Nyhetsbrev #2 2020
 
Nyhetsbrev nummer två för i år blir ett kort ett. Ett spara datumet-nyhetsbrev. 
 
Till höger finns som vanligt tips om scenkonst och seminarier. Till exempel om årets symposium vid Centrum för barnkulturforskning i Stockholm, med temat "bruk och återbruk". Tiden går snabbt och redan nästa vecka går det av stapeln. Lite längre ner i kolumnen får en veta vad en kulturantenn är. Vem vill inte ha en sån?
 
Redan i förra nyhetsbrevet berättade jag om ett av vårens teman för oss i BtA: Kulturpolitik; armlängds avstånd; konstens roll och ställning. Vi har nu bestämt plats och tid för arrangemanget:
 
Tisdag 21 april 17-21
Angereds Teater, Blå Stället
 
Det blir en helkväll med kortare föreläsningar, panelsamtal, förplägnad samt gott om tid för reflektion och frågor. Och stolt kan vi nu också presentera medverkande talare, vilka är: 
Susanna Dahlberg - VD Regionteater Väst och författare till studien ”What is the length of an arm? - how "arm´s length distance” is used in art and cultural politics in Sweden today.”
Klas Grinell - kulturstrateg på Kulturförvaltningen i Göteborgs Stad, föreståndare för Centrum för Europakunskap vid Göteborgs universitet, forskare i idéhistoria.
Sofia Lindström Sol - post-doc på Högskolan i Borås och forskare på kulturförvaltningen i Göteborgs stad, för närvarande aktuell med två olika forskningsprojekt om konst, delaktighet och kulturens samhällsbetydelse. 

Detta vill ni inte missa, så spara datumet! Om ett par veckor skickar vi ut en mer detaljerad inbjudan, men det går fint att redan nu säkra en plats på seminariet. Maila då anmälan till: info@barnteaterakademin.se
 
Varmt välkomna den 21 april & god mars till er alla!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Tre nya texter för de yngsta

Efter en offentlig presentation och reading i Göteborg, och dito vid Scenkonstbiennalen i Sundsvall, kan vi stolt presentera tre sprillans nya texter. Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

Det rör sig om tre stycken, mycket långt gångna, grovmanus som nu finns tillgängliga för branschen och under begränsad tid kan beställas till ett subventionerat pjäsarvode. Klicka på denna länk så finner ni såväl pjästexter som presentationer av dramatikerna.

God läsning!
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Dimen Abdulla - Regionteater Väst, dramaturg
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Rebecca Alverfors - Kurage, skådespelare o konstnärlig ledare
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Anna Berg - styrelseledamot i ASSITEJ och Bibu. Samt dramaturg.
Ylva Ågren - barnkulturvetare, lektor i barn-och ungdomsvetenskap vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och notiser 
 
 
Natten
Ett skimrande vackert nattäventyr för de allra minsta, med Myka Danskompani. I ett magiskt universum upplever vi dansande månljus och glittrande stjärnor som väcker sinnen med doft, dans, ljud och musik. Tänk att få röra vid allt det vackra, få krypa och lyssna, dofta och uppleva utan regler.
För 4–18 mån och deras vuxna.
När: 8-9 mars
Var: Lilla salen, Frölunda Kulturhus
 
 
3rd – Freestyle Phanatix
För varje kraft som verkar, finns en lika stor och motriktad kraft. Men vad händer när vi människor stöter samman med varandra? En streetdance-föreställning om vår livsstil och vår konsumtion. Om de konsekvenser som våra handlingar som individer, samhälle och kultur har på ett globalt plan.
För åk 5–7.
När: 9 mars
Var: Stora salen, Frölunda Kulturhus
 
 
Färgen från yttre rymden
Ett försök att beskriva det obeskrivbara
En meteorit har kraschat på jorden. Den bär med sig en helt ny färg. Eller, i alla fall något som liknar en färg. Vissa säger att det inte alls är en färg utan något helt annat. Det finns inga ord för detta nya, det är främmande och obeskrivbart och folk drivs från vettet av att försöka förstå.
Målgrupp: från 10 år
Urpremiär: 27 mars, Backa Teater
 
Bruk och återbruk inom barnkulturen
2020 års barnkultursymposium om berättelsens vindlande vägar genom konstformer och mediesystem. Versioner och adaptioner, transformationer och kulturekologi – samt barnens bruk av dem i olika miljöer. Forskares och kreatörers perspektiv på sådant som paddor på förskolan, Lennart Hellsing som allkonstnär och Pippi Långstrump i apptappning, tech-cirkus, babyboxar och tioåriga influencers. Och – såklart – läsfrämjande trampoliner, flyttbara flickscouter och livgivande fanfiction! Bland föreläsarna: Jørgen Bruhn, Jonas Linderoth, Lena Kåreland, Linda Sternö m. fl.
När: 11 mars 2020 10:00 - 13 mars 2020 14:00
Var: Centrum för barnkulturforskning, Stockholms Universitet
Läs mer här
 
Scenkonstdagar barn och unga
Här får du som arbetar med och för barn och unga chansen att ta del av aktuella upplevelser inom dans, musik, teater och cirkus/nycirkus, inspiration och möjlighet att ställa frågor direkt till konsulenter och producenter. På programmet är smakprov på bokningsbara föreställningar från Kulturkatalogen Väst. Även i år har du som är arrangör möjlighet att få ett expertutlåtande från barn och ungdomar direkt under Scenkonstdagar - boka en egen kulturantenn! De kan hjälpa dig att svara på frågor som rör föreställningens målgrupp. 
När: 12-13 mars
Var: Folkets Hus & Teater, Vänersborg
 
 
Länk
Länk är ett projekt med nyskriven dramatik specialskriven för unga amatörensembler. Här får de möjlighet att spela sin föreställning på regionala festivaler som anordnas runtom i hela Sverige. I år huserar Frölunda Kulturhus Länk-festival Västra Götaland! Sex olika ungdomsgrupper från Göteborg med omnejd spelar. Hela Länk avslutas sedan med en nationell festival på Riksteatern i Stockholm.
När: 14-15 mars
 
 
Alla barns rätt till scenkonst!
I samband med sitt årsmöte bjuder Assitej in till samling och fortsatt diskussion om upprop för alla barns rätt till kultur och scenkonst i skolan. Vi sammanfattar höstens rådslag, berättar vidare om ”den norska modellen” och om seminariet med Riksdagens kulturutskott på Folk & Kultur. Vilka ytterligare åtgärder och steg kan vi ta för att driva frågan vidare? Teatercentrum, Danscentrum och Länsteatrarna medverkar för att berätta om sina medlemmars erfarenheter. Vilka tendenser finns på respektive område? Hur kan vi samarbeta? Hur ska en statlig garanti för scenkonst i skolan se ut? Hur formulerar vi ett upprop för alla barn och ungas tillgångtill scenkonst?
När: 19 mars (Årsmöte: 16:00 - 17:00 Kulturpolitisk diskussion: 17:30 – 18:30)
Var: Alias Teatern, Hälsingegatan 3 i Stockholm.
Anmälan senast den 17 mars till info@assitej.se
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: