Beste en ,
 
Herinnering. Let op. Inschrijving sluit 4 december!!!!
 
Betreft: Lezing over de spraakmakende Schlumpf affaire.
 
Op maandagavond 9 december op 20:00 zijn de leden van de Oldtimer Club Leusden te gast in de bibliotheek van Leusden voor een lezing over de Schlumpf affaire door het auteursduo Ard en Arnoud Op de Weegh. 
 
Ard en Arnoud Op de Weegh zijn autoliefhebbers pur sang, m.n. auto’s uit de vooroorlogse periode. Nieuwsgierigheid naar deze automobielen, vooral bijzondere collecties, barn finds en autokerkhoven hebben hun belangstelling, met andere woorden: waar zijn al die prachtige automobielen gebleven?Daarover hebben de heren 3 boeken geschreven, namelijk over de Dovaz collectie, de 4 grote autokerkhoven in Europa, en een boek over bijzondere mensen en hun autocollecties in Nederland en Belgie. Over deze onderwerpen geven zij lezingen door het gehele land.De lezing op 9 december voor de Oldtimer Club Leusden gaat specifiek over de Schlumpf affaire.De Schlumpf affaire is wellicht een van de meest spraakmakende verhalen achter een prachtige verzameling auto's die bij elkaar is gebracht door de gebroeders Hans en Fritz Schlumpf. Het is de meest besproken autoverzameling ter wereld, en bevat de mooiste parels uit de automobielindustrie.

Het verhaal van deze Franse textielmagnaten werd uitgebreid in de media beschreven toen halverwege de jaren 70 beslag werd gelegd op de collectie door de vakbonden en later door de Franse overheid en de stad Mulhouse. De broers Schlumpf werden beschuldigd van frauduleus handelen om deze collectie te bemachtigen en dat over de rug van de arbeiders.De auteurs Ard en Arnoud op de Weegh hebben jarenlang onderzoek gedaan om de waarheid boven water te krijgen. In verschillende documenten die zij onder ogen kregen blijkt dat de invloed van de Franse overheid en de stad Mulhouse erg groot is geweest en dat de gebroeders Schlumpf ten onrechte beschuldigd zijn. Uit de stukken blijkt ook dat een faillissement zeker afgewend had kunnen worden door de verkoop van een deel van de verzameling auto's. Doordat het politieke belang zo groot was geworden moest dit afgewend worden. De broers Schlumpf moesten zelfs uit veiligheidsoverwegingen uitwijken naar Zwitserland. Dat de gehele waarheid tot op heden nog niet is verteld, lijkt overduidelijk.In de jaren tachtig ging de collectie voor een fractie van de waarde over naar de stichting die de collectie nu nog beheert. Een groot deel van de lezing zal gaan over deze collectie van ruim 450 auto's; met behulp van foto’s en filmmateriaal wordt ingegaan op hoe de collectie tot stand is gekomen, en de aparte manier waarop de broeders Schlumpfj hun auto’s kochten; wat voor soort auto's zaten er in de collectie en wat waren de belangrijkste auto's. En er wordt ingezoomd op een aantal bijzondere auto’s en hun technische details.
 
Dit is een lezing welke een oldtimer liefhebber niet mag missen!
 
Inschrijven
Inschrijving voor deze avond is verplicht, gaarne voor donderdag 5 december en wel via deze link https://www.oldtimerclubleusden.nl/inschrijven-klein-evenement/  Bij inschrijving graag vermelden met hoeveel personen je komt. Leden van de Oldtimer Club Leusden hebben gratis toegang. Voor niet-leden en introducees geldt een kleine bijdrage. Gelieve uiterlijk 5 december a.s. € 10,-  per niet lid/introducé over te maken naar Oldtimer Club Leusden op rekening nummer NL 46 ABNA 0250 9085 65 (dit bedrag is inclusief koffie).
 
Het adres is Hamersveldseweg 77, 3833 GL Leusden
Graag tot maandagavond 9 december!
Ron den Hertog
Paul van Waveren
Hans Zuidema
 

FEHAC lidnummer 2016350
 
Bezoek https://www.oldtimerclubleusden.nl/sponsor-registratie/ om naar de website van een sponsor te gaan.