Westerlo - juni 2011
Jaargang 1 - nummer 4
 
Inhoud
 
 
Van "Groezrock" in april tot "Melle on Fire" in september
 
Het festivalseizoen is alweer op gang getrokken. Elk zich respecterend groot dorp maakt zich op voor een hete zomer vol muziek. Het aanbod in Vlaanderen is dan ook overweldigend. Elk weekend kan je kiezen uit verschillende locaties en alle genres komen aan bod.
 
Sfinks en Couleur Café richten zich op de fans van wereldmuziek, Gent Jazz en Jazz Middelheim zijn er voor de rustige muziekliefhebber. Graspop is dan weer de hoogmis voor de metalfreaks, terwijl Rimpelrock zich concentreert op de oudere garde. De bluesfanaten kunnen terecht in Peer en dan hebben we het nog niet gehad over Rock Werchter, Folkfestival Dranouter, Pukkelpop, Marktrock, de Lokerse Feesten, het Cactusfestival in Brugge,...
 
Ben je van plan om deze zomer een stapje in de festivalwereld te zetten en wil je goed voorbereid de weide betreden, dan kan je in de bib terecht voor een uitgebreid gamma van de nieuwste cd's. Bovenstaande lijstjes zijn uiteraard maar een beperkte selectie uit ons aanbod!
 
 
 
 
  
 
 
 
Grootmoeder, waarom heeft u zulke grote oren?
 
 
Om de luisterboeken van de bib beter te kunnen horen.
 
Onze collectie luisterboeken kreeg er voor jong én oud weer een nieuwe lading broertjes en zusjes bij, dankzij de gulle gift van de Provincie Antwerpen.
Aan jou om achterover te leunen en gewoon te genieten!
 
Zijn de bengels dat dappere meisje met haar rode kapje en haar kompanen nog niet moe?
Luister dan eens samen met hen naar Roodkapje was een toffe meid. Marjet Huiberts herwerkte zeven bekende sprookjes en maakte er een dolle boel van - met prinsessen die surfen op internet, wolven die chillen en prinsen die met helikopters op paleizen landen. En dat alles in rapvorm. Zo hoorde je ze nog nooit!
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
 
 
 
 
Steven Samyn en Marin Buxant, een Vlaamse en een Franstalige journalist, zijn nagegaan hoe het met de Belgische monarchie is gesteld.
 
Is Albert II een van de laatste bindmiddelen in het koninkrijk of interpreteert hij zijn functie net iets te ruim? En hoe staat het met zijn opvolging? De vorst is ondertussen 76 en zijn zoon staat sinds het overlijden van koning Boudewijn te trappelen om de troon te bestijgen. Maar is hij daar wel geschikt voor? Gaan we naar een Koning zonder land of naar een land zonder koning?
 
Tientallen prominente getuigen, waaronder gewezen eerste ministers, regeringsleden, adviseurs en werknemers van de koninklijke familie, werden geïnterviewd. Het resultaat van die gesprekken is een compleet en veelzijdig verslag over de toestand en de macht van de Belgische monarchie en de koninklijke familie.
 
Andere blikvangers:
 
Weight Watchers, in lijn met je leven is hét complete basisboek en bijgevolg een echte 'must read' voor iedereen die met afslanken bezig is.
 
Al 15 jaar lang volgen elke dag zo'n miljoen trouwe fans het wel en wee van Frank, Simonne, Luc, Rosa, Marianne en de rest van de grote Thuisfamilie. Na de 3000ste aflevering kon een boek niet uitblijven: Nergens beter dan THUIS. Herinner je je deze nog? ;-)
 
De Wolken, een selectie uit de schat aan ongeplubiceerd materiaal dat in de nalatenschap van Hugo Claus werd aangetroffen.
 
Eergisteren nog voorgesteld bij Villa Vanthilt, nu al in onze bib: Bobbejaan van Tom Schoepen, boordevol foto's, brieven, partituren en portretten van fotograaf Stephan Vanfleteren.
De nieuwe compilatiecd Bobbejaan: Allergrootste Songs en Hits bevat dan weer originele opnames uit de officiële albums.
 
In Dieren in nesten in je tuin geeft Chris Dusauchoit je een heleboel nuttige tips om met kleine ingrepen een verschil te maken voor de natuur. Door bloemen, struiken of planten te voorzien, zorg je voor voedsel, huisvesting of bescherming voor vogels, vlinders, kikkers, knaagdieren of insecten in je eigen tuin.
 
Voor het eerst zijn de laatste getuigen van de IJslandvaart aan het woord over de meest heroïsche periode van de Vlaamse visserij: Naar Island van Katrien Vervaele.
 
 
 
In januari 2009 verloor de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish bij een Israëlische raketaanval zijn drie dochters. In Bruggen, geen muren geeft hij aan hoe dit tragische verlies voor hem de motivatie werd om zich sterk te maken voor een oplossing van het Midden-Oostenconflict.
 
Vorig jaar kreeg Mario Vargas Llosa de Nobelprijs voor literatuur ‘voor het in kaart brengen van machtsstructuren en zijn snijdende beelden van het verzet, de rebellie en de ondergang van het individu'. In zijn nieuwe roman De droom van de Ier maakt hij dat op indrukwekkende wijze waar.
 
Hanaan as-Sjaikh vertelt Kamila, het verhaal van mijn moeder, die op elf-jarige leeftijd, na het overlijden van haar oudere zus, door haar familie gedwongen werd zich te verloven met haar achttien jaar oudere zwager. 
  
Voor de liefhebbers van de bestseller Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay, ligt ook de verfilming in ons rek te wachten.
 
Zin om je gezondheid in eigen handen te nemen?
Neem dan eens een kijkje in de dvd-reeks van Gaiam. Daarin komen meditatie, yoga, pilates, balanceball en budokon aan bod aan de hand van uitgebreide introducties en workouts.
 
In het elfdelige dvd-verslag De weg naar het Avondland neemt Jan Leyers je mee op een reis van Ethiopië naar Europa.
 
Turquaze is het liefdesverhaal van de Vlaamse Sarah en de Turkse Timur, én het langspeeldebuut van de Turks-Belgische regisseur Kadir Balci.
 
Dubbelleven gemist? Geen nood, deze dertiendelige dvd-reeks, waarin twee vrouwen na de dood van hun partner ontdekken dat hun geliefde er een tweede, geheime relatie op nahield, wacht op jou in de bib!
  
 
 
 
Al eventjes uit, maar dit muziekpareltje willen we je toch écht niet onthouden: Philharmonics van Agnes Obel.
 
Eva De Roovere is thuisgekomen en u mag even binnen... in haar huis, in haar hoofd: Mijn huis.
 
De nieuwe Moby, Destroyed, vind je ook al in ons rek. Zin in een voorproefje? Klik dan hier.
 
Kevin is Idool 2011. Wil je alle kandidaten nog eens de revue laten passeren? Het beste uit Idool 2011.
 
Hugh Laurie (also known as Dr.House) blijkt over méér dan acteertalent alleen te beschikken. Het bewijs: Let them talk.
 
 
 
 
Bibkids
  
Een vijftigtal vier- en vijfjarige kleuters van de Vrije Basisschool Het Rietje in Westerlo brachten van vrijdag 20 mei op zaterdag 21 mei de nacht door in onze bib.
 
Met deze sleep-in sloten zij hun leesproject 'Lezen in Het Rietje' af. 
 
Beelden vind je hier
 
 
 
 
Wink @ Westerlo
  
 
 
Wie was de man van de Gevaertlaan?
 
Woonden er ooit begijntjes of schippers in
Zoerle-Parwijs? (Begijnenland - Schippersstraat).
Wat is een zaart? (De Zaart) 
Wie was de man van de Gevaertlaan?
Wat hebben kolveniers te maken met Zoerle? (Kolvenierstraat)
Stonden er vroeger echt maar 5 huizen in de Vijfhuizenstraat?
Hoe heette de misdadiger Peuzze-Jaan echt, en wat had hij op zijn kerfstok?
 
Je vindt het antwoord op deze en nóg meer vragen in Straatnamenverklaring, dl.7 Zoerle-Parwijs.
 
 
 
 
Hildes Hartedieven
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor. Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt om bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Laat deze keer Hildes Hartedieven je in vervoering brengen...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Engeland 1924. Een jonge dichter pleegt zelfmoord op een groot societyfeest. Twee zussen Hannah en Emmeline zijn hiervan getuige. Na deze avond spreken ze elkaar nooit meer. Wat is er gebeurd?
De enige die de waarheid kent is de dienstmeid Grace Reeves.
 
De schrijfster weet de spanning, inclusief het geheim, tot de allerlaatste bladzijden op te voeren … een echte aanrader.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De 40 jarige Grace is gelukkig met haar man en twee dochters. Ze woont in een klein plaatsje in Schotland waar weinig gebeurt.
Maar dan krijgt ze een telefoontje van een oude schoolvriendin, die met haar verleden in het reine wil komen. Samen dragen ze een groot geheim met zich mee.
 
De boodschap van deze roman is dat het verleden je niet loslaat.
Via flashbacks wordt het geheim stukje bij beetje onthuld.
Een boek dat je niet gauw vergeet.
 
 
 
 
 
De Franse tuinman - Santa Montefiore
 
Miranda gaat met haar man en twee kinderen wonen in een landhuis met een enorme grote tuin. Ze neemt een tuinman in dienst om deze in zijn oude glorie te herstellen.
De Franse tuinman woont in een cottage, daar ontdekt Miranda het dagboek van de vorige bewoonster.
 
Heeft de tuinman hier wat met te maken?
Ze raakt steeds meer gefascineerd door de raadselachtige Jean-Paul.
Wat is zijn geheim?
 
 
 
 
 
 
 
 
Otje - Annie MG.Schmidt
 
De schrijfster zou op 20 mei jl. haar honderdste verjaardag gevierd hebben...
 
Een keuze maken uit de lange lijst van kinderboeken van Annie MG. Schmidt is uiterst moeilijk. Wat er voor mij uitspringt is het verhaal van Otje.
Het kleine meisje woont samen met haar vader Tos in een bestelwagen. Tos is een eigenzinnige kok, maar omdat hij geen papieren heeft, kan hij nergens werk vinden. De kwetterende vriendjes van zijn dochter schieten hem te hulp.
 
Het boek werd in 1998 verfilmd. De Vlaamse regisseur Vincent Bal werkt aan een nieuwe verfilming.
Voor mij vertegenwoordigt dit boek pure nostalgie en Annie’s boeken doen tot op de dag van vandaag nog steeds menig kinderhartje sneller slaan.
 
 
Meer lees- en luistertips van Hilde vind je hier.
 
 
 
 
Sluitingsdagen in juni
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: