gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Wat woorden
Gassel, 13 juni 2015
 
Hoe sneller alles om me heen gaat, hoe meer behoefte ik krijg aan herkauwen. Bijvoorbeeld een boek herlezen of gedichten die ik eerder schreef in een andere vorm gebruiken. Herkauwen van een thema hoort daar ook bij. Het steeds opnieuw opschrijven van hetzelfde, maar dan op een andere manier. Het brengt me dichterbij.
Deze nieuwsbrief is een en al herkauwen. Ik vertel over een boek dat ik zo vaak las dat ik de tel kwijt ben en over een andere manier om een bestaande schrijfreis te doen. Ook de minibundel is deze keer gevuld met gedichten(kaarten) uit de oude doos.
 
Kortom, wat woorden van mij, om te lezen en misschien nog een keer te herlezen. 
Tot schrijfs, tot ziens...
 
Monica Boschman
 
 
Nieuw: een jaar lange elke week schrijven bij een inspiratiekaart
 
Zoek je een inspirerende schrijfgeest die je een jaar lang stimuleert te blijven schrijven? Niet elke dag, maar elke week een uurtje of zo lang je zin hebt?
 
Op verzoek van een paar deelnemers bestaat de schrijfreis Mijn anker is van papier nu ook als jaarprogramma. Een heel jaar lang krijg je elke week per e-mail de opdrachten bij één van de kaarten. Je bent dus 52 weken onderweg, elke week met een nieuwe kaart en verse inspirerende opdrachten. Heerlijk om een of twee keer per week lekker voor te gaan zitten. 
Het zijn precies dezelfde oefeningen als in het programma waarbij je elke dag schrijft; je bent alleen wat langer onderweg. Zie het als een vorm van slow writing en als een inspirerende stok achter de deur. Je kunt het jaarprogramma elke maandag starten. Het kost 55 euro, inclusief inspiratiekaarten. Aanmelden kan via mijn webwinkel. Weet je niet wat je je bij een schrijfreis moet voorstellen, vraag dan gerust via e-mail een voorbeeld aan van een weekbrief. Ik stuur je met plezier wat toe. 
 
Cadeau: extra set inspiratiekaarten
Als je je voor 1 september a.s. aanmeldt voor de schrijfreis Mijn anker is van papier, dan krijg je in plaats van 1 set 2 sets inspiratiekaarten toegestuurd. Met die extra set kun je vast en zeker iemand anders inspireren. 
 
een inspirerende schrijfgeest die je een jaar lang
 stimuleert te blijven schrijven

 
Knippen en plakken: het alfabet van de angst
 
Knippen, plakken, klaar; een nieuwe tekst ontstaat steeds vaker uit bestaande teksten. Dat levert vaak teksten op zonder ziel. De collagegedichten van Hertha Müller (1953) laten een heel andere kant van knippen en plakken zien. Met woorden en afbeeldingen uit kranten en tijdschriften geeft zij wat al bestaat een totaal nieuwe en vaak ook verbijsterende betekenis. Via schijnbaar eenvoudige collages vertelt zij grote verhalen uit haar leven. Een krachtige manier van de kern vangen in woorden door hergebruik van gevonden woorden.
 
Gaat er bij de naam Hertha Müller niet meteen een bel rinkelen? Deze Duitstalige schrijfster van Roemeense afkomst kreeg in 2009 de Nobelprijs voor de Literatuur. Een steeds terugkerend thema in haar romans en verhalen is het dagelijks leven onder de dictatuur. De titel van haar speech bij de uitreiking van de Nobelprijs: Elk woord weet iets van de vicieuze cirkel.  
 
 
 

 
Kijktip: De documentaire Het alfabet van de angst over Hertha Müller. Als je hiernaar kijkt, begrijp je hoe haar verleden in Roemenië sporen heeft achtergelaten in haar ziel en werk. Ook haar collagegedichten komen aan bod.
Leestip: De rokkenjager en diens bijdehante tante (2014), met collagegedichten van Hertha Muller. De vertaling is van Ria van Hengel.

 
Schrijfdagen en cursussen
Op mijn website heb ik de agenda bijgewerkt. Laat het weten als je vragen hebt over een van de activiteiten.
 
In september 2015 starten o.a. een nieuwe gedichtencursus en de cursus ruimte voor mijn verhaal.

Natuurlijk staan er ook weer mooie schrijfdagen op het programma. Het blijft bijzonder wat een dag schrijven mensen oplevert aan inzichten en kernteksten. Een heerlijke pas op de plaats voor jezelf. 
  • dinsdag 30 juni: schrijven tussen paarden
  • vrijdag 25 september: schrijfdag bij de film As it is in heaven
  • zondag 18 oktober: schrijven in en om het labyrint
  • vrijdag 18 december: schrijfdag Licht op 2016
Ook de trainingsdagen voor professionals die zelf schrijfoefeningen willen gebruiken of cursussen levensverhalen (willen) verzorgen, bied ik opnieuw aan. 

 
De kleine prins: lezen en kijken
- Goede morgen, zei de kleine prins.
- Goede morgen, zei de bloem.
- Waar zijn de mensen? vroeg de kleine prins beleefd.
De bloem had vroeger wel eens een karavaan zien langskomen:
- De mensen? Er bestaan er geloof ik zes of zeven. Die heb ik jaren geleden eens gezien. Maar je weet nooit waar je ze kunt vinden. De wind jaagt ze in het rond. Ze hebben geen wortels, dat is erg lastig voor ze.
- Daag, zei de kleine prins.
- Dag, zei de bloem.
(De kleine prins, Antoine de Saint-Exupéry, hoofdstuk XVIII, 1943)
 
Het begint met het opzoeken van een passage. Bijvoorbeeld over de lantaarnopsteker of over de ontmoeting tussen de kleine prins en de vos. En voor ik het weet, begin ik dan weer vooraan te lezen. Tot het uit is. In dit geval is dat niet zo’n opgave; de kleine prins is een klein werkje. Maar met grootste gedachten; bij elke lezing ontdek ik wat nieuws. Ik koester dit verhaal van Antoine de Saint-Exupéry. Voor mij gaat het over verbeelding, over wat van waarde is en over de aard van (grote en kleine) mensen. Het boek is onlangs opnieuw verfilmd. Deze animatiefilm is in Nederland vanaf 29 juli a.s. te zien in de bioscoop. Ik ga zeker kijken. Bekijk hier de trailer.
 
 
'Alleen met het hart kunt je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.'
 
Poëzievoordrachten en andere (levens)kunst
In juni en juli draag ik weer op twee plaatsen gedichten voor, samen met ander dichters. 
  • Zondag 21 juni bij het poëtisch ontbijt in Wereldtuin Verdeliet in Cuijk. Meer informatie.
  • Zondag 5 juli bij het dichtersfestival van galerie De Nieuwe Gang in Beuningen. Meer informatie. 
Op zaterdag 20 juni ben ik de hele dag met Dichterbijkunst in Amerongen om bij de Andrieskerk een hartlabyrint in houtsnippers te leggen. Dit is een van de activiteiten om de Cuneraweek af te sluiten. Het hartlabyrint past prachtig bij het thema pelgrimage en bij de legende van Cunera. Als je in de buurt bent, kom dan even een kijkje nemen. 's ochtends leggen we het labyrint, 's middags kun je het lopen. 
 
 
Ik heb mogen leven...
In maart overleed Jo Ghijsen, de vrouw waarmee ik het boek Er dwars doorheen maakte. Van deze vriendin heb ik zoveel geleerd. De tekst hieronder komt uit mijn laatste twee gesprekken met haar. Ik heb de woorden gevangen, geordend en voorgelezen bij haar afscheid. Jo is 94 jaar geworden. Ons boek Er dwars doorheen is nog steeds te koop.
 
‘Ik heb mogen leven
nu moet ik ook sterven.
Zo gaat dat in de natuur.
Mijn leven lang deed ik
wat ik dacht dat goed was.
 
Mijn laatste besluit was moeilijk
maar helemaal van mij.
 
Ik ben op weg naar het einde
maar jij bent dat ook.
Heb geen angst voor de dood
het is niets bijzonders
iedereen doet het.
 
Ik heb mogen leven
nu moet ik ook sterven.’
 
Dan keer ik toch nog even terug naar de kleine prins. Die zegt:
‘Ik kan dit lichaam niet meenemen. Het is veel te zwaar. Het zal niet anders zijn dan een oud omhulsel dat weggegooid wordt. Daar is niets verdrietigs aan.’(De kleine prins, bladzijde 86)
 
 
Digitale minibundel: niet schuilen
 
Het is een fijne gewoonte om bij deze nieuwsbrief een minibundel gedichten mee te sturen. Deze keer wat ouder werk: 7 gedichten uit de kaartenbundel Wat al gedicht is kan weer open, nu samengebracht vanuit het thema Niet schuilen. Open de minibundel Niet schuilen op Issuu of als bijlage bij deze nieuwsbrief. De originele kaartenset is nog steeds te koop.

Stuur deze digitale bundel of nieuwsbrief gerust door aan anderen.
MB Communicatie, Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl