juli 2016
 
 
In deze nieuwsbrief staat een artikel over honden-vrienden, een wetenschappelijk artikel over blaffen (en hoe je hiernaar kan luisteren), hoe je een hond aanleert zijn tanden te laten poetsen en een tip: maak zelf een EHBO-setje voor je hond.
 
Veel leesplezier toegewenst!

Hebben honden vrienden?
 
Friederike Range (gedragsbioloog bij het Messerli Research Institue in Oostenrijk) heeft een artikel gepubliceerd in het blad Scientific Reports. Ze heeft onderzocht of honden in staat zijn vriendschappen te sluiten. Het vermoeden bestond al wel, omdat honden van wolven afstammen en gewend zijn in sociale groepen te leven. Bovendien is bij het domesticatieproces geselecteerd op sociale eigenschappen.

Maar zijn honden alleen naar mensen sociaal, of kunnen ze ook met andere honden een vriendschap sluiten? Range zocht het uit, door honden aan te leren dat ze een dienblad met iets lekkers naar de kooi naast zich kunnen trekken. Honden bleken dit trucje graag uit te voeren voor andere honden, maar ook bleek dat honden dit sneller doen als ze de andere hond kennen, dan voor een vreemde hond. “Prosociaal gedrag werd minder vaak uitgevoerd naar onbekende honden dan naar bekende honden”, vond Range.

Niets menselijks is ons vreemd: zijn wij mensen niet ook meer geneigd om vriendschap en goede wil te tonen naar mensen met wie we een hechtere band hebben?

Lees het hele artikel hier.
 
Woef... wat bedoelt Fikkie nou?

Communicatie tussen honden en mensen verloopt vaak via lichaamstaal en zicht, maar vergeet ook niet dat wij mensen veel babbelen. Honden doen dat ook, door te blaffen.

Wist je dat honden op verschillende manieren blaffen in verschillende situaties? Wetenschapper Kathryn Lord heeft onderzoek gedaan naar deze verschillende blaffen en kwam erachter dat het belangrijk is dat wij mensen leren luisteren naar de boodschap die de hond wil overbrengen. “Afhankelijk van hoe honden zich voelen, passen ze hun blaf aan” zegt Lord.

Blaffen variëren van lage blaffen die erg variëren in samenhang tot hogere, meer samenhangende blafsequenties. Over het algemeen werden de lage blaffen gebruikt in situaties waarin de hond werd gestoord door bijvoorbeeld binnenkomend bezoek, en de hogere blaffen bij situaties van spel en sociale isolatie.

Professor emeritus Stanley Coren heeft zelfs een heus woordenboek over blaffen gepubliceerd, waarin hij diverse typen blaffen omschrijft. Hij noemt het belangrijk om verschillende blaffen te kunnen herkennen, omdat je afhankelijk daarvan je gedrag kan aanpassen.

Veel voorkomende blaffen zijn:

  • snelle series van twee tot vier blaffen met pauzes ertussen: “roep de roedel”, oftewel: de hond probeert de eigenaar op iets specifieks te attenderen.

  • lange serie van enkele blaffen met duidelijke pauzes tussen elke blaf: eenzaamheid, als de hond binnengelaten wil worden, of ergens anders wil zijn dan hij nu is. Als hij alleen thuis is, is de frequentie van het blaffen lager.

  • stotterblaf, voorafgegaan door een soort grommetje of een aanloopje naar de blaf (“harr-ruff”), wordt meestal vergezeld door een spelboog.
De grootste instinker bij het communiceren met je hond: meeblaffen als je hem wilt laten stoppen! Denk je maar eens in hoe het klinkt: je hond ziet iets buiten het huis en reageert erop (met series van twee tot vier blaffen, en dan even stilte). Ons geroep: “fikkie, koest nu” of “en nu afgelopen” klinkt eigenlijk nét zo! Oftewel: we geven aan de hond aan dat er absoluut een reden is om te alarmeren: we doen het immers zelf ook. Bovendien krijgt de hond aandacht voor zijn gedrag.
Hoe je dit volgens Coren dan wel aan moet pakken? Niets zeggen tegen de hond, even naar het raam lopen en rustig buiten kijken. Daarmee geef je aan dat je zijn alarmroep hebt begrepen. Daarna draai je je om naar de hond en je bedankt hem voor het waken. Hiermee geef je aan de hond aan dat je zijn communicatie begrijpt én dat er niets aan de hand is.

De schrijfster van dit artikel over deze studies had hier alvast succes mee!

 
 
 
Tanden poetsen met medewerking
 
 
Sommige honden hebben een prachtig blinkend wit gebit, andere honden hebben bruine aanslag en tandplak. Deels is het gebit schoon te houden door goede voeding en af en toe een knaagwerkje, maar deels is het ook gewoon aanleg: net als bij mensen. Het is altijd verstandig om je hond aan te leren dat je zijn tanden mag poetsen. Mocht het dan een keer voorkomen dat je zijn bek moet verzorgen, dan is hij er in elk geval aan gewend. Denk erom dat je het stapsgewijs opbouwt natuurlijk!
 
 
 
Goed om te hebben: EHBO-setje voor de hond
Als je lekker op pad gaat met je hond, of op vakantie, dan is het altijd handig om goed voorbereid weg te gaan. Denk je ook aan een EHBO-setje voor de hond? Je kunt deze kopen op diverse websites, maar net als de EHBO-sets voor mensen zit er toch niet alles in wat je nodig blijkt te hebben onderweg.
 
Je kunt ook zelf een setje samenstellen: koop een afsluitbaar bakje of zakje, koop alle spullen die je nodig denkt te hebben en voilá, klaar is Kees!
 
Veel spullen zitten ook al in een mensen-EHBO-set, dus je kunt ook een aanvulling maken.
 
Weten wat je allemaal nodig hebt in zo'n setje? Kijk dan naar de checklist op mijn website.
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821

 

 

Bewaren