Westerlo - juli/augustus 2012
Jaargang 2 - nummer 7
 
  Inhoud
 
 
 
Openluchtfilm: Groenten uit Balen
  
Germaine is 18 jaar in 1971. Ze woont in een arbeiderswijk in de Kempen en droomt van een beter leven. Dan breekt een wilde staking uit op de fabriek van haar vader die negen weken zal duren en het leven van alle betrokkenen drastisch zal veranderen.
 
De verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Walter van den Broeck.
 
regie: Frank Van Mechelen - België -
110 min.
 
vrijdag 17 augustus om 21u.
bar vanaf 20u.
 
toegang gratis
 
 
 
 
 
 
Zomer Van het Spannende Boek
  
 
Na 15 jaar is de Zomer van het Spannende Boek uitgegroeid tot een vaste waarde in de bib.
In juli en augustus krijgen deze boeken volop de aandacht: misdaad op vakantie, ontspannen met spanning... Voor veel lezers is het de ideale combinatie.
 
Kom een kijkje nemen in onze Misdaadkast en proef van moorden, terreur, spionage, achtervolgingen en het betere speurwerk!
 
Spanning verzekerd!
 
 
 
 
 
 
 
Bibkids: Wedstrijd Vlieg
 
Vlieg heeft overal in Vlaanderen en Brussel schatten verstopt. Ook hier, in onze bib!
 
Vind jij deze schat? Dan maak je kans op prachtige prijzen!
 
Kom tijdens de zomervakantie naar de bib, vraag het wedstrijdformulier aan de balie, en speur mee naar de verborgen schatkist!
 
Veel succes!!
 
 
 
 
 
Bibkaffe: Film & Voorlezen
 
 
 
Om de veertien dagen organiseren we in samenwerking met Welzijnsschakel Westerlo Hulshout Herselt een "bibkaffe".
               
Dinsdagnamiddag van 14.00 tot 16.00 u. toveren we ons zaaltje om in een gezellig praatcafé.
De koffie is gratis en iedereen is welkom. Inschrijven hoeft niet, gewoon langskomen is de boodschap!
In de zomervakantie zijn we er enkel op twee namiddagen. Op 3 juli draaien we de film “The Flying Deuces” van Laurel & Hardy en o7 augustus wordt er voorgelezen.
Vanaf 4 september zijn we er weer terug om de 14 dagen. 
 
 
 
Ik ga op reis en ik neem mee... luisterboeken!
 
Luisteren naar een audioboek is een heerlijke manier om te ontspannen en te genieten van een mooi verhaal. In de auto, op de trein of het vliegtuig, tijdens een wandeling, het sporten of op het strand,... Ideaal voor de vakantie dus!
 
Zowel klassiekers (In de ban van de Ring, Het parfum,...) als het modernere werk (Eten, bidden en beminnen, Het diner,...) vind je terug in onze collectie.
 
De luisterboeken voor de kleinsten staan bij de cd's voor kinderen, de collectie voor volwassenen
bij de grootletterboeken.
 
Je kan ze gratis ontlenen en mag ze 4 weken houden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wink@Westerlo: DVD De Merodes
 
 
 
Het Openluchtspektakel De Merodes werd vastgelegd op beeld en geluid.
 
Voor 20 EUR kan je deze herinnering
(dvd + 2 muziekcd's + boekje) kopen.
 
Verkooppunten zijn de bib, de cultuurdienst,
het zwembad en de toeristische dienst.
 
Klaprozenrood
 
 
 
 
Klaprozenrood is de nieuwe roman van de Westelse schrijfster Anne-Marie Hooyberghs.
 
De invloedrijke Korneel van Hees vindt dat zijn dochter Claudia gezelschap nodig heeft. De zestienjarige wees Paulien, zijn nichtje, zou daarvoor kunnen zorgen. 
 
Paulien grijpt deze kans met beide handen aan en hoopt dat haar oom ook haar broer en zus in huis wil nemen, maar daar vergist ze zich in.
 
Daarom moet ze dus zelf een manier bedenken om Nell en Mattijs te kunnen zien. Haar talent om kleding te ontwerpen blijkt het antwoord.  
 
 
 
 
"Alles moet weg!"
 
 
 
 
In juni zijn we gestart met een permanente boekenverkoop in de bib. Op een apart rek vooraan zetten we maandelijks een rubriek "uit de kijker".
 
In juli ligt de focus op opgroeien, opvoeden, zwangerschap, gezin, liefdesverhalen en streekromans.
 
In augustus keren we terug naar de goede oude tijd: boeken over geschiedenis, historische verhalen en de wat oudere muziek en films gaan dan de deur uit.
 
1 euro per boek, cd of tijdschriftenjaargang
2 euro per dvd
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
 
 
 
In De Voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes.
 
Dit boek doorprikt niet alleen vele dieet- en voedingsmythes maar biedt tevens een alternatief voor de verouderde schijf van vijf én de voedseldriehoek. Het laat zien hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen en hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen.
 
Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename "bijwerking".
 
Hier vind je een vragenlijst waarin je je gezondheid én echte leeftijd kan testen.
Andere blikvangers:
 
Het ware verhaal van Code 37 schetst de  realiteit van criminele zedenfeiten aan de hand van getuigenissen van daders, slachtoffers en politiemensen.
 
Gerechtsjournalist Gust Verwerft volgde het ophefmakende proces Ronald Janssen vanop de eerste rij en plaatst vele kritische noten bij wat er misliep in De moord op het Hof van Assisen.
 
In een zeer vlotte en begrijpbare taal gidst Sterven en erven: editie 2012-2013 je door de wereld van het erf- en successierecht.
 
Anne Teresa De Keersmaeker, blikt met
A Choreographer's Score (een boek met 4 dvd's boordevol interviews) terug op de beginperiode van haar dansgezelschap, Rosas.
 
De Keizer van Oostende van Wim van de Eynde en Luc Pauwels over Johan Vande Lanotte zorgde de afgelopen weken voor heel wat tumult in journalistieke en ministeriële kringen. Lees en oordeel zelf...
 
 
 
 
 klik op de cover voor meer info over Beaufort 04
 
Met Beaufort 04 is de Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan Zee dit jaar aan haar vierde editie toe. Deze loopt nog tot 30 september op een 30-tal locaties verspreid over 9 Vlaamse kustgemeenten. Beeldenboek Beaufort biedt een overzicht van alle edities.
 
Rolf Falter was jarenlang journalist bij De Standaard en De Tijd en is nu verbonden aan het kabinet van minister van justitie Annemie Turtelboom. Hij probeert in België: een geschiedenis zonder land zo objectief mogelijk de historie van ons land te reconstrueren, van Julius Caesar tot Elio Di Rupo.
Hier een interview met de auteur.
 
Wat moet je weten om Frankrijk te overleven? Bart Van Loo is de aangewezen man om hierop een antwoord te geven. De essentie heeft hij samengebracht in heldere, amusante en voor iedereen herkenbare vragen in Bleu Blanc Rouge. Hier alvast het voorwoord.
 
 
Henning Mankell van Kirsten Jacobssen is een zeer persoonlijk portret van de idealist, de socialist, de workaholic en de schrijver, die met zijn ene been in de Zweedse sneeuw staat en met het andere in het Afrikaanse zand. 
 
 
Vijftig tinten grijs en Vijftig tinten donkerder van E.L.James zijn de eerste twee delen van de literaire erotische trilogie waar elke vrouw het over heeft. Wereldwijd werden al 15 miljoen exemplaren verkocht. Het boek vertelt het verhaal van de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele die in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljonair Christian Grey. Meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Maar Grey blijkt verslavend gevaarlijk...
 
In Speler 1 van Douglas Coupland volgt de lezer de levens van een handjevol personages op een vliegveld vlak voordat de wereld aan allerlei rampen dreigt ten onder te gaan.
 
De man zonder ziekte is Samarendra Ambani, een jonge Zwitserse architect die naar Bagdad reist om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Door de ogen van deze man maakt Arnon Grunberg met vlijmscherpe pen een schets van de absurditeit van ons bestaan.
Hier een fragment.
 
 
 
 
 
 
klik op de cover voor de eerste pagina's 
 
 
 
  
klik op de cover voor een fragment uit de docu over de auteur waarin hij zich zelf voorstelt
 
Met Tweede persoon enkelvoud werkt Sayed Kashua zich op tot een van de grootste hedendaagse schrijvers in het Hebreeuws - en dat voor een Palestijn. Een meeslepende roman over liefde en bedrog, tegen de achtergrond van het verscheurde Israël.
 
Dinsdag is voorbij is het tweede boek van Nicci French met psychoanalytica Frieda Klein in de hoofdrol. Zij wordt tegen wil en dank meegesleurd in de Londense wereld van misdaad en moord. Een fragment.
 
