”Det är en fantastisk samling konstnärer. Tillsammans har vi över 30 års erfarenhet av svensk danskonst och spänner över tre generationer, trots att det inte skiljer så många år mellan oss och vi är kollegor på konstscenen idag.
Konstnärligt utgår vi från föreställningen ”Dans i Träd och Kyrka” som Rubicon gjorde på Haga kyrkoplan och i Hagakyrkan. Vi arbetar bara med utomhusmiljön denna pilot-omgång. Det är platsen idag, Rubicons verk + Rubicons år av gående som vi utgår ifrån. Vi gör en re-aktion på det på plats, där vi utgår från mina konstnärliga metoder att ”packa upp en plats” kombinerat med de metoder som Rubicon arbetade i den period då deras verk skapades.
Haga kyrkoplan är intressant, för trots att den är så stor är den som ett mellanrum. Den ligger mitt i en korsning av spänningar. På ena hållet korsas den av en bildningsaxel med kyrkan och universitetsbiblioteket på var sin sida om planen. På andra hållet korsas den av en klass-axel i form av arkitektur – det gamla arbetarkvarteret Haga på en sidan och det mer borgerliga Vasastaden på andra sidan planen. På planen finns också ett minnesmonument över Raul Wallenbergs gärning. På samma sätt som hans gärning lever med oss än, även om Wallenberg själv är försvunnen, så lever Rubicons gärning i form av konst i offentliga rummet kvar, men Rubicon självt är i princip försvunna och urskrivna ur den officiella historieskrivningen om svensk scenkonst. Till detta så har vi framtidsvisionerna om den framtida Västlänkens station på Haga kyrkoplan. Det är en intressant mix och plats att arbeta med.
Vi har nu en kort och intensiv arbetsperiod på ett par halvdagar, som en start på något som jag hoppas kan bli större och genomarbetat nästa år. Det blir också en start på en diskussion om vad en re-enactment av ett performativt verk för offentliga rum kan vara. Jag har valt att kalla det Rubicon re-visit denna gång, för att öppna för många möjligheter.
Efter att jag under de senaste åren skapat performativ konst utanför dans-kontexten, är det nu inspirerande att dyka ner i offentliga rummets historia av danskonst i Göteborg i detta projekt.”
Marika Hedemyr, koreograf och konstnär.