Nieuwsbrief Advaita.nl
september 2018
 
Vedanta-beginnerscursus start 10 september
  • Vanaf maandagavond 10 september 2018, 19.30 tot 21.00 uur
  • In Lelystad en online
In deze cursus van 17 lessen komen alle belangrijke aspecten van het traditionele onderwijs van Vedanta aan bod. We beginnen met een vrijblijvende introductieles, waarin je antwoord krijgt op de vragen: Wat is Vedanta? Voor welk probleem biedt Vedanta een oplossing? En wat is de waarde van de traditie van Vedanta?

Kennis van de waarheid
In de lessen die daarop volgen bestuderen we de Vedanta-tekst Tattvabodha – ‘kennis van de waarheid’. Beginnend bij de vraag ‘wie ben ik?’, neemt de tekst ons stap voor stap mee in een diepgaande analyse. Uiteindelijk komen we bij het onweerlegbare antwoord uit: ik ben het geheel, vrij van alle beperkingen. Dit is de visie van Vedanta.

Ook is er in de cursus aandacht voor emotionele groei en meditatie. Dit is een belangrijke hulp in het volledig begrijpen en verwerken van de visie van Vedanta.
 
Deze cursus wordt gegeven door Rommert van Dijk.
Rommert (1980), oorspronkelijk bouwkundig ingenieur van beroep, voltooide in 2015 een 3-jarige traditionele Vedanta- en Sanskrietstudie in India onder leiding van Swami Dayananda. Sinds die tijd geeft Rommert diverse Vedanta-studies en Sanskriet- en chantinglessen in Lelystad, Eindhoven en online.
 
Aanmelden of meer informatie?
Mail naar Rommert: contact@advaita.nl
 

 
Terugblik Vedantadag 2 september 
 
“Inspirerend, leerzaam, heel fijne sfeer, mooie lessen, leuke mensen! Zeker vaker doen!” De Vedantadag op zondag 2 september was zeer geslaagd. De Bronhoeve in Cothen was een prachtige plek om ons een hele dag te verdiepen in de visie van Vedanta onder leiding van Rommert. Het programma bestond uit drie Vedantalessen, chantingles en satsang. 
 
 
Centraal stond de tekst Prātassmaraṇam van Ādi Śaṅkara. Dit is een korte tekst van drie verzen bedoeld om ’s ochtends te chanten als een contemplatie op het zelf. Rommert: “De mooiste woorden uit de upanishads zijn in deze compositie geplaatst, bedoeld om keer op keer naar je ware zelf te kijken. Ik kijk in die woorden naar mezelf. Dat is de bedoeling. Ik kijk niet naar woorden. Ik kijk niet naar een filosofische stroming. Ik kijk naar mezelf. Dat is de houding die nodig is om Vedanta te laten werken.” 
 

 
“Vedanta is bedoeld voor ons welzijn”
 
Rommert van Dijk gaf tijdens de Vedantadag op 2 september 2018 de volgende introductie:

“Vedanta is niet uitsluitend een intellectuele exercitie, zoals een sudoku. Vedanta is veel meer dan dat. Het is bedoeld voor je eigen welzijn. Dan kun je zeggen: er is zoveel goed voor je welzijn. Wat is er zo bijzonder aan Vedanta? Yoga is goed voor je fysieke en geestelijke welzijn en is veel populairder dan Vedanta. Yoga ziet er aantrekkelijk uit. Vedanta heeft zijn uiterlijk niet mee. Het zijn enkel woorden. Misschien is Vedanta niet meteen voor iedereen aantrekkelijk.
 
De schoonheid zit van binnen. Dat is iets wat we moeten gaan ontdekken. Op het eerste gezicht is Vedanta woorden, feitjes, informatie. Hoe kan het echt bijdragen aan mijn welzijn? Vedanta is een uniek kennisinstrument. Niet een kennisinstrument zoals een boek, waar je informatie uithaalt. Maar een kennisinstrument zoals je ogen, waarmee je specifiek vormen en kleuren kunt zien. Of zoals je oren, waarmee je geluiden kunt horen. Vedanta is een extra kennisinstrument speciaal bedoeld om mijn ware aard te onthullen. Het is een kennisinstrument dat we niet bij onze geboorte hebben meegekregen, maar dat we kunnen aanwenden als een extern kennisinstrument om het zelf te kennen.
 
Spiegel van woorden
Vedanta is pure schoonheid. Waarom? Omdat het een spiegel van woorden is, waarin ik mijn eigen schoonheid kan ontdekken. Niet een spiegel zoals in de badkamer. Dan kunnen we onszelf mooi vinden en een paar jaar later minder mooi of we vinden onszelf nooit mooi. In de spiegel van Vedanta is iedereen prachtig. Maar het is wel een subtiele spiegel; een spiegel van woorden.
 
Woorden op zichzelf leven nog niet. Er is altijd een leraar nodig die de woorden ontvouwt; een traditionele leraar die weet hoe de visie ontvouwd moet worden. Alleen kom je er niet uit. Met logisch nadenken kom je er niet uit. Het zelf is als die dode hoek in de auto waar je net even niets ziet. Overal waar we kijken, het zelf lijkt altijd net even buiten beeld. Vedanta is bedoeld om dat zelf helder in beeld te brengen.
 
De spiegel van Vedanta helpt je om die ‘ik’ op de juiste wijze te zien. Er zijn zo veel ideeën geplakt over dat ik; dat zijn allemaal aannames. We nemen aan ‘ik ben enkel een individu, ik ben jong/oud, man/vrouw’. We hebben het aangenomen. Er is geen bewijs voor. De aannames zijn onvermijdelijk, omdat we niet beter weten. Maar Vedanta helpt je om jezelf op de juiste wijze te zien. De visie van Vedanta is: het zelf is vrij van elke begrenzing. Dat is de visie waarin we volledig kunnen ontspannen. Dus Vedanta is bedoeld voor ons welzijn.”
 
 
 
We stellen het op prijs als je deze nieuwsbrief doorstuurt naar anderen die geïnteresseerd zijn in Advaita Vedanta.
 
 Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op.

 
Hartelijke groet,
 
Rommert en Manon van Dijk


Advaita.nl