Vanwege zijn unieke stijl vol humor, ironie en melancholie is Erlend Loe een van de meest gelezen schrijvers van Noorwegen. Met Gelukkig getrouwd zet hij een absurd boek neer over de eigenaardigheden van een getrouwd stel.
 
War Horse volgt Albert en zijn paard Joey. Hun band wordt verbroken wanneer Joey verkocht wordt aan het leger en ingezet in de Eerste Wereldoorlog. Ondanks het feit dat Albert nog te jong is om zich in te schrijven voor het leger, besluit hij toch naar Frankrijk te trekken om zijn vriend te redden. 
 
De Canadese Larysa Kondracki debuteert vinnig met het waargebeurde The Whistleblower, een aangrijpend relaas dat zich afspeelt in het naoorlogse Bosnië. VN-waarnemer Kathryn Bolkovac stuit er op ernstige feiten van mensenhandel, waarbij corrupte collega's betrokken zijn en minderjarige meisjes als seksslavinnen gebruikt worden. Haar oversten tolereren echter geenszins dat zij met deze aanklacht naar buiten komt.
Gebaseerd op het boek Klokkenluider in Bosnië.

 
 
klik op de affiche voor de trailer 
 
 
zin in een proevertje? klik op de cover
 

Carnage is de zwartgallige komedie van Roman Polanski waarin de ouders van twee ruziënde pubers samenkomen om het een en ander op een volwassen manier te bespreken. Gebaseerd op het bekroonde toneelstuk "God of Carnage" van Yasmina Reza en recent nog op de planken gebracht door Jan Eelen in zijn regiedebuut God van de Slachting.
 
Er staat Steve Coogan een culinaire week te wachten, wanneer hij in opdracht van een krant een aantal toprestaurants in het Lake District en Yorkshire Dales gaat beoordelen. Zijn vriendin haakt op het laatste moment af, waardoor hij aarzelend de altijd beschikbare Rob Brydon uitnodigt om mee te gaan. Terwijl ze genieten van haute cuisine drijven de twee vrienden elkaar tot waanzin met hun eindeloze discussies, maar bespreken ze ook de belangrijkste ingrediënten voor een gelukkig leven: familie en vriendschap. The Trip.
 
 
Vier jaar na het vaarwel aan The White Stripes komt Jack White met zijn solo-project Blunderbuss. Zes van de dertien songs missen een elektrische gitaar, maar ook zonder snijdt hij door merg en been...
 
Katie Melua is, vergezeld van een eigen orkest terug van - even - weggeweest. Met The Secret Symphony schreef ze, samen met Mike Batt, een ware ode aan de zang.
 
Ik ben een zanger: na 10 jaar eindelijk een nieuw Nederlandstalig album van Will Tura, nog steeds de keizer van het Vlaamse lied.
 

 
 
klik op de cover voor White's site 
 
 
 
klik op de cd om alvast te luisteren

Damon Albarn, vooral bekend als frontman van Blur en als zanger van de virtuele band Gorillaz, heeft met Dr Dee zijn tweede solo-album uit.
 
"Eenvoudige doch onverwoestbare songs." Dat was in 2005 het lovende oordeel van de jury van "Theater aan Zee", waar Het Zesde Metaal voor het eerst de neus aan het venster stak. Toen nog een uit de hand gelopen afstudeerproject van Herman Teirlinck-student Wannes Cappelle, is de groep nu aan zijn tweede album, Ploegsteert, toe. Hier hun website.
 
  
 
 
 
Frankrijkkenner Bart Van Loo weet niet van ophouden. Na het succes van de dubbel-cd Chanson: een gezongen geschiedenis van Frankrijk, komt hij nu met een waardige opvolger: de driedubbele Frankrijk-trilogie.
 
Componist Johann Sebastian Bach domineert dit jaar opnieuw Klara's Top 100. Zijn Suite voor cello solo kreeg weer de meeste stemmen. De top 3 bestaat uitsluitend uit composities van zijn hand.
Herbeleef de volledige top 100 met de 11-delige cd-box.
 
 

 
 
 

Kelly's Koplopers
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Kelly!  
 
 
 
 
 
 
 
Hannah's droom - Diane Hammond 
 
Samsom Brown zorgt al eenenveertig jaar met hart en ziel voor Hannah, de enige olifant van de noodlijdende Max L.Biedelman Dierentuin. Sam heeft plechtig beloofd dat hij niet met pensioen gaat voordat hij een toegewijde verzorger heeft gevonden om hem op te volgen. Hij is dan ook verheugd met de benoeming van de intelligente en gevoelige Neva Wilson. Deze ontdekt algauw dat Hannah er slecht aan toe is. Haar poten hebben veel te lijden omdat ze de hele dag op beton moet staan. Samen met Sam bedenkt Neva een plan om Hannah naar een opvangpark voor olifanten te brengen, iets waar Sam al jaren van droomt - maar net op dat moment lanceert de directrice van de dierentuin een campagne waarin de spotlights worden gericht op Hannah als dé topattractie...
 
Een indrukwekkend boek dat je met een brok in je keel maar ook met een glimlach dichtslaat en waarna je nog even blijft mijmeren over die lieve Sam en zijn olifantenmeisje Hannah.
 
 
 
 
Tweelingziel - Kristien De Winter
 
Een verhaal over de kracht van liefde, het mysterie en het vinden van de "ene".
 
In het paradijselijke Ticino in de Zwitserse bergen ontmoet Claire de mysterieuze berggids Joseph, die haar inwijdt in de thematiek van het eeuwenoude begrip tweelingziel. Wie is je tweelingziel? Bestaat deze ideale partner?
Claire zit echter niet te wachten op een zoveelste zweverig concept. Zoals zovelen is zij diep teleurgesteld in de liefde. 
 
Ontdek samen met Claire de mogelijkheden die deze relatie spiritueel en emotioneel biedt en laat je vervoeren door een mystiek avontuur waarin een middeleeuws kookboek een bijzondere plaats krijgt.
 
Wijsheid à la Marianne Fredriksson, romantiek à la Santa Montefiore, inzichten à la Ken Wilber, plus je eigen doorleefde ervaringen, humor en stijl maken er een uniek boek van! Heerlijk!
 
 
 
Thomas Silane - strips
 
Sterreporter Thomas Silane waagt voortdurend zijn vel, waardoor hij onder constante bedreiging leeft van de onderwereld. Zijn nieuwste reportage gaat verder dan ooit. Hij infiltreert in een milieu van mensensmokkelaars.
Zijn voornaamste troef is een vreemd fototoestel dat hem bezorgd werd door een mysterieuze schenker. Deze camera legt niet de realiteit vast maar het verleden. Wanneer je een foto neemt van een moordlocatie, staat de moord zelf op de foto. Op deze manier weet Thomas menige zaak aan het rollen te brengen. Hij wil dit toestel dan ook gebruiken om de mysterieuze verdwijning van zijn ouders op te helderen. Deze zijn namelijk plotseling verdwenen toen hij en zijn zus nog jonge kinderen waren.
 
Thomas Silane is het geesteskind van twee Franse scenaristen. Patrice Buendia en Philippe Chanoinat zijn allebei bezeten van film, en dat uit zich in deze reeks. Hun beider hang naar avontuur en filmische dynamiek zorgt er voor dat hun albums goed in de markt liggen.
 
Nog meer lees- en kijktips van Kelly vind je hier
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je met Digileen gratis muziek kan ontdekken op je eigen pc?
 
Via onze catalogus kan je per week tot 100 tracks "lenen", die je tot 70 maal via streaming kan beluisteren. De muziekbestanden worden na zeven dagen onbeschikbaar.
 
DigiLeen richt zich vooral op de minder commerciële genres zoals jazz, klassieke muziek en wereldmuziek.
 
Hoe starten met Digileen?
 
* Zoek in de catalogus een cd die via Digileen wordt aangeboden (te herkennen aan het Digileen-icoontje voor de titel).
 
* Klik op het icoontje.
 
            
 
* Maak eenmalig een gratis account aan.
 
* Je krijgt via mail een account en een wachtwoord waarmee je je kan aanmelden.
 
* Leen een volledig album of een aantal tracks.
 
* Beluister je keuze via de afspeellijst.
 
Alle cd's in onze catalogus die het Digileen-icoontje hebben, kan je via deze manier ontlenen en beluisteren, zelfs al hebben we deze exemplaren zelf niet in ons bezit.
 
 
 
 
  
 
Sluitingsdagen in juli & augustus 
 
 
Tijdens de zomervakantie is de bib gesloten op
 
woensdag 11 juli
zaterdag 21 juli
woensdag 15 augustus.
 
De overige dagen staan we steeds ter beschikking op de gebruikelijke uren.
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: