Producentbyrån Nyhetsbrev 15 oktober 2020
|
Att jobba med scenkonst mitt under en världsomspännande pandemi är inte alldeles enkelt. Men även om världen har satts på undantag så går livet vidare, hur krasst det än må låta. För det måste det ju göra. Precis som att alla andra delar av samhället trots allt måste fortsätta fungera så måste även kulturlivet det. För vi vill väl inte vakna upp på andra sidan av den här pandemin och inse att vi – med de åtgärder vi tagit till – därmed också kastade ut konsten och kulturen med badvattnet? Som Lars Strannegård, professor vid och rektor för Handelshögskolan i Stockholm uttrycker det: ”Att fråga vad vi ska med kulturen till är som att fråga en fisk om vad den ska med vatten till. Kulturen är basen för vad det är att vara människa, den inbegriper själva vår existens. Den är vårt sätt att relatera till varandra. Utan kultur inget samhälle.” Vi får inte glömma det här. Samtidigt ska vi inte heller glömma att vi är mitt uppe i en världsomspännande pandemi, att smittotalen nu återigen ökar och att folk fortsatt dör i Covid-19. Det är en svår balansgång, och svårt att veta vad som är rätt eller fel.
Nu mer än någonsin måste vi värna kulturens och konstens överlevnad. För som sagt, trots allt fortgår livet och samhället. Och med detta fortgår även konsten och kulturen, för vad skulle alternativet vara? Vi är tacksamma och glada över att vi kan fortsätta att göra det vi gör, trots allt. I det här nyhetsbrevet skriver vi bl.a. om den pågående GAS-festivalen, om premiären av Danskompaniet Spinns nya föreställning Hannah Felicia och om vilka som kommer att vara gästkuratorer för Step 2022. Glada nyheter om fantastisk scenkonst i en svår tid. Precis vad vi och förhoppningsvis även ni behöver. Ta hand om er, så hörs vi igen i november.
Hälsningar
Producentbyrån
|
Danskompaniet Spinn
Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg leder tillsammans med dansaren Emilia Wärff workshops i Växjö och Karlshamn 24-25 oktober. Målgruppen är barn och unga. Workshoparna är öppna för allmänheten, och mer om dem kan ni läsa här. Praktikanten Gerg Holgersson från kandidatprogrammet i danspedagogik på Stockholms Konstnärliga Högskola medverkar också under dagarna. Barndansföreställningen Miramos av Torgunn Wold och Paulo Serantes spelas för skolor och förskolor i Olofström Folkets Hus den 2 och 3 november.
Under första delen av november åker Veera och SpinnUngadansaren Adam Henriksson till utbildningen MinT Teater på Jämshögs Folkhögskola för att leda workshops, och Spinns dansare Emilia Wärff och Felicia Sparrström fortsätter att inspirera SpinnUnga på deras lektioner i oktober, där de även möter enskilda dansare genom ett pågående mentorskap.
Foto från föreställningen Hannah Felicia. Foto: Anna Ósk Erlingsdóttir
Karin M. Nilsson
Den här veckan är Karin i Sundsvall för att ge workshopen Pop-up Schubert för eleverna i årskurs 1 och 2 på Granbergskolan. Mer om workshopen kan ni läsa på Karins hemsida!
Foto: Cornelia Schmidt
|
Step
Det är nu bestämt vilka som kommer att vara gästkuratorer för den kommande upplagan av Step som äger rum i mars 2022! Med oss den här gången har vi Fiona Ferguson som arbetar som kreativ utvecklingschef på Edinburghbaserade dans- och teaterfestivalen Imaginate. Vi har även den här gången med oss Adjjima Na Patalung från BICT Fest i Bangkok och Peter Sunesson som till vardags arbetar som producent för festivalen Salto! i Skåne. Vi är otroligt glada och tacksamma för att ha tre så begåvade, erfarna och fina människor med oss i det här arbetet. Mer om festivalens kuratorer kan ni läsa här.
Ett första urval av föreställningar kommer att vara klart innan årsskiftet och tanken är sedan att ha ett något justerat urval klart för våra regionala och lokala samarbetsparter i mars 2021. I och med att urvalet nu blir klart tidigare än under förra festivalen så hoppas vi kunna sprida festivalens föreställningar till ännu fler platser i regionen under 2022.
www.stepfestival.se

Fiona Ferguson, Adjjima Na Patalung och Peter Sunesson
Göteborg Art Sounds
Förra veckan inleddes GAS 2020 med både livekonserter och exklusiva streamade konserter från bl.a. Göteborgs Konserthus och från Högskolan för Musik i Göteborg. Ni som missade konserterna kan titta på dem i efterhand på festivalens YouTube-kanal och på GSOplay. Och igår kunde de som befann sig på Göteborgs Konstmuseum ta del av en fantastisk upplevelse när flöjtisten Anders Hagberg tillsammans med tolv andra musiker fyllde museets rum med klanger av alla möjliga slag. Imorgon torsdag har ni chansen att se Göteborg Wind Orchestra tillsammans med sångerskan och musikern Lena Willemark när de tillsammans framför sju helt nyskrivna verk i Kronhuset i Göteborg. Biljetter till detta hittar ni här. Fredagen bjuder på två streamade konserter. Först en inspelning av Nederländska stjärnskottet Diamanda La Berge Dramm som med sin blandning av fiol, röst och elektronik närmast för tankarna till Laurie Anderson. Därefter blir det en exklusiv inspelning från Ställbergs Gruva där den svenska dronemusikern Maria W Horn både spelar på glas och – med hjälp av diverse elektronik – förstärker och spelar med rummets naturliga frekvenser. På lördag, festivalens sista dag, blir det två livekonserter. Först ut är Telematic Performance där ensemblens medlemmar är utspridda i USA, Australien och Sverige. Tillsammans genomför de bedriften att spela live i realtid över internet. Konserten streamas via GAS-festivalens YouTube-sida. Festivalen avslutas med Göteborgsbaserade operagruppen Utomjordiska som framför den nyskrivna kammaroperan As One på Cinnober. Biljetter till detta köper ni här.
www.gas-festival.com

Artisten Maria W Horn. Foto: Jakob Ivar Ekvall
Dansakademin
Torsdag den 5 november kl 10:00-12:00 bjuder Dansakademin in till webinarium om utveckling av danskonst för barn och unga. Under webinariet berättar Dansakademin om sina visioner och mål samt öppnar upp för samtal kring vad det finns för behov vad gäller att fördjupa, undersöka och utveckla danskonsten för barn och unga. Ett utmärkt tillfälle att dela idéer och funderingar kring hur vi tillsammans kan stärka det här fältet! Dansakademin är en branschstärkande plattform för utveckling av danskonst för barn och unga som ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för dansfältet. Projektet startade hösten 2019 efter initiativ av Göteborg stads kulturförvaltning. Det drivs av en engagerad branschdriven styrgrupp – där bland annat vi från Producentbyrån sitter med – som utgörs av olika kompetenser och perspektiv, med Regionteater Väst som huvudman. Medverkar under dagen gör Gilda Stillbäck, koreograf och dansare, Monika Milocco, konstnärlig chef dans Regionteater Väst, Anna Wennerbeck, konstnärlig ledare Embla dans & teater, Elin Svensson, projektledare Dansakademin. Anmälan görs till: dansakademin@regionteatervast.se
|
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Språng och scenkonstkollektivet mold vad gäller administration samt med Malmöbaserade Jan Unestam som var en av grundarna av Cirkus Cirkör. Den 23:e oktober håller vi med utgångspunkt i Skapande skola en digital föreläsning kring kommunikation och avtal för fria kulturaktörer i Region Halland. I september började vi arbeta med Förvaltningen för kulturutveckling för att stötta upp inom projektet På Turné.
|
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.
Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden
tel - 0728-58 76 38
mail - info@producentbyran.se
|
|
|
|