MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 63
 
 
Maart. Het is weer bijna lente. Er staan daarom wat lente-links in deze nieuwsbrief, maar ook vele anderen
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan.
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
 
Youtube heeft sinds kort een kindvriendelijke versie van de videodienst. De app heet heel verassend Youtube Kids. Naast bestaande Youtube-video's gericht op kinderen, komen er ook kinderprogramma's in de app. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sesamstraat.
 
 
 
In deze tijd van toenemende onzekerheid en verandering is het meer dan ooit van belang dat het onderwijs aansluiting vindt bij de maatschappelijke veranderingen. Waar veel scholen vasthouden aan een traditionele aanpak, zijn er ook scholen die een andere weg inslaan en op zoek gaan naar de vernieuwing.
In de aflevering "De onderwijzer aan de macht" zoomt Tegenlicht in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de 'vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: de indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken, schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen. Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past?
 
 
 
   
 Afscheidsmusical
Welke musical ga je kiezen?
Ook afscheidsmusicals hebben tegenwoordig een trailer.
kijk maar eens hier
 
 
 
 
 
 
Kwartetspel Social Media.
Download "Kwartetspel Social Media".

Dit kwartetspel is gemaakt met de Word-sjablonen die je kunt downloaden bij blogbericht 209.

Wil je het spel spelen, download dan het kwartetspel.
Maak een print van het spel, lamineer de afzonderlijke bladzijden en knip de kaartjes uit.


 
 
 
In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl zowel bij rekenen  als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
 
 
 
Een kind is meer dan een cijfer
Geweldige brief over de CITO van een directeur aan zijn leerlingen!
 
 
Een brief die je elk kind en elke ouder gunt. Een brief die elk schoolbestuur zou moeten kopiëren. "Kinderen zijn meer dan een Cito-toetscijfer." Dat schrijft directeur Paul Moltmaker aan alle leerlingen van het Plateau Openbaar Onderwijs Assen. 
 
 
 
In een spectaculaire videomontage laat de wetenschappelijke visualisatiestudio van NASA je zo'n honderd kilometer boven de maan hangen - aan de achterkant die altijd van ons is afgewend, welteverstaan.
En dus zie je áchter de maan de aarde achtjes draaien, zie je dat de maan aan de achterkant ook maanfases heeft (de bekende, 29,5 dagen durende periode waarin de maan van sikkel tot 'vol' tot sikkel wordt) en zie je nu en dan in de verte de zon langs flitsen. Een kosmische achtbaan, en een verbluffende aanblik die geen mens ooit zag.

De video is samengesteld uit hoogtefoto's van de Lunar Reconnaissance Orbiter, een satelliet die sinds 2009 rondjes draait om de maan. Dat de aarde in de film achtjes lijkt te draaien, komt doordat de maan een beetje wiebelt. Bezien vanaf een vast punt boven het maanoppervlak lijkt het daarom alsof het de aarde is die heen en weer beweegt, net zoals de horizon op en neer lijkt te gaan als je op een vast punt op een schip staat.

Opvallend anders is de achterkant van de maan. De achterzijde heeft geen donkere vlekken en ziet er daardoor nogal bleek en vlak uit. Alleen onderaan is hij wat donkerder. Dat komt omdat daar het zogeheten 'Zuidpool-Aitken-bekken' zit: een reusachtige prehistorische inslagkrater.
Dat we altijd maar één kant van de maan zien, komt overigens niet doordat de maan niet zou draaien - integendeel zelfs. Hij draait net zo snel rond de aarde als rond zijn eigen as. Zodoende zien we steeds zijn voorkant, alsof er iemand om je heen loopt die steeds zijn gezicht naar je toegekeerd houdt.
 
 
 
 
Welk dier wil je tekenen? Leer 't hier, stap voor stap. Keuze uit heel veel dieren.
 
 
Met de klokkijker kan iedereen leren kloklezen en leren hoe de tijd wordt uitgesproken. Klik op “speel” en de klok zal een willekeurige tijd aanwijzen.
Klik op “antwoord” en de tijd zal worden uitgesproken en is ook te lezen.
Je kan bij algemene instellingen aangeven of de tijd wordt uitgesproken met of zonder minuten, of kiezen voor een digitale klok. Bij klokinstellingen kan de moeilijkheidsgraad worden ingesteld. De knop "tijd van nu" geeft de huidige tijd en om de hele minuut wordt deze uitgesproken.
De knop "digibord" is speciaal voor gebruik op het digitale bord.
 
 
Yurls Woorden flitsen
Mooi online spel voor groep 3 t/m 8, PowerPoints met woorden voor beginnende lezers en een tool om zelf flitskaarten te maken.
 
