Westerlo - april 2015
Jaargang 5 - nummer 4
 
  Inhoud
 
Eindelijk!

Na de maandenlange werkzaamheden hebben we eindelijk goed nieuws!
 
Het gedeelte van de parking tussen de bib en de sporthal zal vanaf vrijdag 3 april (goede vrijdag!) terug gebruikt kunnen worden door bezoekers van de bib, het zwembad en de sporthal.
 
 
Onze excuses voor het ongemak tijdens de afgelopen maanden.
 
 
 
 
  
 
Digitale week 2015

 
De tiende editie van de digitale week vindt dit jaar plaats van 20 tem 30 april.
Bibliotheek Westerlo laat zich zeker niet onbetuigd en laat zich van zijn meest digitale kant zien. Welkom bij Bib 2.0!
 
Gedurende de digitale week zetten we tijdens de openingsuren van de bib ook extra in op de “digitale” begeleiding van de lezers. Heb je problemen met het van thuis uit verlengen van je materialen? Wil je de krant thuis raadplegen via Gopress? Kom je graag kennismaken met een tablet of Ipad? Ben je op zoek naar interessante boekensites?
 
Kom langs en we helpen je graag verder. 
 
 
 
 
DW 2015:  lezing Facebook ziet alles!

 
 
Op donderdag 23 april hebben we Rob Heyman (VUB) te gast, de auteur van het boek “Hier vloekt men niet. Facebook ziet alles : sociale netwerken ontrafeld”.
 
Facebook is ontzettend populair. Maar is al dat delen wel zo onschuldig als het lijkt? Hoe zit het met onze privacy of vinden we dit helemaal niet zo belangrijk meer?
 
Een brandend actueel thema dat we als bib zeker niet uit de weg willen gaan!
 
 
donderdag 23 april om 20.15u 
 
 
toegang 4 euro
 
reserveren gewenst
 
 
 
 
DW 2015: Digiklap

 
Op zaterdagvoormiddag organiseren we samen met het Repair Café een “digiklap”.
 
Jij bent welkom met al je vragen m.b.t. het gebruik van tablets, iPads, smartphones,… en je kan naar hartelust tips en apps uitwisselen met andere bezoekers.
 
Wij zorgen voor enkele “specialisten”.
 
Inkom en ondersteuning tijdens deze voormiddag zijn gratis.
 
 
zaterdag 25 april
van 10 tot 12u
 
toegang gratis -
inschrijven niet nodig
 
 
 
 
 
 
DW 2015: de bib tipt...

 
Voor een keertje moet je voor het literaire nieuws, kijktips of nieuwe muziek niet naar je bib, maar brengt de bib het naar jou toe in de vorm van de volgende tips:
 
 
Facebook laat niemand onberoerd. Sommigen vinden het overroepen en triviaal, anderen leven zich er helemaal in uit. Ook bij onze medewerkers zijn de meningen verdeeld. Facebook is echter méér dan wat vriendschapsverzoekjes en weetjes van semi-kennissen verzamelen. Onderstaande tips tonen dat Facebook veel meer te bieden heeft, zeker voor cultuurliefhebbers, nieuwsfanaten,.. kortom voor onze leners.
 
Tip 1 Raadpleeg Facebook zonder account
 
Niet iedereen ziet het zitten om zich virtueel bloot te geven en een facebookprofiel aan te maken. Begrijpelijk. De meeste facebookpagina's kan je echter gewoon bekijken zonder eerst in te loggen als gebruiker. Ok, je kan geen vriendjes worden met onze bibliothecaris, maar je bent dankzij onze facebookpagina wel meteen mee! En dat brengt ons naar de volgende tip
 
Tip 2 Vindt ons leuk!
 
Dankzij onze digicurieuzeneus Ann stroomt onze Facebook pagina vol met bibnieuws: literaire hoogtepunten, filmweetjes en recente muziektips, aankondigingen van de bibactiviteiten, overzichtjes van onze nieuwe aanwinsten en nog veel meer. Je bent dus helemaal "mee" als je onze facebook leuk vindt of ... oh ja gewoon raadpleegt.
 
Tip 3 Maak interesselijsten aan
 
Vraag je je als facebookgebruiker ook af waarom sommige facebookvrienden zoveel pagina's leuk vinden en krijg je stress omdat je nieuwsoverzicht niet toont wat jou echt interesseert?
 
