Première onbekende Händel op 9 april
 
 
Op zaterdag 9 april dirigeert Ton Koopman de moderne première van een tot nu toe onbekende cantate van Händel in het Concertgebouw in Amsterdam. Het gaat om een sterk afwijkende versie van de cantate ‘Tu fedel? Tu costante?’, HWV 171. De première vindt plaats in het kader van de NTR ZaterdagMatinee.                      
De tot nu toe onbekende cantate van Georg Friedrich Händel werd ontdekt in een manuscript in de eigen collectie van dirigent, klavecinist en organist Ton Koopman. Het stuk is geïdentificeerd door de Amerikaanse musicoloog en Händel-kenner John H. Roberts van de Universiteit van California in Berkeley. Het blijkt te gaan om een eerdere en sterk afwijkende versie van de cantate 'Tu fedel? tu costante?', HWV 171. Alleen de eerste aria komt overeen, de andere drie aria’s zijn helemaal nieuw. Het nieuw ontdekte stuk, dat de boeken in zal gaan als HWV 171a, vraagt niet alleen om een sopraan, violen en basso continuo zoals HWV 171, maar ook om een hobo.
Meer over deze vondst en de premiere leest u op onze site. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. U kunt hier reserveren. 
 
-
Première Händels Cantate ‘Tu fedel? Tu costante?’, HWV 171a, in: 
‘BAROKKE EMOTIE: TON KOOPMAN EN AMSTERDAM BAROQUE’ | DE NTR ZATERDAGMATINEE
Het Concertgebouw | Amsterdam | Zaterdag 9 april | 14.15 uur
Het volledige programma: Locatelli - Concerto grosso in Es, op. 7, nr. 6 'Il pianto d' Arianna' Graupner - Lijdenscantate 'Wo gehet Jesus hin?' J.S. Bach - Kommt, eilet und laufet ('Oster-Oratorium', BWV 249) Händel - Cantate ‘Tu fedel? tu costante?’, HWV 171a.

Met medewerking van: Yetzabel Fernandez (sopraan), Maarten Engeltjes (alt), Tilman Lichdi (tenor), Klaus Mertens (bas), Catherine Manson (viool), Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, o.l.v. Ton Koopman.
 
Ereprofessoraat Lübeck voor Ton Koopman
 
 
Op vrijdagavond 29 januari 2016 ontvangt Ton Koopman een ereprofessoraat aan de Musikhochshule van Lübeck. Dit vanwege zijn uitzonderlijke werk als docent aan de Musikhochschule, maar ook vanwege zijn verdiensten als kunstenaar en wetenschapper. De band tussen de stad Lübeck en Ton Koopman is hecht. Sinds 2004 is Koopman al voorzitter van het in Lübeck gevestigde Internationale Dieterich-Buxtehude-Gesellschaft. Bovendien mocht hij in 2012 de Buxtehude Preis van die zelfde stad in ontvangst nemen, als waardering voor zijn niet aflatend onderzoek naar de muziek van deze heel bijzondere inspirator van Bach. 
Caecilia
 
Dat Ton Koopman ook graag jónge oren bereikt, wist u al van de succesvolle 'Oorwurm'-voorstellingen. In samenwerking met zijn dochter Marieke maakt hij een nieuwe voorstelling. Deze keer staat het orgel centraal; één van de oudste, krachtigste, meest veelzijdige én indrukwekkendste muziekinstrumenten die er bestaan. Het verhaal gaat over het standbeeld Caecilia, dat al eeuwenlang alleen op een orgel staat, in een verlaten kerkje. Haar vriendje Bortus ligt al heel lang in gruzelementen en ze voelt zich zó eenzaam! Maar: op een dag treedt eindelijk weer een organist de kerk binnen. Wordt nu alles anders? 
In de voorstelling klinkt o.m. werk van Sweelinck, Bach, Locatelli en Buxtehude. 
Try-outs in Nederland en Frankrijk werden lovend ontvangen, door jong en oud! 
-
 
Caecilia | Met: Marieke Koopman (concept en spel), Jonas Furrer (dans), Ton Koopman (orgel), Hans Thissen (regie), Bartel Meyburg (decor). ‘Caecilia’ is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. 
 
Voorstellingen in Nederland*
 
30 mei 2016 | Laren | Sintjansbasiliek 
11.00 uur (Schoolvoorstelling)
16.00 uur. Houdt u onze website in de gaten voor een kaartverkooplink. 

31 mei 2016 | Bussum | Koepelkerk
10.00 uur (Schoolvoorstelling)
16.00 uur. Hier vindt u een link naar de kaartverkoop. (Vrienden van ABO&C ontvangen een korting) 

* Tijden onder enig voorbehoud 
En verder? 
 
Amsterdam Baroque Orchestra & Choir heeft de komende tijd ook andere concerten op de agenda staan, met concerten in Nederland en internationale tours. Het complete en actuele overzicht vindt u altijd op onze site. 
 
 
Wilt u meer informatie over onze projecten? Houd dan vooral onze website in de gaten: www.amsterdambaroque.nl