Stichting Senia
Nieuwsbrief activiteiten Amsterdam
augustus 2019
INHOUD

Nieuwe Leesclub
in De Bijlmer
 
Nieuwe groepen:
geschiedenis, Engelse literatuur, biografieën en filosofie

Plaatsen vrij
in Amsterdam
En ook bij Japanse literatuur
 
Interview, wie wil?
 
Tips literatuur en uitgaan
Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt is het (nog) volop zomer, en voor velen ook nog zomervakantie. Maar tegelijk kijken we bij Senia al weer volop vooruit naar wat het nieuwe seizoen ons kan brengen.
Ook dit jaar is weer een zomerleesgroep van start gegaan. En verder is het na de oproep in de vorige nieuwsbrief gelukt een leesgroep klassiekers/toppers uit de wereldliteratuur op te richten.
 
Nieuwe literatuur-leesclub in de Bijlmer
Op donderdagavond 15 augustus is er een bijeenkomst om een nieuwe literaire leesclub op te richten, in de bibliotheek OBA Bijlmerplein. Een paar deelnemers hebben zich al aangemeld, maar er kunnen zeker nog mensen bij.
 
De oprichtingsbijeenkomst begint om 18.30 uur, maar dat is alleen voor deze gelegenheid. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt voor de verdere bijeenkomsten. Informatie en aanmelden bij d.i.m.dhuygelaere@ziggo.nl.

 
Start van nieuwe leesclubs
Er zijn verschillende aanmeldingen om nieuwe groepen te starten voor de thema's:
 • Geschiedenis
 • Filosofie
 • Engelse literatuur
Bent u geinteresseerd? Stuur dan een mailtje naar amsterdam@senia.nl, dan houden we u op de hoogte.

 


De plaatjes geven weer welke boeken het komend seizoen het meest populair zijn bij:
- Geschiedenis:  Frits van Oostrom, Nobel streven
- Filosofie: Tim Fransen, Het leven als tragikomedie
- Engelse literatuur (voertaal bij de boekbespreking ook Engels: Sally Rooney, Normal People.
 
Top 10 boeken van Senia-leesclubs
Meer weten over welke boeken populair zijn bij de leesclubs van Senia? Zie deze webpagina.
 
Nieuwe leesclub 'Biografieën'
Biografieën zijn 'hot', fijn om over geschiedenis te lezen aan de hand van iemands leven en de ontwikkelingen daarin. We richten een leesclub op zaterdag 28 september - als het lukt in de bibliotheek op het Roelof Hartplein of mogelijk in De Hallen. Interesse? Meld het via amsterdam@senia.nl
 
 
Plaatsen vrij in Amsterdamse leesclubs
Wilt u weten of er plaatsen vrij zijn in leesclubs in Amsterdam?
Ga op www.senia.nl en type 'Amsterdam' in, bij
Zoek een Leesclub.
Voeg dan ook nog het thema in van uw keuze (literatuur, kunstgeschiedenis, biografieën, etc.) en u ziet misschien wel de leesclub waar u naar zocht. Klik door, en stuur de groep een mailtje. U kunt een keer gaan kennismaken.

Geen leesclub gevonden?

Stuur een mailtje naar amsterdam@senia.nl en de vrijwilligers van Senia in Amsterdam zoeken met u mee. Of ze gaan de mogelijkheden na om een nieuwe leesclub op te richten in uw stadsdeel.
 
Muziek-luistergroep
Ook één van de muziek-luistergroepen in Amsterdam heeft plaatsen vrij, zie hier.
 
Japanse literatuur, leesclub gaat verder in najaar
Na een succesvolle samenwerking tussen Senia en het Letterenfonds zijn in Amsterdam het afgelopen voorjaar twee leesgroepen (vertaalde) Japanse literatuur van start gegaan. De deelnemers zijn erg enthousiast.
 
Drie plaatsen vrij
Er zijn drie plaatsen vrij voor wie vanaf dit najaar nog wil aanschuiven. Als je belangstelling hebt, mail naar amsterdam@senia.nl
De leesgroepen Japanse literatuur lezen dit najaar drie boeken van moderne auteurs, waaronder het boek Reisverslag van een kat, van Hiro Arikawa.
 
Interview, uw leesclub in het zonnetje?
In verband met de zomervakantie is er dit keer geen interview. Zou je het leuk vinden om de andere Amsterdammers te laten kennis maken met jouw leesclub, je favoriete plek in de stad, interessante initiatieven? Laat het ons vooral weten via amsterdam@senia.nl.

 
Tips literatuur en uitgaan
 • In augustus organiseert de Volksuniversiteit diverse stadswandelingen. Wat denk je van een Kunstwandeling Westerpark, een wandeling over de Wallen of een wandeling langs beeldhouwwerk van o.a. Hildo Krop? Amsterdam zal er nooit meer hetzelfde uitzien.
  Zie hier het programma van de begeleide stadswandelingen.

Kunst in he Westerpark - wandeling Volksuniversiteit
 • In augustus heeft De Balie weer een interessant filmprogramma. Vanaf september zijn er weer regelmatig interessante lezingen en debatbijeenkomsten. Zie hier de agenda van augustus en verder.
 • In Spui 25 is op dinsdag 3 september om 17.00 - 18.30 uur uur de lezing 'Thuis. Het onzichtbare alledaagse'.
  In zijn nieuwe boek ‘Thuis’ komt Pieter Hoexum tot een beter begrip van het begrip thuis, maar komt hij eveneens vaak op een dwaalspoor. Met: Pieter Hoexum, Maarten Asscher en Jan Willem Duyvendak. Lees verder.
  Toegang is gratis, wel van tevoren aanmelden.
 • Stichting ESAN (Energieke Senioren Amsterdam Nieuw- West)organiseert vanaf 27 september een cursus Inleiding in de klassieke muziek. De cursus bestaat uit 4 lessen van 1,5 uur op de 4e vrijdag van de maand. Plaats is: Het Honk, Jan de Louterpad 8, Slotermeer. In de cursus wordt een tijdlijn uitgezet van muziek uit de Middeleeuwen, via Renaissance, Barok en Classisisme naar de Romantiek. Ter ondersteuning van de lezing wordt ook geluisterd naar muziekfragmenten. Docente isMarion Koetse. De kosten bedragen € 10,00 voor de hele cursus
  Aanmelden bij Joke Veldkamp, tel. 06-29482731.
  Zie de activiteiten-nieuwsbrief op deze website.
 
Wie krijgt deze nieuwsbrief?
Deze nieuwsbrief sturen we naar alle deelnemers van Senia-groepen in Amsterdam. Uitschrijven kan makkelijk, zie hieronder, maar een mailtje naar info@senia.nl is ook prima.
 
 
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia