Voor woensdag 20 januari 2021
Dag lieve Oppepper-lezers,

Daar zijn we weer. Om je een hart onder de riem te steken op een gewone doordeweekse woensdag. Het plaatje rechts is grappig, maar misschien té onschuldig voor de Engelse variant...
Drie mini-oppeppertjes:


Hartelijke groet van de samenstellers, Henja, Riny, Helmi, Ineke en Lia Kaptein
 
Cultuur op bestelling
We kunnen nergens heen, maar we kunnen wel cultuur in huis halen. Probeer het eens, of vraag je kinderen/kleinkinderen hoe je dat voor elkaar krijgt.
Op die manier steunen we ook nog de cultuursector.

Hermitage thuis
In deze film laat juwelenhistoricus Martijn Akkerman (bekend van Tussen Kunst en Kitsch) de mooiste en beroemdste keizerlijke juwelen van heel dichtbij zien. Hij neemt je mee naar de hoogtijdagen van de Romanovs. Bestel een ticket à € 4,95.

Theater
Deze voorstelling stond bovenaan in top 10 theater NRC- critici. Geen eenvoudig stuk, wel interessant.
 

Theatervoorstelling: Weg met Eddy Bellegueule
"Een gelaagde, swingende voorstelling die nog altijd navibreert vanwege de visuele vondsten, de muzikale omlijsting en het hartverscheurende verhaal van een jongen die opgroeit in een hardvochtig milieu."
Online te zien op vrijdagavond 22 januari, koop hier een kaartje.
 
Steun uw lokale boekhandel
Heb je het boek 'Een stad op drift', verschenen in2020 al gelezen? Over Hilversum tijdens de Duitse bezetting. Een opmerkelijk boek omdat het een intieme inkijk geeft in het leven van gewone Hilversummers in oorlogstijd. Echt een aanrader. Eind april nodigen we de schrijfster Geraldien von Frijtag uit voor een gesprek. Dus ga nu alvast lezen. Verkrijgbaar (bijv.) bij Libris Voorhoeve.
     
 
Paprika-zuurkoolsoep met crème fraîche

Paprika-zuurkoolsoep met crème fraîche
De Hema is helaas dicht, dus geen rookworst. Daarom deze heerlijke vegetarische zuurkoolsoep. Toch een beetje rooksmaak? Bak dan vegetarische of gerookte spekjes uit en presenteer in een schaaltje naast de soep.
Wat heb je nodig:
  • 250 gram wijnzuurkool, of kruidenzuurkool uitgelekt en heel klein gesneden.
  • 1 ui, fijn gesnipperd.
  • 1 grote rode paprika in reepjes
  • 1 el boter of margarine
  • 2 el tomatenketchup
  • 8 jeneverbessen
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 (tomaat) bouillon tablet. Groenten/kruidenbouillon kan ook.
  • Peper
  • Crème fraîche
Ui drie minuten zachtjes bakken, paprika en zuurkool 3 minuten meebakken. Goed omscheppen.
Alle overige ingrediënten behalve de crème fraîche en 7 dl water toevoegen en 20 minuten zachtjes laten koken. Op smaak brengen met wat vers gemalen peper. Op het bord een klontje crème fraîche erop scheppen. Lekker broodje erbij en je hebt een heerlijke winterse maar toch lichte maaltijd.
Van Henja Kronenburg

 
Meezinger voor de woensdag:
Dolly Parton: 9 to 5 . . .
Dolly Rebecca Parton vierde gisteren haar 75 ste verjaardag. Zij werd in 1946 geboren in een gezin met nog elf andere broers en zussen. Op 12 jarige leeftijd trad ze voor het eerst op, ze werd uiteindelijk countryzangeres, tekstdichter en actrice.
 
Trouwde op haar 20ste met Carl Dean waarmee ze nu al 54 jaar getrouwd is. Ze heeft geen kinderen gekregen maar heeft wel samen met haar man 5 jongere broers en zussen opgevoed. Haar bekendste hits zijn Jolene, I will always love you en 9 to 5.
In 2016 haalde ze 9 miljoen dollar op voor families die getroffen waren door de bosbranden in de staat Tennessee. Afgelopen jaar doneerde ze een miljoen dollar om een coronavaccin te helpen ontwikkelen.


 
Oma's schortje
Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schortje is.
Het voornaamste gebruik van Oma's schortje was, om haar jurk te beschermen,omdat ze er maar een paar had. Maar ook omdat het makkelijker was, om een schortje te wassen in plaats van een jurk.
Ze gebruikte het schortje ook als pannenlappen, om de pannen van de kachel of uit de oven te halen.. het diende ook om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen.. En als ze de eieren uit het kippenhok ging halen, was het schortje ook heel handig, om de eieren te dragen.


 
Als er visite kwam konden haar verlegen kinderen onder haar schortje schuilen.
En als het koud was kon ze haar armen er indraaien en opwarmen.
Het was ook heel geschikt om de menige zweetdruppeltjes af te vegen, als ze gebukt stond over de kachel, met koken.
Hout voor de kachel werd ook in het schortje binnen gebracht.
Uit de tuin droeg ze allerhande soorten groente naar binnen. En als de erwten gedopt waren gingen de schillen in het schortje. In de herfst werd het schortje gebruikt om de appels op te rapen, die onder de bomen lagen.
Als oma onverwachts visite aan zag komen, je stond er van te kijken, hoeveel meubeltjes dat ouwe schortje nog kon stoffen, in een paar seconden.

Als het eten klaar was, ging ze naar buiten en zwaaide met haar schortje, dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen. Het zal nog lang duren, voordat iemand uitgevonden heeft,wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden, zoals het schortje!
------------------------------------------------
In deze tijd zouden wij er gek van worden als we wisten hoeveel bacteriën er in dat schortje zaten.
Ingestuurd door Lia Kaptein
 
Feuilleton III, aflevering 13, Een Spannend Verhaal
Door Helmi Duijvestein
     
Dan schuift de agent een identiteitsbewijs over de balie, en voltrekt de inschrijving zich verder in stilte.
‘Waar ben ik nu weer in beland,’ vraagt Gerrit zich af, ‘is hier sprake van toeval? Hoeveel Geralds ken ik eigenlijk?’
Hij pakt iets te lezen van een stapeltje heel oude bladen dat op het tafeltje voor hem ligt. Maar hij kan zijn gedachten er niet bijhouden.
 
    
 
Puzzels te leen en te krijg....
Wie helpt Helmi van de legpuzzels af. Ze krijgt er helemaal een burnout van, zoveel zijn het er...

Kijk op de website, en haal een puzzel bij haar op. Stuur een mailtje naar oppepper@senver.nl