Producentbyrån Nyhetsbrev 16 oktober 2018

Konsten är alltid en del av någonting större, oavsett hur introvert och ibland världsfrånvänd den kan te sig. Den skapas av människor som är en del av samhället och av samtiden. Människor som använder sig av de erfarenheter de bär med sig. För många utövare är konsten ett behov av att kommunicera och kommentera, att vara en del av ett samtal. Innebär detta att all konst är politisk? Och vad menar vi med att konst är politisk?

För någon dryg vecka sedan avslutades 2018 års upplaga av Göteborg Art Sounds på Atalante i Göteborg. Som en del av sista kvällens program arrangerade festivalen ett samtal kring konstens relation till omvärlden och förhållandet mellan konst och politik. Medverkade gjorde internationella tonsättare, konstnärer och curators som flera gånger återkom till just det faktum att både att skapa och presentera konst i allra högsta grad är politiska handlingar. Ibland närmast att betrakta som en protest. Diskussionen handlade om att man som konstnär, programläggare eller curator i och med de konstnärliga val man gör är med och påverkar människor och i förlängningen samhället i stort. Oavsett om man skapar smal konstmusik eller presenterar verk för en stor och diversifierad publik. Därmed menade man att konsten i allra högsta grad är politisk.

I dag både kommunicerar, skapar och protesterar vi på andra sätt än tidigare. Men behovet av att protestera kvarstår. Vi såg det i #metoo-rörelsen, vi såg det under den svenska valkampanjen, vi ser det under mellanårsvalkampanjen i USA. Det handlar inte i lika stor utsträckning om att stå på barrikaderna i faktisk mening. Dagens protester utspelar sig till stor del i den digitala domänen och utgår från en uppsjö av olika uttryckssätt, konkreta som abstrakta. Plakaten har bitvis bytts ut mot något mer svårgreppbart, där en ordlös performance ibland kan säga mer om vår samtid än politikers bitvis tomma ord.

Men tillbaka till frågan om all konst är politisk. Svaret på frågan kanske får bli ett tveksamt nja. Till viss del är den nog det, men det finns samtidigt många utövare och programläggare som skulle säga att de bara vill skapa och presentera saker som berör, som är vackra, som är en förlängning av dem själv, som är högst personliga. Konst som är sig själv nog. Och ibland kanske det räcker så?
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Spinns dansare Malin Rönnerman som har varit med i kompaniet sedan starten 2010 går nu vidare till en tjänst på Göteborgs Kulturförvaltning. Malin var en stark scenpersonlighet präglad av både nyfikenhet och teknisk briljans. Både Spinn och vi på Producentbyrån tackar Malin för all den glädje och inspiration som hon spridit och önskar henne lycka till med nya utmaningar.

Vårens succéföreställning Skirtpower av koreografen Carl Olof Berg visas på Vara Konserthus tisdag den 6 november kl 19:30, då föreställningen också syntolkas. Söndag den 18 november kl 15:00 är det dags för Uddevalla och Regionteater Väst att visa föreställningen. Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg medverkar på Scenkonstdag 2018 på Uppsala Konsert & Kongress den 24 oktober och presenterar föreställningen Skirtpower. Vi är även väldigt glada att Skirtpower syns i den färska boken Artivism – Konsten att göra fred av Malin Aghed m.fl. Boken går att beställa både på exempelvis Adlibris och Bokus.

Den 25 oktober bjuder Klangfärg (Kultur i Väst) in till en dag med dansinspiration och Virkhall. Kursledare är Emilia Wärff, Veera Suvalo Grimberg, Berith Stennabb och Billie Hammarberg. Det är otroligt roligt att Virkhall-konceptet fortsätter att locka deltagare i olika åldrar. Följ Spinns kalender på hemsidan för nya datum i både Västra Götalandsregionen och Halland.
 
foto: Mikael Vilhelmsson
 
 
PROJEKT
Göteborg Art Sounds 2018
Årets upplaga av GAS-festivalen bjöd på en hel mängd fantastiska konserter på scener som bl.a. Atalante och Nefertiti. Musikaliskt rörde det sig från nytolkningar av Bartók och Brian Eno till stram minimalism, promenadkonserter, utflippad synthjazz, improvisation, noise, kammarmusik och mycket mycket mer.

Några av våra personliga favoriter under årets festival var engelska trion Three Trapped Tigers fenomenalt tighta spelning på Nefertiti och den fantastiska och underbara Jennifer Walshe som gjorde en oförglömlig performance på Atalante under festivalens sista kväll. GAS-festivalen kommer tillbaka igen 2020, så håll ett öga på hemsidan längs vägen.
 
www.gas-festival.com

foto: Polina Ulianova
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projekten och grupperna Clownkliniken och Danscentrum. Vi jobbar även tillsammans med RePublik på en engelsk version av antologin PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se