Senia-leesgroepen
Nieuwsbrief voor bibliotheken
augustus 2017
INHOUD
 
 
 
 
 
 
 

In deze nieuwsbrief informeren we u over de boekenkeuze van de ruim 1000 leesgroepen van Stichting Senia.

Wilt u een overzicht van wat de leesgroepen in uw werkgebied gaan lezen in het komend seizoen?
Stuur dan een e-mail naar info@senia.nl
In de week van 24 augustus gaan we 42.860 leeswijzers verzenden. Op de foto de voorbereidingen bij de drukker.
 
Boekenkeuze van leesgroepen '17 - '18
In de bijlage die bij deze nieuwbrief is gevoegd, vindt u een overzicht van de meest gekozen boeken van de leesgroepen.
Meest gekozen boeken literatuur:
 • Elena Ferrante, De geniale vriendin
 • Stefan Brijs, Maan en Zon
 • Nelleke Noordervliet, Aan het eind van de dag
Meest gekozen boeken geschiedenis:
 • Geert Mak, De levens van Jan Six
 • Genk Schulte Nordholt, China en de Barbaren
 • Elisabeth Leijnse, Cécile en Elsa, strijdbare freules
Meest gekozen boeken filosofie:
 • Paul van Tongeren, Nietzsche
 • Bas Heijne, Onbehagen. Nieuw licht op de beschaafde mens
 • Leonie Breebaart e.a. Durf te twijfelen
Zie verder de bijlage bij deze nieuwsbrief. We maken graag een uitdraai van de boekenkeuze in uw werkgebied. Stuur uw aanvraag naar info@senia.nl
 
Overleg met leesgroepen in uw werkgebied?
Leesgroepen kunnen elkaar wel eens in de weg zitten door in dezelfde periode dezelfde boeken te willen lezen. Onderlinge afstemming kan dat probleem wegnemen. Wilt u een overleg met de Senia-groepen in uw omgeving? We organiseren het graag, samen met onze lokale vrijwilligers/ambassadeurs. 
Als u aan het begin van dit nieuwe seizoen overleg met leesgroepen op prijs zou stellen, stuur dan een mailtje naar Marijke Slager, coordinator lokale activiteiten/leesgroepen, mslager@senia.nl of bel haar op dinsdag, woensdag of donderdag op 0570-562656.

 
Stand van zaken leesgroepen Senia

 
NIEUW: Kunst beter begrijpen
Leesgroepen kunstgeschiedenis
Senia is gestart met een nieuw programma: leesgroepen kunstgeschiedenis. Bedoeld voor mensen die kunst beter willen begrijpen en beter willen leren kijken. Centraal staat nog steeds wel 'een boek'. Een boek waarin een stroming centraal staat, één kunstenaar, een bepaalde periode of waarin een algemeen overzicht gegeven wordt.
Zo is bijvoorbeeld het boek Dat kan mijn kleine zusje ook. Waarom moderne kunst kunst is, van Will Gompertz populair bij de nieuwe groepen, evenals De stilte van het licht, van Joost Zwagerman. Maar ook het boek over Madame Manet van Nicoline van de Beek en Ton van Kempen wordt veel gekozen, net als Het stadspaleis van Geert Mak.
Zie hier de huidige boekenlijst die nog verder aangevuld wordt. Leesgroepen kunnen na het lezen van een boek natuurlijk een tentoonstelling bezoeken, dat zullen we stimuleren.
Ook een leesgroep kunstgeschiedenis?
Wilt u dat we in uw bibliotheek een informatiebijeenkomst houden om leesgroepen kunstgeschiedenis op te richten? Stuur een mailtje aan info@senia.nl
 
Boek van de maand, samenwerking hebban.nl
Senia gaat samen met Hebban.nl, online lezerscommunity, een Boek van de Maand publiceren, op grond van de Senia-literatuurlijsten. Hebban en Senia hebben gemeen dat ze leesclubs oprichten, waarbij Hebban zich op de lezers richt die via internet willen communiceren over een boek. Senia richt zich op mensen die elkaar in een groep willen treffen en daar meningen willen uitwisselen.
Dit najaar wordt Boek van de Maand:
 • September: Stefan Brijs, Maan en zonStaat op de Senia-lijst Moderne literatuur (Ned. en vert.). Meest gekozen Nederlandstalige schrijver.
 • Oktober: Elisabeth Leijnse, Cecile en Elsa. Op de lijsten geschiedenis en biografieën.
 • November: Jenny Erpenbeck, Gaan ging, gegaan. Boek staat bij Senia op de lijst Moderne literatuur (Ned. en vertaald) en Duits
 • December: Hubert Smeets, De wraak van Poetin. Op de boekenlijst geschiedenis.
 
EXCURSIEPROGRAMMA
In haar maandelijkse nieuwsbrief voor deelnemers kondigt Senia kondigt elke maand een aantal interessante excursies aan. Ten behoeve van onze contactpersonen bij bibliotheken nemen we hier ook enkele excursies op.
- - - - - - - - - - -
HAARLEM
Rondvaart en bezoek Basiliek Sint Bavo

Een bijzondere excursiedag op donderdag 31 augustus waarbij we een vaartocht over het Spaarne (met een lunch aan boord) combineren met een bezoek aan de tentoonstelling van Han Bijvoet in de Basiliek Sint Bavo.
De Kathedrale Basiliek Sint Bavo, niet te verwarren met de Sint-Bavo kerk op de Markt, is pas gerestaureerd. Tijdens deze excursie is er aandacht voor de bouw van de basiliek en brengen we een bezoek aan de overzichtstentoonstelling van Han Bijvoet, Ridder en Mysticus.
Lees verder en meld u aan.
- - - - - - - - - -
BERGEN
Tussen Kust en Kunst, museum Kranenburgh
Op donderdag 14 september brengen we een bezoek aan het mystieke Bergen; wie dit dorp binnenrijdt begrijpt meteen waarom dit van oorsprong een kunstenaarsdorp is.
  
Het gefilterde licht dat door de bomen valt, de lommerrijke lanen en de unieke ligging tussen bos en duin – de inspiratie borrelt als vanzelf op. Lees verder en meld u aan.
 
- - - - - - - - - -
ZUTPHEN
Musea Zutphen en Collectie Henriette Polak

We brengen op donderdag 28 september een bezoek aan de Musea Zutphen om de collectie van Henriette Polak te zien met toonaangevende figuratieve kunst in de modern-klassieke traditie. Tijdens de rondleiding zal er ondermeer aandacht zijn
voor de ontstaansgeschiedenis van het museum, het leven van Henriette Polak en aan een aantal topstukken uit de collectie. Lees verder en meld u aan.
 
De maandelijkse nieuwsbrieven van Senia eindigen altijd met een bijzonder filmpje. Hieronder het filmpje van de nieuwsbrief van augustus. 
Wilt u zich abonneren? Dat kan via www.senia.nl
Filmpje
A sad Morning, Every Morning. By Kinan Azmeh and Kevork Mourad.
A little prayer for home. Dedicated to all those who have fallen in Syria in the past year.