Februari 2017
Inhoud: Dag van het Kasteel nieuws | video NKS academy | nieuwe studenten | Kasteel & Buitenplaats | vrijwilliger gezocht | schrijfwedstrijd | boek van de maand | in memoriam | korte berichten
Pssst! Hier worden #VerborgenVerhalenVerteld! 
Kasteelvrouwe Carine van Ketwich Verschuur van kasteel Doorwerth vertelt in deze nieuwe video over een markante bewoner. #2epinksterdagvanhetkasteel
Geslaagde Dag van het Kasteel inspiratiemiddag | kasteel Doorwerth

Op vrijdag 16 februari kwamen eigenaren, beheerders en vrijwilligers van kastelen en buitenplaatsen samen op kasteel Doorwerth voor de inspiratiemiddag. Hier kregen de deelnemers praktische handvatten aangereikt om hun activiteit tijdens Dag van het Kasteel vorm te geven.
Er stonden 4 workshops op het programma. Tijdens
PR en Marketing van Casper Broekaart (Cultuurmakelaar gemeente Nieuwegein) werd de focus gelegd op hoe je uit eigen energie/capaciteit mensen naar de Dag van het Kasteel trekt. Gottfrid van Eck (Wilde Eend Producties) gaf in de workshop Storytelling een frisse blik op het vertellen van verhalen. Ook gingen deelnemers zelf aan de slag om van droge feiten een pakkend verhaal te maken. Lisette van Elst & Emilie Holtbach (Brand Doctors) lieten tijdens de creatieve denksessie over Positionering de deelnemers nadenken over de kern (en kracht) van hun kasteel of buitenplaats. Tot slot gaf Fred Vogelzang (NKS) in Presenteren en Rondleiden een interactieve workshop waar de deelnemers praktische tips kregen over het rondleiden van groepen.  Lees hier een uitgebreid verslag van de workshops.
De dag werd afgesloten met een gezellige borrel. Wij danken Kasteel Doorwerth en Geldersch Landschap en Kasteelen nogmaals hartelijk voor de verzorgde ontvangst. 
Bekijk op Facebook een fotoreportage.
Tijdens de inspiratiemiddag werd het Dag van het Kasteel campagnebeeld onthuld.
 

Dank Ridderschap van Overijssel 

De Nederlandse Kastelenstichting is Ridderschap van Overijssel zeer erkentelijk voor de herhaalde steun aan Dag van het Kasteel in Overijssel. De NKS kan dankzij lokale partners als Ridderschap van Overijssel Dag van het Kasteel verder uitbouwen. Dit draagt bij aan verspreiding van kennis onder een breed publiek. Het doorgeven van verhalen van kastelen en buitenplaatsen vergroot het draagvlak voor behoud van dit prachtige erfgoed.
Ook mag Dag van het Kasteel voor de tweede keer rekenen op steun van Ridderschap Utrecht!

2018 Europees jaar van het cultureel erfgoed

Om het belang van ons cultureel erfgoed en het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeropen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Onder het motto 'Erfgoed verbindt, Europa inspireert' openen in 2018 zeer veel (erfgoed)organisaties in Nederland hun deuren met activiteiten die de verbinding met Europa zichtbaar maken.
Dag van het Kasteel is onderdeel van het thema Landgoederen en Buitenplaatsen. 
#NKSacademy: student Roy Tijsmans

Elk jaar biedt de Nederlandse Kastelenstichting studenten een onderzoeksplek.

In deze video licht student Roy Tijsmans zijn onderzoek toe.

