Nieuwsbrief juli 2013
 
Rabiës in Spanje
In Spanje is hondsdolheid vastgesteld. Gaat u naar Spanje op vakantie? Klikt u hier om meer te lezen over de gebieden in Spanje waar hondsdolheid heerst.
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit heeft ook een informatieve folder waarin wordt beschreven hoe u een besmetting met hondsdolheid voorkomt en wat u moet doen bij een eventuele besmetting.
NB Rabiës is een dodelijke ziekte voor zowel mens als dier!
 
 
Openingstijden tijdens zomervakantie ongewijzigd 
Ons team zal in de zomerperiode natuurlijk ook op vakantie gaan.  Door een strakke planning is het mogelijk om de hele zomerperiode de reguliere openingstijden aan te houden.  Dat betekent dat beide klinieken elke werkdag van 8:00-20:00 geopend zijn en op zaterdag is de vestiging in Velserbroek geopend van 9:00-17:00. De tarieven zijn op zaterdag gelijk aan de tarieven op werkdagen. De teams bestaan ook uit de vertrouwde gezichten, u zult geen vakantiewaarnemer treffen.
Wij wensen u en uw huisdier een hele fijne zomervakantie toe!
 
 
Vossenlintworm rukt op
De vossenlintworm is een kleine lintworm, die voorkomt in de dunne darm van vossen . Het aantal besmette vossen in Nederland neemt met name in Limburg toe. Ook in de rest van Europa verspreidt de vossenlintworm zich. Als eieren van deze parasiet worden opgenomen door mensen kunnen zij alveolaire echinokokkose  ontwikkelen. Dit is een zeldzame ziekte met een incubatietijd van 5 tot 15 jaar die, indien onbehandeld, fataal kan zijn. Honden en katten lopen, net als vossen, een besmetting op door het eten van besmette knaagdieren die voorkomen in de leefomgeving van vossen. De hond kan door zijn vacht te likken gemakkelijk de plakkerige eitjes vanonder zijn staart over zijn hele lichaam uitsmeren. Door het aaien van, of gelikt worden door, een besmette hond kan deze lintwormsoort ook worden overgebracht naar mensen. Daarnaast is voor mensen het eten van ongewassen bosvruchten de belangrijkste risicofactor. Katten spelen geen grote rol bij de verspreiding van de eitjes, omdat zij veel minder eitjes uitscheiden na een infectie.
Geadviseerd wordt om honden die in risicogebieden komen, elke 4 weken te ontwormen met een praziquantel houdend middel. U kunt aan de balie vragen welk ontwormingsmiddel hiervoor geschikt is. Bent u op vakantie geweest in een gebied waarbij echinococcus voorkomt is het advies om op de dag van thuiskomst te ontwormen en een maand na thuiskomst. Wanneer uw verblijf langer dan 4 weken duurt kunt u elke vier weken ontwormen. Op de kaart ziet u het blauwe gebied waar de vossenlintworm regelmatig voorkomt en het rode gebied waar de lintworm veel voorkomt.
 
 Feit of Fabel: nagels van je hond moet je regelmatig knippen
Deels een Fabel: Nagels van honden hoef je in principe niet te knippen. De nagels van honden  komen in aanraking met de grond en slijten door het wandelen op een natuurlijke wijze af. Alleen bij oudere honden met een afwijkende stand van de voeten kunnen met name de middelste twee nagels wat lang worden. Het duimpje (de nagel bij de voorpoten die wat hoger op de voet zit) komt niet in aanraking met de grond. De meeste honden knabbelen deze nagel zelf  kort waardoor ingrijpen niet nodig is. Wel regelmatig even controleren, want als de nagel te ver doorgroeit kan deze in het vlees dringen en zo een wond veroorzaken. Bovendien blijft een langere duimnagel snel haken en scheurt dan makkelijk in.  
 
 Nieuw product in de strijd tegen myiasis bij konijnen
De zomer brengt naast lekker weer ook een aantal specifieke problemen bij dieren met zich mee. Oververhitte honden in afgesloten auto's, katten die uit openstaande ramen vallen en konijnen met maden. Tegen het laatste probleem hebben we nu een oplossing. Wanneer konijnen geen mooie droge keutels produceren maar plakkerige ontlasting, blijft deze vaak hangen in de vacht. Als dit niet meerdere keren per dag wordt schoongemaakt bestaat het risico dat vliegen hun eitjes afzetten in deze besmeurde vacht. Uit de eitjes komen maden die zich vervolgens een weg gaan banen in het lichaam van het konijn. Een hele nare en vieze aandoening dus.Sinds kort bestaat er een spray waarmee u dit kunt voorkomen, "NoMyiasis". Dit middel kan preventief gebruikt worden en de spray moet in de risicovolle periodes (juni, juli, augustus en september) één keer per maand toegediend worden. Het zorgt ervoor dat de maden gedood worden en dat eitjes zich niet verder kunnen ontwikkelen tot volwassen maden. Behalve bij konijnen, kan deze spray ook bij kleine knaagdieren, hobbypluimvee en postduiven gebruikt worden.
 
 
Even voorstellen: kattenoppas Beverwijk
Mijn naam is Bernadet.
Voor de verzorging van uw katten als u op vakantie bent, of wanneer u om andere redenen korter of langer van huis moet zijn.
In de eigen omgeving kunnen blijven, kan voor veel rust zorgen bij katten. Het kan ook zijn, dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is nog een goed logeeradres te vinden. Of uw kat heeft medicijnen nodig, die niet iedereen kan of durft te geven.
Niet alle katten vinden het leuk in een pension.
Pensions zijn misschien al volgeboekt. Zeker tijdens de zomervakantie en een ‘goede buur’ is ook niet altijd voorhanden.
 
Door een kattenoppas aan huis in te schakelen heeft u dan toch de zekerheid dat uw katten goed verzorgd zullen worden. Een hele geruststelling! Het gebied waarin ik katten (en ook konijnen) verzorg is Beverwijk en Heemskerk.
Kijk voor meer informatie op www.kattenoppasbeverwijk.nl
 
 
Asieldier van de maand: Jimmy
 

Jimmy, een kruising boxer/ am.bulldog, is een gecastreerde reu van 2 jaar. Hij is hier gebracht omdat hij niet overweg kan met andere honden.
Jimmy is een ontzettend lieve jongen en naar vreemden erg onderdanig.
Wel probeert hij zijn baasje uit om te kijken hoe ver de regels veranderd kunnen worden.
We zoeken voor hem iemand met ervaring, maar wel een zachte hand.
Jimmy krijgt hypoallergeen voeding voor zijn huid.
Hij kan bij oudere kinderen.
Aan katten heeft hij een hekel en andere honden zijn ook niet favoriet.
Na gewenning kan hij een paar uur alleen zijn.
Jimmy kan niet loslopen vanwege zijn gedrag naar andere honden.
Kijk voor meer dieren die een baas zoeken op www.kerbertdierentehuis.dierenbescherming.nl
 
 
Dier Medisch Centrum Beverwijk Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
tel: 0251 254 254 info@dierenartsbeverwijk.nl
Dier Medisch Centrum Kennemerland Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
tel: 023- 538 44 44 info@dierenartsbeverwijk.nl
Openingstijden: ma-vrij 8:00-20:00 en DMCK tevens op zaterdag 9:00-17:00
Behandeling op afspraak.