EUR 10.000,- voor Stichting Leergeld
|
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
NIEUWS VOOR IEDEREEN
|
Een woord vooraf door Mark de Haas, bestuurder
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
2024 is begonnen!
Allereerst voor jou en je ouder(s)/verzorger(s) de beste wensen. Hopelijk heb je samen met je gezin een fijne kerstvakantie achter de rug.
Vlak voor de kerstvakantie hebben we nog leuke kerstactiviteiten georganiseerd. Op de havo/vwo-locatie hadden we een fantastisch wintergala met grote opkomst en de leerlingen van b/k-4 hebben een bezoek gebracht aan de kerstmarkt in Düsseldorf. Alle leerlingen van beide locaties hebben een mooie afsluiting van het jaar gehad, samen met hun mentor, onder het genot van een heerlijk(e) ontbijt/brunch.
Bij een afsluiting hoort ook een kleine terugblik en ik vind het erg leuk om in dat kader de reflectie van twee nieuwe afdelingsleiders met je te delen. Martijn van Veldhuizen en Rogier Koers zijn beiden dit schooljaar begonnen op het Minkema College en beschrijven graag hun eerste ervaringen.
Voor onze directeur onderwijs van het Minkema College, Annemieke Kalshoven-Tol, is 2024 in ieder geval heel plezierig begonnen: zij is begin januari bevallen van een zoon en zal dus vanwege zwangerschapsverlof tot en met de meivakantie afwezig zijn. Tot die tijd neemt Jeanette Breekveldt als interimdirecteur, samen met de leden van de schoolleiding en het managementteam, haar taken over.
Ook in het nieuwe jaar ligt onze focus op het voorbereiden van onze leerlingen op de toekomst en we hebben hoge en tegelijkertijd realistische verwachtingen. We willen jou voorbereiden op de maatschappij van morgen. Naast het behalen van een mooi diploma aan het einde van je middelbare schooltijd, staan persoonsvorming en burgerschap centraal in ons onderwijs. We willen jou meegeven dat er meer is dan alleen jouw eigen bevindingen en we willen je inzichten geven in hoe de maatschappij vandaag de dag is en steeds in beweging blijft. Wat je bij het Minkema College opsteekt, is bagage voor het leven.
Ik wens je een mooi jaar toe! |
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
|
In de onderbouw ronden alle leerlingen in de week van 22 januari hun Discovery-module(s) af. Binnen twee weken beoordeelt de docent jouw eindproduct met een O, V of G in Magister.
Krijg jij een O(nvoldoende), dan informeert de docent je over hoe je deze O kan omzetten in een V. Wacht daar niet te lang mee, want je maakt het voor jezelf steeds lastiger de klus tot een goed einde te brengen. Als je jouw product niet met een V(oldoende) weet af te sluiten, zul je dit uiteindelijk in opdracht van de leerlingcoördinator inhalen in je vrije tijd, bijv. op een lesvrije studiedag of na de laatste toetsweek. Want met een O voor een module kun je niet aan het volgende leerjaar beginnen. |
Gymnasiumtraject 1hv & 1atheneum
|
|
|
De havo/vwo- en atheneum-brugklassers en hun ouders hebben in week 50 een e-mail met informatie gekregen over de mogelijkheid om na dit schooljaar over te stappen naar 2 gymnasium. Als je gymnasiumambities hebt, kun je ervoor kiezen om in het tweede halfjaar de
Discovery-module Latijn & Klassieke Culturele Vorming te volgen. In de e-mail werd dit traject toegelicht; de link in de brief leidt naar verdere informatie op onze website over de gymnasiumopleiding en de meerwaarde van een gymnasiumdiploma.
Ben je geïnteresseerd in het volgen van de Discovery-module Latijn en maak je een serieuze kans om naar 2 vwo bevorderd te worden, vraag je ouders dan om dit uiterlijk 12 januari a.s. met een mail te laten weten aan a.vandewouw@minkema.nl. Natuurlijk kunnen jullie bij twijfel de mentor vragen om mee te denken.
|
|
Voorlichtingsavond profielkeuze
3 havo en 3 vwo
|
Op woensdagavond 31 januari is de profielkeuzeavond voor 3 havo en 3 vwo gepland. Op deze avond geven de decanen uitleg over de (on)mogelijkheden die de profielkeuze voor de bovenbouw met zich meebrengt. Deze avond is voorlopig als volgt ingedeeld:
- Om 19.00 uur hebben de ouders van 3 havoleerlingen, en de ouders van instromende 4 mavoleerlingen, voorlichting van de decaan, de heer Dick Wahl, in de aula. Om 20.00 uur volgt voor deze ouders voorlichting van (nieuw) te kiezen vakken.
- De ouders van 3 vwo beginnen om 19.00 uur met voorlichting van de (nieuw) te kiezen vakken en hebben om 20.00 uur voorlichting over de profielkeuze van de decaan, de heer Roel Sluijsmans, in de aula.
Op dit moment wordt geïnventariseerd welke vakken er voorlichting gaan geven. Bij de officiële uitnodiging aan de ouders voegen we een Google-formulier waarmee u zich kunt opgeven voor een of twee rondes voorlichting (ca. 30 minuten per ronde) van een vak.
Om zo veel mogelijk plekken voor voorlichting te creëren, vragen wij de ouders zich individueel op te geven. Zo kunnen zij maximaal 2 vakken volgen (dus 2 ouders kunnen 4 vakken volgen). De tijdsindeling en de lokalen waar docenten voorlichting geven zullen wij, zo gauw de inschrijving is geweest, delen met de ouders en projecteren op de beeldschermen in de school.
In de middag heb je als derdeklasser al de mogelijkheid gekregen om voorlichting te volgen over (nieuw) te kiezen vakken. Daarnaast hebben jullie ook al voorlichting gehad over de te kiezen vakken binnen de reguliere lessen. Op deze manier hopen wij jullie samen met jullie ouders
zo goed mogelijk te informeren over de profielkeuze. |
EUR 10.000 opgehaald voor Stichting Leergeld Groene Hart
|
De weken voor de kerstvakantie hebben onze onderbouwleerlingen van de havo/vwo-locatie een sponsorchallenge gehouden waarbij zij zich tijdens de LO-les hebben ingezet voor Stichting Leergeld Groene Hart. Tijdens de LO-les deden zij allerlei sportieve challenges en daarvoor hadden zij sponsoren gezocht die hen steunden.
Tijdens het Wintergala op donderdag 21 december jl. werd de opbrengst bekendgemaakt en overhandigd aan Stichting Leergeld Groene Hart: ruim EUR 10.000,- ! Meer informatie
|
|
|
|
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
|
|
|
Doe mee aan het Minkema Beursspel voor bovenbouwleerlingen havo en vwo en medewerkers!
Ben jij wel benieuwd hoe beleggen nou precies in z'n werk gaat? Denk jij hoge rendementen te kunnen halen? Hou jij wel van een onderlinge strijd, plezier, kennis en ervaring opdoen? En wil jij kans maken op mooie prijzen? Meld je dan nu aan!
|
|
Aanpak terugdringen verzuim
|
We zien dit schooljaar het verzuim, met name van bovenbouwleerlingen, toenemen. Dat betekent dat leerlingen minder vaak aanwezig zijn. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen aanwezig zijn in de lessen. Wie verminderd aanwezig is, kan achterstanden oplopen en dat kan leiden tot een toename van werkdruk of zelf stressklachten.
Ben jij regelmatig afwezig als gevolg van ziekte, dan blijven wij graag goed in overleg met je ouders. Soms kan het helpend zijn om de jeugdarts mee te laten denken.