Nieuwe studenten van start

Dit zijn onderzoeksstagiairs Sara en Emma. Zij gaan een internationaal onderzoek over activiteiten op en rond kastelen en buitenplaatsen uitvoeren.
Sara is een uitwisselingsstudent uit de VS. Zij studeert Cultural Heritage & Memory aan de Universiteit van Amsteredam. Emma studeert Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Meer weten over onze onderzoeksstages


 

Kasteel & Buitenplaats in nieuw jasje

Komende tijd tilt de NKS haar vertrouwde tijdschrift Kasteel en Buitenplaats naar een hoger plan.  In deze veranderende tijden wordt samenwerking steeds belangrijker in de erfgoedsector. De NKS heeft in Stichting Vrienden Particuliere Historische Buitenplaatsen (Vrienden PHB) een partner gevonden. Met vereende krachten zetten NKS en Vrienden PHB zich in om een tijdschrift te ontwikkelen dat nog aantrekkelijker is voor donateurs. 
Het vernieuwde tijdschrift is eind 2018 gereed.

Excursiecommissie zoekt vrijwilliger

Houdt u van organiseren en heeft u belangstelling voor kastelen en buitenplaatsen? De NKS excursiecommissie zoekt versterking.
Interesse? Mail naar info@kastelen.nl of bel 0343 - 57 89 95.

Meer lezen >> 

Doe mee aan schrijfwedstrijd! 

In samenwerking met Godijn Publishing organiseert Beleef de Geschiedenis  voor de vierde keer een middeleeuwse schrijfwedstrijd. De vijfentwintig beste verhalen worden gebundeld. Een deel van de verkoopopbrengst van deze verhalenbundel gaat wederom naar de Nederlandse Kastelenstichting!
Meer lezen >> 

Boek van de maand

Anno Domini 892 is het resultaat van de derde succesvolle editie van de middeleeuwse schrijfwedstrijd. In de tijd van de Vikingen, monniken, oplichters, pelgrims, koningen en onderdanen manifesteert het rauwe geluk zich in de donkere krochten van het bestaan van toen. Beleef het zelf in vijfentwintig bijzondere verhalen over deze inspirerende periode.
Van elk verkocht boek gaat een deel naar de Nederlandse Kastelenstichting.
Meer informatie >> 

In memoriam

Op 12 december 2017 is Karel Doude van Troostwijk op 86-jarige leeftijd overleden. Karel was sinds begin jaren negentig een zeer betrokken vrijwilliger van de Nederlandse Kastelenstichting en begon als medeorganisator van excursies voor de NKS.
Meer lezen >> 
Korte berichten
  • Wandelen over landgoed Staverden en ondertussen kennis opdoen over Gelderland en luisteren naar oeroude verhalen, dat kan op zondag 4 maart. Meer informatie.
  • Met de ondertekening van het eerste cultuurpact op 16 maart bekrachtigen wethouder David Moolenburgh van De Ronde Venen en gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht de samenwerking op het gebied van cultuur en erfgoed. Het doel is om erfgoedlocaties toegankelijk te maken voor inwoners en toeristen. Er is gekozen om extra aandacht te geven aan de buitenplaatsen, de ontginningsgeschiedenis en de Stelling van Amsterdam. Meer informatie.
  • Kom wandelen langs de Dunobeek en het waterstelsel rond kasteel Doorwerth. De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen neemt u op woensdag 14 maart mee langs de diverse waterstromen rond kasteel Doorwerth en de Duno. Hij zal u uitleggen wat het belang van dat water was en is voor het bedrijven van een kasteel en zijn omgeving. Immers, zonder water kan een levend wezen, dus ook de mens, niet leven. Meer informatie
  • Een kijkje op jouw bruiloft tijdens Trouwbeleving op kasteel Cannenburch. Bezoek deze romantische beurs en laat je inspireren door het kasteel en bedrijven uit de regio.  Maak kennis met de laatste trends en proost samen op jullie verloving! Meld je aan via www.trouwbeleving.nl.
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur. Meer informatie.
Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30
3962 CL Wijk bij Duurstede

T: 0343 57 89 95
info@kastelen.nl | www.kastelen.nl
Postadres: Postbus 123
3960 BC Wijk bij Duurstede

Copyright © 2017 Nederlandse Kastelenstichting, All rights reserved.