Westerlo - april 2016
Jaargang 6 - nummer 4
 
  Inhoud
 
Bib Westerlo in top 3 van Kempense bibs!

Na Turnhout en Balen kwam Westerlo als nummer 3 (van de 33) uit de bus bij de Grote Gemeentetest van het Nieuwsblad.
 (nieuwsblad.be/tag/gemeentetest)

 
Chris De Stoop - Dit is mijn hof

 
 
 
Chris De Stoop, een boerenzoon uit de Wase polder, keerde terug naar de ouderlijke boerderij en schreef er zijn nieuwe, veelbesproken boek Dit is mijn hof.
Hierin blikt hij terug op het boerenleven en beschrijft hij met verbijstering het geschonden polderland dat het intussen geworden is. Graafmachines rukken opnieuw op en eeuwenoude hoeves verdwijnen, dit keer voor nieuwe natuur.
 
Een persoonlijk en aangrijpend relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, zoals dat zich in heel Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier.

woensdag 27 april om 20.15 uur
toegang 5 euro

in samenwerking met vtbKultuur en Vlaams Fonds voor de Letteren
 
 
 
 
Herman De Jonghe - Boekvoorstelling "Hardnekkige mist"
 

In januari verscheen het nieuwste boek van Herman De Jonghe. Hardnekkige mist gaat over een gijzeling in het multiculturele Borgerhout.
Niet de gijzeling staat centraal, wel de veranderende relatie tussen de gijzelnemers en de gijzelaar.
Doorheen de mist van vooroordelen beginnen ze uiteindelijk iets van mekaar te begrijpen.

Op dinsdag 19 april om 20 uur wordt de schrijver in de bib door Greet Collart geïnterviewd over thema en verhaallijnen in het boek.
 
Nadien is er gelegenheid tot signeren en wordt een drankje aangeboden.

Toegang is gratis.
 
 
 
 
 
Blind Date met een boek
 

Ooit een blind date gehad die tegenviel?
Een match met je levenspartner kunnen we niet garanderen, maar wellicht wél met een boek.
 
Op zaterdag 23 april is het Wereldboekendag. Naar aanleiding hiervan verwennen we onze lezers extra met een "boeken blind date".
 
Van 9 tot 23 april bieden we jullie volledig ingepakte romans en strips aan die je blindelings kan uitlenen.
 
Laat je verrassen!
 
 
 
 
Bibkids: Auteurslezingen
 

In de maand april nodigen we weer een aantal jeugdauteurs uit. Westelse schoolkinderen kunnen in levenden lijve kennis maken met de schrijvers en hun boeken.
 
Dat wordt ongetwijfeld weer een unieke en inspirerende ervaring!
 
 
 
 

 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes

 
 
Woensdag 27 april is het feest tijdens onze Voorleeskwartiertjes. Het thema dat onze vrijwilligers uitgekozen hebben is immers "jarig zijn".
 
Afspraak om 14 uur voor alle lezertjes tussen 2,5 en 7 jaar!
 
Gratis toegang en inschrijven is niet nodig.
 
 
 
 
Lerarenkaarten in de bib 

Ben jij leerkracht en woon je in Westerlo?
Nam je bovendien geen abonnement op Klasse?
 
Dan vind je je (gratis) Lerarenkaart (http://www.lerarenkaart.be) bij ons in de bib. Je kan ze afhalen aan de balie op vertoon van je identiteitskaart.
 
 
 
 
 
 
MOOOV : filmfestival

 
MOOOV, een samengaan van Open Doek (Turnhout) en Cinema Novo (Brugge) organiseert sinds 2013 een filmfestival op diverse locaties in het Vlaamse land.
 
De editie 2016 vindt plaats van dinsdag 19 april tem dinsdag 3 mei.
 
Vanaf volgende week kan je de gratis programmabrochure in de bib oppikken.
In elk exemplaar zit, zolang de voorraad strekt, een leuke verrassing.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stripgids

 
 
 
We hebben hem een tijdje gemist maar nu zijn er in één klap 2 nieuwe stripgidsen in de bib gearriveerd. 
 
Winter 2015 en Lente 2016 kan je, zolang de voorraad strekt,  gratis meenemen in het rekje in de gang.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wink@Westerlo: Met hart en ziel - Anne-Marie Hooyberghs 


Op 11 maart stelde de Westelse Anne-Marie Hooyberghs haar vijftiende roman voor in het kasteel van Jeanne de Merode in Westerlo: Met hart en ziel.
 
Floriaan is elf wanneer zijn moeder sterft en hij alleen achterblijft bij zijn gewelddadige stiefvader. Wanneer deze hertrouwt wil hij niet langer voor de jongen zorgen en wordt hij naar zijn tante Estella gestuurd.
 
Om een paar centen bij te verdienen voor zijn kost en inwoon, gaat Floriaan werk zoeken en komt terecht op de Vreehoeve. Daar vindt hij uiteindelijk de warmte en genegenheid waar hij zo naar hunkert. Vooral Sarah, een van de dochters, ligt hem nauw aan het hart.
 
Naarmate de jaren verstrijken, groeien de tieners naar elkaar toe, maar het noodlot drijft hen voorgoed uit elkaar, waarna Floriaan niet langer op de Vreehoeve kan blijven.
Pas jaren later komt hij er terug en beseft dat hij toch nog in staat is om opnieuw lief te hebben.
 
 
naar inhoud
 
 
 
 
Uit-tip: Shakespeare Verliefd
 
 
Kristien Hemmerechts, sopraan Sylvie De Pauw en pianist Koenraad Sterckx pakken uit met een mozaïekvoorstelling waarin teksten afgewisseld worden met pareltjes uit de klassieke zangmuziek.
 
woensdag 13 april om 20 uur
raadzaal gemeentehuis Westerlo

info en reservatie: cultuurdienst Westerlo 014 53 92 00
www.westerlo.be/e-loket
vvk 12 euro

 
 
Kelly's Tijdschriftentips
 
De Koevoet is een ecologisch magazine dat 4 maal per jaar verschijnt. Duurzaam bouwen en wonen is al meer dan dertig jaar het toonaangevend thema, zonder echter het bredere verband uit het oog te verliezen.
 
Energiebesparing, fauna en flora, voeding, mobiliteit en al wat daar bij aanleunt, verdienen een vaste stek.
 
Een brede mix binnen een ecologisch kader.
 
   

 
Zenit is een populair wetenschappelijk maandblad over sterren- en weerkunde, ruimteonderzoek en aanverwante wetenschappen.
Het tijdschrift volgt de ontwikkelingen in de professionele wetenschap op de voet. Er verschijnen dan ook regelmatig artikels van wetenschappers uit binnen- en buitenland m.b.t. hun eigen onderzoeken.
 
Hét blad voor de actieve amateur, met nieuws over waarneemtips, productinformatie, boekbesprekingen en beschrijvingen van amateurwaarnemingen.
Waar mogelijk wordt verwezen naar actuele informatie op het internet.
 
 
 
Houd jij van raadsels oplossen, codes kraken en ben je 8 jaar of ouder?
Dan is Taptoe écht iets voor jou! Iedere 4 weken reis je met het Taptoe Team naar een andere plek op aarde. Daar moeten jullie samen een mysterie zien op te lossen aan de hand van raadsels, puzzels en leuke testjes.
 
Taptoe staat vol met interessante weetjes, moppen en verhalen. Zo ontdek je steeds weer nieuwe dingen over geschiedenis, natuur, dieren en techniek.
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
de site van de auteur
 
 
 
 
Liefde in tijden van angst. Bang om niet rond te komen, bang om te falen, bang voor aanslagen, bang om alleen te zijn, bang om samen te gaan wonen, bang voor verandering, bang voor morgen. We leven in een angstsamenleving. Onze angst is soms zo verpletterend dat je dreigt te denken: zouden we niet beter meteen stoppen met leven? Maar ook sterven is geen optie, want we zijn bang van de dood.
 
