Nieuwsbrief Zomer 2016
Voedselboskwekerij Arborealis is onderdeel van kwekerij Arborealis, een eigentijdse, traditionele plantenkwekerij waar álles draait om het kweken van sterke heesters en bomen. Daarnaast vormen bekende en minder bekende eetbare bomen, heesters en kruidachtigen een belangrijk onderdeel van het assortiment. Met enige regelmaat verschijnt er een voedselbosnieuwsbrief van de bevlogen kwekers Sietske Metz en Micha Wieland. Mis hem niet en stuur ‘m gerust door naar andere planten- en tuinliefhebbers.
 
Feestelijke voedselbosdag!
Het duurt nog even maar toch: op 17 september houden wij ter ere van ons vijftienjarige bestaan een feestelijke voedselbos-dag! Kom je verbazen over ons bijzondere en steeds breder wordende assortiment eetbare planten! In onze plantenwinkel is er volop de mogelijkheid om onze vers opgekweekte voedselbosplanten te bekijken en te kopen: ons aanbod is medio september het grootst.
 
Lezing over voedselbossen
Wouter van Eck, eigenaar van voedselbos Ketelbroek te Groesbeek, zal op deze voedselbos dag twee keer een lezing over voedselbossen geven. Wouter is een expert als het gaat om het aanleggen en beheren van voedselbossen. Daarnaast ontwerpt Wouter in opdracht voedselbossen voor particulieren en overheden. Zijn enorme kennis van ecosystemen en de rol van de verschillende plantensoorten daarin maken hem tot een veelgevraagd spreker op alle niveaus. Van volkstuinverenigingen tot beleidsmakers: iedereen weet hem ondertussen te vinden. https://www.facebook.com/FoodforestKetelbroek 
 
Wouter van Eck liet ons enkele jaren geleden kennis maken met het begrip voedselbossen, nadat hij op onze kwekerij allerlei eetbare heesters en boomsoorten had aangetroffen.
Sindsdien bezoeken we ook zijn voedselbos Ketelbroek en bomen graag met hem over plantkeuzes, plantmateriaal enzovoort. Mede dankzij Wouter hebben wij al onze eetbare planten gebundeld en in onze speciale voedselbos website geplaatst!
 
Grijp je kans: geef je op voor de lezing, verdiep je kennis en stel je vragen! De lezing duurt ongeveer anderhalf uur. Let op: vol is vol. Er is per lezing maximaal plek voor 25 personen.
Start lezingen: 11:00 uur, 14:00 uur Geef je voor 1 september op via kwekerij@arborealis.nl . De lezing is kosteloos.
 
Rondleiding over kwekerij
Benieuwd naar het reilen en zeilen op onze kwekerij? We geven op onze voedselbosdag zelf een aantal rondleidingen waarbij we een kijkje nemen achter de schermen van onze kwekerij. Zie met eigen ogen hoe we onze planten opkweken van stekje of zaad tot gezonde plant! En stel je vragen over het vermeerderen van (voedselbos)planten.
 
Start rondleidingen: 11:00 uur, 14:00 uur, 15:30 uur. Opgeven voor de rondleiding is niet nodig.
Ook aan de inwendige voedselbosmens wordt gedacht: voedselbostaart (ook vegan!) en een drankje zullen niet ontbreken.
 
Nieuwe soorten en selecties: mis ze niet!
Het zoeken naar en uitproberen van nieuwe soorten en selecties gaat onverminderd door. Binnen kort kunnen we (weer) planten aanbieden van bijvoorbeeld Amorpha canescens, Corylus avellana ‘Rode Zellernoot’ – een favoriet!-  en geënte vruchtselecties van Asimina. Ook zijn er dit jaar weer nieuwe cultivars beschikbaar van de olijfwilg: Elaeagnus umbellata. Deze waren door hun populariteit begin dit jaar snel uitverkocht.
 
Volle voorbeeldtuin
Langzaam aan raakt de voorbeeldtuin al aardig vol, en wordt ie steeds kleurrijker! De verschillende sieruien bijvoorbeeld – fantastische bijenplanten, zo bewijzen ze ter plekke – combineren prachtig met de berghortensia’s en de eetbare rode melde. Al lezend, reizend en pratend komen we op interessante planten uit die we waar mogelijk bestellen we per post, als zaad of als opgekweekt exemplaar, of we wisselen planten uit.  Plantaardige nieuwigheden uitproberen: het blijft spannend!
 
Kom het allemaal met eigen ogen bekijken, wees welkom.
 
Micha Wieland, Sietske Metz en medewerkers
----------------------------------------------------
Facebook
Voedselboskwekerij Arborealis heeft haar eigen facebookpagina. Zeer regelmatig posten we hier nieuws en wetenswaardigheden over ons assortiment en de ontwikkelingen in de wereld van het voedselbos!  voedselbos facebook Arborealis
Doe eens een plantenbon cadeau!
Via de websites (http://voedselbos.arborealis.nl/  en www.arborealis.nl ) kan je voor ieder gewenst bedrag een mooie cadeaubon bestellen, te besteden op de kwekerij of via de webwinkels. 
Verzending van planten per post
Via de webwinkels van www.arborealis.nl en www.voedselbos.arborealis.nl zijn jaarrond planten te bestellen. Vorstperioden uitgezonderd  versturen we het hele jaar door planten per post. Kijk voor meer informatie op de website onder de menukoppen Bestellen/Planten per post.
Voedselbos Kwekerij Arborealis Vanaf 1 maart zijn we geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16.30 uur. Van 1 december  tot 1 maart is de kwekerij alleen open op afspraak om bestellingen op te halen.
Dirk de Ruiterpad 2, 8384 DD Wilhelminaoord, kwekerij@arborealis.nl  http://voedselbos.arborealis.nl       0521-383696