Herfst
nieuwsbrief november 2023

Woord vooraf
 
Beste koorvrienden,
vaak horen we dat de seizoenen het noorden kwijt zijn. ‘s Winters zomert het en in de zomer is het herfst.
Dit jaar is de herfst echter al een echte herfst geweest zoals we die al generaties lang beleven.
Timmermans schreef het in zijn tijd al ‘de herfst blaast op de horen’. En of hij geblazen heeft. De storm Ciara heeft zich laten voelen.
 
Gezelles woorden ‘'t Regent, 't regent, 't dondert rondom mij; bliksemflitsen flikkeren rondom mij, hagelvlagen vagen rondom mij; 't breken beken water rondom mij!’ werden meer dan bewaarheid in november. Vraag het maar aan de getroffen inwoners van de Westhoek.
Gejaagd door de najaarswind dwarrelt deze nieuwsbrief dan ritselend bij jullie binnen.
Info vanuit Koor en Stem wordt u ingefluisterd door onze provinciale redactie.
 
Herfst is tevens het moment waarop we onze overledenen gedenken.
In Brussel en Grimbergen werd Vic Nees (1936 – 2013) hoogstaand herdacht door het VRT-omroepkoor in samenwerking met lokale koren. Voor onze provincie waren dat Viermaliks, BYAC, Vox Veroni, Basaltes en Helicante. Zogenaamde amateurkoren die met verve presteerden en waardig klonken naast het professionele gezelschap. Hemelse concerten, de founding father van de hedendaagse Vlaamse koormuziek waardig.
Net op de dag van een van deze concerten overleed in Mechelen een andere – letterlijk en figuurlijk – reus van het Vlaamse koorleven.
Urbain Van Asch (1939 – 2023) was organist en koorleider. Hij was bestuurslid en voorzitter van onze provinciale geleding van het ANZ en nu Koor en Stem. Als strenge coach gaf hij koren artistiek advies. Menig kooratelier en koortreffen werd door hem vakkundig geleid. Urbain bracht Van Nuffel weer tot leven in de Mechelse O.L. Vrouw over de Dijlekerk en ver daarbuiten. Veel muziekstukken van Vlaamse componisten werden door Urbain en zijn talrijke ensembles van onder het stof gehaald en uitgevoerd. In de provinciale koorwedstrijden was hij een kritisch maar ook opbouwend jurylid.
Dat Urbain overleed net op de dag van een In Memoriamconcert voor Vic Nees kan geen toeval zijn. Beiden waren ze ge- en verbonden met Mechelen, gebeten door de koormicrobe en intens bevriend. Vic componeerde o.a. ‘Van Asch en ander schuim’ voor Urbain en Urbain liet Vics muziek meermaals klinken.
Een delegatie van onze stuurgroep woonde in Mechelen de uitvaart van Urbain bij en luisterde ontroerd naar getuigenissen van familie, collega’s en vrienden. Samen genoten we van de mooie koormuziek van de cd ‘Blijf mij nabij’ stemmig uitgevoerd door Cantus Amici, De Mechelse Liedertafel en organist Wannes Vanderhoeven onder leiding van meester Urbain Van Asch. ‘Laat nu, Heer, Uw dienaar gaan…’
 
Tot slot wensen we u veel en interessant leesgenot met deze nieuwsbrief.
Stilaan lonken we al naar het eindejaar. Haal de feestelijke kerstliederen en -slingers maar uit de kast….
en terwijl je al droomt van kerstballen en slingers in frisgroene kerstbomen durf je vast nog wat verder kijken. Zo beland je meteen in 2024. Een jaar waarin onze Vlaams-Brabantse afdeling, de Koor en Stem koepel en onze bevriende organisatoren al heel wat mooie plannen hebben. Kijk maar mee naar onze kalender hieronder!
 

Planning 2024
NIEUW!
 
Datum Plaats Activiteit  link  organisatie
zo, vanaf 10 dec 2023 Tienen Stemvorming voor dirigenten ST K&S VlBr en ART*
za nog te bepalen, voorjaar nog te bepalen Polyfonie in de praktijk   K&S VlBr
nog te bepalen, lente nog te bepalen Koorbrunch   K&S VlBr
za 20 apr 2024 Oud-Heverlee Stemvorming Lichtenbergmethode LIC K&S VlBr
za 4 mei 2024 Aarschot Aarschot volkoren ** AV Aarschot Volkoren
ma19-vr24 aug 2024 Scherpenheuvel Ward Swingle cursus WS K&S VlBr
zo 25 aug 2024 Leuven KOOR XL XL K&S VlBr
zo 22 sep 2024 Leuven Leuven bekoort (aanmelden kan al) LB 30CC
za 23 nov 2024 Zaventem Fieuws Festival FF K&S VlBr
 
* ART = Academie regio Tienen
** inschrijven kan nog t/m 15 december

 
Meer over de sessies "stemvorming voor koordirigenten"
De sessies gaan telkens door op zondag van 10 tot 13 uur, op volgende dagen:
10 dec 2023, 14 januari, 17 maart en 09 juni 2024. Je kan inschrijven voor 1 of meerdere sessies.
 
Werken aan koorklank is één van de belangrijkste, maar tevens ook moeilijkste opdrachten voor een koordirigent. In samenwerking met de Academie Regio Tienen organiseert Koor&Stem Vlaams-Brabant vier sessies ’stemvorming voor koordirigenten’ waarin docente Kim Meyns je niet enkel meeneemt in je eigen verkenning van je stem, maar ook links legt met de aanpak van stemvorming in groepsverband. Dit doet ze met behulp van het Lichtenberger Model, een toegepaste stemfysiologie ontwikkeld door Gisella Rohmert.
 
Deze sessies worden proeverijen van verschillende aspecten van klankoptimalisatie, met een focus op het overbrengen op een groep, de perfecte insteek voor koordirigenten.
Aan de hand van lichaamsbewustzijn en zintuiglijk waarnemen ontdekken en ervaren we hoe we meer klankruimte, een vrijere klankstroom en minder blokkades kunnen realiseren. Of kort gezegd: we leren hoe we gemakkelijker kunnen zingen.
Ons lichaam is een resonerend instrument. Zowel de anatomie, de fysiologie als de manier waarop wij hiermee omgaan hebben een invloed op onze stemklank, zo leert Kim ons. Zangers ervaren dat vrijer en makkelijker klinken niet moeilijk hoeft te zijn.
 
Koordirigenten krijgen een rugzak vol materiaal en ervaringen mee om zelf vocaal met hun koor te werken aan een gezonde koorklank en eens vanuit een andere hoek het thema ‘klank en omgang met de stem’ te belichten. Alles begint met de eigen ervaring, deze wordt dan gekoppeld aan het pedagogische aspect van het overbrengen op een groep.
 
Ben je geprikkeld? Wil je met de klank van je koor aan de slag?
Aarzel dan niet om je in te schrijven via dit formulier
 

Het Fieuws Festival (werktitel)
 
Componist – dirigent Oswald Fieuws (1939-1980) stond mee aan de wieg van onze provinciale afdeling. 
Hij werd in heel Vlaanderen bekend als dirigent van het Nausikäa-koor en oprichter van het Nausikäa-festival.
We willen hem eren en herdenken door de uitgave van enkele van zijn composities voor gelijkstemmige koren Lou van Cleynenbreugel deed het grote werk om de handgeschreven partituren te editeren, het eigenlijke drukwerk is intussen gebeurd bij Euprint.
 
Om dit waardevolle werk meer bekendheid te geven, plannen we op 23 november 2024, in samenwerking met het Zaventemse koor Zazing!, een koorfestival in CC De Factorij in Zaventem.
Voor dit festival zullen we kinderkoren of andere gelijkstemmige koren uit heel Vlaanderen uitnodigen.
Op de festivaldag zullen de geslecteerde koren enkele stukken uit hun repertoire  brengen en één stuk van Oswald Fieuws. 
Op het einde zingen alle koren samen één van de suites van Oswald Fieuws. 
 
Verdere details volgen nog in onze volgende nieuwsbrief. 
Koren die hieraan zouden willen meewerken mogen ons dat zeker al per e-mail of via ons contactformulier
 
Hier vind je een artikel over het Nausikaä-koor
 
 
                                             
notenseizoen

 
meegedeeld: Johannespassie meezingen?
Carmina Kamerkoor Meise o.l.v. Michiel Haspeslagh bereidt de Johannespassie van J.S. Bach voor om op 22 en 23 maart 2024 uit te voeren (Grimbergen, basiliek Sint-Servaas en Leuven, LUCA). Wie dit werk al kent of heel snel studeert en de wekelijkse repetities van Carmina op maandag wil volgen kan nu nog kan aansluiten, mits auditie na enkele repetities en een deelnamebijdrage.
Contact: susie.vertongen@outlook.be 0478/38 92 64  www.carmina.be
 
 
 
Koor&Stem Vlaams-Brabant vzw   Kumtichstraat 10, 3300 TIENEN     ON 0464.807.568