Stichting Senia
Nieuwsbrief voor
leesgroepen en muziek-luistergroepen
juni 2018
INHOUD

 
 
 
 
 
 

Heeft uw groep de keuze van leeswijzers of luisterwijzers voor volgend seizoen al opgegeven? Contactpersonen van de groepen hebben daarvoor een link ontvangen. We hebben gevraagd om de keuze vóór 1 juni op te geven.
Kunt u de uitnodiging met link niet terugvinden, stuur dan een mailtje naar website@senia.nl, dan krijgt u een nieuwe link.
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Privacy-protocol Senia
Senia heeft ter uitvoering van de nieuwe privacy-wetgeving een privacy-protocol opgesteld. Het is in te zien of te downloaden van de website, zie hier.

Als u geen deelnemer bent van een Senia-groep, maar alleen ingeschreven staat voor deze nieuwsbrief, beschikken we alleen over uw e-mailadres. Uiteraard geven we adressen niet aan anderen. Wilt u stoppen met het ontvangen van deze nieuwsbrief, dan is uitschrijven heel makkelijk, via de link onderaan deze nieuwsbrief.
 
 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder de nieuwe excursies die gepland staan voor de maand juli. Hier ziet u ze allemaal op een rijtje.
- - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Het Amsterdam van Jan Six

Op vrijdag 6 juli is er een stadswandeling door Amsterdam met onze gids Martin Ribbens langs diverse plekken waar Jan Six zijn sporen heeft achtergelaten. Martin Ribbens is geïntrigeerd door het wonderschone  portret van Jan Six I gemaakt door Rembrandt in 1654.
Ga met Martin Ribbens mee en volg de eerste Jan, het prototype Amsterdammer van de Gouden Eeuw.
Hij laat u zien waar de Sixen vandaan komen, de Amsterdamse binnenstad met zijn vele anders genaamde steegjes, met zijn drukte, de geuren en de kleuren.
Lees verder en meld u aan.
- - - - - - - - - -
DEN HAAG
Vaartocht en wandeling door het Den Haag van Louis Couperus
We maken op donderdag 12 juli een vaartocht en wandeling door Den Haag, en volgen het spoor van Louis Couperus. Couperus (1863-1923 ) wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. En Den Haag is onlosmakelijk verbonden met deze schrijver. De straten en bruggetjes die in deze romans voorkomen zijn ook nu nog traceerbaar.

- - - - - - - - - - - -
WAGENINGEN
Naar Beeldengalerij Het Depot
Op donderdag 19 juli kunt u mee met een rondleiding in Beeldengalerij Het Depot in Wageningen, uniek gelegen te midden van prachtige arboreta met uitzicht over het Rijnlandschap. De vaste collectie bestaat uit hedendaagse beeldhouwkunst van nationale en internationale kunstenaars. Daarnaast worden er thema-tentoonstellingen georganiseerd zoals nu 'De beeldhouwer ten voeten uit'.
Beeldhouwers van wie werk in Het Depot aanwezig is blijken nog over andere talenten te beschikken. Zo zijn sommigen schilder, schrijver, componist, fotograaf, etser, tekenaar of architect.
Lees verder en meld u aan.
 
- - - - - - - - - -
ENSCHEDE
Naar de tentoonstelling Paula Modersohn-Becker
Op woensdag 25 juli gaan we op excursie naar de tentoonstelling van Paula Modersohn-Becker in Rijskmuseum Twente. In Enschede wordt in een tentoonstelling van circa vijftig schilderijen en werken op papier het verhaal van Paula Modersohn-Becker en haar kunst verteld.
 
Paula Modersohn-Becker (1876-1907) wordt, ondanks haar korte leven, beschouwd als één van de wegbereiders van het Duits expressionisme. Zij is met haar expressieve en ontroerende kunst van grote schoonheid tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor veel kunstenaars.
 
Interview van de maand

Op de lijst van veel biografie- en geschiedenisgroepen van Senia staat dit jaar de dubbelbiografie Cécile en Elsa, strijdbare freules.
­­ Elisabeth Leijnse
 
De auteur van dit bekroonde boek, Elisabeth Leijnse, was in april en mei aanwezig bij drie Senia-voorjaarsbijeenkomsten om daarover te vertellen. Na afloop van de lezing in Zwolle werd ze geïnterviewd door Wil de Graaf.
Lees het hele interview
 

 
Advertentie
Leestip uitgeverij Querido

Tomas Lieske - De vrolijke verrijzenis van  Arago
Joys, een opstandig vijftienjarig meisje, zit bij haar ouders in de auto. In de Italiaanse Dolomieten duikt er plots een jonge vos op voor de wielen en de ouders verongelukken.

