N I E U W S B R I E F
December 2017

NU TE ZIEN: tentoonstelling 'De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia'
Van 18 november 2017 t/m 4 maart 2018  

 
Onder de naam Huis van het Boek presenteren Museum Meermanno en de KB, nationale bibliotheek van Nederland de tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’. Er staan ruim twintig installaties opgesteld, die als in een proeflokaal de bezoeker kennis laten maken met allerlei aspecten van het lezen. Zo is er de gedrukte versie van de Nederlandse Wikipedia, door de Amerikaanse kunstenaar Michael Mandiberg en het intrigerende 2nd hand reading van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.
 
 
 

Ontmoet de kunstenaars uit 'De kunst van lezen'
Zondag 7, 14 en 28 januari 2018
 
Foto: Carina Hesper Like a Pearl in my Hand
 
Lezen is niet alleen kijken, het is bladeren, aanraken, zien en reageren. Hoe werkt dat? Wat doen kunstenaars en anderen daarmee?
 
Op drie zondagmiddagen in januari neemt een kunstenaar uit de tentoonstelling 'De kunst van lezen' u mee in de kunst van lezen.
De curator van de tentoonstelling zal ook een korte toelichting geven. 
 
Meld u snel aan voor een van deze lezingen, via aanmelden@meermanno.nl.
 
 

Verlengd wegens grote belangstelling: tentoonstelling 'Xtra small. Miniatuurboekjes in Museum Meermanno'  
t/m 18 februari 2018  
U kunt nog tot en met 18 februari 2018 meer dan driehonderd prachtige miniatuurboekjes bewonderen. Centraal staan 155 nieuwe boekjes, dat zijn de inzendingen voor de internationale wedstrijd die de Stichting Handboekbinden uitschreef. Daarnaast
nog vele andere boekjes, sommige uit de vijftiende en de zestiende eeuw. 
 
 
 
 
Foto: Frank Jansen
 

Workshop MiniBOEKfabriek (voor kinderen) 
Woensdagmiddag 3 januari 2018 
 
In de mini-BOEK-fabriek maak je in een korte tijd (45- 60 min.) je eigen boek. Op woensdagmiddag 3 januari van 12 tot 16 uur wordt de drukkerij van Museum Meermanno omgetoverd tot een waar MiniBOEKfabriek! Maak een mini-BOEK voor je moeder, vader, opa, oma, broer, zus of je beste vriend, vriendin of gewoon voor jezelf. 
 
 
 
Schrijven met een ganzenveer
iedere zaterdagmiddag
Zelf eens proberen hoe men in de middeleeuwen de meest zwierige letters op perkament schreef? Dat kan elke zaterdagmiddag tussen 12.00 en 16.30 uur. Kom langs en pak de ganzenveer op!
De workshop is gratis voor bezoekers van het museum.
 
 
 
 
 

Neem een kijkje op onze drukkerij
iedere zondagmiddag
Foto: Ton Martens
 
 
Altijd al een keer aan de drukpers willen staan? Iedere zondag zijn ervaren drukkers in Museum Meermanno aan het werk. Een unieke kans om de verschillende persen in actie te zien en om meer te weten te komen over het ambacht van de boekdrukkunst. En een mooie kans om het zelf ook een te proberen! Dat kan elke zondagmiddag tussen 12.00 en 16.30 uur.
 
Deelname aan de drukkerij is gratis voor bezoekers van het museum.
 
 

Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf
Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren? Kies een van de topstukken of adopteer een boek naar eigen keuze. Mailt u voor meer informatie of het overzicht van de topstukken naar 
Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-3462700 of boekzoekt@meermanno.nl.
  
 
 

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl