Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Ontdek de queer geschiedenis van Brabant 🏳️‍🌈

 
Goed nieuws voor onderzoekers, want sinds kort staan er weer nieuwe gegevens uit onze Brabantse gevangenisregisters online. Van kruimeldieven tot wanbetalers of moordenaars, je komt ze hier allemaal tegen. Al bladerend kwam ik de inschrijving van bezembinder Hendrik de Wit uit Breda tegen. Of bijvoorbeeld de veroordeling van militairen 'tot de kruiwagen'. Ze moesten dan grondwerk verrichten terwijl ze geketend waren aan een kruiwagen.
 
Maar we hebben nog méér nieuws, want masterstudenten Maxime van Loenhout en Roxanne Lokin hebben voor ons een online zoekwijzer gemaakt. Deze helpt ons op weg naar een betere zichtbaarheid en toegankelijkheid van voorheen onzichtbare mensen en bronnen, en draagt bij aan een inclusiever archief. Tegelijkertijd willen we belangstellenden hiermee ook inspireren om meer te leren over de queer geschiedenis van Brabant. Want als je weet wie je voorgangers waren en wat je geschiedenis is, wordt daarmee ook een deel van je identiteit bepaald. Lees hier meer over deze gloednieuwe zoekwijzer! 
 
Margot America, redactie
 

Ruim 51.000 personen toegevoegd aan onze gevangenisregisters!

Een groot deel hiervan stond al in deze database, maar nu zijn daar nog ruim 51.000 personen aan toegevoegd. Een schat aan genealogische informatie is daarmee in één klap op naam doorzoekbaar geworden. lees meer

Nieuwe bronnen januari online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. Nu ook met bibliotheekaanwinsten en nieuwe online archiefinventarissen. lees meer
"70 jaar geleden vond de Watersnoodramp plaats. Grote delen van het zuidwesten overstroomden en ruim 1800 mensen kwamen om. In onze podcast belichten we de Brabantse kant van deze grootste natuurramp sinds tijden. En wat betekent de nacht van 31 januari op 1 februari voor Kees Slager, auteur van het boek ‘De Ramp’? We praten met hem over de onderbelichte kant van Brabant, falende burgemeesters en dwalende dijkgrafen." lees meer  
 
Marilou Nillesen, host van de podcast Het geheugen van Brabant

Beste verhalen deze maand

Hoe gewelddadig was de arrestatie van burgemeester Offermans?
Nog vier dagen. Na vier lange, onzekere oorlogsjaren hangt de bevrijding van het zuiden van Nederland in de lucht. En terwijl de geallieerden bijna bij Heesch zijn, wordt op dat moment burgemeester Offermans op zijn fiets klemgereden. En gearresteerd.
Heb jij ook gekeken naar de historische dramaserie De Stamhouder? De serie vertelt de fascinerende familiegeschiedenis van Alexander Münninghoff. En je zult het op het eerste gezicht niet zien, maar het BHIC heeft daar op zijn eigen manier ook een bescheiden rolletje in...
"Begin jaren zestig woonde ik als 7-jarige in de Rodenbachstraat, Den Bosch-Zuid. Ik groeide er enkele jaren op en heb er bijzonder fijne jeugdherinneringen aan overgehouden. Ook aan onze buurman die als zelfstandige schoenmaker vanuit een garagebox werkte." (Bijdrage: Aart van Bockel)
Om poorterschap
Achterin het katholieke doopboek van Berlicum (1685-1712) heeft de pastoor een paar 'bijzondere' dopen genoteerd. Bij drie ervan staat vermeld 'om porterschap'. Dat deed Anton Schuttelaars een belletje rinkelen. We duiken dieper in het Bossche poorterschap.
Een roepende in de polder
De watersnoodramp van 1953 staat deze maand natuurlijk volop in de media. En daarbij valt vaak de naam van ingenieur Johan van Veen, die sinds het eind van de jaren dertig bleef wijzen op de veel te lage zeedijken in Zuidwest-Nederland en de grote gevaren die dat met zich meebracht.
"In de zaak van den Heer Officier van Justitie tegen L. van Rijswijk. De zitting is door den Politierechter geopend en is openbaar." Zo begint het eerste proces-verbaal in het archief van de politierechter in 's-Hertogenbosch op 18 september 1922. Hoe heeft de politierechter zich in een eeuw ontwikkeld?
In de jaren '30 van de twintigste eeuw wordt in discussies over de toestand van de West-Brabantse zeedijken regelmatig verwezen naar het 'rapport Rulkens'. Dit blijkt zeer moeilijk vindbaar in de archieven. Het BHIC heeft onlangs één exemplaar gedigitaliseerd.
Op oude ansichtkaarten heeft Esch nog een molen met wieken. Nu zijn ze verdwenen, evenals de kap en het balkon. De Tweede Wereldoorlog liet haar sporen ook in Esch achter. Met zijn vader Kees zette Vincent Brunschot de geschiedenis van de molen van Fick op schrift. (Bijdrage: Victor en Kees van Brunschot)
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven