Producentbyrån Nyhetsbrev 18 maj 2022

Just nu befinner vi oss på Bibu i Helsingborg som igår invigdes på konserthuset med pompa och ståt! Gårdagen bestod som väntat av en hel massa prat, möten med nya och gamla bekantskaper och det obligatoriska irrandet efter att hitta någonstans att äta en tisdagskväll i Helsingborg. Det var också de obligatoriska ”Jaha, jobbar ni med dem?” och ”Men hur funkar Producentbyrån egentligen?” som vi ofta får i sådana här sammanhang. Och det känns såklart alltid fantastiskt fint att folk känner till de grupper och projekt som vi jobbar med, och att det även finns en nyfikenhet på oss som organisation.
 
Igår kväll när vi kom till festivalens officiella festivalbar fick vi också frågan om varför vi var i Helsingborg – var det för att representera någon vi jobbar med eller för att representera oss själva? Och svaret är väl att det är båda delar. Utan alla dessa fantastiska scenkonstnärer och projekt så finns det inget Producentbyrån. Och i vissa fall tvärtom. Utan vår hjälp skulle vissa ha svårt att driva sin verksamhet vidare i den form de vill och önskar. Poängen är väl att det här är någonting som vi gör tillsammans. Och det är också därför det är så viktigt för oss att bara jobba med människor och projekt som vi tror på och som vi kan representera fullt ut i alla sammanhang. För den enkla sanningen är väl den att det helt enkelt blir bättre om vi gör saker tillsammans.
 
Vi ses och hörs!
 
Producentbyrån
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Spinn var nyligen i väg på en Norrlandsturné med föreställningen Miramos. Och den 12–15 maj var det återigen dags att besöka Piteå, men denna gång av en annan anledning. I helgen påbörjades repetitioner av en nyskriven oföreställning som heter Poetissan från Aareavaara-Paradisets barn. Medverkar gör Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg tillsammans med dansarna Hannah Karlsson och Britta Kangas. Föreställningen har premiär den 12 juni på Studio Acusticum i Piteå.
 
I ett omväxlande väder har dansarna Emilia Wärff, Felicia Sparrström, Hannah Karlsson och Annika Vestel genomfört Klot & Klimat-workshops för Härryda Kommuns tredjeklassare. Den 7 maj höll också Felicia och Veera Klot & Klimat-workshops för familjer under Framtidsdagarna på Tjörn. Vårens sista Skapande skola-workshops med temat Vågade Vågor sker under maj och det blir i Falkenberg, för särskole-elever på Tullbroskolan och Hjortbergsskolan.
 
Vi ser även fram emot samtalet med Nätverket Universell Scenkonst som äger rum under Bibu, torsdagen den 19 maj. Läs mer om samtalet här!
 
Bild från föreställningen Stabat Mater. Foto: Carina Lantz Helander
 
 
Karolin Kent
Den 11 juni medverkar Karolin Kents föreställning homo(sapiens) under Scenkonstbiennalen 2022 med två speltillfällen – kl.15:00 och 18:30. Föreställningarna äger rum på Västerås Konserthus. Vi ser verkligen fram emot detta!
 
homo(sapiens) är ett visuellt och kroppsligt verk genomsyrat av autenticitet, där polariteter samexisterar. Verket diskuterar relationen mellan identitet och prestation genom att utforska mänskliga basala somatiska processer.
 
 
Bild från homo(sapiens). Foto: Donovan von Martens
 

PROJEKT
Step
Det är nu möjligt att se en dokumentärfilm om Step 2022! Där får du följa arbetet bakom, och ta del av tankegångar kring utbudet och processen från förberedelse till genomförande. Dokumentärfilmen om Step kan du se här.
 
Vi är så glada över att Open Stage ägde rum i samband med Step och att det blev en så passande start för festivalen! Open Stage genomfördes på Frölunda Kulturhus då deltagare fick möjlighet till att bolla idéer och material tillsammans med erfarna dramaturger och koreografer. Under en inspirerande heldag varvades korta föreställningsutdrag med feedback från coacher med stor erfarenhet av scenkonst för barn och unga. I publiken fanns inbjudna producenter, arrangörer, danskonstnärer och andra branschaktörer och vi lotsades genom dagen av en moderator. Nu finns det även en film från den dagen som du kan se här. 
 
Båda filmerna producerades av Mountain Queen Studios.

www.stepfestival.se
 
Bild tagen under festivalen i Nordstan. Foto: Polina Ulianova
 
 
Dansakademin
Dansakademin medverkar med Dansrummet på Bibu. Samtalet handlar om vad vi visar på scen idag, vad som saknas och vad som får visas. Om det förväntade och om ämnen som är svåra, kanske tabubelagda och om var gränserna går. Dansrummet är ett nystartat forum där Dansakademin bjuder in till konstnärliga samtal. Minna Krook, koreograf, dansare och konstnärlig ledare inleder med en utblick som följs av samtal i mindre grupper.
 
Anmälan är fortfarande öppen men det finns endast ett fåtal platser kvar!
 
Datum och tid: Torsdag 19 maj kl 15:30-17:00
Plats: Helsingborgs Konserthus

www.regionteatervast.se
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold och med O vad gäller administration. Vi arbetar vidare med processledningen av det nationella turnéprojektet På Turné, med lite allt möjligt med dansaren och koreografen Liza Penkova, scenkonstkollektivet Dråpera och med projektet InDiiD.
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se