 
 
Veel ouders doen het: stiekem de smartphone van hun dochter of zoon controleren op appjes of zelfs foto’s. Maar dat is eigenlijk verboden. Wat telt dan zwaarder, de privacy van je kind of je rol als beschermende ouder? En belangrijker: hoe kun je hun telefoongebruik dan wél controleren?
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Geavanceerde tekstverwerkers bieden gereedschap aan voor het maken van mooi vormgegeven koppen. De mogelijkheden hiervan zijn echter beperkt in vergelijking met Word Artist. Met dit programma maak je kleurige kopteksten en logo's die niet zouden misstaan in de folders van bekende winkelketens. Kleurtjes, kleurverlopen, vulstijlen, tekstbuiging en -kanteling, werkelijk alles kun je met dit programma naar uw hand zetten. Bent u tevreden, dan slaat u het resultaat op als afbeelding voor gebruik in de tekstverwerker, op een website of in een grafisch programma.
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
  
Rekenspelletjes voor kleuters
Tijdens de NOT 2015 presenteerde de SLO onder de titel 'Rekenspelletjes voor kleuters' een publicatie met een serie rekenspellen voor jonge kinderen. Een mooie lijst met 25 spellen. Het mooie van de publicatie is de goede onderbouwing van de plaats van de spellen in het aanbod voor de kleuters.
Rekenspelletjes voor kleuters
Nog meer rekenen met kleuters
 
  
Nadat je een gratis account hebt aangemaakt kun je aan de slag. Je kunt zelf bepalen of je de tijdlijn openbaar wilt maken of dat je er alleen zelf toegang toe wilt hebben. Je geeft je tijdlijn een titel en kiest de categorie waarin je tijdlijn ondergebracht moet worden. Daarna kun je je tijdlijn gaan vullen. In de tijdlijn kun je gebeurtenissen plaatsen of periodes. In de tijdlijn kun je tekst zetten, plaatjes en geluiden . Tijdlijnen kun je opnemen in een website of blog
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
Ik heb ook een methodetoets gemaakt waarin je alle Cito-toetsen voor jouw groep in 1x in kan vullen zodat ze wel automatisch op het rapport komen te staan
 
 Ook staat er een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
 

Lente
Leuke links over de winter:
 
Werkboekjes Lente
Twee nieuwe werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
   In deze les oefenen de kinderen het verdelen van woorden in lettergrepen.
Digibordles Eenden
Oefenen met het tellen en het aanvullen tot 10.
Werkblad: woordstukjes bloemen
Hoeveel lettergrepen heeft het woord?

 
 

Gratis Tuinvogelposter

Leer de vogels in je tuin nu makkelijk herkennen met deze Tuinvogelposter. Koolmees, merel, roodborst, huismus, je vindt ze allemaal op deze handige poster. De poster kan ook gebruikt worden als placemat.
 
 

Nieuw seizoen Beleef de Lente van start
 Het nieuwe seizoen van Beleef de Lente gaat weer van start. Op vrijdag 1 maart gaan de camera’s aan in acht verschillende vogelnesten. De webcams volgen alle hoogte- en dieptepunten van de vogels tijdens het broedseizoen. Via http://www.beleefdelente.nl/ kan iedereen achter de pc meekijken, dag en nacht. Dit jaar zijn de publiekslievelingen steenuil en ooievaar opnieuw van de partij, maar is er ook een nieuwe gast: de gekraagde roodstaart. Verder zijn de slechtvalk, torenvalk, gierzwaluw, oehoe en koolmees te bewonderen.
 En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten
 
Via www.volgdevos.nl kun je al sinds een paar weken het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen

 
 

Boomfeestdag 18 maart 2015: “Bomen & Water”
Op woensdag 18 maart 2015 wordt in ons land de 59ste editie van de Boomfeestdag gevierd met als thema ‘Bomen & Water’. Een meer dan actueel thema en dat niet alleen vanwege de Waterschaps-verkiezingen die ook op deze datum worden gehouden. Daarbij is water niet alleen de eerste levensbehoefte voor mensen, maar ook voor de natuur: zonder water is er namelijk geen leven.

 
 
 
 
IJsdoosdekseldrukken
Juf Henrike  beschrijft op haar inspirerende blog weer een prachtige nieuwe verftechniek met ijsdoosdeksels. Toepasbaar bij alle thema's!
 
 
 
 
Nederlandse scholieren kunnen sinds deze week zelf een gratis licentie voor Office 365 aanvragen.
  
Dat meldt Microsoft op zijn blog.
Het programma werd eind 2014 reeds in de Verenigde Staten uitgerold, maar is nu wereldwijd beschikbaar.
Microsoft bood zijn Office 365-dienst, waarin onder meer Word, Excel en Powerpoint zit inbegrepen, al gratis aan voor scholieren en leraren. Voorheen moest een school echter per individu een aparte aanvraag indienen voor een gratis licentie.
Sinds deze week kunnen Nederlandse scholieren dit zelf regelen. Zij hoeven hiervoor enkel een school-e-mailadres te hebben. Hun school moet wel een geldige licentie hebben.
Geïnteresseerden kunnen het e-mailadres dat zij van school hebben gekregen invoeren op de site van Microsoft en zo direct zien of zij in aanmerking komen voor een gratis licentie.
Zo'n licentie staat installatie van Microsoft Office op maximaal vijf apparaten toe.
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl