april 2017
 
In deze nieuwsbrief staat een stuk over het belang van positief trainen, hoe begroet je een hond, een health check en hoe je zelf een hondenkapstok maakt.
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Het belang van positief trainen
 
Als je je verdiept in de wetenschap, dan leer je dat elk onderzoek ongeveer wel wordt tegengesproken door een ander onderzoek. Daarom heeft dr. Gal Ziv 17 wetenschappelijke onderzoeken over positieve trainingsmethoden onder de loep genomen.

Aversieve trainingsmethoden hebben ongewenste bijwerkingen op het gedrag. Daarnaast is het niet aangetoond dat deze beter werken dan beloningsgerichte trainingsmethoden. Sterker nog: ten minste 3 van de 17 studies tonen aan dat er bij het gebruik van negatieve trainingsmethoden meer sprake is van agressie en angst. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat honden die op een aversieve manier worden getraind, bij hond-hond-gevechten vaker de aanstichter zijn. Als derde heeft Ziv gekeken naar het gebruik van elektronische schok- en blafbanden. Niet alleen kon worden vastgesteld dat deze (verrassing...) een negatief effect hebben op het welzijn van honden, door het vergroten van angst en pijn. Ook kan een hond deze banden associëren met zijn of haar trainer, waardoor trainingsprestaties verminderen. Tot slot heeft Ziv gekeken naar de effecten van aversieve trainingsmethoden op de gezondheid van honden. De meeste studies kijken hierbij naar het effect van acute stress, terwijl het effect van chronische stress nog meer onderzocht moet worden.

In zijn conclusie noemt Ziv een bij mij nog onbekende term, die wat mij betreft wijd verspreid mag worden: LIMA-technieken (least invasive, minimally aversive). Ook benadrukt hij het belang van timing en consequentie bij training.
 
Lees hier de hele review op Ziv's literatuurstudie, de moeite waard om helemaal door te nemen!
 
Hoe begroet je een hond?
Stel je eens voor: ik kom je tegen in het bos. Jij kent me niet. Ik loop op je af, grijp je bij je schouders, roep in je gezicht "Wat is het leuk je te ontmoeten!!!", geef je een dikke knuffel en zoen je drie keer op je wangen. Grote kans dat je me een duw geeft en zegt "ehm sorry, wij kennen elkaar niet, wil je even wat afstand houden?"
 
Liever zie je het volgende: ik kom je tegen in het bos, zwaai vanaf een afstandje, stel me beleefd voor en blijf op een gepaste afstand staan om het gesprek voort te zetten, als je daar behoefte aan hebt.
 
Bij honden is het niet anders. En toch doen wij mensen naar honden toe vaak het eerste. Heb jij niet vaak de neiging om een hond te aaien, te lokken of op z'n minst even te kijken wat voor leuk exemplaar dit nou weer is?
 
Bekijk dit filmpje eens om te leren hoe je een hond echt prettig kan begroeten!
   
 
Hoe pak je een gezondheidscheck aan?
Controleer jij regelmatig hoe het staat met de gezondheid van je hond? Heb je hem dit ook aangeleerd, zodat het voor hem prettig is?
Kijk eens naar deze afbeelding van Patricia Tirrell! Het verschil tussen prettig en niet prettig zit 'm in heel kleine aanpassingen.

 
 
 
Riem-kapstok
Een vaste plek voor je hondenriem, en direct daarnaast een bakje met snoepjes. Zo vergeet je nooit de belangrijke dingen op een wandeling.
 
Op deze site staat goed beschreven hoe je dit zelf kan maken. Je kunt natuurlijk ook variëren met vormen, kleuren of figuurtjes... Ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan maken!
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821