Groepeer je "likes" dan in interesselijsten. Hoe? Ga naar je persoonlijke pagina (klik op je naam) en ga naar je "vind ik leuk". Via het pijltje kies je "toevoegen aan interesselijst" en voeg je het toe aan een bestaande lijst of maak een nieuwe lijst aan.
 
Zo, heb je al je pagina's met boekenieuws toegevoegd? Door één klik op je lijst (via het linkerpaneel) heb je het laatste boekennieuws netjes op een rijtje. Ferm, hé.
 
 
Wist je dat: je op onze site muziekfragmenten kan beluisteren? Heb je een Spotify account? Dan kan je automatisch doorklikken naar de artiestenpagina van de gezochte zanger of groep. 
 
Zot van muziek? Verlies je in Spotify!
 
Maar evengoed Deezer, Grooveshark of Google Play...
 
Waar moeten we beginnen...? Bij de talloze nummers die je zomaar voor niets kan beluisteren (streamen, niet downloaden), de lijstjes die je zelf kan samenstellen en gemixed (voor de gratis versie) kan afspelen, de suggesties van Oor en de hotlist van Stubru die elke week worden vernieuwd of de radiofunctie die je laat kennismaken met vergelijkbare artiesten van je favoriete band? Dan moeten we eindigen door er bij te vertellen dat je voor 10 Euro per maand élke song uit een lijst kan afspelen of overslaan, zelfs offline kan beluisteren en dit alles zonder reclame.
 
Voor een muziekliefhebber die geen moderne apparatuur schuwt: een must. Voor wie gaat voor 'the real thing': geen must, maar wel een leuke kennismaking met enkele van onze laatste aanwinsten....op onze eigen Spotify playlist.
 
Creatief met Pinterest
 
Opgepast, Pinterest is verslavend! Je bent gewaarschuwd...
 
Pinterest is een enorm gróót prikbord vol met ideeën in de vorm van pins, oftewel afbeeldingen die verwijzen naar een site. Pinterest staat boordevol met tips over koken, interieur, tuinieren, fotografie, kapsels, tekenen, knutselen, lezen... noem maar op.
 
In je eigen Pinterest account kan je deze tips pinnen op een moodbord. Deze moodbords zijn in principe, maar niet noodzakelijk, openbaar. Zo kan je recepten en je ideetjes voor een vierkantemetertuin openbaar maken voor anderen maar je ideetjes voor de babykamer bewaren in een privé moodboard.
 
Pinterest maakt alles mooi, stijlvol en origineel: ideaal om de lente mee te starten!
 
 
 
 
   
 
En de bib?
Ja hoor, wij doen ook mee. Onze nieuwste jongerenromans kan je hier bewonderen:
 
 
Voor het grote en kleine scherm: IMDb
 
Dé referentie voor goeie films en series is IMDb, of voluit Internet Movie Database.
 
Zowel op de site als op de app vind je (weliswaar Engelstalige) achtergrondinformatie over films, series en TV-shows zoals de verhaallijn, informatie over de cast, leuke trivia en memorabele citaten, maar ook recensies en trailers.
 
Gebruikers (en dat zijn er vele) waarderen een film of serie met maximaal tien sterren en zo kan je in één oogopslag zien of een film of serie echt zo goed is als wij beweren!
 
 
 
Wat heb je hiervoor nodig: de app op je smartphone of tablet, WIFI en een boek of ISBN code.
 
Kom het maar eens uitproberen!
Virtuele boekenplank
 
Echte boekenliefhebbers hebben het niet gemakkelijk. Onze nieuwsbrief staat elke maand boordevol leestips, je vrienden raden je regelmatig boeken aan, op de boekenbeurs en in de bib lijken de boeken je te 'roepen' en nu kan je ook via de vele leessites je weer verliezen in het aanbod aan literaire toppers... Tijd om alles eens goed op een rijtje te zetten met Book Catalogue!
 
 
In deze app kan je boeken toevoegen met de ISBN-code (manueel of met scanner) en netjes sorteren in lijstjes ("bookshelves"). Echte freaks kunnen hun boekenkast volledig digitaliseren. De iets gematigdere fan kan via de app gelezen titels bijhouden en raadplegen bij hun volgende bibbezoek. De liefhebbers bewaren hun 'te lezen boeken' graag in een wenslijstje.
 
 
 
 
DW 2015: Voorleeskwartiertjes met digitale fundels

 
Onze voorleesvrijwilligers staan ook deze maand weer paraat en verwennen de allerkleinsten met de mooiste verhalen, soms met een kleine act, wat muziek en heel veel zin om plezier te maken!
 
Op woensdag 29 april, tijdens de digitale week, kunnen de kinderen en hun ouders kennismaken met de fundels, de digitale prentenboeken. Jij komt toch ook?
 
Om 14u zijn de kindjes uit het eerste en tweede kleuterklasje welkom, om 16u lezen we voor de kindjes van het 3de kleuterklasje en het eerste leerjaar. Zusjes en broertjes mogen uiteraard gewoon mee komen luisteren!
 
Toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.
 
 
 
 
 
DW 2015: Bibkaffe met een digitaal tintje

 
 
Smartphones en computers zijn niet voor iedereen even voor de hand liggend.
 
Wil je graag leren werken met je gsm? Krijg je soms een sms van je kleinkind maar kan je hier niet op antwoorden? Kom dan naar onze bibkaffe en we laten je zien hoe het moet.
i.s.m. Basiseducatie  
 
 
dinsdag 28 april van 14u tot 16u
 
 
toegang is gratis
inschrijven is niet nodig
 
 
 
 
Bibkids: Jeugdboekenweek
 
Hahahaha haha ha!!!!
Lachen, gieren, brullen?
 
Boeken en letters waar monden van krullen?
 
De jeugdboekenweek was een absoluut succes!
 
De leerlingen van het 2de en 3de leerjaar speelden het knotsgekke bibspel. Hun doel? Stuurse Steven, het hoofd van de Bib, aan het lachen krijgen! En weten jullie wat: ze zijn ABSOLUUT geslaagd in hun missie!
 
Hier vinden jullie de foto's en uiteraard ook de filmpjes!
 
Om de jeugdboekenweek mee af te sluiten, lieten onze jeugdige bibbezoekers zich van hun zotste kant zien.
 
Bedankt aan alle kinderen en juffen om er zo'n fijne jeugdboekenweek van te maken!
 
 
 
 
 
  
 
Amber en haar broer wonnen dankzij deze foto een leuke verrassing. Proficiat!
 
 
 
 
 
Bibkids: de rugzakjes van Tongelsbos
 
De bib heeft al enkele jaren de traditie om aan de leerlingen van Tongelsbos een leuke rugzak mee te geven. 
Deze rugzak zit boordevol leuke bibspullen : mp3-spelers met luisterboeken, cd's met kindermuziek, leuke Nederlandstalige films, knutselboekjes en wat knutselgerief, leerrijk speelgoed en uiteraard boekjes. Informatieve boeken en leesboeken die aansluiten bij de interesse van de kinderen.
 
Het hele schooljaar werken de kinderen intensief met de rugzakjes. In ruil maken alle kinderen die het rugzakje gebruiken een mooi knutsel- of tekenwerkje.
 
Dez keer is Kyana de trotse winnares van de wedstrijd. De hele klas mocht als beloning naar de bib komen voor een ludieke rondleiding, een kleine receptie en een mooi verhaal.
 
 
Wink@Westerlo : Waar liefde groeit
 
Westelaar Anne-Marie Hooyberghs is uitgegroeid tot de bekendste Vlaamse auteur van streekromans.
Iets waar we trots op kunnen zijn!
 
Met Waar liefde groeit is ze alweer aan haar veertiende roman toe.
 
Het boek vertelt het verhaal van de achttienjarige Isabelle Van Trier die met haar ouders op een hoeve in Wallonië woont.
Wanneer haar oom Hugo in de problemen raakt mbt de opvang van zijn kinderen wordt Isabelle naar het armoedige Vlaamse dorpje Bergom gestuurd.
Het valt haar aanvankeleijk zwaar maar dan ontmoet ze de charismatische Alex....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Wereldboekendag : 23 april  
 
Op 23 april, sterfdag van Shakespeare en Cervantes, is het UNESCO wereldboekendag. In meer dan 100 landen wordt het boek dan extra in het zonnetje gezet.
Naar jaarlijkse traditie laat de bib zich niet onbetuigd en verwent ze haar lezers met een "boekenblinddate".
Wanneer je tussen 7 en 23 april een boek, cd of ander materiaal uitleent krijg je daarbovenop een blind date mee. Dat is een roman die wij de moeite waard vinden om gelezen te worden.
 
Laat je verrassen!
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
  
Walter van den Broeck op radio 1
 
Walter van den Broeck (Olen °1941)werd bekend met zijn, intussen ook verfilmde, toneelstuk Groenten uit Balen. De grote doorbraak kende hij met het Beleg van Laken en met De tuinman van de koning, schitterend vertolkt door Luc Phlips.
 
Met de vreemdelinge schreef de éminence grise van de Vlaamse literatuur naar eigen zeggen zijn laatste roman.
Het boek vertelt het verhaal van een oude boekhandelaar, Bram de Landsheer, die beseft dat zijn leven op zijn einde loopt.
Zijn zoon heeft de boekhandel overgenomen, zijn kleinzoon heeft enkel oog voor oude boeken en Bram heeft nog 1 wens : dat er in de familie eindelijk nog eens een dochter geboren wordt...
 
 
  
de website van de auteur
 
Annelies Verbeke publiceerde de laatste tijd vnl verhalenbundels maar met Dertig Dagen ligt er weer een "echte" roman op de plank.
De schrijfster neemt ons mee naar de Westhoek, waar we dertig dagen meeleven met Alphonse, een klusjesman die buiten zijn wil om vertrouwenspersoon wordt van zijn klanten.
 
De Patrick Melrose-romans van Edward St Aubyn (°1960) mogen gerust als een van de literaire sensaties van de laatste 20 jaar genoemd worden.
De 5 delen van deze autobiografische romancyclus werden heruitgegeven in 1 band. Het brengt een schokkend verhaal van misbruik, incest en drugsgebruik in de betere Britse kringen
 
 
 
Met zijn debuut Voor ik ga slapen scoorde S.J. Watson wereldwijd meteen een bestseller.
Ook in zijn nieuwe roman toont de auteur zich een meester in het neerzetten van het totale isolement van de hoofdpersoon en wordt de lezer meegetrokken in een beklemmend spel van waarheid en bedrog.
Tweede Leven vertelt het verhaal van de Londense Julia die geconfronteerd wordt met de gewelddadige dood van haar zus Kate in Parijs.
De beste vriendin van Kate vertelt haar over het dubbelleven van haar zus. Julia's zoektocht wordt steeds obsessiever en ze belandt in een levensgevaarlijke wereld. Nagelbijten...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Een voorsmaakje

 
De Brit David Mitchell  scoorde al met Wolkenatlas, ondertussen verfilmd met in de hoofdrollen Tom Hanks en Halle Berry, maar Tijdmeters is ook een echt kunststukje.
Het boek vertelt het verhaal van Holly Sykes, een van huis weggelopen tiener. Ze ontmoet op een druilerige zomerdag in 1984 een vreemde vrouw die haar in ruil voor een slok thee om "asiel" vraagt.
Pas jaren later zal Holly ontdekken wat voor asiel de vrouw precies bedoelde.
Tijdmeters volgt Holly's leven van haar jeugd in een café in Gravesend tot haar oude dag in Ierland. 
 
"Fantastisch, in alle betekenissen van dat woord" NRC Handelsblad
"Meedogenloos briljant" The Guardian
 
 
Tom Waes is Vlaanderens grootste avonturier. Hij loopt 250 km door Marokko (Tomtesteron), hij fietst op een voorhistorische fiets van Bordeaux naar Parijs (Wauters vs Waes) en hij trekt naar de meest exotische en bizarre plekken op deze planeet (Reizen Waes).
Hij slaagt er zelfs in om een vergeten boek (én film) in de Top Tien te krijgen.
Zijn reis in Alaska zorgde nl voor een piek in de verkoopcijfers van de roman Into the Wild
In dit boek vertelt Jon Krakauer het waargebeurde verhaal van Chris McCandless, een jongen uit een welgesteld gezin die alles achterliet en op trektocht ging door Amerika.
Reizen Waes :wat je in de succesvolle tv-reeks niet te zien kreeg, krijg je hier wél te lezen.
 
