Nieuwsbrief oktober/november2017
                 Ruimte voor rituelen 
voor het markeren van belangrijke overgangsmomenten in je leven
                                   aanmelden voor nieuwsbrief
 
Rituele aankomst bij huwelijk aan het water
Sinds haar jonge jaren ging ze ieder jaar met haar ouders en zusjes naar de boerderij van haar oma in Friesland, waar ze haar nichtjes, neefjes, ooms en tantes heel vaak zag. Ook in de weekenden waren ze er vaak waardoor een sterke familieband was gegroeid.
Toen ze ging trouwen met de liefde van haar leven was het dan ook vanzelfsprekend dat het huwelijk op die locatie plaats moest vinden, aan het water op het grasveld waar ze zoveel had gespeeld en gevaren. Ze had een duidelijk beeld van haar entree, iets dat je iedere vrouw zou gunnen en dat op mij een grote indruk heeft gemaakt.
De meeste gasten waren al een dag eerder gearriveerd en sliepen op een grasveld/camping aan de overkant van de weg. Het hele dorp was betrokken bij de bruiloft. Plaatselijke horeca was ingeschakeld die de catering verzorgde, aan het begin van de weg, 2,5 km terug, die leidde naar de boerderij, stond een groot bord met de naam van het bruidspaar.
Op het grasveld stonden stoeltjes in een halve cirkel bij een zwanenbankje voor het paar. De gasten bewogen zich langzaam naar de waterkant waar de bruidegom de ‘steiger’ opliep.
En daar, in de verte, kwam ze aan, op de zeilboot, waar ze zoveel tochtjes op gemaakt had, te midden van haar vader, broer, neven en ooms; de mannen uit haar familie met wie ze was opgegroeid, vergezelden haar. Aangemeerd sprak haar vader vanaf de boot de gasten en in het bijzonder de bruidegom toe met de woorden dat hij zijn dochter niet weggaf maar meegaf, in alle vertrouwen.
Na de toespraak stapte het paar in de cirkel die klaar lag op de grond voor de handfasting.
Er volgden nog vele mooie momenten deze dag.
Onvergetelijk is het woord dat voor het paar en vele gasten zal gelden bij een terugblik op deze ceremonie.
 
Vrouwenreis naar Chartres
Van 24 t/m 28 april 2018 vindt er voor de tweede keer een vrouwenreis plaats, waar we de kathedraal en haar schatten zullen beleven, zullen zingen en nog veel meer. Heb je interesse, stuur me een mail, dan krijg je informatie toegestuurd.
 
Den Haag is nu echt twee labyrinten rijker
De officiële opening op 20 september was mooi en voor mij indrukwekkend omdat meer dan 100 mensen het labyrint in stilte liepen. Mooi nieuws is dat er een bankje bij het labyrint in de Paleistuin komt. Tijdens het Peace in the Park festival stond er een bankje voor één dag. Dat beviel zo goed dat ik erachter aan ben gegaan, en het is gelukt!
Nu volgt het avontuur van het onderhoud van beide labyrinten. Er hebben zich al vele mensen aangemeld om te helpen; wil je ook op de lijst van vrijwilligers: welkom!
De eerste dag staat gepland.
 
Agenda: klik website 
Labyrintloop aan de vloedlijn, de laatste dit jaar: vrijdag 13 oktober om 18 uur:  Loop het labyrint met een thema of vraag, markeer een moment in je leven, of kom kennismaken met het labyrint info
Rode tent/vrouwencirkel: Een avond delen, stilte, muziek en meditatie do avond 19 oktober, 19.30 uur, Cyclaamstraat 14, Den Haag (volgende is maandag 20 november) graag aanmelden  info
Allerzielenviering: loop de hartsverbinding met je overleden dierbare(n) in een  hartlabyrint van lichtjes op donderdag 2 november van 19.30 tot ongeveer 22 uur. We starten en eindigen rond een vuur in de tipi. info klik hier
Winterzonnewende 21 december: Vier de overgang van herfst naar winter met drum en zang rond het vuur in de tipi. We doen een klein ritueel om deze overgang te markeren. 19.30 tot 22 uur, meerijden vanuit Den Haag is mogelijk. Zwartendijk 11 in Monster info klik hier
Vrouwenreis naar Chartres van 24 t/m 28 april. Heb je interesse, stuur me een mail.
 
Bijzondere vermeldingen:
 
Op mijn Blog kun je lezen over een overgangsritueel na de studententijd
Boekentip: Verdriet is het ding met veren door Max Porter, prachtig en verrassend boek over rouw
Exsternsteine: Ken je deze oeroude plek? In mei (9 t/m 12 mei) organiseer ik samen met Nashid Hendriks een vierdaagse reis met zang en Zijn bij de stenen. In de volgende nieuwsbrief meer. Je kunt wel alvast je interesse aangeven.
Tot slot: Voor wie van muziek houdt: op 29 oktober zing ik met octet de Byrds tijdens een dienst in de kerk in het Bronovo ziekenhuis om 10 uur olv Rob Kapteyn en diezelfde dag zingen we tijdens 'Verlicht Herdenken" op begraafplaats Westduin. Er zijn allerlei activiteiten en muziek, en je kan dan ook een labyrint lopen info klik hier
 

Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten om zo ruimte te maken voor het in vrijheid kunnen vormgeven van nieuwe plannen? Bel of mail me dan.
Ruimte voor Rituelen, www.ruimtevoorrituelen.nl