Filosoof Bleri Lleshi ziet maar één oplossing: de Liefde. Niet de romantische of peperkoeken versies uit tv-programma's (Verboden liefde), literatuur (Vijftig tinten grijs) of filmwereld (The Twilight Saga). Die leren je vooral dat liefde een product is uit een met tl-lampen belichte rayon in de supermarkt.
 
Wél de liefde die ons laat bloeien en groeien, en ons samenbrengt. Alleen heeft die, net zoals een boom, stevige wortels nodig: in gezinnen, onderwijs, middenveld, media en politiek. Liefde in tijden van angst is een prikkelend essay dat, zoals het een straatfilosoof betaamt, vertrekt vanuit de dagelijkse verhalen van gewone mensen. Over solidariteit, spiritualiteit en de noodzaak van een liefdessamenleving. Broodnodig in tijden van angst.
 
"Bleri Lleshi's oproep om de liefde in tijden van angst opnieuw uit te vinden, ze van de grond af opnieuw te denken, is niet alleen hartverwarmend, maar ook dringend nodig." Stefan Hertmans
 
 
Andere blikvangers:
 
 
In Kleine Helden, naar de gelijknamige reeks op Canvas, geeft Rudi Vranckx  gewone mensen die in de moeilijkste omstandigheden boven zichzelf uitstijgen, een gezicht.
 
De kleine helden die in hoogst problematische gebieden en situaties (van Nigeria tot Mexico en van Roemenië tot Hongkong) hun lot niet zomaar ondergaan, maar die moedig tegen de stroom in roeien, op zoek naar een uitweg uit neerwaartse spiralen en vicieuze cirkels.
Naamloze mannen en vrouwen die eigenlijk heel gewoon zijn en geen Nobelprijzen zullen winnen, maar die leven en werken in ongewone omstandigheden en op hun manier de wereld een beetje beter maken. In een wereld die chaotischer en onzekerder is dan ooit, brengen ze moedige verhalen die niet deprimeren, maar inspireren.
 
nomineer zelf je kleine held

 
de website van de auteur
Een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie uit 2014 toont aan dat in Amerika elk jaar zeker 110.000 vrouwen tussen de 18 en 24 jaar te maken krijgen met seksueel misbruik. Deze vrouwen zijn echter meestal terughoudend met het doen van aangifte omdat de dader in meer dan 80 procent van de gevallen een bekende is.
 
In Missoula, een typische Amerikaanse studentenstad met een levendige sociale scene, werden 350 aanrandingen onderzocht. In slechts enkele gevallen werd door de autoriteiten vervolging ingesteld.
 
Jon Krakauer beschrijft de verschillende ervaringen van deze vrouwen: over de verkrachting zelf, hun fysieke trauma, de psychologisce schade en de argwaan waarmee ze door de politie én hun omgeving bejegend werden. Een verbijsterend en somber stemmend relaas.
 
"Missoula zal degenen die de stilte al verbroken hebben ongetwijfeld een hart onder de riem steken en degenen die dat nog niet gedurfd hebben bij elkaar brengen. Een actueel en belangrijk boek." The LA Times
 
"Mijn kinderen hebben hun opa nooit gekend, maar eerlijk gezegd, ik ook niet. Mijn vader was voor mij ook een man van vele mysteries. Waarom bijvoorbeeld ligt hij hier op een moslimkerkhof in Luik begraven? Waarom waren er geen andere leden van de familie Mosuse dan zijn eigen kinderen op zijn begrafenis? En waarom sta ik hier eigenlijk te wenen voor het graf van een man die ik nauwelijks heb gekend?"

Hoe meer verhalen je over iemand hoorde, hoe beter je zelf de geschiedenis van die persoon kan reconstrueren. Maar wat weet Ronny Mosuse eigenlijk over zijn Congolese vader? Dat vroeg hij zich steeds vaker af nadat zijn broer Robert hem op een ochtend in 1995 opbelde om te melden dat hun vader overleden was.

De verborgen geschiedenis van mijn vader is het meeslepende relaas van een man die op zoek gaat naar de wortels van zijn eigen doen en laten, van een vader die zich afvraagt wat vaderschap precies is, van een verzamelaar die zijn verleden in elkaar knutselt om zijn kinderen het levensverhaal van hun opa te kunnen vertellen.

 
 
 
het eerste hoofdstuk
Stop het verouderingsproces. Leeftijd is slechts een getal. Je bent immers zo jong als je je voelt, toch?

Alleen, die veranderingen die na je dertigste optreden, verraden je échte leeftijd: rimpels, haarverlies of haar op plekken waar je dat juist niet wil, cellulitis, ouderdomsvlekjes,... Gelukkig zijn deze factoren eenvoudig te beïnvloeden, met ingrediënten die gewoon in het keukenkastje staan.

Voedingswetenschapper Roxy Dillon snijdt in Bio jong de meest uiteenlopende onderwerpen aan - van menopauze tot gewichtstoename, van zonverbrande huid tot dunner wordend haar - en ze biedt een makkelijk te volgen verjongingskuur, allemaal met producten uit de supermarkt!
Nederland, België en Duitsland hebben meer dan een eeuw lang een gemeenschappelijk buurland gehad: Neutraal-Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1815 tot 1918 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), eigen postzegels (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had (in het Esperanto nog wel).
 
Het was drieënhalve kilometer groot. Men vond er zink, stokerijen, cabaretten, bordelen, smokkelaars, filantropen en bossen.

In zijn essay Zink traceert David Van Reybrouck de merkwaardige geschiedenis van dit vergeten landje. Meer dan een accident d’histoire roept het vragen op naar geschiedenis, herinneringen, grenzen en landen. Het resultaat is een prachtige ode aan een vergeten buitenland.
 
 
 
 
de auteur aan het woord
 
een interview met de auteur
 
 
Karl Ove Knausgård is gefrustreerd. Het WK is bezig, maar hij zit thuis op de bank. Zijn goede vriend Fredrik Ekelund is wél ter plekke in Brazilië en maakt het grootste voetbalspektakel ter wereld live mee.
 
De twee vrienden wisselen brieven uit, over voetbal, vriendschap en andere dingen des levens. Over voetbalfoto’s, jeugdherinneringen en bovenal over hoop en geluk; twee woorden waar het zowel in het voetbal als in het leven om draait.
 
Zo delen ze hun liefde voor de sport - en is Karl Ove er tóch een beetje bij. Uit & thuis.
 
"Juich, beste vrienden van het voetbalspel. Na Vader, Liefde, Zoon, Nacht, Schrijver en Vrouw heeft Karl Ove Knausgård nog een lijvige episode aan zijn oeuvre toegevoegd. Over voetbal dan nog wel." Michaël Bellon, De Standaard
In zeven nieuwe korte verhalen wijdt levensgids en meesterverteller Haruki Murakami zich opnieuw aan een van zijn grote thema’s: de liefde.
 
De verhalen in Mannen zonder vrouw behoren tot de meest tedere, ontroerende teksten uit zijn oeuvre – en ze zijn onmiskenbaar Murakami. Ze gaan over eenzame, beschadigde mannen, mannen die iets beslissends mankeren, melancholieke mannen. Met andere woorden: kleurloze mannen… 
 
"In zijn vertellingen vloeien realisme en mysterie of sprookje in elkaar over. Lees Mannen zonder vrouw alsof het je eerste Murakami is. Dan besef je opnieuw hoe fraai hij schrijft." **** – De Volkskrant
 


 
 
 
 
Yann Martel, de succesauteur van "Het leven van Pi", bewijst zich met De hoge bergen van Portugal andermaal als een magische meesterverteller. In deze grootse roman verweeft hij met bravoure de levens van drie mensen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben: de jonge Tomás, een archivaris; Eusebio Lozora, een patholoog; en de Canadese senator Peter Tovy.
 
Wanneer Tomás aan het begin van de twintigste eeuw in de archieven van Lissabon een oud dagboek onder ogen krijgt waarin een geheimzinnig artefact wordt beschreven dat de kerk voor altijd op zijn kop zal zetten, vertrekt hij naar de hoge bergen van Portugal om het op te sporen.
Vijfendertig jaar later raakt een patholoog, die een groot liefhebber is van de moordmysteries van Agatha Christie, betrokken bij de gevolgen van Tomás' zoektocht.
Een halve eeuw later redt senator Peter Tovy, niet lang na het overlijden van zijn vrouw, een chimpansee uit een onderzoeksinstelling in Oklahoma. Wanneer hij besluit zich samen met het dier te vestigen in zijn geboortedorp in het noorden van Portugal, blijkt hoezeer de levens van deze drie mannen met elkaar verbonden zijn.
 
In een warme voorjaarsnacht loopt een jonge vrouw midden op de provinciale weg. Ze is naakt en zit onder het bloed. Als ze een paar uur later levenloos bij een parkeergarage wordt gevonden, komt aan het licht wie ze is: Clara Salvemini, de oudste dochter van de invloedrijkste aannemer ter plaatse, die zichzelf wijsmaakt dat hij alles voor zijn kinderen doet maar uiteindelijk alles en iedereen kapotmaakt.

Alle betrokkenen zeggen dat het zelfmoord is, maar klopt dat wel? Wat had Clara te maken met de zaken van haar vader? En kan haar band met haar broers en zusje – met name met Michele, de schuwe, labiele, opstandige halfbroer – bij haar dood een beslissende rol hebben gespeeld?

Tegen de achtergrond van de rijke buitenwijken in Bari ensceneert Nicola Lagioia met De wreedheid het drama van een gezin dat tussen overdaad en ondergang balanceert. Zijn suggestieve stijl zuigt de lezer een labyrint in van emoties, geheimen en onthullingen: een confrontatie met verbijsterende wreedheid.
 
 
 een intervieuw met de auteur
 
Jake is de nieuwe, jonge bewoonster van een oude boerderij op een desolaat Brits eiland waar de wind altijd waait. Ze heeft alleen haar hond en een kudde schapen als gezelschap, en zo ziet ze het graag.
Maar nu wordt haar bestaan in afzondering bedreigd. Iets of iemand heeft het op haar schapen gemunt. Elke paar nachten wordt er een dier aan stukken gereten. Wat zit hierachter? Zijn het vossen, zijn het mensen, of is het soms dat mysterieuze beest waar op het eiland de wildste geruchten de ronde over doen?
 
Uit alle macht probeert Jake zich te weren tegen deze anonieme vijand. En dan is er nog haar verleden, dat ze mijlenver achter zich heeft gelaten, maar waarvan ze de littekens nog steeds draagt.
 
Evie Wyld (1980) is sinds haar debuut Overal vogelzang overladen met lof, prijzen en nominaties. In 2013 stond ze op de lijst van "Granta’s Best of Young British Novelists", nadat ze door de BBC ook als een van de twaalf beste nieuwe Britse schrijvers werd genoemd.
Met "Overal vogelzang" won Wyld de "Encore Award" voor het beste tweede boek en de "European Union Prize for Literature" en werd ze genomineerd voor de "Baileys Women’s Prize for Fiction".
 
Net zoals in zijn bestseller De waarheid over de zaak Harry Quebert vertelt Joël Dicker in Het boek van de Baltimores opnieuw een door en door Amerikaans verhaal.
 
Tot de dag van het Drama waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair. De Goldmans-uit-Montclair, waarvan Marcus Goldman deel uitmaakt, zijn een middenklassegezin dat in een klein huis in Montclair woont. De Goldmans-uit-Baltimore vormen een welvarend gezin dat in een luxe villa in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering.

Acht jaar na het Drama besluit Marcus de geschiedenis van zijn familie te vertellen en blikt hij terug op de lotgevallen van de Goldmans-uit-Baltimore, op zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra. Al voor het Drama zich ontvouwde begon het vernis van de Baltimore-Goldmans langzaam scheurtjes te vertonen. Totdat alles op een dag instortte. En sindsdien wordt Marcus voortdurend door één vraag geplaagd: wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd?
 
 
 
 
 een fragment
 
een voorproefje
 
"Vannacht droomde ik dat ik weer naar Manderley ging." De openingszin van de roman Rebecca van Daphne du Maurier heeft generaties lezers doen wegdromen. Van du Mauriers romans gingen miljoenen exemplaren over de toonbank, haar werk werd in veertig landen vertaald en Jamaica Inn en The Birds werden succesvol verfilmd door Alfred Hitchcock.
 
Wat is er bekend over Daphne du Maurier, over de hartstochtelijke ambities van deze schrijfster, haar nauwe band met Frankrijk en de verwevenheid van haar werk en leven?
 
Manderley voor altijd leest als een meeslepende roman en biedt een fascinerend portret van een vrouw wier leven net zo mysterieus was als het werk dat zij schreef, vol psychologische spanning.
 
 
 
 
 
 
 
Kempenzoon Tom Van Dyck stond samen met zijn vrouw Alice Reijs in voor scenario en regie.
Een Vlaamse topcast met o.a. Jan Decleir, Peter van den Begin en Bruno Vanden Broecke.
Kortom : meer moet dat niet zijn.
 
Het verhaal over de verkiezing van prins carnaval in het gehucht Kerke legt de spanningen en geheimen binnen de familie Geunings pijnlijk bloot :
 
 
 
een voorsmaakje
 
 
 
And now for something completely different : James Bond!

De succesreeks, gebaseerd op de boeken van Ian Fleming trapte af in 1962 met Dr NoSean Connery als 007 en de onvergetelijke Ursula Andress als Bondgirl....

Spectre is ondertussen al de 24ste officiële Bondfilm en Daniel Craig kruipt voor de vierde (en laatste?) keer in de huid van 007. 
 
Het verhaaltje is sinds 1962 niet echt veranderd : good guy versus bad guy en good guy wins.
Maar wel topamusement!
 

 
 
een voorsmaakje
 
 
 
de trailer

Nóg Vlaams : Café Derby.
Het speelfilmdebuut van Lenny Van Wesemael.
 
In deze familiekroniek vertelt ze het verhaal van haar eigen familie en overleden vader.
Een marktkramer met een kroostrijk gezin die met moeite de eindjes aan mekaar kan knopen.

Met Wim Opbrouck in de hoofdrol.
 
 
 
de trailer
 

Na de schokkende sterfgevallen uit seizoen 4 begint deze reeks met een machtsvacuüm dat verschillende vooraanstaande figuren maar al te graag willen invullen.... : Game of Thrones season 5.
 
Gebaseerd op de  gelijknamige boeken van George R.R. Martin.
 
.
 
 
Liefde voor Muziek, het populaire VTM-programma is aan zijn tweede seizoen toe.
Vorig jaar gaf het een boost aan de carrière van Stan Van Samang en in deze editie coveren Paul Michiels, Eva De Roovere, Dana Winner, Ian Thomas, Sioen, Belle Perez en Jonas Gennard (School is Cool) elkaars nummers.
 
De neerslag van hun muzikale trip op Mallorca vind je op de cd Liefde voor Muziek .
 
 
 
 
Schlager ist geil
 
 
Tot 6 maart liep op Klara de  9-delige radioreeks Venezia, gepresenteerd door Serge Simonart.
Een pelgrimstocht langs de mythische plekken van de mooiste stad ter wereld (dixit Simonart).
 
De gelijknamige driedubbele cd bevat een bloemlezing met Venetiaanse componisten, buitenlandse componisten die in Venetië hebben gewoond en gewerkt én werken die hun première in Venetië kenden of waarvan het verhaal zich afspeelt in de stad.
 
Venezia met werk van o.a. Vivaldi, Albinoni, Monteverdi, Wagner, Stravinsky....
 
 
 
de website
 
Christoff, Jan Smit en Florian Silbereisen (ein deutscher Fernsehmoderator und Sänger) vormen samen KLUBBB3.
 
Hou je van schlagermuziek? Heb je KLUBBB3 afgelopen maandag gemist op het Schlagerfestival in Hasselt?
 
Geen probleem : Vorsicht Unzensiert! is "in the building".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Herbeluister het radioprogramma
3
 
 
 
 
  
 
Marcs Mooisten
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Marc.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Niets dan de nacht - John Williams
 
John Williams overleed in 1994.
Zijn romans bleven lange tijd onopgemerkt maar de heruitgave van Stoner, een meer dan 40 jaar oud boek, bracht een ware revival op gang.
Het boek werd een terechte bestseller, zijn twee andere romans (Augustus en Butcher's Crossing) werden terug uitgegeven en het literaire wereldje erkende volmondig het uitzonderlijke literaire talent van Williams.
 
Net wanneer je dacht dat je alles van hem gelezen had verschijnt in de reeks Lebowski book of the month het debuut van Williams uit 1948.
Niets dan de nacht, slechts 128 pagina's, maar wel ijzersterk.
Het boek beschrijft 1 dag in het leven van Arthur Maxley, maar in feite passeert in de loop van die ene dag zijn hele leven de revue.
De verstoorde relatie met zijn vader, de verlammende gehechtheid aan zijn moeder, maar vooral de allesoverheersende somberheid en eenzaamheid.
 
Je wordt er niet echt vrolijk van maar je merkt hier al de kiem van een groot schrijver in wording. 
 
 
 
 
Youth - Paolo Sorrentino
 
In 2014 was Sorrentino meer dan verdiend de grote "filmprijzen-slokop".
La Grande Bellezza won nl volkomen terecht de Oscar voor beste buitenlandse film, de Golden Globe in dezelfde categorie, werd verkozen tot Europese film van het jaar...
 
Misschien onwaarschijnlijk, maar Youth is eigenlijk nog sterker.
 
Twee oude vrienden brengen hun vakantie door in een luxe-resort aan de voet van de Alpen.
Fred (Michael Caine) is een gepensioneerd orkestdirigent. Mick (Harvey Keitel) is filmregisseur die werkt aan het scenario voor zijn laatste belangrijke film.
Het verhaal is eigenlijk bijkomstig maar het speelplezier spat van het scherm en de 2 iconen van het witte doek zorgen voor onvergetelijke momenten.
 
Een film over ouder worden, een thema dat me steeds nauwer aan het hart ligt....
 
 
 
 
 
 
 
Closer to the truth - Tony Joe White.
 
Een echte Amerikaanse blueslegende die volledig onterecht enigszins in de vergeteheid is geraakt.
Kenschetsend : Closer to the truth staat zelfs in de bib van Westerlo in het magazijn....
 
Tony Joe White is dan ook geen naam die vele belletjes doet rinkelen en hij is vnl bekend geworden omdat zijn nummers gecovered werden door grote namen als Elvis Presley en Tina Turner.
 
Closer to the truth (1991) viert dit jaar zijn zilveren jubileum maar staat nog als een huis. Er staat gewoon geen slecht nummer op.
 
Swamprock in zijn puurste vorm, muziek om onderuitgezakt van te genieten op een terrasje met een (of meerdere) glaasje(s) wijn.
 
Laat de zomer maar komen!
 
 

 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... als je post- en/of emailadres verandert je dit steeds aan de balie moet doorgeven?
 
 
Hiermee vermijd je dat je je correspondentie van de bib (herinneringsmails, boetebrieven,...) niet ontvangt en je hierdoor onnodig in kosten valt!
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: