Click here to view this email in your browser
  
Hej,
 
 
Nu är det snart dags för höstens andra bokfest i butiken! Äntligen får vi fira Ivars nya bok Sticka flätor, boka in nästa torsdag den 19 oktober, då har vi extra långt kvällsöppet med bokrelease, läs mer om det nedan.
 
Vi bjuder också in till en ny omgång av den populära kursen Sticka på engelska! Hör du till de som tvekar inför att sticka mönster efter engelska beskrivningar så törs jag lova att den här kursen kommer att ge dig de kunskaper som gör att du vågar ta steget ut i all den härliga stickinspiration som finns där utanför Sveriges gränser. Läs mer om kursen och hur du anmäler dig nedan.
 
 
Mjukaste lyxfibern - Cardiff Cashmere
 
Vi har nöjet att presentera en riktigt gosig nyhet: Cardiff Cashmere! 
Kashmirull kommer från Kashmirgeten som lever i regionen Kashmir i Norra Indien, men även i Kina, Mongoliet,Tibet och Iran. De håller till på hög höjd, ända upp till 6 000 m över havet, där klimatet är mycket tufft med stora temperaturväxlingar.  Deras päls är därför konstruerad så att de har sträva och tåliga täckhår, som skyddar mot regn och vind, medan deras underull är mycket mjuk,lätt och isolerande mot kylan. Getterna strövar fritt omkring och deras underull samlas in på våren, när de börjar fälla sin vinterpäls. De kammas då för hand för att få ut så långa fibrer som möjligt, det är mycket arbetsintensivt för underullen ska skiljas från täckhåret, den ska tvättas och sedan sorteras. En fullvuxen kashmirget ger endast ca 250 g ull per år, så det är lätt att förstå att det är ett dyrbart material!
 
Cardiff Cashmere köper sin kasmirull från Mongoliet och Kina och spinner och färgar den i det familjeägda spinneriet i norra Italien. Garnet är en riktigt lyxprodukt, så mjuk, lätt och varm - utan att klia eller stickas!
Ett nystan är 25 g och 112 m och kostar 148 kr. Det passar till stickor 3-4 mm och ger en masktäthet på ca 22 m per 10 cm.
Ett nystan räcker till handledsvärmare, av två nystan får du en mössa, 3-5 nystan räcker till en halskrage eller halsduk och till en tröja stl M går det åt cirka 10-15 nystan.
 
Vi har beskrivningar på flera fina mössor designade av Mia Aarstrand, några exempel ser du här nedan.
Beskrivning till mössa får du med utan kostnad vid köp av minst två nystan Cardiff Cashmere. Totalkostnad 296 kr!
 
 
AKTUELLA KURSER
 
 
Favorit i repris: Sticka på engelska
 
Tisdag 24 oktober kl 18.30-21
 
CO 5 sts, K2tog, yo, K, yo, ssk
Låter ovanstående som rena grekiskan? Har du sett massor av snygga stickmönster på Ravelry och andra sajter, men vågar inte riktigt lägga upp eftersom beskrivningarna är på engelska? Att sticka på engelska är faktiskt enklare än man kan tro – och det öppnar en helt ny värld med tillgång till många inspirerande stickböcker och massor av mönster på nätet. Vi går igenom och förklarar de vanligaste förkortningarna och provar på beskrivningar till en halsduk och en sjal med spännande mönsterstickning – givetvis på engelska! 
 
Kursledare är Heléne Wallin.
 
Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här!
 
 
 
Bokrelease! Sticka flätor av Ivar Asplund
 
torsdag 19 oktober kl 18-20
Att sticka flätor är roligt, och enklare än man kan tro, och det finns oändliga möjligheter när man väl börjar korsa och flytta maskor! I boken Sticka flätor får vi ta del av Ivars tydliga och pedagogiska förklaringar och teknikbeskrivningar. Boken innehåller 18 beskrivningar på allt från mössor, sjalar, västar till tröjor och koftor. Gemensamt för alla projekten är de fina detaljerna, smarta lösningarna, snygga avsluten och såklart de bästa materialen, allt välkända signum för Ivars design.
 
Torsdag 19 oktober kl 18-20 berättar Ivar om och signerar sin nya bok, och naturligtvis finns plaggen ur boken på plats i butiken! Välkommen att gosa med garn, mingla med stickvänner och skaffa ditt eget exemplar av boken!
 
Ingen föranmälan behövs, men för säkerhets skull kan du förhandsboka ditt exemplar av boken till releasepriset 215 kr (ord pris 239 kr). Det gör du genom att maila till oss på info@litetnystan.se. Ange Sticka flätor i rubriken och skriv hur många ex du vill ha. 
 
Fotograf: Tina Axelsson
 
 
 
Nytt nummer av Laine Magazine!
 
Nr 3 av tidskriften Laine Magazine finns nu i butiken, fullspäckat med vackra foton från yttre Hebriderna, med resreportage från Berlin och såklart mycket snygg stickdesign! De går åt fort, så passa på om du vill ha ett eget ex! 
 
Laine Magazine är ett livsstilsmagain för stickare, med spännande artiklar, porträtt av internationellt kända designers, reseskildringar, recept och många snygga modeller att sticka. Nedan är några av de plagg du hittar beskrivningar till i Issue 3. 
 
 
 
 
REA på sockgarnet Step!
Vi säger tack och adjö till Step, sockgarnet med jojoba och aloe vera som gör fötterna extra mjuka och lena.
Garnet utgår ur vårt sortiment och nu kan du fynda ett nystan för 99 kr istället för ordinarie pris 125 kr. Passa på, perfekt till julklappsstrumporna! Gäller så långt lagret räcker.
 
 
 
 
Mycket garnglädje!
 
önskar Karin 
 
 
Litet nystan
- butiken med inspirerande garner i naturmaterial

S:t Paulsgatan 20, 118 48 Stockholm
tel 08-643 34 60
info@litetnystan.se 
 
Öppettider:
vardagar kl 11-18
lördagar kl 11-16 
 
 
Skicka gärna nyhetsbrevet vidare till dina garnintresserade vänner!