augustus 2017
 
In deze nieuwsbrief staat een stuk over kopvormen, gecertificeerde gedragstherapeuten, mooie herinneringen en reviews.
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Op het eerste gezicht
 
Je valt vaak op een type hond, een uitstraling, een blik, een ras of een uiterlijk. Holly Stone van de diergeneeskundefaculteit van de universiteit van Sydney heeft onderzoek gedaan naar het uiterlijk van honden. Ze bekeek of de grootte van de hond en de vorm van zijn kop iets zou kunnen zeggen over de persoonlijkheid en het gedrag van de hond. Na het testen van heel veel honden uit heel veel verschillende rassen, kon ze met haar team enkele conclusies trekken:
  • grotere honden tonen meer affectie, samenwerking en spelgedrag naar mensen dan kleine honden.
  • kleine honden zijn agressiever dan grote honden.
  • zwaardere honden zijn brutaler en onderzoekender.
  • lichte honden zijn voorzichtiger en angstiger.
  • honden met een korte snuit en brede schedel (zoals boxers en bullen) hebben meer interesse in mens-gericht spelen, maar schieten sneller in de verdediging als ze met een rare situatie te maken hebben.
  • honden met een lange snuit en smalle schedel (zoals windhonden) vinden het minder interessant om met objecten te spelen, zeker met onbekende mensen. Ze schrikken echter minder snel en herstellen sneller als ze in een onbekende situatie terechtkomen.
(Hoofd-)vorm zegt dus wat over karakter!
 
 
Gecertificeerd gedragstherapeut... toch?
Als je hulp kan gebruiken bij het gedrag van je hond, dan is het fijn als je weet dat de trainer die je inschakelt, ook bekwaam is. Toch is het helaas zo dat iedereen zich trainer, gedragstherapeut, hondenfluisteraar en noem het maar op mag noemen. Helemaal mooi zijn de termen "gecertificeerd" en "erkend". Je hebt ook geen speciale papieren of registraties nodig om jezelf uit te roepen tot certificerings-instantie. Een officiële erkenning bestaat dus niet.
 
Hoe weet je dan of je de juiste persoon inschakelt die je kan helpen met het gedrag van je hond? Vertrouw op je intuitie en doe onderzoek. Mijn drie tips:
- vraag naar theoretische kennis (opleidingen, nascholingen)
- vraag naar ervaring (qua training in het algemeen en specifiek voor jouw probleem)
- kijk of je een klik hebt met deze persoon.
   
 
Herinneringen
 
Na vader- en moederdag hangt hier het huis vol met hand- en voetafdrukjes van ons zoontje. Deze knutseltruc kwam ik tegen om ook een pootafdruk van je hond te maken. Leuk als herinnering voor later!
 
Reviews gevraagd
Niemand heeft er zin in: van die enquêtes invullen over hoe je een dienst of product hebt ervaren. Maar toch kijken we wel graag even wat anderen ervan vinden, voordat je zelf bestelt of met iemand in zee gaat. We waarderen zo'n beoordeling dus wel heel erg.
 
Ook ik hoor graag hoe jullie mijn hulp hebben ervaren. Ben je ook blij met mijn hulp of informatie? Zou je dan een beoordeling willen achterlaten op mijn facebookpagina?
 
Je helpt hier niet alleen mij mee, maar vooral ook andere honden en baasjes!
 
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821