Producentbyrån Nyhetsbrev 20 mars 2025

För ett par veckor sedan var vi nere och besökte Krokusfestivalen i Hasselt, Belgien. Det är inte varje år vi vare sig hinner eller har råd att åka dit, men det är alltid ett bra tillfälle att se föreställningar och träffa branschkollegor från olika festivaler och scener runtom i Europa.

Ett ämne som var genomgående i många av de samtal vi hade var den kärva ekonomiska och politiska situation som kulturen befinner sig i just nu. På sätt och vis finns det såklart någonting trösterikt i att vi i Sverige inte är ensamma om att ha det lite kärvt på det kulturpolitiska planet just nu, men i det finns det också någonting djupt alarmerande. När stöd till både det fria kulturlivet och till institutionerna sänks eller inte räknas upp så utarmar vi det offentligt finansierade kulturområdet och blir mer och mer hänvisade till privat finansiering. Detta är relativt vanligt i många andra länder, där man också under åren har byggt upp strukturer för det. Problemet är bara att vi i Sverige inte har en stark tradition av privat finansiering av kultur. Det medför att vi som verkar inom kulturen många gånger inte har kunskapen om hur man driver ett aktivt sponsorarbete, och företagen ser kanske inte heller vilka eventuella fördelar som kultursponsring skulle kunna ge. Som kulturaktör riskerar man dessutom att bli utelämnad till de privata intressenternas tycke och smak, vilket såklart kan begränsa vilken slags uttryck som får synas och höras. Allting bör kanske inte spela på den fria marknadens arena, även om det verkar vara det som gäller just nu.

Att man från politiskt håll då väljer att lägga en massa resurser och skattepengar på att ta fram en svensk kulturkanon känns bara så fantastiskt visionslöst. Var det verkligen det bästa ni kunde komma på att använda pengarna till? För det är väl fortfarande så att ingen egentligen vet vad vi ska ha den till eller hur den ska användas? Fast det kanske är det som utredningen ska ta fram, vad vet vi. Men kanske – bara kanske – att de här pengarna hade kunnat gå till att stärka upp delar av det ständigt underfinansierade kulturlivet istället? Vi inser såklart att det inte är några astronomiska summor det handlar om, men kulturbranschen är ju ganska bra på att vända på örena, så det hade nog kunnat skapas mycket kul och fint för de pengarna. Men som sagt vad vet vi egentligen, vi har ju bara gjort det här i snart 17 år.


Hälsningar


Producentbyrån

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Hurra för 15 åringen! Förra veckan var det kalas på Spinnstudion då Danskompaniet Spinn firade att det var 15 år sen de startade! Första föreställningen var Tvetydigt Stycke med musik av Anders Rimpi. I starten genomförde Spinn också dansresidens i samarbete med Vänersborgs kommun och Danskontoret i Västra Götalandsregionen. Det första året avslutades med medverkan i Into Dance, ett internationellt utbildningsprojekt med deltagare från England, Belgien och Sverige och sen har det bara fortsatt under 15 spännande, omvälvande, fantastiska år!

Är du Danskompaniet Spinns nya kollega? Ansökan till tjänsten som Spinns verksamhetsledare är öppen några veckor till. Tjänsten består i att tillsammans med Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg och Producentbyrån driva Spinns verksamhet i allt vad gäller det dagliga arbetets inriktning och framtida utvecklingsmöjligheter. På Spinn arbetar du med allt ifrån långsiktiga strategier till frågor som rör arbetsmiljö, sponsring, dialog med samarbetsparter och administration. Tjänsten är baserad i Göteborg och är på 60% med start den 1 september. Ansökan är öppen nu, med deadline den 31 mars. Läs mer om tjänsten här!

I början av april besöker Danskompaniet Spinn Efterhäng i Halland med sin föreställning SpinnOut. Här får barnen pyssla med piprensare, sen kommer dansarna i sina spektakulära kostymer ut bland publiken. Barn och vuxna kan välja att sitta, ligga eller gå omkring. När skuggspelet startar kan alla piprensare och barn vara med, om de vill. Efterhäng med SpinnOut arrangeras vid tre tillfällen – tisdag den 8 april i Falkenberg, Falkhallen Blackbox, onsdag den 9 april på Najaden i Halmstad och torsdag den 10 april på Veddige bibliotek i Varberg. Det är fri entré men begränsat antal platser. Här hittar du mer information samt kan boka dina platser.
 
Foto: Danskompaniet Spinn
 
 
Memory Wax
Den 29 och 30 mars besöker danskompaniet Memory Wax Kungsbacka med föreställningen Mitt lilla stora rum – ett solo i miniformat för alla mellan 2 – 5 år och deras vuxna.
 
”Vad är det här och vad är det där?” Undrar Daniel när han vaknar och upptäcker att fantasin finns i allt och överallt. Nyfikenheten tar över och Daniel fortsätter att skapa nya rum med en kudde, en saccosäck och ett täcke. Allt kan hända när det vardagliga blir till dans.
 
Lördag den 29 mars spelar Mitt lilla stora rum på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka kl 13:00. Biljetter hittar du här. Dagen efter, söndag den 30 mars kan du se föreställningen på Onsala Båtmuseum, kl 13:00. Här hittar du biljetter till söndagens föreställning.
 
Foto: Miguel Azcue
 
 
PROJEKT
CALS
Vårens CALS i Väst processer fortsätter sitt arbete. Förra veckan genomförde Scenkonstensemblen Konstra en workshop i konstnärlig syntolkning tillsammans med syntolk Linda Dobke. Ensemblen undersöker hur man kan integrera syntolkning både i föreställningen samt filmverket som produceras inom CALS. Konstnärlig syntolkning skiljer sig från traditionell syntolkning då hela publiken tar del av syntolkningen i stället för att händelserna beskrivs via hörlurar.

Nu har vi vårt band på plats på Musikens hus i Landvetter! Bandet Pierrot kommer tillsammans med ett filmcrew skapa en musikvideo tillsammans. I veckan hade gruppen sin första filmworkshop och idéerna sprudlade kring stämning, estetik, kostym och miljöer.
För den Konstnärlig ledningen för vårens båda processer står regissör och teaterpedagog Frida Olofsson. Filmfotograf samt workshopledare i film är Donovan von Martens.

Båda verken har premiär den 22 maj kl 19:00 på Mölnlycke Kulturhus. Det behövs inte några biljetter och det är fri entré. Varmt välkomna!

Efter premiären kan filmerna ses på www.communityartlabsweden.se.

Processerna finansieras av Västra Götalandsregionen, Allmänna Arvsfonden och Göteborgs stad.

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Producentbyrån

 
KOMMANDE ANSÖKNINGAR
Här nedanför hittar du ett urval av kommande stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Och så lägger vi också till lite övriga stöd och stipendier när det finns tid och plats. Och såklart, som alltid – hör av er om ni behöver hjälp med en kommande ansökan!

Kulturrådet
Projektbidrag till kulturlivets internationalisering. Deadline 10 april.
Fri scenkonst verksamhetsbidrag. Deadline 6 maj.
Verksamhetsbidrag till fria musikgrupper. Deadline 13 maj.
Verksamhetsbidrag till musikarrangörer. Deadline 27 maj.


Konstnärsnämnden
Internationellt utbyte och resebidrag dans och cirkus. Deadline 22 april kl. 14:00.
Internationellt utbyte och resebidrag musik. Deadline 24 april kl. 14:00.
Projektbidrag musik. Deadline 5 juni kl. 14:00.


Göteborgs stad
Pronto. Deadline 23 april kl 12:00.

Mölndals stad
Snabba kulturstödet. Deadline 1 mars.

 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Minna WendinMoa Sahlin, Tanja AnderssonLiza Penkova och Jenny Larsson, projektet Visit Nabo Artbook, fortbildningsprojektet Producentcheck, scenkonstkollektivet Dråpera, Step och Bunkern Bokar

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se