddevalla och Borås fick möjlighet att se föreställningar och delta i workshops. Totalt hade vi ca 2200 besökare. Publiken bestod främst av barn och unga men även av föräldrar, far- och morföräldrar, lärare, kultursamordnare, arrangörer och dansintresserade i stort.
 
Vi tvingades avsluta festivalen tidigare än planerat och det var såklart tungt att behöva ställa in så många föreställningar, workshop och vårt internationella branschprogram. Men även om vi nu inte hade möjlighet att genomföra alla 70 planerade festivalaktiviteter så vill vi på Producentbyrån rikta ett varmt tack till våra kompanier, samarbetsparter, arrangörer och bidragsgivare. Tack för att ni i både med- och motgång funnits vid vår sida. Dessutom vill vi även rikta ett hejdundrande tack till publiken som tog del av festivalen. Hoppas vi alla ses under Step 2022!

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration. Malin Enberg sitter med i styrgruppen för nystartade regionala satsningen Dansakademin som ska arbeta med att stärka produktionen av dans för barn och unga i Västra Götaland. Vi jobbar också med processledning för en musikutredning vad gäller det lokala musiklivet som Borås stad genomför.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se