Boris Johnson, de excentrieke burgemeester van Londen schreef met de Churchill factor dé biografie van het jaar.
Vijftig jaar na de dood van een van de belangrijkste leiders van de twintigste eeuw, probeert Johnson uit te vissen wat Churchill zo uniek en briljant maakte.
 
Reizen Waes op één
 
 
 
 
 Een voorsmaakje
 
Toen op 15 september 2008 de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging betekende dit de start van de financiële crisis.
De belastingbetaler kreeg de zwarte piet toegeschoven en dat voelen we nog altijd. 
 
De Nederlandse journalist Joris Luyendijk liet zich twee jaar lang onderdompelen in de wereld van de City in Londen.
 
Stap voor stap ontdekte hij de mechanismen van de financiële wereld.
In Dit kan niet waar zijn probeert hij antwoorden te formuleren op vragen die ons allemaal bezighouden.
Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? Kan het weer gebeuren? Is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?
 
Bart De Pauw, Ben Segers en Jonas Van Geel zijn de Biker Boys.
Ze willen een reisprogramma maken waarin ze op zoek gaan naar de de oorsprong van de Vespa. Helaas loopt tijdens de opnames alles mis wat maar mis kan gaan.
Het kijkcijferkanon van één op zondagavond volgde de drie kompanen op hun tocht doorheen Spanje en Italië om uiteindelijk te stranden in IJsland.
De meest opvallende figuur uit de reeks was echter geen van de drie Biker Boys, maar wel fixer Haldis, vertolkt door Umesh Van Gaver, en vóór de reeks compleet onbekend.
Hij groeide dankzij de Biker Boys uit tot een echt cultfiguur : Haldis een pintje!
 
Nóg Vlaams : Safety First is al een gevestigde waarde in de Vlaamse fictie.
Ook in dit tweede seizoen kan je weer genieten van de lotgevallen van Smos (Matteo Simoni) en zijn spitsbroeders.
Net als in serie 1 zijn er in elke aflevering gastrollen van o.a. An Miller, Koen De Graeve en Stefaan Degand.
"Discipline, dedication and friendship ... maar Safety First"
 
 
 
 
 de website van de biker boys
 
 De trailer
 
Intouchables, van het regisseursduo Olivier Nakache en Eric Toledano, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, was een van de vermakelijkste films van de laatste jaren.
Omar Sy steelde de show als verzorger van een verlamde Parijse aristocraat en kreeg voor die rol de César voor beste mannelijke vertolking in 2012. (als eerste zwarte acteur ooit)
De samenwerking tussen deze drie wordt nu herhaald in Samba.
Aangevuld met Charlotte Gainsbourg kan dit alleen maar garant staan voor een nieuwe ijzersterke film.
Opnieuw een mix van humor en drama rond een sociaal onderwerp. (werkloosheid/ burnout)
 
BBC Earth is een kwaliteitslabel. Twee nieuwe titels in onze collectie : Life Story waarin individuele dieren gevolgd worden in de verschillende stadia van hun leven en Wonders of the Monsoon over de moesson in Zuid-Azië.
 
 
 
 
 
 
 
Michaël R. Roskam debuteerde sterk met Rundskop. Hij sleepte er o.a. een oscarnominatie mee in de wacht.
Dankzij dit succes kreeg hij een kans in Amerika.
Het scenario is van de hand van misdaadauteur Dennis Lehane, wiens boeken Mystic River en Gone baby Gone al memorabele cinema opleverden.
De prent vertelt het verhaal van de malafide praktijken die dagelijks plaatsvinden in de bars van Brooklyn.
Daar worden pakken cash, afkomstig van illegale gokpraktijken, "gedropt" om het daarna wit te wassen.
Met een internationele topcast scoorde The Drop vrij goed in de States.
De betreurde James Gandolfini (Tony Soprano) speelt in deze film zijn laatste rol, naast "onze" Matthias Schoenaerts.
  
 
 
de trailer
  
een voorsmaakje
 
 
 
 
Andrei Zvyagintsev heeft slechts vier films op zijn cv staan maar wat voor films!
Zijn debuutfilm The Return (2003) won meteen de Gouden Leeuw in Venetië.
The Banishment (2007) en Elena (2011) zijn echte aanraders.
Maar Leviathan is een echt  meesterwerkje.
De prent vertelt het verhaal van Kolya die met zijn vrouw en zoon in een vissersdorpje aan de Barentszzee woont. De corrupte burgemeester van het dorp is uit op het stuk land van Kolya.
Ten  einde raad raad huurt deze laatste een dure advocaat uit Moskou in....
 
Vrolijk wordt je niet van dit aangrijpend epos over alcoholisme, nihilisme en corruptie, maar het is wel cinema van de bovenste plank.
 
Must see!
 
 
 
  
 
 
 
 Heroes
 
Dire Straits (Nederlandse vertaling :"erg in het nauw zitten") zijn al sinds 1995 gestopt, maar Mark Knopfler timmert vrolijk verder aan de weg.
Zijn eerste soloalbum kwam uit in 1996 (Golden heart) en nu ligt zijn achtste studioalbum Tracker in de rekken.
Alweer een sfeervolle, ingetogen plaat van de meester-gitarist.
 
Texas, de groep rond zangeres Sharleen Spiteri bestaat 25 jaar en dat moet gevierd.
De dubbelcd 25 bevat een mooi overzicht van de carrière van de Schotse band. Alle klassiekers vind je terug van "I don't want a lover" tot "The Conversation".
 
 
 
 
 
 
 
Piet Goddaer ofte Ozark Henry heeft altijd zijn eigen weg gegaan, al sinds zijn debuut in 1996.
In 2015 leidt deze vernieuwingsdrang tot een bijzondere en unieke samenwerking met het 90-koppige Nationaal Orkest van België.
Dit resulteerde in de cd Paramount, opgenomen in de Auro-3D-techniek, die een weergaloze 3D beleving van de muziek mogelijk maakt. Je staat net midden in het orkest!  
Op de cd staan 12 eigen nummers (Indian Summer, Sweet Instigator...) in een nieuw kleedje en 3 covers waarvan Heroes van David Bowie meest in het oog springt.
 
 
 
Top 10 van zijn solo songs
 
 
Klara's keuze
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Klara.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
De dunne vegetariër : verrukkelijk vegetarisch eten in een handomdraai. - Antoinette Hertsenberg.
 
Een kookboek voor vegetariërs of iedereen die wat minder vlees wil eten.
Het staat boordevol lekkere recepten "voor elke dag" die je makkelijk kan maken.
Hier en daar met verrassende combinaties, die echt wel lekker zijn.
De titel slaat op de tailleomtrek van vegetariërs maar het is het wel het vervolg op het eerste deel, "de dikke vegetariër".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoe een circusbezoek met zijn zoontje, in een mistroostige tent, kan leiden tot een mooie plaat...
Eigenlijk was ik nooit eerder een echte fan van Flip Kowlier, maar dit album kan me wel bekoren.
Het is mooi, er is tristesse op de achtergrond ; met een streepje humor.
Het bewijst dat Flip Kowlier een fantastisch verhalenverteller is.
 
 
 
 
 
 
 
 
Elmer en het monster - David McKee
 
Wie kleine kinderen heeft en de boeken van Elmer nog niet kent, moet dringend naar de bib!
De boeken van Elmer, de kleurtjesolifant, zijn fantastisch.
De tekeningen ondersteunen het verhaal en samen met de tekst is elk Elmerboekje een juweel op zich.
 
In dit boek is Elmer de dappere olifant die niet uit het bos wegloopt wanneer er een enge brul door de bomen klinkt.
Alle andere dieren vluchten,... wanneer Elmer het monster vindt en hem aan de andere dieren voorstelt, leidt dit tot een grappige confrontatie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De gans en zijn broer - Bart Moeyaert en Gerda Dendooven
 
Dit is een prachtig meesterwerkje, een hebbeding, alleen al voor het uitzicht van het boek. Het is een mooie sobere uitgave met tekeningen van Gerda Dendooven, die de tekst kracht bij zetten.
Maar ook de inhoud van het boek is mooi, bijzonder, treffend....
Het gaat over de avonturen van de gans met zijn onafscheidelijke broer, over de zin en onzin van het leven.
Dat van de ganzen kabbelt rustig voort. Ze leven op een boerderij samen met andere dieren.
Er gebeuren allerlei dagelijkse dingen, die de ganzen proberen te begrijpen met hun kleine hoofdje.
Het vraagt voor hen heel wat creativiteit om met hun beperkte kennis betekenis te geven aan de dingen die ze zien en meemaken.
Dit zorgt ervoor dat er vaak een glimlach op je gezicht verschijnt als je dit boek leest.
 
 
 
Huis van herinneringen - Nicci Gerrard.
 
Voor mij is dit een prachtig boek, eentje waar je even stil van blijft als je het hebt uitgelezen, dat je met spijt dichtslaat...
De 94-jarige, bijna blinde Eleanor, is verplicht om haar onafhankelijkheid op te geven en naar een rusthuis te gaan. Maar eerst moet het hele huis opgeruimd worden.
Omdat ze haar kinderen hier niet bij wil betrekken, wordt Peter ingeschakeld, een vriend van haar kleinzoon.
Tijdens het opruimen komen allerlei herinneringen naar boven en vertelt Eleanor over haar leven. Ook over zaken waar haar kinderen niets van af weten.
Een boek over een relatie tussen twee erg verschillende mensen, over keuzes in het leven en hoe deze beslissingen het hele verdere verloop zullen bepalen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nadat ik toevallig op één van haar optredens verzeilde, ben ik fan.
Ook op deze cd staan mooie singer-songwriter nummers, die vaak slechts schijnbaar luchtig zijn.
Het is een mooie intense cd geworden, de moeite om in huis te halen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
VT Wonen - tijdschrift
 
Aan het bouwen, verbouwen of gewoon zin om je huis eens wat anders in te richten?
In dit én onze vele andere woontijdschriften vind je erg veel inspiratie.
Ze zijn zeker de moeite waard !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na de winter komt... de lente!
Met deze cd van kapitein Winokio stroomt de frisse lentelucht door de luidsprekers de kamer binnen.
Geniet samen met de kinderen en verwonder je alsof je een kind bent.
Liedjesteksten als "als de paashaas eitjes legt, is hij dan een kip?", toveren bij groot en klein een glimlach op het gezicht.
 
Met deze cd komt de lente in een stroomversnelling, de bloempjes gaan bloeien en de dieren ontwaken!
 
 
 
 
 
 
 
 
Te gast: Pascal Verbeken : Duistere wegen. Reis naar Vincent    Van Gogh in de Borinage
 
 
Vincent van Gogh verbleef van 1878 tot 1880 in de Borinage, de legendarische mijnstreek in België. Als would-be evangelist reisde hij naar Wallonië om het woord van God te verkondigen aan de mijnwerkers, maar hij mislukte en zonk weg in een diepe crisis. Het waren maanden van armoede, isolement en ontreddering waarna hij uiteindelijk koos voor de schilderkunst.
Vincent van Gogh, de schilder van het licht, vond zijn ware roeping in het zwarte land.
 
In zijn nieuwe boek Duistere Wegen volgt Pascal Verbeken het spoor van Vincent Van Gogh in de mijndorpen Pâturages, Wasmes en Cuesmes.
Hij tekent de bijzonder turbulente geschiedenis van de Borinage aan het einde van de negentiende eeuw en gaat na wat er nog overblijft van de wereld die de schilder achterliet.
 
woensdag 22 april 2015 om 20.00 u.

organisatie: vzw KATA

Reserveren mag maar hoeft niet op debruynechris@skynet.be of 0479/786762 (na 18.00 u.).
 
Inkom : 5 euro. 

 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
Het pilootproject rond e-boeken afloopt op 5 mei e.k.?
Na een grondige evaluatie is er beslist om het project niet te verlengen.
De app was niet stabiel genoeg, de collectie te beperkt.
Vanaf 6 mei stopt het lezen en lenen via de app.
 
Het is wel de bedoeling dat er in de toekomst nog een vervolgproject met een betere technische infrastructuur en een uitgebreidere collectie opgestart wordt.
 
We houden jullie op de hoogte!
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen
 
 
Op zaterdag 4 april (paaszaterdag) en maandag 6 april (paasmaandag) zal de bib gesloten zijn.
 
Vrolijk Pasen!
 
 
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: