TodN Noordnijs     
februari 2023  

 

 
 
MOI'N WESTERWOLDE
    

Beste TodN wandelvrienden

Morgen (woensdag 1 maart) vanaf 18:00 uur start de inschrijving voor de 17e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord. Wees er snel bij, want deze bijzondere editie wil je niet missen!
 
Dit jaar gaan we op ontdekkingstocht in Westerwolde. Voor vele wandelaars hét favoriete gebied om te wandelen in Groningen. Daarnaast gaat TodN voor het eerst in de geschiedenis de grens over, Duitsland in. Onder de noemer 'gastvriendschap' gaan we proeven van gastvrijheid en bijzondere vriendschappen in dit gebied. Moi'n Westerwolde!
 
Dit jaar kan er gekozen worden uit onderstaande dagen en afstanden:
 • Zaterdag 23 september: +-15km of +-25km of +-40km (voornamelijk in Duitsland)
 • Zondag 24 september: +-25km of +-40km (voornamelijk in Westerwolde)
De routes zijn op beide dagen een lus, waarbij we zowel op zaterdag als op zondag 's ochtends vertrekken uit Bourtange en daar 's middags ook weer finishen. 
 
INSCHRIJVEN
Je kunt op verschillende manieren inschrijven voor TodN (vanaf 1 maart 18:00 uur):
 1. Via de website van Tocht om de Noord
 2. Rechtstreeks naar het inschrijfformulier via deze Noordnijs: TodN inschrijfformulier
 3. Via TodN Facebook
Dus lukt het niet onmiddelijk? Probeer dan een andere manier van inschrijven!
 
 
Wat vind je nog meer in deze Noordnijs:
 • Opening TodN 2023
 • Peter Velthuis kondigt vertrek aan 
 • Voorbereidingen TodN 2023 van start
 • Inschrijving North Sea Walk Noorwegen
 • Oproepje Duitstalige wandelaar
 • Vrouwenmars 2023
Opening TodN 2023 

 
Opening Tocht om de Noord 2023 
Welkom! We zijn te gast in gemeente Westerwolde, zo opende wethouder Giny Luth afgelopen vrijdag bij de Opening van Tocht om de Noord 2023 in 't Kruispunt in Vlagwedde, Oost Groningen. Met aanstekelijk enthousiasme vertelde zij over geschiedenis, ontstaan, landschap, cultuur en gewoonten. En over 'gastvriendschap' met onze Duitse buren. 'Moi - Moin' is als begroeting alvast een mooie opening. Vanuit Bourtange gaan wandelaars dit jaar op de eerste dag dan ook door Duitsland op ontdekkingstocht.
 
Tijdens de presentatie blikte Ronald Hellinga (TodN) terug op 2022 en vooruit naar 2023. Naast het Wandelfestival in september, wordt dit jaar ook de nieuwe Noordroute van het Pronkjewailpad geopend en gaan wandelaars vanuit de Eemshaven - precies 50 jaar na het ontstaan - met de cruiseferry naar Noorwegen voor de North Sea Walk. Bij alle evenementen wordt ook de grens overgestoken en een buurland of buurprovincie begroet.
 
 
Peter Velthuis kondigt vertrek aan 
Afgelopen vrijdag 24 februari was het dan zover, geestelijk vader en oprichter van Tocht om de Noord, Peter Velthuis, kondigde zijn vertrek aan. 

"Tijdens de jaarlijkse opening van het Tocht om de Noord jaar draag ik de ooit verkregen opdracht van de provincie Groningen: Maak iedereen “Verliefd op Groningen” over aan mijn opvolger Ronald Hellinga". De overdracht gebeurt symbolisch door overhandiging van een baseball cap met logo Verliefd op Groningen (zie ook scherm).
 
De Tocht om de Noord is inmiddels geen klein evenement meer. Wat ooit (kleine 20 jaar geleden) begon met 300 wandelaars verdubbelde elk jaar qua deelnemersveld. Het komende jaar kunnen zich weer maximaal 2x 6000 wandelaars inschrijven. De ervaring leert dat op 1 maart, na een half uur de inschrijving alweer moet sluiten omdat het vol zit. De Tocht om de Noord is ondertussen uitgegroeid tot een organisatie, die niet alleen het Wandelfestival Tocht om de Noord organiseert, maar ook het populaire Pronkjewailpad, de internationale North Sea Walk, Winter4daagse de Noorder Rondtochten, de Groningen Marathon en elk jaar een thema gericht evenement. Een organisatie, die één missie heeft en dat is Groningen!
 
Peter Velthuis: "Na een kleine 20 jaar aan het roer te hebben gestaan, verlaat ik deze mooie organisatie en geef ik het stokje door aan Ronald Hellinga. Hij werkt al meer dan 10 jaar bij Tocht om de Noord en weet als geen ander hoe de evenementen succesvol moeten worden neergezet. Waarbij uiteraard Groningen altijd de leidraad is. Ik heb altijd geleerd dat je moet stoppen op je hoogtepunt en dat ga ik doen. Op dit moment ben ik bezig een handboek te schrijven met als titel: SCOREN met Evenementen. Dit boek zal op 11 november 2023, bij mijn officiële afscheid, worden uitgereikt in de Martinikerk en valt samen met de Camino Groningen en de opening van het Gulden Martinuspad. Uiteraard blijf ik op afstand, als adviseur evenementen betrokken bij TodN".
 
Op naar het ontdekken van nieuwe uitdagingen!
 
 
1e Dorpenbijeenkomst Westerwolde in dorpshuis De Voortgang te Wedde
Op dinsdagavond 21 februari werd de voorbereiding voor Wandelfestival Tocht om de Noord 2023 officieel afgetrapt door wethouder Giny Luth (gemeente Westerwolde). De wethouder vertelde blij te zijn met de komst van Tocht om de Noord en het bijzondere thema: proeven van 'gastvriendschap'. Daar kan op veel verschillende manieren invulling aan gegeven worden. De eerste kennismaking met de dorpen leerde dat er al diverse ideeën waren. Ook werden er onderling eerste contacten gelegd en werkgroepen gevormd. 

We gaan met veel enthousisme samen aan de slag zodat op 23 en 24 september 2023 de wandelschoenen weer gestrikt kunnen worden voor een prachtig wandelfestival!

 
Kennismaking TodN via interview bij RTV GO
Ronald Hellinga was onlangs te gast in de studio bij RTV GO om te vertellen over Tocht om de Noord 2023. Ook komt het ontstaan en de ontwikkeling van de TodN ter sprake.
 
Klik op de afbeelding of deze link om de video te bekijken. 
 

Inschrijven North Sea Walk Noorwegen 

 
Ontdekkingsreizen 'Om de Noord'
Zoals u wellicht weer vindt de Tocht om de Noord zijn feitelijk oorsprong in de ontdekkingsreizen 'Om de Noord' door Barentsz en Van Heemskerck anno 1596, ruim 400 jaar geleden. Deelnemers aan de TodN gaan ook op ontdekkinsreis en worden jaar in jaar uit verrast met een nieuwe Gronings avontuur. 
 
Met de North Sea Walk verleggen we de grens en ontdekken we nieuwe gebieden en nieuwe landen. Op dezelfde manier zoals we dat gewend zijn bij TodN en het Pronkjewailpad: met onze zintuigen. 
 
North Sea Walk Noorwegen
Na jaren van gedwongen uitstel gaan we dit jaar (eindelijk) naar Noorwegen. Benieuwd naar het programma? Zie NSW Noorwegen 2023.
 
 
Hier is ook meer informatie te vinden over o.a. de inschrijfprocedure en reissom.
Aanmelden voor de reis kan vanaf woensdag 1 maart om 19:00 uur.