Stichting Senia
Nieuwsbrief voor
leesgroepen en muziek-luistergroepen
maart 2018
INHOUD
 
 
 
 
 
 
 

Buiten is het koud. 
In deze nieuwsbrief warmen Groninger studenten ons op met hun enthousiasme voor literatuur.
Verder een nieuw project, met steun van het Oranje Fonds.
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Groninger studenten starten met leeswijzers 2018-2019
Onlangs zijn ze weer van start gegaan, 17 enthousiaste letterkunde studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze maken voor Senia een deel van de nieuwe leeswijzers. In 2018 gaat het om negen leeswijzers voor Nederlandse literatuur, vijf voor Engels en drie voor Duits. Er staan weer interessante boeken op de lijst die goede discussievragen verdienen. Wat dacht u bijvoorbeeld van Zeven soorten honger van Renate Dorrestein, over een afvalvilla voor de rijken? Of The Handmaid's Tale van Margeret Atwood, een absolute favoriet onder de studenten! Een prachtige kans voor de studenten om hun kennis in praktijk te brengen. Hopelijk lukt het hen om de leesgroepen weer een leidraad voor een leuke bijeenkomst te bezorgen.
De studenten worden begeleid door de wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie, hun docenten en Senia-werkgroepleden. Ook veel filosofie leeswijzers worden trouwens door Groningse studenten gemaakt via het Kenniscentrum Filosofie.
 
ORANJE FONDS PROJECT

Senia zoekt vrijwilligers-projectleiders
Het Oranje Fonds heeft aan Senia subsidie toegekend om lezers te bereiken die zich niet zo makkelijk uit zichzelf aanmelden.
En Senia is nu op zoek naar pioniers die het leuk vinden om een jaar lang een deelproject onder hun hoede te nemen.
 
Deelprojecten
Het gaat om het bereiken van mensen die slecht kunnen horen, mensen die slecht kunnen zien, om oudere mensen die een leesclub met begeleiding willen, en om het bereiken van mensen die gebruik maken van een stadspas vanwege een laag inkomen.
 
Met al deze doelgroepen heeft Senia ervaring, maar daarbij gaat het steeds om slechts enkele groepen. Zo is er een Senia-leesgroep van mensen die doof zijn (zie hier), kennen we een leesgroep van mensen die blind zijn en een begeleide leesclub voor ouderen.
Onvergelijkbaar daarmee is de doelgroep die gebruik maakt van stadspassen, in Amsterdam zit Senia 'in de stadspas'.

De bedoeling van dit gesubsidieerde project is om de ervaringen te gebruiken om meer mensen uit deze doelgroepen te bereiken.  Het projectplan vindt u hier, daar vindt u ook een taakomschrijving voor de projectleiders m/v.

Interesse?
Voor elk deelproject zoeken we 2 vrijwilligers/projectleiders, die ongeveer een dagdeel per week beschikbaar hebben. De 8 vrijwilligers vormen samen met coördinator Ineke van de Rotte een team dat regelmatig bij elkaar komt. Er is een (nog vrijblijvende) kennismakingsbijeenkomst voor dit project eind maart in Utrecht. Interesse? Meld u aan bij Ineke van de Rotte: ivanderotte@senia.nl. U kunt haar ook eerst een keer bellen: 06-24866749.
 
Vrienden
Senia moet zelf een deel van de kosten dragen. Daarvoor maakt ze gebruik van de fondsen van de Stichting Vrienden van Senia. Word ook vriend, en draag bij aan dit project. Lees verder
 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder de nieuwe excursies die gepland staan voor de maand april. Hier ziet u ze allemaal op een rijtje.

Maart - er zijn nog plaatsen vrij:
 • Rondleiding Stadsschouwburg Amsterdam ma. 5 maart;
 • Pyke Koch Centraal Museum Utrecht, woe. 14 maart a.s.
 • Jan Steen, Mauritshuis Den Haag op di. 20 maart. 
Meer informatie is op onze website.
- - - - - - - - - - -
GORSSEL
De Serene Blik in Museum MORE

Op dinsdag 3 april gaan we naar de tentoonstelling De serene blik in Museum MORE in Gorssel. In deze tentoonstelling is het werk te zien van 4 REALISTEN, voortzetters van een grote Hollandse kunsttraditie.
Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel creëren elk een eigen atmosferische werkelijkheid van topniveau.
De tentoonstelling bevat een wereld van serene roerloosheid en verstilling met 120 stillevens, landschappen en portretten. Het is de eerste keer dat deze vier kunstenaars bijeen te zien zijn.
Lees verder en meld u aan.
- - - - - - - - - -
DEN HAAG
Bezoek aan de Tweede Kamer
Op woensdag 11 april kunt u deelnemen aan een bezoek aan de Tweede Kamer. Extra interessant omdat de Tweede Kamer een aantal jaren dicht zal gaan om een grondige verbouwing te ondergaan.

Senia organiseert  zolang het (voorlopig) nog kan, deze bijzondere rondleiding door dit unieke, belangrijke en bijzondere gebouw.
- - - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Rondleiding door Scheepvaarthuis
Op dinsdag 17 april is er een rondleiding door het Scheepvaarthuis, het pronkstuk van de Amsterdamse School architectuur. Het was van 1916 tot 1983 het trotse scheepvaart-kantoor van zes Amsterdamse rederijen. 
De stijl is terug te vinden in de talloze ornamenten, tapijten, het glas-in-lood en de meubelen. Aan de buitenkant is veel beeldhouwwerk van Hildo Krop te bewonderen. Bezichtiging is alleen mogelijk in groepsverband.
- - - - - - - - - -
HEERENVEEN
Giorgio Morandi en Bologna in Museum Belvédère
Op donderdag 26 april kunt u mee met een rondleiding in Museum Belvédère naar de tentoonstelling Giorgio Morandi en Bologna. De tentoonstelling is onderdeel van het programma voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) is de grootmeester van de twintigste eeuwse stillevenkunst. Met zijn subtiel geschilderde vazen, potjes en flessen groeide hij – ondanks die schijnbaar eenvoudige thematiek – uit tot een icoon.
 
Interview van de maand

Senia actief in Vlaanderen
­­Gesprek in de boekhandel waar Senia de eerste leesgroepen startte buiten Nederland. Ria Hullegie sprak met:

Katrien Merckx, 
boekhandelaar in Antwerpen

Katrien vindt de manier waarop Senia werkt, erg interessant. “Tot nu toe zijn onze leesgroepbijeenkomsten vrij toegankelijk en inschrijven gebeurt per bijeenkomst. Ik voel er wel voor om met de deelnemers samen de boeken te kiezen”.
Lees het interview dat Ria Hullegie maakte.
 
Leesclubboek van de maand

Moeders Zondag -
Graham Swift
Op de website van leesclub-community Hebban vindt u het Senia-Boek van de maand. Type in de zoek-balk het woord Senia in, en u komt bij de rubriek Senia Boek van de Maand. Als u een account aanmaakt op Hebban kunt u een waardering geven aan het boek, uitgedrukt in 1 tot 5 sterren. U kunt er ook uw mening over het boek kwijt.
 
In februari is boek van de maand:
Moeders Zondag, van Graham Swift. Het verhaal speelt zich af op 30 maart 1924, ‘Mothering Sunday’, een dag waarop Engelsen hun familie zoeken en in de landhuizen het personeel dan ook vrijaf heeft. Jane Fairchild, het dienstmeisje van de familie Niven, is een vondeling en heeft op haar beurt geen familie om naar toe te gaan.

Ze ontwaakt deze dag in het bed van Paul Sheringham, op het naburige landgoed van diens ouders. Ze hebben al enkele jaren een verhouding.

Wat vonden Hebban-lezers van Moeders Zondag?
Lees de recensies!
 
ACTIVITEITEN VAN ANDEREN

Wandel in wonderlijke mythen van A.F.Th.
Voor als het iets warmer weer is: in de geboorteplaats Geldrop van A.F.Th. van der Heijden kunt u wandelen in de jeugd van de schrijver en zijn jeugdherinneringen verfabeld o.a. in ‘De tandeloze tijd’. De wandeling bestaat uit twee lussen van vier kilometer vanaf Kasteel Geldrop.
De A.F.Th. wandeling is een inspirerend idee voor een leesclub-uitje. Het wordt zeker een verrassende Heijdensiaanse ontdekkingsreis met een gids van de Werkgroep Van der Heijden wandeling. Zo’n wandeling bestaat uit één lus en kan beginnen met inleiding op het werk van A.F.Th. Voor wandeling met gids (5 tot 10 pers.) betaalt u € 3,- p.p. en met gids en inleiding € 5,-.

Informatie over wandeling en arrangementen vindt u op: www.vanderheijdenwandeling.nl/wandelservice. Via een mail kunt u contact opnemen met de werkgroep en een passend arrangement voor uw groepswandeling afspreken.
- - - - - - - - - - - -
Nels Fahner in gesprek met Antoine Bodar
'Onze' Nels Fahner (de schrijver van veel leeswijzers Nederlandse literatuur en biografieën, zie hier,) is de auteur van het boek Droef gemoed dat sinds januari in de winkel ligt.
Droef gemoed
is een interviewboek waarin Antoine Bodar ingaat op thema's als geloof, vriendschap en kunst in relatie tot depressie.

Het boekje is een verkenning van de bronnen waar Bodar uit put, en het is gebaseerd op gesprekken die Nels in de zomer van 2017 met hem voerde in de abdij Sint Benedictusberg te Vaals.
 
Oprichting nieuwe groepen in maart
 • Alphen aan den Rijn, literatuur, vrij. 2 maart, 18.30 uur, in de bibliotheek
 • Amersfoort, kunstgeschiedenis, ma. 19 maart, 19.30 uur, in bibliotheek Eemhuis
 • Amsterdam, geschiedenis, di. 6 maart, 10.30 uur, Buurtcentrum Boomsspijker
 • Amsterdam, Duits, woe. 21 maart, 10.30 uur, in het Goethe-Institut
 • Apeldoorn, muziek, ma. 5 maart, 10.00 uur, Coda, bibliotheek Apeldoorn
 • Assen, geschiedenis, do. 29 maart, 11.00 uur, Boekhandel Van der Velde
 • Bilthoven, muziek, ma. 19 maart, 14.00 uur, in de bibliotheek
 • Doetinchem, literatuur, vrij. 9 maart, 10.00 uur, in de bibliotheek
 • Doetinchem, geschiedenis, vrij. 9 maart, 11.30 uur, in de bibliotheek
 • Enschede, kunstgeschiedenis, zaterdag, 10 maart, 14.00 uur, in de bibliotheek
 • Gouda, literatuur, ma. 5 maart, 11.00 uur, Boekhandel Verkaaik
 • Haarlem, geschiedenis, do. 22 maart, 10.30 uur, Boekhandel H. De Vries
 • Hoofddorp, biografieën, do. 22 maart, 10.30 uur, in de bibliotheek
 • Hulst, filosofie, woe. 7 maart, 14.00 uur, in de bibliotheek
 • Kampen, muziek, do. 1 maart, 10.00 uur in de bibliotheek
 • Leersum, literatuur, do. 22 maart, 10.30 uur in de bibliotheek
 • Leiden, literatuur, woe. 28 maart, 11.00 uur, BplusC locatie Stevenshof
 • Lochem, literatuur, do. 8 maart, 14.00 uur in de bibliotheek
 • Meppel, biografieën, woe. 14 maart, 11.00 uur in de bibliotheek
 • Nijmegen, literatuur, woe. 14 maart, 10.00 uur, Bibliotheek Nijmegen
 • Oostburg, filosofie, woe. 7 maart, 10.00 uur in de bibliotheek
 • Ouderkerk aan de Amstel, literatuur, woe. 21 maart, 11.00 uur in de bibliotheek
 • 's-Gravenhage, biografieën, di. 13 maart, 10.00 uur, Boekhandel Van Stockum
 • 's-Hertogenbosch, kunstgeschiedenis, do. 15 maart, 10.00 uur, StadsBIEB Centrum
 • Soest, muziek, woe. 14 maart, 14.00 uur in de bibliotheek
 • Soest, biografieën, di. 27 maart, 14.00 uur in de bibliotheek
 • Tiel, literatuur, di. 6 maart, 10.30 uur in de bibliotheek
 • Utrecht, literatuur, do. 8 maart, 19.00 uur, Bartholomeus Gasthuis
 • Veenendaal, kunstgeschiedenis, vrij. 16 maart, 10.30 uur in de bibliotheek
 • Woerden, Grote Klassieken, di. 6 maart, 10.00 uur in de bibliotheek
 • Zeist, biografieën, di. 20 maart, 14.00 uur in de bibliotheek
 • Zutphen, geschiedenis, vrij. 2 maart, 11.00 uur in de bibliotheek
Stelt u geinteresseerden in uw omgeving op de hoogte?
 
Filmpje
5 Piano Guys, 1 piano: leuk filmpje

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia