april 2016
 
 
In deze nieuwsbrief staat een stukje over hoe honden in staat zijn emoties te lezen bij mensen en honden, hoeveel een hond eigenlijk moet drinken, welke tekentangen mijn favoriet zijn en waar je een hittesticker kan bestellen.

Veel leesplezier toegewenst!

Honden begrijpen emoties
 
Iedereen kent wel zo'n verhaal, waarbij honden specifiek reageren op geëmotioneerde familieleden. Maar zijn honden eigenlijk wel in staat om emoties te herkennen, of vertonen ze puur aangeleerd gedrag? Onderzoekers van de Universiteit van Lincoln hebben hier onderzoek naar gedaan.
 
In dit onderzoek moesten honden kijken naar foto's van mensen en van andere honden. De foto's konden van blije of boze mensen zijn of van spelende of agressieve honden. Tegelijkertijd kregen ze een geluid (stemmen of blaffen) te horen.
 
Als het geluid klopte bij de foto (dus als ze een vrolijk persoon zagen en ze hoorden een blije stem, of als ze een agressieve hond zagen en ze hoorden een felle blaf) dan bleken de honden uit de test langer naar de foto's te kijken dan als het geluid niet klopte bij de foto.
 
Hiermee is aangetoond dat honden meerdere bronnen van informatie (namelijk zicht én geluid) gebruiken  om de emotionele staat van de mens of hond tegenover ze in te schatten. Het geeft aan dat honden een mentaal beeld kunnen vormen van de positieve of negatieve emotionele staat van anderen.
 
Dit cognitieve vermogen is tot nu toe alleen maar waargenomen in primaten (bij soort-specifieke emotionele inschatting) en de mogelijkheid om dit tussen soorten te doen is alleen waargenomen bij mensen.
 
Dus komt Fikkie je troosten? Dan snapt hij waarschijnlijk écht dat je verdrietig bent!
 
 
Proost! Hoeveel drinkt jouw hond eigenlijk?
We krijgen een warm weekend. Sterker nog, de zomer komt er weer aan. Natuurlijk weet iedereen dat het belangrijk is om voldoende vers water klaar te hebben staan voor je hond. Maar wat is nou voldoende? Hoeveel moet een hond eigenlijk drinken?
 
Dit is natuurlijk afhankelijk van allemaal factoren. In de zomer drinken ze meer dan in de winter. Grote honden drinken meer dan kleine honden. Honden die brokken of ander droogvoer eten, drinken minder dan honden die blik of vers vlees eten. Actieve honden drinken meer dan passieve.
Gemiddeld genomen wordt er gezegd: per kilo hond ongeveer 40-50 ml water per dag.
 
Hou goed in de gaten of je hond niet uitgedroogd raakt. Symptomen hiervan zijn:
- bleker en droger tandvlees
- minder elastische huid. Hiervoor kan je de huidtest doen: neem een stukje huid tussen de schouderbladen van de hond vast tussen twee vingers en trek deze een paar centimeter uit. Als je het weer loslaat, schiet de huid dan gelijk weer terug in de oude staat? Dan is er weinig aan de hand. Blijft de huid een beetje opgebold staan? Dan heeft je hond mogelijk een vochttekort.
 
 
 
Lente! Teken?
 
 
Met het toenemende lekkere weer gaan we er weer veelvuldig op uit. Grote kans dus, dat je hond (of jij!) de komende tijd een teek oppikt.
 
Naast preventieve maatregelen zoals druppels of een tekenband is het natuurlijk ook verstandig om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hiervoor zijn verschillende tekentangen op de markt.
 
Persoonlijk ben ik fan van de Tick Key (deze is erg handig bij mensen en past in je portemonnee) en de O'Tom Tick Twister (teek verwijderen zonder deze fijn te knijpen). Deze laatste is zo prettig, dat ook onze scoutinggroep deze nu in de EHBO-trommel heeft zitten!
 
Nog ééntje over lekker weer...
Weet je nog, die noodsticker van de Sophia Vereeniging? Ze hebben nu ook een hitte-variant! Want met dit weer loopt de temperatuur in je auto verradelijk snel op. Helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat het wel meevalt, en die hun hond in de auto achterlaten op een (achteraf gezien) snikhete dag. Attendeer mensen hierop en plak deze sticker op je auto!
 
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821