Het bestuur van Kenniscentrum Groen en Handicap krijgt de laatste tijd vragen binnen van bezorgde bezoekers van natuurgebieden. Deze mensen, veelal met een beperking, komen in toenemende mate routes tegen die niet meer toegankelijk zijn.
Maaike en Leo: “Wij missen ons heide-uitje enorm. Droevig dat velen - mensen met een nare beperking - niet meer onze prachtige *heidevelden kunnen bezoeken. Wat een gemis!"
*heidegebied gemeente Heeze-Leende
Het is ons streven dat ook mensen met een beperking van de natuur moeten kunnen genieten, net zoals ieder ander. Waarom zijn deze routes, die aanvankelijk wél toegankelijk bleken voor mensen met een beperking, het nu niet meer? Het antwoord op deze vraag blijkt minder éénduidig dan aanvankelijk gedacht: Er blijken meerdere problemen een rol te spelen.
Zo is o.a. in het Leenderbos (ZuidBrabant) al jaren de stikstofproblematiek aan de orde, waardoor ook al jaren rigoureuze natuurherstelwerkzaamheden aan de gang zijn. Daar hoort ook bij dat autoverkeer dwars door het (natuur-) gebied geweerd wordt. Verder geeft Staatsbosbeheer aan dat de financiële middelen om alle paden goed te kunnen onderhouden, tekortschieten.
'Tussen wal en schip
De recreatiegebieden zijn vanaf de jaren tachtig aangelegd, met name in de Randstad. Toen het rijk het natuurbeleid ging decentraliseren en bij de provincies en gemeenten neerlegde, zijn deze gebieden tussen wal en schip beland, aldus Staatsbosbeheer. We hebben het beheer zo goed en zo kwaad als het ging proberen te doen, eigenlijk zonder daar voldoende geld voor te krijgen. Dat zie je nu steeds meer terug. Paden worden slecht, voorzieningen verdwijnen, toezicht neemt af. Zonder goede financiering kunnen we niet garanderen dat de gebieden toegankelijk blijven. Ook de veiligheid komt dan in de knel.’
Iedereen, dus óók mensen met een beperking zouden volgens Kenniscentrum Groen en Handicap, in ieder geval van de highlights van een (natuur-) gebied moeten kunnen genieten. Kenniscentrum G&H wil daar graag over meedenken!