MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 62
 
 
Februari. De maand van de liefde. Er staan daarom wat Valentijn-tips in deze nieuwsbrief, maar ook vele anderen.
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan.
groeit elke dag. Het ledental voor deze nieuwsbrief staat al boven de 4000! Hopelijk wordt er ook in 2015 weer veel op MeesterMichael.nl geklikt.
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
Winter
 
Leuke links over de winter:
Digibord Winter
 
 
  
  Winter Kijktips van Teleblik
 Eén blik uit het raam en je weet het: het is winter. Brrrr! Het is heel koud, maar ook wel heel gezellig.
Vooral als je samen binnen zit, voor een warme kachel.
In Teleblik staan leuke, winterse kijktips!
 
Een leuk filmpje / telspelletje voor de kleuters. Vandaag gaat meneer Frans tellen in de sneeuw.
 
   
  Op de website www.meteoearth.com kun je interactief het weer bekijken op de hele aardbol. Een prachtige website! Hoe kunnen ze het maken! Deze website – in het Nederlands – kun je goed gebruiken op je digibord, bijvoorbeeld als je een thema of project doet over het weer. Als je wel eens met „Google Earth” hebt gewerkt, dan zal de werkwijze niet vreemd zijn: je kunt de wereldbol draaien en je kunt inzoomen, zelfs op Nederland…
Als je een plaats invult in de zoekbalk kun je ook het weer rond deze plaats bekijken.
  Met de grote witte knoppen aan de rechterkant van het scherm kun je layers (lagen) aanbrengen waaronder: temperatuur, neerslag, bewolking, wind, tropische storm en luchtdruk. Er staan nog veel meer knoppen op de site die je zelf maar eens moet uitproberen.
 
 
 
 
   
 Afscheidsmusical
Welke musical ga je kiezen?
Ook afscheidsmusicals hebben tegenwoordig een trailer.
kijk maar eens hier
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Zondag 15-2-2015 is het weer carnaval. Carnaval wordt gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag. Traditioneel gezien duurt het feest drie dagen, van zondag tot en met dinsdag, maar in praktijk zie je dat de feesten meestal al op vrijdag beginnen.
 
   
Mark Mieras (wetenschapsjournalist) legt in dit filmpje uit waarom kunsteducatie broodnodig is voor het kinderbrein. Kunst is een essentieel spel om te overleven, en daarom is het belangrijk dat scholen kunstonderwijs serieus nemen.
 
 
 
   
15 tips om spelend te leren met brooddeeg
Met brooddeeg kun je alle kanten op. Je kunt het inzetten voor je thema maar je kunt er ook veel van leren. 15 tips om spelend te leren met brooddeeg.
 
   
Kinderen van nu groeien op met internet, games en mobiele telefoons. Ze weten precies hoe alles werkt, maar kunnen er niet altijd verstandig mee omgaan. In deze cursus leer je hoe je je kinderen kunt begeleiden op internet. Anja Plevier is mediacoach en geeft lessen over veilig internet en ouderavonden over mediawijsheid. Aan de hand van herkenbare situaties en voorbeelden laat ze zien hoe je media-opvoeding onderdeel kunt maken van de dagelijkse routine in het gezin.
Misschien een goede tip voor in de nieuwsbrief van je school?
 
 
  
In 2015 herdenken verschillende Europese steden het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh met bijzondere tentoonstellingen en culturele evenementen rond het thema '125 jaar inspiratie'.
 
Strips op leesniveau, even een andere manier om kinderen met plezier zélf te laten lezen. Dat is het idee achter de serie Kijk en Lees, speciaal voor lezers van groep 3 tot en met 5. De serie bestaat uit negen vrolijke stripboeken met korte grappige verhaaltjes op oplopend AVI-niveau, door Cito gecertificeerd.
Beelden zeggen meestal meer dan woorden. De striptekeningen helpen beginnende lezers dan ook flink op weg om het verhaaltje te kunnen begrijpen. Zonder een woord te lezen, zitten ze vaak al in het verhaal. Ze raken snel gemotiveerd om de dialogen te lezen, zodat ze het hele verhaal snappen. Het is dus een laagdrempelige manier om het lezen snel (weer) leuk te maken.
Meer informatie vind je op www.kijkenlees.nl
 
 
In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl zowel bij rekenen  als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
 
 
 

Nieuwe regelgeving overgang po-vo

Met ingang van het schooljaar 2014-2015 verandert de regelgeving rond de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs. Deze veranderingen zijn het gevolg van de nieuwe Wet Eindtoetsing PO en van de invoering van de zorgplicht passend onderwijs.
 
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
Rekenboekjes voor het automatiseren van sommen tot 100 en tafels. De eerste drie boekjes met sommen tot 10 kun je nu downloaden. Binnenkort meer boekjes.
 
 
   
Voor bijna iedere PC en mobiele toepassing zijn gratis tools te vinden. Van de beste gratis software en apps vind je hier een handig overzicht. Hier vind je freeware en open source software. Je kunt hier dus veel geld besparen op computer software (onder andere ook op educatieve software)
 
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
Ik heb ook een methodetoets gemaakt waarin je alle Cito-toetsen voor jouw groep in 1x in kan vullen zodat ze wel automatisch op het rapport komen te staan
 
 Ook staat er een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
 

Rebus

Maak je eigen rebus.
Typ gewoon je tekst en het programma maakt er een rebus van.
Leuk voor op het digibord met de kinderen

 
 

Gratis Tuinvogelposter

Leer de vogels in je tuin nu makkelijk herkennen met deze Tuinvogelposter. Koolmees, merel, roodborst, huismus, je vindt ze allemaal op deze handige poster. De poster kan ook gebruikt worden als placemat.
 
 
 Spelenderwijs sommen tot 10 en 20 automatiseren met de online Wolkensommen. Ook geschikt voor tablets. 
Je kunt ook oefenen met Wolkensommen tot 20
 
 
Maak je eigen stippen-tekening
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl