Els van der Made-Ooyen geniet in haar rolstoel van een gerenoveerd bospad bij de Oisterwijkse bossen en vennen. Dit wandelpad, dat eerder al door Groen & Handicap werd onderscheiden met de "Goed voor Elkaar Prijs", is door Natuurmonumenten vernieuwd met onder andere gelden uit de Nationale Postcode Loterij voor het project "Natuur toegankelijk voor iedereen". Er is een filmpje van gemaakt t.b.v. enkele manifestaties in de eerste week van oktober voor de Week van de Toegankelijkheid.
Enith geniet van de natuur in het Zwanenwater
Enith de Putter maakte een mooie wandeling over het aangepaste wandelpad in Het Zwanenwater bij Callantsoog. Het wandelpad is door Natuurmonumenten vernieuwd met onder andere gelden uit de Nationale Postcode Loterij voor het project "Natuur toegankelijk voor iedereen". Ook hier is een filmpje van gemaakt.
Boswachter zoekt donateurs voor aanleg toegankelijk pad Leersumse Veld
De natuur bereikbaar en beleefbaar. Daar maakt Staatbosbeheer zich hard voor. Iedereen moet kunnen genieten van natuur. Ook mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel.
Op de Utrechtse Heuvelrug is het echter lastig om de omgeving te beleven als je aan wielen gebonden bent. Daarom zet Staatsbosbeheer zich in voor een vier kilometer lang toegankelijk pad door het prachtige Leersumse Veld. Zo wil zij de natuur weer van iedereen maken. Voor de kosten van dit project is een deel aan sponsoring al binnen. Wilt u helpen en een financiële bijdrage leveren? Hier vindt u meer informatie.
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bestaat 15 jaar
Op 11 oktober 2003 sloegen de landeigenaren op en rond de Utrechtse Heuvelrug de handen ineen en werd het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug officieel geopend. Inmiddels zetten landgoedeigenaren, natuurorganisaties, provincie Utrecht, gemeenten, terreinbeheerders en diverse andere belangenorganisaties zich al 15 jaar gezamenlijk in voor betere bescherming, beheer en ontwikkeling van de Utrechtse Heuvelrug. Bezoek de website van het Nationale Park hier.
Het 15 jarig bestaan is reden voor een feestje! Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo vindt tijdens de herfstvakantie de Beleefweek plaats, een week vol verrassende activiteiten waarin je de bijzondere natuur en rijke historie van de Utrechtse Heuvelrug zelf kunt ervaren. Bestuurslid Imari de Haan van Kenniscentrum Groen & Handicap, zelf visueel beperkt, zal op 27 en 28 oktober 2018 aan diverse activiteiten deelnemen en in de volgende nieuwsbrief hierover verslag doen.
Visitatie Fochteloerveen
Op het grens van de provincies Drenthe en Friesland liggen nabij het natuurgebied het Fochteloerveen een tweetal bijzondere cultuur-historische gebiedjes die Natuurmonumenten samen met het Dorpsbelang Fochteloo wil gaan ontsluiten. Het gaat om de directe omgeving van een tweetal vestigingen namelijk Oranje - dat gediend heeft als strafkamp voor de NSB’ers - en Ybenhaer – dat in de Tweede Wereldoorlog heeft gediend als werkkamp voor mannelijke Joodse dwangarbeiders.
Rondom deze oude kampen, gelegen in kleine bospercelen die overwoekerd zijn door bramen en brandnetels, is nog een padenstructuur herkenbaar die nu helemaal gerenoveerd worden tot een wandelroute die ook geschikt is voor mensen in een rolstoel en een scootmobiel. De renovatie heeft als doel om de geschiedenis weer zichtbaar te maken.
De paden worden voorzien van een goed begaanbare halfverharde bovenlaag en er komen op bijzondere plekken infopanelen die de historie vertellen. Bij de infopanelen komen ook zitbankjes. Een wandelroute van ruim 1 kilometer met een bijzonder verhaal.
Op 8 november a.s. gaat Groen & Handicap naar Fochteloo om na een zorgvuldige visitatie een gedegen advies uit te brengen.