Op zondag 5 februari 2023
Dag beste lezers,
 
Als binnenkomer kun je vandaag kiezen:

Hartelijk groet op deze zondag van Annelies, Helmi, Henk, Karin, Carol en Ineke.
Elke week zijn er weer nieuwe leden die deze nieuwsbrief voor het eerst krijgen. Vandaag ook weer. Welkom bij onze Oppepper!

 
TIPS VOOR VANDAAG en de komende dagen
Vandaag
Er is veel te doen vandaag, zondag 5 februari. Vandaag alleen al 52 optredens bij 'Gluren bij de buren'  vanaf 12.00 uur. Maar er is meer...
De tips vind je op deze speciale pagina.
 
Komende dagen zijn er Senver-lezingen waar nog plaatsen vrij zijn:
  • Maandag 6 febr: lezing over Domela Nieuwenhuis, door zijn biograaf Jan Willem Stutje. Zie en bestel hier.
  • Dinsdag 7 febr: Klassieke Muzieklezing dit keer over Opera, door Claire Verlinden. Voor opera-liefhebbers en opera-haters. Zie hier.

Iets heel anders: a.s. dinsdag 7 februari is er ook de maandelijkse bingo-middag van Senver. In De Koepel, aanvang 14.00 uur.
 
Servicehost op de buslijnen 2 en 3


Op buslijnen 2 en 3 kom je tegenwoordig een servicehost tegen, een medewerker van de busmaatschappij Transdev. De host is er om ouderen, mensen die slecht ter been zijn of vragenstellers houvast te geven. Letterlijk en figuurlijk. Op 1 februari werd de service officieel in gebruik genomen.

Lijn 2 is de bus die van het station via het Dr. Cuypersplein en winkelcentrum Seinhorst naar de Lopes Diaslaan. Eén keer per uur (dus dat houdt niet over...). Lijn 3 rijdt vanaf het station via station Sportpark en de Willem Barentzweg naar het ziekenhuis. 
                           
 
Watersnoodramp en reacties
Vorige week vroegen we om verhalen over de watersnoodramp. Maar helaas was onze link niet in orde. Daarom herhalen we de vraag. Wonen er Zeeuwen in Hilversum, mensen uit Zuid-Holland of Noord-Brabant die het meegemaakt hebben? En die het verhaal van Hennie Zandee-Visser in het maandblad van februari kunnen aanvullen?
Meld je verhaal hier.

George van Heerden schreef ons dit: "Ik was bijna zeven jaar toen de ramp zich voltrok. We woonden indertijd in Middelharnis. Ik heb daar tot een jaar of tien geleden niet zoveel aandacht meer aan geschonken, maar toen een kleinkind ernaar vroeg in het kader van een spreekbeurt, ontdekte ik dat het gebeuren veel meer met me gedaan had dan ik ooit vermoedde.
 
 
Ik heb een verhaal voor mijn kleinzoon geschreven en dat later omgewerkt tot een verhaal dat voor ieder toegankelijk is, vanuit het perspectief van een kleine jongen." Lees zijn verhaal hier.
                         
 
IETS MET KUNST, van Henk Roos: Graffiti art on ruins…
De geheimzinnige Britse straatkunstenaar Banksy heeft in 2022 op verschillende plekken in Oekraïne zeven muur-schilderingen aangebracht. Begin december hebben dieven in Kiev tevergeefs geprobeerd zo’n kunstwerk te stelen. De acht mannen werden op heter-daad betrapt en gearresteerd.
De Italiaanse ‘stadskunstenaar’Tvboy maakte deze muurschildering in het verwoeste Irpin.
 
Fabio Comparelli's avontuur met behulp van kunstmatige intelligentie, het avontuur van de kunst van prehistorie tot heden...
Zie dit filmpje.

In de museumwereld speelt het debat over ‘correctheid’:
“hoe maken we ons museum diverser en inclusiever?”
Sarah Vos maakte er een documentaire over.  Hier is de trailer
                          
 
Twee dansen voor vandaag
Annelies heeft twee bijzondere dansen uitgezocht.

 
Vogels geteld
Vorig weekend was de Nationale Tuinvogeltelling. En, ze zijn weer geteld. Bijna 140.000 mensen hebben 2 miljoen tuinvogels geteld.
 
                      


Net als vorig jaar werd de huismus het meest gespot.
Hier in Hilversum kwam de bonte specht voorbij, en die groene halsbandpapegaai. En of je nou vier hoog achter woont, de meesjes en duiven weten het balkon te vinden, en ook zo’n groene vogel.
                      
 
 
Plaatsen vrij in leesgroepen geschiedenis
Zou je wel meer willen lezen, maar heb je een stok achter de deur nodig? Dan is een leesgroep misschien interessant. De landelijke leescluborganisatie Senia heeft in Hilversum meerdere groepen waar je zo kunt beginnen. Bijvoorbeeld in leesgroepen geschiedenis. In drie daarvan zijn plaatsen vrij, zie hier. Klik door en je vindt ook hun boekenlijst (rechtsonder: 2022-2023). Via die pagina kun je een berichtje sturen naar de contactpersoon van de betreffende groep, en afspreken om een keer mee te draaien om te zien of het klikt. Zo ook bij groepen die biografieën lezen.(Woon je buiten Hilversum, klik dan eerst je woonplaats in.)
Foto linksboven: veelgelezen boek in leesgroepen geschiedenis dit jaar.
 
Interessante podcasts
Volgens het Oppepper-schema (van rubrieken en redacteuren) is Ineke van de Rotte deze week aan de beurt om iets te melden over leuke podcasts. Dat heeft zij al eerder gedaan, maar dom genoeg weet ze niet meer wat ze vorige keren opgeschreven heeft. Ze gaat het vanaf nu netjes bijhouden, maar er is dus de kans dat ze in herhaling valt.

Bob
Een fascinerende podcast, al uit 2017, is de 6-delige serie over Bob. Het verhaal van de 84-jarige (Vlaamse) Elisa die alleen nog maar kan praten over haar jeugdliefde Bob, over een levensgroot geheim. Zoek eens op en begin bij Aflevering 1. Het verhaal laat je niet meer los, dat komt ook door het mooie Vlaams-Nederlands.
 
Nieuws
Ineke is een fan van de podcast De Stemming, van de parlementair journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp.

Elke vrijdag is er een nieuwe aflevering, en de politieke week wordt er uitgebreid, rustig en op een humoristische wijze doorgenomen. 
En De dag is een prettige podcast omdat men één onderwerp in een half uur uitdiept, waar normaal op de radio geen tijd voor is.

Je vindt alle drie deze podscasts op je telefoon in de app van Radio1.
                        
 
Puzzelfoto
 
Tja, dat wordt een lastige deze keer. Waar vind je dit gebouw met déze lantaarn.

En als je het dan weet, vertel dan ook even wie de architect is/was....

 
Stuur je reactie voor woensdagavond naar oppepper@senver.nl
                          
Puzzelfoto van vorige week
Vorige keer namen we een aquarel op van een bijzonder stukje Hilversum. Waarschijnlijk zeg je als je het antwoord leest: Oh ja dat was het. De aquarel is gemaakt door Hans Almekinders en is gebruikt voor een verjaardagskalender.
                            
Op de aquarel zie je de huizen die te vinden zijn op Burg. Schooklaan 20 - 22 en 24. Ze staan op het zgn. Schookpleintje, dat sinds 2015 Domela Nieuwenhuisplein heet. En dan raad je het al: Ferdinand Domela Nieuwenhuis, in Friesland ook wel bekend als ‘ús ferlosser’ heeft daar de laatste 16 jaar van zijn leven gewoond op nummer 20.
Wil je meer weten over deze beroemde en ook wel beruchte Fries kom dan maandag 6 februari naar de lezing waar zijn biograaf Jan Willem Stutje gaat vertellen wat er zo bijzonder was aan deze politicus, zeker gezien de tijd waarin hij leefde.

Domela Nieuwenhuisplein 20
 
Er waren mensen die de locatie wel kenden (we rekenen van Lenneplaan ook goed), maar die niet wisten dat er een BN-er heeft gewoond en dan helemaal niet dat het om Domela Nieuwenhuis ging. Er werd gesuggereerd dat het wellicht Jacob van Lennep was. Maar die woonde elders in de Boomberg. Gelukkig waren er ook inzenders die beide vragen wisten te beantwoorden.
 
Lubbert, Aleid, Jaap, Liesbeth, Peter S, Othie, Esmé, Martein, Ellen P, Annemieke, Cok en Willem,  jullie delen met elkaar de hoofdprijs. De virtuele bloemen gaan naar jullie!
 
Cok heeft een tijdje moeten zoeken maar wist daarna te achterhalen wat er op de aquarel te zien is. Het resultaat van zijn zoektocht lees je hier.
 
In de rondvraag
                             


Wandelen op woensdagmiddag
Elke woendag kun je aansluiten bij een wandeling, die start bij Eetcafe Muze, Catharina van Renneslaan 10. Een uurtje, door de natuur, steeds weer andere routes.
 
                          
Legpuzzels ruilen of krijgen
Er zijn nog steeds legpuzzels in overvloed. Kijk maar eens naar de puzzels die aangeboden worden. Mail naar Ellen als je er eentje wilt, of hebt aan te bieden: lechaim.e@gmail.com