TIB Nieuwsbrief
September 2020
 
 
Beste collega,

Ook voor regio midden zitten de eerste drie weken van het schooljaar er al weer bijna op. En wat voor weken. In de eerste plaats de gouden weken: voor de groepsdynamica in de klassen maar ook in de teams. Delen we allemaal dezelfde visie en hoe zouden we deze in een zin kunnen verwoorden? Misschien ook een mooie gelegenheid om een eerste sociogram af te nemen, zodat leerkrachten hierop kunnen aansluiten met de inrichting van het lokaal en de gesprekken die plaatsvinden in de groepen.

Er is veel onduidelijkheid en daaruit volgende onzekerheid omtrent COVID-19. Met de herfst voor de deur, voelen velen zich wat snotterig. En dan? Thuisblijven dus. Geldt dat ook voor huisgenoten of is dat alleen als er sprake is van koorts? En ook leerkrachten zijn helaas niet immuun voor allerhande virussen, moeten wachten op testuitslagen en dat zorgt, met een nijpend lerarentekort, voor hoofdbrekens. Maar er is ook goed nieuws. Zo kan je nog een subsidie aanvraag indienen (derde tijdvak) voor ‘Inhaal- en ondersteuningsprogramma’s onderwijs’ (hierover meer verderop in deze nieuwsbrief)
 
Veel leesplezier en inspiratie toegewenst namens de TIB nieuwsbriefredactie,
 
Ilse Preller, Petra Nobel en Janneke van Loon
 
De Gouden weken
‘Een goed begin is het halve werk’. Dat geldt zeker voor de groepsvorming van jouw klas aan het begin van het jaar. Het is een gek idee maar de groepsvorming begint elk schooljaar weer helemaal opnieuw. De leerlingen verkennen elkaar, de leerkracht en de regels opnieuw. Daarom is het belangrijk om in die eerste weken een goede basis te leggen voor de groep. Ook wel de ‘Gouden Weken’ genoemd. Klik hier voor 10 tips voor de Gouden Weken. Boaz Bijleveld heeft er eveneens een mooi boek over geschreven. De fases die beschreven worden zijn op basis van de 5 fases van Tuckman (1965); Forming – Storming – Norming – Performing. Overigens, deze fases zijn niet alleen toe te passen op de klas, hetzelfde geldt ook voor teams ;)
 
Tuckman onderscheidt 5 fasen of stadia in de ontwikkeling van groepen en teams:
  • Forming (Oriëntatiefase) - Er is nog geen groepsgevoel. Individuele posities en rollen zijn nog niet ingenomen. Groepsleden nemen een afwachtende houding aan en hebben behoefte aan sturing.
  • Storming (Machtsfase) - In deze fase proberen de groepsleden hun positie in de groep in te nemen. Dit proces leidt vaak tot strijd als de ideeën van de groepsleden op gespannen voet met elkaar staan.
  • Norming (Affectie/normering fase) - Groepsleden komen dichter tot elkaar. Regels en methodes van samenwerking worden bepaald. De gemeenschappelijke teamdoelen worden gedeeld en vastgelegd. Het ontstaan van een meer taakvolwassen wijze van samenwerken.
  • Performing (Prestatiefase) - Er is nu sprake van een team. Teamleden vullen elkaar aan en er wordt harmonieus samengewerkt aan het gemeenschappelijke teamdoel. Het team is in staat zelfstandig te werken.
  • Adjourning (Afscheidsfase) - Het team wordt opgeheven.
Klik hier voor een checklist met kenmerken en gedrag voor een verdere analyse en bepaling van het ontwikkelingsstadium van een groep.
 
 
Subsidie Inhaal- en ondersteuningsprogramma’s onderwijs
Scholen en instellingen uit basisonderwijs, speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs, voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, mbo en volwasseneneducatie kunnen subsidie aanvragen om leerlingen en studenten extra ondersteuning te bieden vanwege leer- en ontwikkelachterstanden of studievertraging. Het gaat om achterstanden veroorzaakt door de coronacrisis.
 
Het eerste (2-21 juni) en tweede (18 aug – 15 sept) tijdvak zijn inmiddels voorbij maar indien er nog budget beschikbaar is na de eerste twee tijdvakken wordt dit beschikbaar gesteld in een derde tijdvak waarvoor de aanvraagperiode in het najaar van 2020 zal zijn. Meer weten? Klik hier. Voor veelgestelde vragen over het programma klik hier.
 
Nieuw bij Instondo!
Na de succesvolle TIBtool ‘Handel Geweldloos’ maakten Colette Monstens en Ilse van de Heuvel samen het intervisieispel Geweldloos Verzet. Wij zijn er trots op dat we deze mogen uitgeven. Eind deze maand kunnen we de spellen uitleveren. Benieuwd? Maak kans op een gratis exemplaar door een mailtje te sturen naar Janneke van Loon waarin je vertelt wat jij met het spel gaat doen. Alvast bestellen kan uiteraard ook via onze website voor €34,95.
 
Het Intervisiespel Geweldloos verzet is bedoeld om het gedachtegoed en de methodiek vast te houden en om het beter te implementeren binnen je team en organisatie. Door regelmatig met elkaar stil te staan bij de vragen, internaliseer je het gedachtegoed in houding, gedrag en taal. Het spel is bedoeld voor iedereen die bekend is met de methodiek Geweldloos verzet.
 
Onderwijsachterstanden inhalen? Dit werkt!
Eerder in deze nieuwsbrief schreven we over het gesubsidieerde inhaal- en ondersteuningsprogramma waar inmiddels honderden scholen en duizenden leerlingen door geholpen worden. Hierdoor kan er extra aandacht besteed worden aan leerlingen die niet optimaal hebben geprofiteerd van het afstandsonderwijs en hierdoor een achterstand hebben opgelopen. Het meest effectief tegen leerachterstanden lijken leerkrachtprofessionalisering en één-op-één begeleiding. Klik hier om te lezen wat nog meer werkt. Ook het CPB heeft in 2018 al een uitgebreide notitie geschreven over Effectieve interventies leerachterstanden in het primair onderwijs.

In de vorige nieuwsbrief noemden we ook al het gratis te downloaden boek ‘Werk maken van gelijke kansen’. Een praktisch boek waarin twintig wetenschappelijke kernartikelen zijn vertaald naar de dagelijkse lespraktijk. Gemist? Bij deze dan nog een keer!
 
 
Boekbespreking: Zo geef je leiding als je baas het niet doet
De auteur ontvangt heel vaak de titel van het boek. In dit boek werkt hij heel praktisch en concreet strategieën aan om enerzijds de omgang met je moeilijke baas te verbeteren, anderzijds hoe je zelf leiding kan geven op de plek waar je werkt. Geef jezelf goed leiding, leer goed samenwerken, win vertrouwen, haal het beste uit jezelf en blijf groeien, wat je positie in de organisatie ook is. Zo steun je je baas, dien je je organisatie op de beste manier en bouw je aan succes. Dat is de boodschap van de auteur. In een zestal hoofdstukjes werkt hij dat verder uit. Wat er gebeurt als je baas geen leiding geeft. Geef eerst goed leiding aan jezelf. Vind manieren om met je baas samen te werken. Ontwikkel invloed, welke positie je ook hebt. Vermijd valkuilen die je situatie kunnen verslechteren. Bewijs iedere dag je waarde en blijf groeien. Afgesloten wordt met ‘noten’ en ‘over de auteur’.

Het betreft een typisch Amerikaans (praktisch) boekje met concrete tips, waarbij je wél een vertaalslag moet maken naar je eigen organisatie. De tips zijn gebaseerd op de 50-jarige ervaring van de auteur. Nuttig om dit boekje achter de hand te hebben en zoek, waar nodig, een coach.
 
Gerecenseerd door: Thieu Dollevoet
 
Titelgegevens
John Maxwell: Zo geef je leiding als je baas het niet doet. Kok Boekencentrum, Utrecht. 2020. 125p. Prijs: 14,95 euro. ISBN 978 90 4333 421 5
 
Geen omgekeerd oudergesprek maar een adaptief startgesprek
Peter de Vries, Expert ouderbetrokkenheid bij PeterdeVries.nu, schreef vorige maand een mooi artikel op wij-leren.nl over het goed starten van het schooljaar met ouders.
 
Hoe doe je dat? Zeker nu zo na de vreemde maanden van de coronacrisis is het belangrijk om het nieuwe schooljaar goed te starten. Inmiddels zijn veel scholen een zogenaamd startgesprek met ouders gewend. Soms met de leerling erbij, vaak nog zonder. Maar hoe voer je nu een startgesprek? En wanneer is die effectief? Na een theoretische verkenning een aantal praktische tips om het startgesprek vorm te geven. Klik hier voor het volledige artikel. 
 
 
IB'er van het jaar 2020-2021
 
Vergeet niet jouw favoriete IB’er aan te melden via hoofdredactie@tijdschriftib.nl! Vermeld daarbij de gegevens van de IB’er die je nomineert en daarbij ook kort en krachtig waarom, wat maakt deze IB’er zo speciaal? Waarom verdient hij/zij deze titel?

Inzenden is mogelijk tot 1 oktober 2020
 
Scholenopdekaart.nl is vernieuwd!
Scholenopdekaart.nl heeft een mooi fris nieuw design. Werk je met Vensters PO, dan staat de nieuwe jaarplanning weer klaar. Ideaal!

 
Nieuws gemist
 
Social Media
Ben je al lid van onze kanalen? Zo nee, word dat dan snel en mis nooit meer de nieuwste updates, nieuwtjes, acties, kortingen en nog veel meer!
 
   
 
Tijdschrift Intern Begeleiders is een uitgave van:
Instondo B.V.
Binnen Kalkhaven 263
3311 JC Dordrecht