Er valt in dit nummer niet aan te ontkomen: we leven in een bijzondere tijd, immers deze vastenperiode valt in een door Corona gedomineerde tijd. Als katholieke navolgelingen van Christus zijn de meesten van ons, de jongere lezers misschien iets minder, niet geheel onbekend met de vastenperiode als voorbereiding op het hoogfeest van Pasen. En dat het Covid-19- virus sinds ongeveer een jaar nu ons leven voor een groot deel beïnvloed kan niemand zijn ontgaan.
In de meeste artikelen in dit nummer komen een of beide thema’s wel aan bod. Zo ook in het eerste artikel van Kardinaal Eijk. Wetende dat niet elke parochiaan altijd even enthousiast is, is deze herderlijke brief toch echt een aanrader die je aan het denken zet.
Wie kinderen of kleinkinderen heeft in de leeftijd voor de Eerste Heilige Communie en/of het Heilig Vormsel mag het artikel "Voorbereiding sacramenten in Coronatijd 2021" niet overslaan. Fijn om te merken dat er manieren worden gezocht om het leren over en toegediend krijgen van essentiële sacramenten toch door te laten gaan.
Het laten doorgaan geldt ook voor andere initiatieven zoals het oecumenisch avondgebed, het St. Jozeflof, de laatste viering in de kerk van Bredevoort, de vieringen rond het hoogfeest van Pasen (paastriduüm), etc. Hopelijk kan er over enkele weken (maanden) weer meer, veel meer. Iedereen kijkt er reikhalzend naar uit, maar de tijd zal het leren.
Op pastoraal vlak valt er op het een en ander te lezen in de artikelen “Bouwen aan de kerk van de toekomst: Verbonden in Christus” en de pastorale column van pastoraal werkster C. Roetgerink. In het eerstgenoemde artikel van ons Pastoraal Team wordt uitgebreid stil gestaan bij een toekomstbeeld van onze “kerk”/“actief gelovig bezig” zijn in de Oost Achterhoek. Ook de onderliggende bronnen ervoor worden genoemd en aanbevolen. Wie weet, misschien ook iets voor u.
Met nog een aantal andere nu niet met name genoemde artikelen en vaste bijdragen hopen we u weer een nieuwsbrief te presenteren die inspirerend informatief ervaren mag worden. Wij wensen u dan ook veel leesplezier toe en hopen stiekem dat het u aan het denken en aan het doen zet.
Alle eerder verschenen nieuwsbrieven zijn op de website nog na te lezen.
|
Brief voor de Veertigdagentijd 2021 |
‘Tijd om het anker van de ziel uit te werpen’ Brief voor de Veertigdagentijd 2021 Willem Jacobus kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht
Broeders en zusters in Christus Jezus onze Heer, We leven in zware tijden. Onze samenleving is tijdens de coronaviruspandemie op drift geraakt. Terwijl de tweede golf van besmettingen nog niet eens voorbij is, zien we al een derde golf op ons afkomen. Het blijft voorlopig ‘alle hens aan dek’. Ook het kerkelijk leven lijdt ernstig onder deze pandemie. Vorig jaar waren onze kerkgebouwen enkele maanden niet toegankelijk voor publieke vieringen. Daarna was er stapsgewijs meer mogelijk, volgens een strikt protocol, momenteel geldt een maximum van dertig aanwezigen bij een viering. In deze onwerkelijke, want bizarre, werkelijkheid begint met Aswoensdag de Veertigdagentijd waarin wij ons voorbereiden op het hoogfeest van Pasen. Van oudsher vraagt de Veertigdagentijd ons om innerlijk ‘voor anker te gaan’, dat wil zeggen: het is een periode van verstilling, bezinning en onthouding. Onthouding kan in de huidige omstandigheden een overbodige oproep lijken: we leven immers in een tijd waarin we ons al van zoveel dingen moeten onthouden: het (openbare) leven ligt grotendeels stil. Veel scholen zijn dicht, bijeenkomsten zijn afgelast, winkels zijn gesloten, de mogelijkheid om op bezoek te gaan of bezoek te ontvangen is zeer beperkt, mensen werken zoveel mogelijk thuis. Velen vrezen voor hun baan, werk of bedrijf. Anderen werden en worden nog steeds ernstig ziek door het coronavirus of verloren een dierbare aan deze ziekte. Er heerst verdriet, gemis, eenzaamheid, onzekerheid, niet in de laatste plaats ook bij veel kinderen en jongeren. Hoe vinden we in die omstandigheden de houding van bekering naar God, waartoe de Veertigdagentijd ons oproept?
Het is goed om ons te realiseren dat wie in de Veertigdagentijd innerlijk ‘voor anker gaat’, niet alleen kiest voor een periode van verstilling maar met dat anker ook zijn hoop vestigt. Het anker is immers het christelijke symbool van de hoop en onze hoop is gevestigd op de Heer: “De hoop is het veilige en vaste anker van onze ziel. Lees de hele brief... |
Voorbereiding sacramenten in Coronatijd 2021 |
Eerste Communie 2021 Het pastorale team en de werkgroep zetten zich in om de voorbereiding op een bijzonder moment in het kinderleven door te laten gaan: het gaat om het ontvangen van de eerste heilige communie. We zijn heel blij dat we begin juli 2020 alsnog middels een noodplan de communicantjes van 2020 fijne vieringen hebben kunnen aanbieden. Het was even aanpoten en creatief zijn, maar het is gelukt. Reacties achteraf waren positief en bemoedigend. Dat doet goed.
Daarom hebben we als team gemeend die bijzondere dag voor de kinderen ook niet over te slaan in 2021, noch uit te stellen naar het einde van dit jaar 2021. Door de coronamaatregelen hebben we weliswaar het voorbereidingsprogramma voor 2021 moeten aanpassen. Maar we zijn toch van start gegaan. Alle ouders hebben inmiddels een online ouderinformatie ontvangen met een PowerPoint presentatie in het najaar 2020. Alle aanmeldingen, betalingen, bestellingen en overige voorbereidingen zijn gedaan. Ook hebben alle ouders een programma overzicht en nadere informatie ontvangen. In het weekend van 29 en 30 mei 2021 zullen we afhankelijk van de dan geldende omstandigheden en de toegestane aantallen bezoekers in een viering speciale eerste communievieringen plannen. Steeds met de mogelijkheid voor de familie en de vrienden om deze vieringen online thuis mee te vieren. Het zullen vieringen zijn met een digitale liturgie voor de kinderen, daar we daarmee in 2020 een positieve ervaring hebben opgedaan. Het niet mogen zingen kan daarmee ook ondervangen worden door inhoudelijke filmpjes en liedjes, hetgeen bij de kinderen helder binnenkomt en beter beklijft. Zij leven immers in een beeldcultuur en digitale wereld.
Eerste Communie 2022 Sommige ouders hebben ervoor gekozen om de eerste communie uit te stellen voor hun kroost. Dat kan ook omdat aanmelden en meedoen mogelijk is vanaf minimaal groep 4 of ouder … Sommige ouders hebben gekozen om twee of meer broertjes/zusjes tegelijkertijd aan te melden in een volgend traject in 2022. We zien jullie graag volgend jaar! Aanmelden voor het nieuwe traject kan vanaf september 2021 bij het parochiesecretariaat. Op de website staat t.z.t een digitaal aanmeldingsformulier.
Heilig Vormsel 2021 Het Heilig Vormsel en het voorbereidingsweekend moesten we in het najaar 2020 uitstellen, uit zorg en liefde voor ieders gezondheid. De beperkingen maakten dat we er geen ‘feestje’ van konden maken en we willen juist graag dat jongeren zich zo’n speciaal weekend als heel mooi en enthousiast zullen herinneren. We hebben een nieuwe datum vastgesteld en de ouders daarvan op de hoogte gesteld. Het eerste weekend van juni 2021, vrijdag 4 t/m zondag 6 juni 2021 gaan we proberen dit in te halen. We hopen op mooi weer, zodat we ook buiten royaal de ruimte hebben voor activiteiten. Een week later op zaterdag 12 juni 2021 om 19.00 uur zal bisschop Mgr. Woorts naar Groenlo komen om het Sacrament toe te dienen aan onze jongeren.
Voor de nieuwe groep, jongeren vanaf de huidige groep 7 of ouder, kan aangemeld worden via parochiesecretariaat tot 15 juni 2021. Op de website staat een digitaal aanmeldingsformulier 2022. |
Oecumenisch avondgebed in Lievelde |
Ook in deze veertigdagentijd organiseert de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde elke zondag om 17.00 uur een oecumenisch avondgebed. Dit jaar bent u welkom in de Christus-Koningkerk in Lievelde op 7, 14, 21 en 28 maart.
We komen bij elkaar om in stilte, gebed en zang woorden van de Schrift te overwegen en zo tot rust te komen en samen op weg te gaan naar Pasen. De woorden van het Onze Vader zijn dit jaar het thema van onze overwegingen en meditatie. Van tevoren reserveren is niet nodig. Alle maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan worden in acht genomen.
|
Sint Jozeflof op zondag 21 maart in Groenlo |
Op 8 december kondigde paus Franciscus voor de Kerk een Jozefjaar af om de devotie tot Sint Jozef te bevorderen. Het is honderdvijftig jaar geleden dat Paus Pius IX Sint Jozef uitriep tot beschermheilige van de katholieke Kerk. Dit Jozefjaar duurt nog tot 8 december 2021.
Sint Jozef is in veel opzichten een toonbeeld van vertrouwen, ook en juist in onzekere tijden, zoals in deze tijd waarin de coronapandemie heerst en de Kerk in ons land voor grote uitdagingen staat.
Paus Franciscus heeft naast dit kerkelijke Jozefjaar ook extra aandacht gevraagd voor zijn apostolische exhortatie ‘Amoris Laetitia’ (De vreugde van de liefde) uit 2016 over huwelijk en liefde in het gezin.
In de Calixtusbasiliek in Groenlo wordt het Hoogfeest van Sint Jozef gevierd op vrijdag 19 maart met een eucharistieviering om 9.00 uur, voorafgegaan door een half uur eucharistische aanbidding. Op zondag 21 maart is er om 17.00 uur een Sint Jozeflof in de basiliek, met Jozefliederen en een moment van uitstelling en aanbidding van het Heilig Sacrament. Reserveren van kerkbezoek kan via de website van de parochie HH. Paulus en Ludger Oost-Achterhoek. De vieringen worden ook uitgezonden via www.kerkdienstgemist.nl.
Paus Franciscus schrijft zo mooi in de brief waarin hij het Sint Jozefjaar aankondigt: “God vindt altijd een manier om ons te redden, mits we dezelfde creatieve moed tonen als de timmerman van Nazareth, die in staat was om een probleem om te zetten in een mogelijkheid, door altijd op de goddelijke voorzienigheid te vertrouwen.” Daar mogen we ons aan optrekken. Pastoor H.A.M. de Jong |
Laatste viering in Bredevoort op zondag 28 maart 2021 |
 Op palmzondag zal de laatste eucharistieviering plaatsvinden in de kerk H. Hart en H. Georigius van Bredevoort. De onttrekking aan de goddelijke eredienst zal dan een feit zijn. Op 1 april 2021 zal de kerk worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Het gebouw zal een bestemming krijgen die te maken heeft met boeken- en kunsthandel.
Sinds bekend werd dat ook de kerk in Bredevoort gesloten zou gaan worden, is er gezocht naar mogelijke nieuwe bestemmingen voor het gebouw. De geloofsgemeenschap heeft zich er met pijn in het hart op voorbereid. Aan het begin van de Goede Week komt de gemeenschap nog één keer samen rond Woord en Sacrament. Het Heilig Brood (reserve) zal de kerk uitgedragen worden, de godslamp wordt gedoofd en het altaar wordt ontruimd. Waar een deur gesloten wordt, gaat altijd ook ergens weer een raam open. Goede Vrijdag is niet het einde van alles. Het lege graf op de paasmorgen is het levende bewijs dat er in Gods ogen een nieuw begin mogelijk is. De komende tijd zal de beheercommissie zich inspannen om, met de mogelijkheden die er zijn, te werken aan een programma van lokaal geloven. Daarover wordt later informatie gegeven. In verband met de coronamaatregelen dient u zich voor de sluitingsviering op de gebruikelijke wijze aan te melden. |
Boete en verzoening rond Pasen |
De huidige situatie waarin wij ons bevinden roept veel vragen op.
Nu we de kwetsbaarheid in ons leven ervaren, krijgen we – misschien wel sterker dan voorheen – ook een intensere kijk op ons eigen falen en hebben we de behoefte aan uiting, een bemoedigend woord én vergeving.
Jezus gaf Hij aan zijn Kerk een prachtig geschenk: het sacrament van de verzoening. We kunnen bidden om vergeving, maar als we uitspreken wat op ons drukt mogen we horen dat we aan Gods vergeving niet hoeven te twijfelen. Deze is écht, wanneer we ons hart openen, berouw hebben en het voornemen uitspreken om ons leven te beteren.
Ter voorbereiding op de paastijd is er biechtgelegenheid:
Groenlo
- elke vrijdag, voor of na de eucharistieviering van 9.00 uur;
- zaterdag 3 april, van 17.00 tot 18.00 uur;
- zondag 11 april (Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid), van 15.00 tot 16.00 uur.
Lichtenvoorde
- zondag 21 maart, na de eucharistieviering van 11.00 uur;
- donderdag 1 april, na de eucharistieviering van 19.00 uur, tot 21.30 uur
Pastoor De Jong is aanwezig, ook voor een kort gesprek.
De biecht of een gesprek kan plaatshebben in het kerkgebouw, in een spreekkamer of indien daar noodzaak voor is bij u thuis.
Buiten bovengenoemde tijden kunt u altijd rechtstreeks contact opnemen om af te spreken.
U bent welkom!
Pastoor H.A.M. de Jong, tel. 06-12379793 |
Paastriduüm in Lichtenvoorde en Groenlo |
Op Palmzondag 28 maart begint de laatste week van de Veertigdagentijd, die Goede Week wordt genoemd. Dit vanwege het vele goede dat de Heer ons bracht, vooral door Zijn lijden, sterven en verrijzenis. Op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en in de paaswake vieren we de kern van ons geloof. Deze drie dagen noemen we het paastriduüm.
Op het moment dat ik dit bericht maak, hebben we nog steeds te maken met veel beperkingen. Vorig jaar waren er tijdens het paastriduüm, als ook in de hele paastijd, geen vieringen met gewone kerkgangers. Alleen mensen met een taak maakten de vieringen fysiek mee, wel konden de vieringen in Lichtenvoorde thuis via www.kerkdienstgemist.nl worden meegevierd. Ik ga er nu maar van uit dat de komende tijd het maximum van dertig kerkgangers, exclusief medewerkers, gehandhaafd blijft. Dit betekent dat u wanneer u een viering wilt bezoeken u zich aanmeldt via de website of de reserveringstelefoon.
Omdat wij het geluk hebben dat Mgr. H. Woorts, hulpbisschop van Utrecht, ons komt ondersteunen kunnen we het volledige Paastriduüm op twee plekken in de parochie aanbieden: in Lichtenvoorde en in Groenlo. Mgr. Woorts zal de vieringen in Groenlo leiden samen met diaken Peters, ikzelf en pastoraal werkster Roetgerink zijn in Lichtenvoorde. We hebben als pastoraal team besloten – nu dit mogelijk is - om voor dit jaar op de oude voet verder te gaan. De paaswake betekent voor de negen geloofsgemeenschappen van de voormalige St. Ludgerparochie worden in de Lichtenvoordse Bonifatiuskerk gehouden. Voor de voormalige St. Paulusparochie is dat in de Calixtusbasiliek.
Voor de paaswake nodigen we elke geloofsgemeenschap uit om met drie vertegenwoordigers aanwezig te zijn. Dit betekent dat de paaswake – in tegenstelling tot de andere vieringen van het paastriduüm - een viering in besloten kring is, waarvoor u zich dan niet kunt aanmelden.
Op Palmzondag worden in Groenlo en Lichtenvoorde ook de palmtakjes gezegend voor andere geloofsgemeenschappen. Nadien kunt u in uw eigen geloofsgemeenschap een palmtakje afhalen. Na de avondmis van Witte Donderdag is de Bonifatiuskerk en de Calixtusbasiliek tot 21.30 uur geopend voor aanbidding in stilte. Verdere bijzonderheden melden we via de website. De geloofsgemeenschappen ontvangen nog nadere informatie over de invulling van en medewerking aan de vieringen. Het pastoraal team wenst u een goede voorbereiding toe. Pastoor H. de Jong |
Bouwen aan de kerk van de toekomst: Verbonden in Christus |
Op 1 januari is parochie HH. Paulus en Ludger officieel van start gegaan. We zijn één parochie met 16 geloofsgemeenschappen. Een nieuw parochiebestuur is aangesteld. De komende maanden zullen zij zich voorstellen en presenteren. Natuurlijk wordt het proces van bouwen aan de toekomst van de parochie voortgezet.
Het pastorale team was sinds 01-07-2017 al voor beide voormalige parochies benoemd. Op 10 januari hebben we pastor Den Hartog uitgezwaaid. Hij heeft zijn werkzaamheden als pastoor van de parochie Sint Jan de Doper, Mijdrecht e.o., inmiddels opgepakt. Met een kleiner pastoraal team gaan we in de Oost-Achterhoek verder.
De parochiefusie en de nieuwe teamsamenstelling zijn o.a. aanleiding geweest om het pastorale beleid voor de komende jaren opnieuw vast te leggen. De pastores kozen als thema “Verbonden in Christus”. In dit artikel gaan de leden van het pastorale team in op enkele onderdelen van dit beleidsplan. Wat is het fundament waarop de kerk van Jezus Christus in de Oost-Achterhoek gebouwd wordt? Hoe wordt parochievernieuwing zichtbaar en wat betekent dat allemaal voor lokale geloofsgemeenschappen waar ook nog kerken gaan sluiten?
|
Steun ons Vastenactieproject in Eritrea |
In Nederland gaan de middelbare scholen weer open na een langdurige sluiting vanwege het coronavirus. Iets vanzelfsprekends als onderwijs blijkt toch waardevoller dan we vaak veronderstellen. Het gaat natuurlijk om kennis vergaren, maar ook om sociale contacten, elkaar ontmoeten en stimuleren.
Een brug naar het vastenactieproject 2021 is dan gauw gelegd. Het vastenactieproject gaat dit jaar over het belang van (door)leren.
In de meeste omliggende dorpen van de stad Keren in Eritrea zijn geen middelbare scholen. Dat is de reden waarom studenten naar de dichtstbij gelegen stad moeten reizen om hun school/opleiding voort te zetten. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Want iedere dag naar de stad reizen is voor velen niet haalbaar vanwege de grote afstand die de studenten moeten afleggen. In de stad een kamer huren is ook niet voor iedereen even makkelijk aangezien de economische situatie van de dorpelingen, de schaarste aan woonruimte en de hoge huurkosten een belemmering vormen. De enige optie voor de ouders is hun kinderen thuis te laten blijven.
De RKK in het Bisdom Keren wil een kostschool als verblijfsmogelijkheid aanbieden voor de allerarmste kinderen uit de omliggende dorpen. Zij hoeven dan hun studie niet te onderbreken vanwege gebrek aan onderdak. Met steun van de Vastenactie wordt een bestaand gebouw gerenoveerd, zodat het plaats kan bieden als verblijf- en studeerruimte voor ongeveer 65-70 leerlingen per jaar. Lees verder... |
Pasen valt in 2021 op 4 en 5 april. De sinds 25 maart 2020 geldende coronamaatregelen voor de Wereldkerk blijven ook voor de Goede Week en Pasen van 2021 van kracht. Dat heeft de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten op Aswoensdag, 17 februari, bekendgemaakt.
De Nederlandse bisschoppen roepen op om thuis Pasen mee te vieren wanneer er geen plek is in de kerk. Ze doen dit op de speciale website www.vierpasen.nl die op Aswoensdag, 17 februari, online is gegaan. De site biedt links en downloads om de Veertigdagentijd én Pasen ook thuis optimaal te beleven en te vieren. U vindt er o.a. liturgieboek bij vieringen in de veertigdagen- en paastijd, Paus Franciscus in de veertigdagen en Vastenactie. |
Nieuws van het parochiebestuur |
Het parochiebestuur HH. Paulus en Ludger heeft op zaterdag 27 februari vergaderd.
Klik hier voor een overzicht van besproken onderwerpen. |
Pastorale column van past. werkster Carla Roetgerink |

Verkondiging van het evangelie is geen bekeringswerk In het kader van het thema ‘een nieuw begin’ hoorde ik recent in een radio programma iets interessants. Het ging over zogenaamde ‘millennials’, jongeren geboren tussen 1980 en 2000, veelal de jonge ouders van onze tijd. Ze zijn door hun ouders, - generatie X en babyboomers - sterk aangemoedigd om bewust en zelfstandig in het leven te staan, hun eigen keuzes te maken en hun eigen geluk te realiseren. ‘Alles kan, als je maar wilt’, was het levensmotto. Dus willen ze ook alles: een goede baan én een mooie auto én een opwindende partner én een rijk sociaal leven én de laatste films zien én verre reizen maken én een eigen huis. Ze zijn druk en vinden ‘nee’ een moeilijk woord. En dan ineens is daar een beklemmend gevoel of dit nu alles is. Of het allemaal wel zinvol is. Zijn zij als kinderen nog vertrouwd gemaakt met oorsprong, doel en zin als samenhang in hun leven: zoals de zon opgaat iedere dag. Deze prangende vragen worden o.a. gerangschikt onder het dertigersdilemma. En Covid-19 doet daar nog een schepje bovenop.
Jezus neemt ons niets af
Ook Jezus was rond de dertig toen Hij begon aan zijn driejarig openbaar optreden en naar de mensen toeging. Ze opzocht en genas. Hij wist dat geloven, vertrouwen is dat God er altijd voor ons is. Dit goede nieuws kwam Hij brengen. Hij wees liefdevol op het gegeven dat leven meer is dan alleen het voor de hand liggende, dat we kunnen zien en met ons verstand kunnen beredeneren. Hij ging Zelf voor in de Verrijzenis, in eeuwig leven. Dringt dat nog tot ons door? Geloven begint met je verbazen, verwonderen… Jezus sprak in zijn tijd op geheel nieuwe wijze: in tegenstelling tot de Schriftgeleerden sprak Jezus bevrijdende nieuwe woorden. Hij vertelde geen wetmatigheden en legde geen regels en onnodige lasten op, die ons in een keurslijf dwingen. Hij neemt ons niets af. Hij combineert waarheid met liefde, de meest denkbare zuivere en prachtige combinatie in ons leven. In pastorale gesprekken zijn deze gedachten vaker een nieuw begin. Een nieuwe ruimte om het erover te hebben: over die persoonlijke zoektocht naar zin en geloof. Wat kan geloof voor je betekenen? Mensen maken persoonlijke afwegingen en ontdekken dan dat Jezus onbaatzuchtig en barmhartig ons iets aanreikt en niets komt afpakken of opleggen. Lees verder... |
Parochiemagazine - maart 2021 |
In het maartnummer van SintLudgerNu staan, naast artikelen die ook in deze nieuwsbrief kunt vinden, ook diverse andere interessante artikelen:
-
Bredevoort: samen met de PKN kijken naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden (pag. 6/7)
- Vragender: Terugblik op de jubileumviering en laatste eucharistieviering (pag. 10/11)
- Parochie parels: het vaandel van de katholieke vakbond (pag. 12)
- De heilige Jozef, een voorbeeld in onrustige tijden (pag. 13)
- Jeugd@church: Een broodhaantje bakken voor Palmpasen (pag. 14)
|
- U ook dit jaar een huispaaskaars kunt bestellen? Er zijn kaarsen in diverse diameters, hoogtes en reliëfs verkrijgbaar. Bestellen kan tot 10 maart.
- In Beltrum in het donker het uurwerk van de kerktoren niet altijd goed te zien was? Extra lastig met de ingestelde avondklok! Het euvel is met de inzet van een enorme telescoopkraan hersteld.
- Op 9 en 10 april in Neede goede gebruikte kleding en schoeisel kan worden ingeleverd voor Sam's kledingactie?
Sam's kledingactie heeft binnen onze parochiegrenzen ook vier vaste inleverpunten (in Eibergen, Groenlo, Haarlo en Winterswijk). Met de opbrengst worden 25 schoollokalen in Congo opgeknapt.
|
|
Deze nieuwsbrief van de parochie HH. Paulus en Ludger verschijnt elke 1e dag van de maand.
 |
St.Paulus
|
St.Ludger
|
|
|
|
|
|