Het meisje raakt in coma. Of is het waar dat ze gewoon opstaat? De jonge vos volgt haar en langzaam maar zeker groeit er een onvoorwaardelijke diepe vriendschap tussen hen. Haar geluk is compleet als ze een thuis vinden bij Paul Ehrenfest, de Leidse fysicus bij wie in de jaren twintig Albert Einstein en tal van andere wereldberoemde Nobelprijswinnaars logeren. Zo ook de aantrekkelijke Niels Bohr, die in staat is onmogelijke ideeën tot levend bestaan te denken.
De vrolijke verrijzenis van Arago is een verhaal over hartstocht en intens geluk, een liefdesverklaring aan het ene leven dat wij hebben. Lees verder
 
ACTIVITEITEN VAN ANDEREN

Zomerzinnen in Drenthe
Het grootste literatuur- en muziekfestival van Noord-Nederland vindt plaats op zaterdag 16 juni in Dwingeloo. Er treden meer dan twintig schrijvers en dichters op, en er komen ook muzikanten van naam en faam.
 
Leesclubboek van de maand

Paolo Cognetti - De acht bergen
Op de website van lezerscommunity Hebban vindt u het Senia Boek van de maand. Type in de zoek-balk het woord Senia in, en u komt bij de rubriek Senia Boek van de Maand. Als u een account aanmaakt op Hebban kunt u een waardering geven aan het boek, uitgedrukt in 1 tot 5 sterren. U kunt er ook uw mening over het boek kwijt.

In juni is boek van de maand:
De acht bergen, van Paolo Cognetti
.
Pietro is een stadsjongen uit Milaan die de zomermaanden doorbrengt in de bergen van Noord-Italië. Zijn ouders hebben daar een huisje gekocht, waar Pietro veel met zijn moeder is.

Pietro vindt een vriend in de persoon van Bruno, een jongen van zijn leeftijd voor wie de bergen vertrouwd gebied zijn. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee die vele jaren zal duren, hoe verschillend hun levens zich ook ontwikkelen.

De acht bergen is een intense en sfeervolle roman over vriendschap, eenzaamheid, ouder-kindrelaties en het vinden van je plaats in de wereld. En natuurlijk over het overweldigende hooggebergte.
De acht bergen is één van de drie boeken op het programma van de Zomerleesclubs, zie hier.
 

Zoekt u nieuwe leden?
Op de vernieuwde website van Senia komen geinteresseerden via 'zoek een leesclub' nu makkelijk leesclubs in hun woonplaats op het spoor.


  
Als uw groep aanvulling zoekt, meldt u dat aan info@senia.nl Op de website van Senia is dat dan te zien. Belangstellenden komen vanzelf op de pagina uit van uw leesgroep/luistergroep. Het is aardig als u de groepspagina zelf vult met relevante informatie.

Knop 'bewerken'
Contactpersonen van de groepen komen bij het inloggen de knop 'bewerken' tegen, waarmee ze op de groepspagina kunnen komen. Weet u niet goed hoe het werkt? Stuur een mailtje aan website@senia.nl
 
 
Oprichting nieuwe groepen in juni
  • Bovenkarspel, oprichting literaire leesclub op woensdag 13 juni om 14.30 uur in de bibliotheek
  • Breda, literaire leesgroep, dinsdag 19 juni om 13.30 uur in de Nieuwe Veste, bibliotheek Breda Centrum
  • Eindhoven, literaire leesclub, vrijdag 22 juni om 14.00 uur in de bibliotheek
  • Goes, leesgroep filosofie, woensdag 27 juni om 14.00 uur in de bibliotheek
  • Venlo, oprichting literaire leesclub op maandag 11 juni om 14.00 uur in de bibliotheek
  • Venlo, leesgroep Engels woensdag 13 juni om 18.30 uur in de bibliotheek.
  • Venlo, kunstgeschiedenis donderdag 14 juni om 11.00 uur in de bibliotheek
Verder zijn er bijeenkomsten om Zomerleesclubs op te richten, zie ook hier.
 
Filmpje
Méditation (Thaïs, Massenet) for cello – Gautier Capuçon
 


 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia