Foto: Campagnebeeld 'Boeket voor Brugge'

Beste 

De Brugse groendienst viert feest en dat is te merken!

In het Belfort loopt van donderdag 17 mei tot en met maandag 21 mei de tentoonstelling “Boeket voor Brugge”. Na het grote succes van "Laurier op de Markt" in 2010 wordt opnieuw samengewerkt met bloemenkunstenaar Daniël Ost. Deze keer naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van de Groendienst. Na de groene laurieren op de Markt kiezen we nu voluit voor een bloemenkunstwerk. Helemaal nieuw is dat Daniël Ost voor deze tentoonstelling zal samenwerken met de Belgische modeontwerper Edouard Vermeulen van het modehuis NATAN.

De bloemenpracht op het binnenplein van het Belfort is gratis te bezichtigen. De expositie in de Rodenbachzaal
(eerste verdiep Belfort) op de Markt is betalend. 5 euro / 3 euro voor Bruggelingen / -12 jaar gratis. Tickets te koop aan de ingang van de Rodenbachzaal, eerste verdiep Belfort. De tentoonstelling is elke dag van 10u tot 21u (op donderdag 17 mei tot 18u) open.

Maar er is meer... speciaal om het honderdjarig bestaan live te kunnen opsnuiven maakte de groendienst ook een bewegwijzerde fietsroute van om en bij de 42 kilometer. Langs het tracé worden de mooiste groenpareltjes aangedaan, allen realisaties van de groendienst. Nog tot en met 15 september kan deze gefietst worden. In de laatste editie van Bruggespraak vindt u deze fietskaart. Ook online vindt u deze: klik hier.

 

Ik wens u alvast veel kijk- en fietsplezier!

Hiep hiep hoera voor het Brugse groen!

Franky Demon

'Boeket voor Brugge'

Voor de bloemenexpositie 'Boeket voor Brugge' leggen we op het binnenplein van het Belfort onder meer een zwevend bloementapijt aan van 18m op 6m. Het bloementapijt wordt beplant met 11.000 Verbena sun "Thalys CreamWhite". De constructie is opgebouwd uit polyester en zal omringd worden met laurieren. Onder het zwevend tapijt wordt 133 m² gazon gelegd. Maar er is nog veel meer... Kom het live bekijken!

Foto: De groendienst is druk in de weer om alles tijdig klaar te krijgen 

 Zwankendamme maakt de brug

Vroeger was er geen schakel tussen het jaagpad langs het Boudewijnkanaal en het buurtpark van Zwankendamme. Een nieuw aangelegde brug over het Lisseweegs vaartje verbindt beide zones. Ook de omgeving werd aangepakt. Langs de volkstuintjes werd een schelpenpad aangelegd. Picknickplaatsen maken het geheel compleet.

Foto: Samen met de groendienstontwerper op de fietsersbrug over het Lisseweegs vaartje.

Stad waakt over open ruimte

Onze stad heeft een beleidsplan opgesteld waarin wordt vastgelegd hoe we met de open ruimte in de binnenstad moeten omgaan. Doel is om waardevolle plekken te beschermen. Het gaat om zo’n 52 hectare. Naast te behouden zones gaat het ook om het realiseren van bijkomende ruimten zoals de sites van Rust Roest (Zuidervaartje) en de Weylerkazerne (Hugo Losschaertstraat). Ook willen we zoeken naar ontbrekende schakels in de Groene Gordel rond onze stad. Wenst u hierover meer info, stuur me dan een mailtje (schepen.demon@brugge.be).

Foto: Weylerkazerne in de Hugo Losschaertstraat

 

 

 

Begraafplaatsen levendig houden

Onder het motto: 'overledenen verdienen respect' werk ik, samen met de groendienst, in 2012 ijverig verder om een evenwicht tussen grijs beton en groen te realiseren. In totaal worden er in 2012 zo'n 1.400 vierkante meter paden hersteld of vernieuwd. Alles samen bedraagt het investeringsbudget 135.000 euro. Verder worden er ook beveiligingswerken op het kerkhof van Sint-Andries uitgevoerd en worden onkruidwerende planten gezet.

In Dudzele staan de historisch waardevolle grafmonumenten in de steigers.

Van een bezoeker kreeg ik het volgende te horen:
"Ik dank u voor de aandacht voor de kerkhoven." (Didier)

Foto: Op de begraafplaats van Sint-Pieters werden heel wat paden heraangelegd

Mama's van trouwers in de bloemetjes gezet

Op 12 mei, de dag net voor moederdag, kregen alle mama's en oma's van de trouwkoppels een rode roos toegestopt. "Liefde is immers als een roos die niet verwelken zal..."

Van enkele trouwers kreeg ik het volgende te horen:

"Bij deze wensen we jou hartelijk te bedanken voor de zeer mooie huwelijksviering. We vonden het allebei prachtig!" (Leen en Dieter)

"U hebt ons, onze familie en onze vrienden met uw welgemeende warme toespraak een heel goed gevoel gegeven. Nogmaals dank!" (Catherine en Guido)

Foto: Stralende mama's bij de jong gehuwden

Zon, zee, strand en... sport- en speelplezier!

Zeebrugge maakt zich op voor de zomer. Op het strand komt er begin jullie 400 m² speelruimte bij. Het wordt iets leuks voor peuters, kleuters en lagere schoolkinderen. Jaarlijks worden de toestellen opgesteld in de paasvakantie en gedemonteerd in de maand oktober. Deze zomer pakken we ook uit met een gemoderniseerd sportstrand: 40 meter breed en 75 meter lang. In die zone zullen een soccerarena (een minipitch op zand), een pannavoetbalarena, 3 beachvolleybalveldjes, een beachmintonterrein, een beachhandbalterrein en een vijftal outdoor fitnesstoestellen een plaats krijgen.

Illustratie: Tijdens de zomer kunnen kids zich uitleven op dit nieuwe speelplein


Jommeke aan zee...

Voor de zestiende keer organiseerde het provinciebestuur samen met o.a. Brugge 'de week van de zee'. Tijdens deze week stond de natuur en het milieu aan de kust in de kijker. De ceremoniemeester van deze feesteditie was stripheld Jommeke. Kinderen van het kleuter en lager onderwijs kregen de kans om de natuur en het milieu aan zee te ontdekken en te beleven. Dit jaar kwamen we tegemoet in de kostprijs van het schoolvervoer.

Foto: 38 scholen tekenden dit jaar in op het programma van de 'Week van de Zee'

Hondenschool opgesmukt

Op de internationale hondenwedstrijd in de hondenschool 'De Jonge Gezelschapshond' in de Robrecht Van Vlaanderenlaan mocht ik de trofeeën uitreiken aan de winnende viervoeters en hun baasjes. Onlangs pakte de groendienst nog de groenzones van de hondenschool aan. Zo maakten we de ingang beter zichtbaar. Ook het oefenterrein van de honden werd opgesmukt: genivelleerd en heringezaaid.

Foto: De winnende honden van de internationale wedstrijd in 'De Jonge Gezelschapshond' waren Fo, Endy en Elianto

Spoorwegberm Sint-Pieters krijgt vorm

Verspreid over het traject van de spoorwegberm werden 303 betonnen elementen aangelegd op en in de taluds van de spoorwegbedding. De elementen bestaan uit 5 verschillende hoogtes en uit 4 verschillende kleuren. De elementen dienen onder meer als loopvlak, als spelelement, als fietsstalling en als trap. Wordt vervolgd…

Foto: De werken aan de spoorwegberm in Sint-Pieters vorderen. Samen met de ontwerper op de betonnen elementen


Een nieuwe adem voor Dudzele...

Onlangs werden de Dudzelenaars uitgenodigd om mee te denken over de invulling van een groene zone van 30 hectare. De zone schermt Dudzele af van de A11 en de Zeebrugse haven. Er is veel mogelijk zoals een wandelpad, een pluktuin, een boomhut voor de kids, een mountainbikeroute, een fit-o-meter enz. Op zondag 24 juni volgt een tweede inspraakmoment. Dan worden de resultaten van de inspraak voorgesteld.

"We krijgen er een mooi gebied bij. Een goede zaak. Wij werken alvast mee om er iets moois van te maken.”
(Louis Vantorre van het SAK)


Foto: Louis Van Torre van het SAK aan het Cathemgoed in Dudzele

1-0 voor het provinciale voetbal!

Te midden van tachtig jonge (beloftevolle) voetballers van Jong Male mocht ik de afrtrap geven voor een strafschoppenreeks, dit ter afsluiting van hun voetbalseizoen. Leuk om te doen, want samen met de groendienst proberen we een goede voorzet te geven voor het provinciale voetbal. Geert ’t Kindt van KSK Steenbrugge schreef mij het volgende: “Mede dankzij de aanpassingen aan onze terreinen behaalden wij het provinciaal label voor jeugdploegen. Ik wil je heel erg bedanken voor je gewaardeerde medewerking en begrip."

Foto: Strafschoppenreeks bij Jong Male

Brugge geprezen voor haar rattenbestrijding

Brugge vangt de meeste ratten. De provinciale dienst waterlopen rattenbestrijding prijst onze stad met haar efficiënte strategie om ratten te bestrijden. In 2011 werden 1.852 bruine ratten gevangen. Daarmee is Brugge koploper. Heb je vragen of overlast van ratten, neem dan contact op met de groendienst: 050/32.90.11 of stuur een mailtje naar groendienst@brugge.be

Foto: Rattenvanger Serge heeft vorig jaar 1.852 ratten gevangen

Zeg het met een bloemetje!

Dit jaar kregen buurtcomités opnieuw de mogelijkheid om de gevels van de huizen in hun buurt of straat te bebloemen. Dit jaar gingen 73 buurten, goed voor 38.259 bloemen, in op het aanbod van onze stad om gratis bloemen te krijgen. De Assebroekse Gebuurtekring was er reeds van in het begin bij. Ook dit jaar verspreid ze 262 plantjes over 25 huizen. Wil u in de toekomst ook een bloemenstraat, kijk dan even op deze link.

Foto: Marc Vandewalle, Gerard Vanneste en Willy Bonte van de vzw Gebuurtekring

Provinciebestuur vergroot Tilleghembos

Het provinciaal domein Tilleghembos breidde uit met 17,5 hectare. Hierdoor zal het domein nu reiken tot aan het domein Tudor aan de Zeeweg, waarmee een verbinding zal worden gemaakt. De provincie denkt er ook over om een beschermde oversteek te maken over de drukke N32-Brugge - Torhout.

Wil je al fietsend zelf eens op verkenning gaan door het groen in de regio, de 'Groene fietsgordelroute' is een aanrader!

Foto: De provincie investeert fors in groene ruimte

 Tewerkstellingsprojecten gezocht


Het PWA (Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap), waarvoor ik reeds 5 jaar in de Raad van Beheer zetel, is op zoek naar waardevolle tewerkstellingsinitiatieven in de Brugse regio. Projecten die kansengroepen helpen bij het vinden van een job op de arbeidsmarkt komen in aanmerking. Er hangt een premie aan vast van max. 12.500 euro. Projecten mogen tot en met 22 juni ingediend worden bij het PWA, Koning Albert I-laan 1/4, 8200 Brugge. Meer info: 050/44 04 86.

 

Groendienst doet het zonder...

Vanaf 1 januari 2015 moeten alle openbare domeinen onderhouden worden zonder het gebruik van chemische middelen. De groendienst wil onkruid 100 % natuurlijk gaan bestrijden dus kosten noch moeite worden gespaard om de klus te klaren. Honderdduizend speciale bodembedekkers werden geplant om kiemend onkruid te bestrijden.

Foto: De groendienst in de serres waar jaarlijks zo'n 100.000 perkplanten worden gekweekt

De voorbije maanden was ik present op diverse events:

Wintercommandotocht KSA De Graal - uitreiking horeca-award - ACW-trefontbijt - prijsuitreiking Jonge Gezelschapshond - Groene fietsgordeldag - Jubileum judoschool Marcel Degroote - opendeurdagen van verschillende scholen - ...

Foto: Wintercommandotocht van KSA De Graal

Sporten in 't bos

Na een gezamenlijk voorstel van de omliggende scholen en het woonzorgcentrum Sint-Jozef legde de groendienst een fit-o-meter (530 meter lang) aan rondom de vijver van het bosje in de Spoorwegstraat. Voortaan kan jong en minder jong er gaan sporten te midden het groen.

Foto: De fit-o-meter is zeer welkom voor de plaatselijke scholen, het woonzorgcentrum en de buurt

Foto: De Uitwijkenkaravaan trekt terug door de deelgemeentes

Brugge is dé ideale plek om eens buiten te vliegen.   Een greep uit het lente-aanbod:

17 mei | 'Bloedprocessie' | Binnenstad | Meer info...

17 t.e.m. maandag 21 mei 2012 | 'Boeket voor Brugge' | Binnenplein Belfort & Stadshallen (Rodenbachzaal) op de Markt | Brugge | Meer info...

19 mei | 'Uitwijken' | Speelplein Knotwilgenlaan in Sint-Andries | Meer info...

20 mei | 'Uitwijken' | Baron Ruzettepark (Komvest) in Kristus Koning | Meer info...

20 mei | 'Uitwijken' | Patio, opvangcentrum in de Grauwwerkersstraat | Meer info...

t.e.m. 20 mei | ' Meifoor' | Verschillende locaties |
Meer info...

t.e.m. 27 mei | 'Accordeonfestival Airbag' | Verschillende locaties | Meer info...

t.e.m. 1 augustus | ' Kamarama' | Verschillende locaties |
Meer info...

t.e.m. 30 september | 'Openluchtoptredens fanfares, harmonieën en brassbands' | Verschillende locaties |
Meer info...

Foto: Kleurrijk bloementafereel in het Minnewaterpark - Onlangs werd Brugge verkozen tot bloemengemeente met 2 sterren!

 

 

 


Stadhuis
| Burg 12 | 8000 Brugge
Tel.: 050 44 81 25
schepen.demon@brugge.be
www.frankydemon.be

Spreekuur: op afspraak