thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuinplanten - kleinfruit - kruiden - groenteplanten - keuzestress -


Onvergetelijke Groentedagen

Aanstaande zaterdag en zondag 10 en 11 mei 2024 zijn onze Onvergetelijke Groentedagen,

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang.

Elk jaar kweken we in relatief kleine aantallen een groot aantal verschillende groenteplanten waaronder zeldzame tomaten-, paprika-, peper-, pompoen-, courgetterassen en rariteiten. Ook eenjarige kruiden zoals dille, basilicum en peterselie kweken we speciaal voor onze 'Onvergetelijke Groentedagen'.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Ze hoeven niet oud en vergeten te zijn om er bij te horen. Meestal zijn nieuwe rassen gewoon verbeteringen van oude rassen.

Soms hebben veredelaars andere prioriteiten. Een tomaat als 'Coeur de Boeuf' werd voor supermarkten door veredelaars 'houdbaar' gemaakt waardoor ze uiterlijk nog wel lijken op de klassieke 'Cour di Bue' of 'Oxheart', zoals ze ook wel worden genoemd, maar hun authentieke smaak moesten ze daarvoor inleveren. Vanwege de reputatie van dat klassieke ras, worden ze nog steeds als 'Coeur de Boeuf' verkocht en bovendien voor een premium prijs.

Elk jaar jaar voegen we oude, soms vergeten rassen en recente introducties toe. De nieuwe rassen die we vermeerderen zijn wel steeds vaker professionele rassen, maar ze zijn vrijwel zonder uitzondering op smaak geselecteerd.

Onze groenteplanten worden, zoals alle planten uit eigen teelt, opgekweekt in turf-vrije biologisch bemestte potgrond en met bronwater beregend. Daarbij worden natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook geen biologische. (Wie bedenkt zoiets, biologische bestrijdingsmiddelen?)

Linda zaait en verspeent de groenteplanten elk jaar volgens een strak schema precies op tijd. Ook dit jaar zijn er weinig soorten die eigenlijk iets te groot of nog iets te klein zijn. Basilicum had last van de koude nachten maar inmiddels zijn er toch al zo'n 20 verschillende redelijk in orde.

De groenteplanten zijn niet eerder dan zaterdag 10 mei vanaf 10 uur te koop. Donderdag of vrijdag staan ze ook in onze web-winkel zodat je je daar alvast kunt inlezen en voorbereiden.

Dringend verzoek: Neem alsjeblieft, als dat kan, zelf doosjes of (klap)kratten mee om je planten te vervoeren.

We hebben doosjes maar hergebruik is zeker zo sympathiek.

De meest tere groenteplanten kunnen niet worden verzonden en ook vooraf reserveren is niet mogelijk. Ze staan tijdelijk online zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden en niet om online te bestellen. Pas na de groentedagen kijken we wat over is en eventueel verzonden of gereserveerd kan worden.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

Net als andere jaren is er een 'marktje'. Je kunt op het terrasje iets eten en drinken, er is een kraam met bijzondere confitures en delicatessen, onze huisimker Willem van Imkerij Beelicious is er met alles waar bijen ons gelukkig mee kunnen maken en er is een pottenbakker met tuinaardewerk waaronder bleekpotten voor je zeekool: Camac Machi

Nieuw dit jaar is de puur natuur lollie Ijscokar van Mieke; ambachtelijk fruitig, of koffie, chocolade met cocos ijs op een stokje. Passend bij het thema en vooral ook bij het weer dat voor deze dagen wordt verwacht.

Het asperge areaal in Aalbeek begint indrukwekkend te worden. Dat rijtje in onze moestuin waar wij om de dag van eten valt hierbij in het niet. Onze overburen verkopen grotendeels uit eigen teelt verse witte, groene en paarse asperges, aarbeien en eieren: www.driessennaturalfarming.nl

groentedagen

Deze dagen zijn zeer geliefd. Dat betekent dat sommige soorten snel uitverkocht raken. Om 10 uur staat er dan ook altijd al een rij liefhebbers voor de poort die niets willen missen.

De groenteplanten blijven online staan zolang de voorraad strekt. meestal is dat een week of twee. De actuele voorraad wordt, net als altijd, dagelijks bijgehouden in onze web-winkel.

Komend weekeinde dus, zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00 uur: 'Onvergetelijke Groenteplanten'.

Welke soorten er zijn vind je vanaf donderdag of vrijdag hier: Groenten, fruit en eenjarige kruiden.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

onze tuin

We genoten tot nu toe van een prachtig voorjaar. Wat gaat het dan allemaal hard. Hoogtepunten volgen elkaar snel op. De Helleborus waren en zijn nog steeds prachtig. De pioenrozen doen nog goed mee en moeten deels nog beginnen, de pioenplanten in onze verkoop hebben dikke knoppen. Zodra die open gaan zijn ze verkocht. Het absolute hoogtepunt van dit moment zijn de Wisteria die door onze bomen weven en daar lange bloeitrossen maken in combinatie met boompioenen en Magnolia.

Er is ook een dieptepunt. Onze soms al 20 jaar oude lavendelplanten hebben erg geleden van de vele regen vorig jaar. Daarnaa moesten ze nog een pak sneeuw, in sommige gevallen een aanrijding met een van onze Gators of een overompeling door onze enthousiate Golden Retriever pup Dora verdragen. Ook stikstof depositie speelt hierbij een rol. Bovendien hebben we het in het voorjaar vaak zo druk dat we de afgelopen jaren vaak niet aan de perfecte verzorging van lavendel toe kwamen.

We hebben gekozen voor rigoureuze aanpak door zeer diep te snoeien. Het is nu er op of eronder. De lavendel borders zijn erg kaal. Ik durf bijna niet te kijken, maar Lavandula angustifolia, echte lavendel, toont daarbij haar kracht. De meeste daarvan lopen prachtig uit vanuit korte stompjes. Lavandin, of Lavandula x intermedia heeft de mogelijkheid niet om op oud hout uit te lopen. Dat wordt na verloop van jaren altijd een soort boompje met een lekker volle ronde kroon.

Wat dit gaat betekenen voor bloei tijdens onze lavendeldagen weet ik niet. We gaan hier in ieder geval met z'n allen veel van leren.

Voor nu richt je je vooreerst maar beter op het scoren van je favoriete groentenplanten en geniet je daarna van de bloei van onder andere Wisteria, Paeonia, Geum en Euphorbia in onze tuin.

groeimotor

Ik schrijf er regelmatig over: Het groeimotortje van planten dat steeds afslaat wanneer het 's nachts minder dan 10 graden is. De groei komt dan overdag maar moeilijk nog op gang. Tot nu toe heeft dat motortje goed kunnen draaien. Deze week is het wat minder, maar het voorjaar is inmiddels goed op gang gekomen en niet meer te stoppen.

We hadden weinig vorst en vrijwel geen serieuze nachtvorsten waardoor de 'breva' vruchten van de vijgen een goede kans maken deze zomer al vroeg af te rijpen. Breva komt uit het Spaans, daarmee worden vruchten bedoeld die al voor de winter worden aangezet en in de zomer rijpen. Een goede kans dus op vrijwel dagelijks een dessert van vijgen met rozemarijntoppen en olijfolie uit de oven. Vorig jaar werd dat uiteindelijk niets en heeft de natte zomer ook niet bijgedragen aan een rijke vijgenoogst.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

vemeerdering

We zijn dit jaar wat later dan gebruikelijk begonnen met oppotten. Inmiddels zijn we weer helemaal bij. We werden dit voorjaar als het ware geplunderd, maar er zijn al weer aardig wat soorten die veel te vroeg uitverkocht raakten weer in opkweek. Zodra ze klaar zijn zet ik ze terug in onze web-winkel.

Het groeizame weer, verwacht voor de komende weken, brengt hoop.

Voor zo ver dat kan maak ik in de winter een strak teeltplan. Meestal betekent dat dat een soort die uitverkocht raakt inmiddels ook alweer in opkweek is. Als jullie niet al te gretig zijn en het weer een beetje meewerkt lukt dat best aardig. Onze ruimte is beperkt. Ons kweekveld is ongeveer een hectare of 10.000 vierkante meter groot. We moeten voortdurend inschuiven om plaats te maken.

Daarom houd ik ook dagelijks de voorraad in onze web-winkel bij zodat je kunt kiezen uit de actuele voorraad.

Naar sommige soorten is zo veel vraag dat we daarvan elk jaar meer maken. Het wordt nu echt een dilemma. Om aan die vraag volledig te kunnen voldoen moeten we misschien versimpelen en minder soorten gaan kweken.

Dat wil ik niet. Ik ben gedwongen lastige keuzes te maken.

Er zijn zoveel soorten die wat minder bekend zijn, maar waarvan wij weten dat je daar heel blij van gaat worden. Soms duurt het jaren voordat een soort wordt 'ontdekt'. Wij houden dan stug vol en weten: Er komt een moment waarop je het massaal gaat zien. En dan zijn we terug in de cyclus van te weinig voorraad en opschalen ten koste van andere soorten.

Het komt voor dat een nieuwe soort na een of twee jaar explodeert van een traytje naar vele honderden.

Bovendien wil ik steeds meer inheemse soorten, of soorten die onze insecten tenminste 'begrijpen' in ons sortinent opnemen.

Mijn probleem is dat ik graag elk jaar nieuwe soorten introduceer, maar moeilijk afscheid kan nemen van dierbare klassiekers en tegelijk ook aan de toenemende vraag wil voldoen. Ik wil jullie niet teleurstellen, voel me verplicht het sortiment overeind te houden. Maar we moeten ook niet met z'n allen tot stilstand komen en geen vooruitgang boeken.

Ik moet toegeven dat ik heel af en toe in de mist ga met nieuwe soorten die achteraf teleustellen. Daar waarschuw ik dan ook voor in mijn beschrijving. We kunnen nu eenmaal niet tienduizenden soorten uittesten op de lastigste plekken in onze tuin. En onze tuin is hoe dan ook in zijn geheel een veel lastigere plek dan de meeste beschutte achtertuinen.

Daar staat tegenover dat we meer dan 35 jaar ervaring hebben en daardoor meestal een goede inschatting kunnen maken van de stanvastiheid van voor ons nieuwe soorten.

Ik verheug me op de vele bijzondere nieuwe soorten die dit jaar en waarvan sommige al heel binnenkort voorbij gaan komen. Zodra ze klaar zijn staan ze in onze web-winkel. In de tussentijd gaan we ook natuurlijk ook de soorten die dit voorjaar veel te vroeg uitverkocht raakten weer aanvullen.

Eind deze week staan de groenteplanten en eenjarige kruiden erbij. Dat is voor een week of twee. Meestal raken tijdens dit weekeinde al een groot aantal soorten uitverkocht. De actuele voorraad kruiden, fruit- en groenteplanten vind je hier: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

Onvergetelijke Groentedagen praktisch samengevat:

Via deze link kun je vanaf donderdag of vrijdag zien welke eenjarige en vaste soorten er zijn: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

Niet eerder dan aanstaande zaterdag 10 mei vanaf 10:00 uur zijn de eenjarigen op de kwekerij te koop. De kwekerij is ook zondag 11 mei open van 10:00 tot 17:00 uur.

Sommige groenteplanten en eenjarige kruiden zijn te teer voor verzending. Online bestellingen van groenteplanten voor verzending kunnen om die reden deels worden geannuleerd.

We doen ons uiterste best, je mag het proberen, ons inpakteam is inmiddels zo ervaren dat we overwegen ook Fabergé-eieren in ons sortiment op te nemen. Het verzamelen van bestellingen gaat tijdens deze drukke dagen waarschijnlijk niet lukken.

Meestal raakt tijdens de groentedagen al het een en ander uitverkocht. De voorraad wordt altijd dagelijks bijgehouden. Tijdens dit weekeinde doe ik dat, wanneer de drukte het toelaat, zelfs meerdere keren per dag. Zodra iets op is haal ik het uit de online-winkel. De groenteplanten blijven een week of twee, of zo lang de voorraad strekt vindbaar in onze web-winkel.

Reken dus niet op onze web-winkel voor bestellingen, kom liever zelf je groenteplanten uitzoeken. Kleinfruit, fruitbomen, vaste kruiden en onze vaste planten worden jaarrond verzonden.

De levertijd voor online bestellingen is op dit moment enkele dagen tot week. Dus dat valt nog mee voor de tijd van het jaar.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2025 vanaf nu

zaterdag en zondag 10 en 11 mei zijn onze Onvergetelijke Groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken. “Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

donderdag 29 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 9 juni extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 5 en 6 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

zaterdag en zondag 27 en 28 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

En verder zijn we, net als altijd, ook gewoon open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


Voor recente foto's en verhalen kun je terecht op onze Instagram pagina: Kwekerij Bastin

Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuwsbrief


met de groenten van Linda en Roger Bastin