Daarnaast gaan wij strakker controleren op de aanwezigheid tijdens de lessen. Als je zonder geldige reden een les mist, dan moet je deze gemiste les inhalen. Dat kan vanaf nu alleen nog tijdens het 6e lesuur op dinsdag, woensdag en donderdag, ook als je al eerder op de dag klaar bent met het volgen van lessen. Via je schoolmail en Magister word je geïnformeerd over het inhaalmoment. Word je verwacht bij het inhaaluur, maar ben je zonder geldige reden afwezig, dan zien we dat als een nieuwe ongeoorloofde absentie.
Bij herhaaldelijk verzuim schakelen wij de leerplichtambtenaar in.
Heb je een geldige reden om niet aanwezig te kunnen zijn, dan gaan we ervan uit dat je ouders je afmelden. |
Over enkele weken is het zover: de PWS-avonden. Op 26 februari (havo) en 29 februari (vwo) gaan onze examenleerlingen presenteren waar ze al maanden hard aan werken. Zit je op de havo, dan doe je dit door middel van een leuk opgemaakte kraam waar je aan voorbijgangers vertelt over je profielwerkstuk. Ben je vwo’er, dan doe je dit door middel van een presentatie in een lokaal. Bij deze avonden zijn natuurlijk de profielwerkstukbegeleiders aanwezig, maar familie en vrienden zijn ook van harte welkom. De avonden beginnen om 19.00 uur in de aula en zullen daar rond 21.00 uur eindigen. Hopelijk zien wij jullie daar! |
Minkema Invites: Mark Woerde
|
Lesvrije dag en inschuifrooster
|
Vrijdag 26 januari is een lesvrije dag. We rekenen die avond en zaterdagochtend natuurlijk wel op heel veel helpende (leerling)handen bij de Open Dagen!
In de weken van 29 januari en 5 februari hanteren we het inschuifrooster. De lessen duren dan geen 70 maar 50 minuten. Hiermee winnen we in de middagen tijd voor vergaderingen en andere activiteiten. |
Eerste rapport en rapportvergaderingen
|
Op maandag 22 januari maken we de balans van het eerste halfjaar op en leggen we voor alle leerlingen het eerste rapport vast. In de weken van 29 januari en 5 februari geldt het inschuifrooster, zodat we in de middagen met de docententeams kunnen vergaderen. Aan het einde van die week of begin van de week erna ontvang je je rapport uit handen van de mentor. |
Op maandag 29 januari begint het tweede halfjaar. Er gaat die dag een nieuw basisrooster in; voor sommige jaarlagen staan daar nieuwe vakken op of een ander aantal lessen per week. Zo start er bijvoorbeeld een nieuwe periode van Discovery- en ondersteuningsmodules in de onderbouw. |
|
|
In de week van 26 februari komt de schoolfotograaf langs op het Minkema College om portretfoto’s en klassenfoto's te maken van leerjaar 2 tot en met 6.
Jullie gaan dan zowel individueel als met de klas op de foto. Een conciërge haalt de klas op zodra jullie aan de beurt zijn.
De definitieve planning en indeling volgt voor de voorjaarsvakantie.
#smile
|
|
Activiteitenweek: 12 t/m 16 feb.
|
De week vóór de voorjaarsvakantie staat weer bol van bijzondere activiteiten. Een greep uit het programma:
- een voorstelling voor klas 1;
- theater, een muziekproject en langlaufen voor klas 2 (bij voldoende sneeuw in Winterberg …);
- allerlei profielkeuze-activiteiten, een WOII-excursie en filmproject voor klas 3;
- het relatieproject en een bezoek aan de rechtbank voor klas 4;
- kunstprojecten en bezoek aan Ieper, Amsterdam, Assen en Veenhuizen voor diverse groepen van leerjaar 5;
- en niet te vergeten: de Gymnasiumdag (2g t/m 6g)!
Dit alles brengt nogal wat roosterwijzigingen met zich mee en uitval van reguliere lessen. Daar staat een waardevolle andere invulling van de onderwijstijd tegenover! |
Driehoeksgesprekken 4 en 6 mrt.
|
Op 4 & 6 maart vindt de tweede reeks driehoeksgesprekken van dit schooljaar plaats. We nodigen de leerlingen opnieuw uit om samen met hun ouder(s)/verzorger(s) één of twee gesprekken met een docent aan te vragen. Zo kunnen we rechtstreeks mèt jou praten, in plaats van óver jou.
In een mail aan jou en je ouders op 5 februari leggen we uit hoe jullie je tussen 5 en 14 februari kunnen aanmelden voor deze driehoeksgesprekken. Lees deze mail straks zorgvuldig, want er is een intekenlimiet.
In een driehoeksgesprek tussen docent, leerling en ouder(s) sta je als leerling natuurlijk centraal. Je hebt (een) gerichte vra(a)g(en) voorbereid waarover je docent/mentor en ouder(s) meedenken. Misschien weet je zelf al heel duidelijk wat je aan wil kaarten, maar je kunt dat ook van tevoren met je ouders of mentor bespreken. |
Op 7 maart 2024 organiseren we overdag een fantastisch schoolfeest voor alle leerlingen van beide locaties van onze school. Jouw ouders hebben eerder een mail ontvangen, waarin we aan hebben gegeven dat we hier ook ondernemende ouders bij willen betrekken. We zijn erg blij met de enthousiaste reacties die we tot nu toe hebben mogen ontvangen.
Wil jouw ouder een bijdrage leveren aan dit geweldige evenement? Neem dan contact op met Eleonora Offermann ( e.offermann@minkema.nl) en laat ons weten op welke wijze. Samen kunnen we er een feest van maken dat nog lang zal worden herinnerd! |
Minkema High School Boxing
|
Voor het derde jaar op rij krijgen wij vanuit de NPO-gelden de gelegenheid (vrijwel iedere week) met een aantal leerlingen te boksen.
Soms heb je last van (opgebouwde) frustraties. Over thuis, over cijfers, over een docent, over klasgenoten of soms over alles tegelijk. Dan de kans krijgen om deze frustraties even van je af te slaan (op een stootkussen of bokszak) zorgt voor opluchting. Uit het hoofd, in de handen. Deze opluchting zorgt ervoor dat je op een veilige manier kunnen boksen met elkaar en weer een beetje toleranter in andere lessen (of thuis aan tafel) zit.
|
|
|
|
Wij zijn als Taskforce trots op wat we als school allemaal met de NPO-gelden bereiken. De leerlingen worden zowel cognitief als sociaal-emotioneel ondersteund en we zetten heel diverse en creatieve middelen in. We proberen hierbij zo duurzaam mogelijk te denken, zodat de leerlingen ook de komende jaren plezier zullen blijven houden van de initiatieven. We verwijzen je graag naar onze website voor een beknopt overzicht. |
Open Technasiumdag groep 8
|
|
|
Voor groep 8-leerlingen met een havo- of vwo-advies die geïnteresseerd zijn in ons Technasium organiseren we op donderdag 15 februari een speciale Open Technasiumdag waar ze alles te weten kunnen komen over deze richting op het Minkema College. De inschrijving hiervoor opent na de Open Dagen.
|
|
Kennismakingsactiviteiten groep 8
|
Basisschoolleerlingen van groep 8 en hun ouders kunnen op de volgende momenten kennismaken met het Minkema College:
Ouderinfomatieavond vmbo |
maandag 22 januari 2024 |
Ouderinformatieavond havo/vwo |
dinsdag 23 januari 2024 |
Open Avond beide locaties |
vrijdag 26 januari 2024 |
Open Ochtend beide locaties |
zaterdag 27 januari 2024 |
Open Lesmiddag havo/vwo |
donderdag 8 februari 2024 |
Open Lesmiddag vmbo |
maandag 12 februari 2024 |
Open Technasiummiddag |
donderdag 15 februari 2024 |
|
|
|
|
|
Nieuwsbrief, januari 2024 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.
Contact adres: Minkemalaan 1, 3446 GL Woerden. Vragen? Neem contact met ons op. |
|
|