Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 838, 1 februari 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz

Bureau Scheepvaart Certificering


Taxi Enkhuizen FKH accu's

Den Boer Sails

tvk instruktie

VHZC

Bataviahaven

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootHistorische Zeilvaart Harlingen
AtSea

friesevloot

SRF
Fikkers

Zeilschool Enkhuizen

Register Holland

Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster

Piet Blaauw

Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

de Vries Zeilmakers

onlinezeilen

Laan & Nijholt
Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Frisian Sailing Com

Cinema

Patrijspoorten


havenmuseum
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


Hartzuiker

Zeilmakerij MolenaarVentis
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Hoogendoorn

Chartershop

Shiptron

Sailtrip

de Gier
Zeilpunt
Voor wedstrijden en
evenementen kijk je op
de Evenementenpagina
— Proef met virtuele boeien op de Waddenzee
— Big Data van schepen op Waddenzee
— Gorch Fock blijft zeilen

— Harlingen verbolgen over uitblijven geld Waddenfonds

— ‘Gezond Verstand’ voor medische kennis in de zeilvaart
— Schoener Atlantis vernieuwt tuigage

— Zorgen om afslag duin op Boschplaat

— Toplichten windmolens NOP voldoen aan eisen
— Noordwest passage: zeilend bovenlangs Canada

— Ledendag Dwarstuig op 15 februari

— Gemeente opent stembureau op Marker Wadden
— ‘Schiere monniken' presenteren kloosterontwerp

— Ontwerpwedstrijd voor zeilend vrachtschip

— Zandhagedis eist rol op bij plan Skylge

— 6-26 februari en 8 maart: Stevinsluizen gesloten

Deze onderwerpen in de Scheepspost van deze week
— Proef met virtuele boeien op de Waddenzee


Afbeelding; virtuele boeien de Westerschelde, alleen zichtbaar op AIS, bron: Nautin

De Waddenzee krijgt deze zomer een proef, waarbij een vaarroute alleen met virtuele boeien wordt aangegeven. De route is dan zichtbaar op digitale kaarten, maar de boeien hoeven niet werkelijk in zee te worden uitgezet.

Het gaat om een tijdelijke vaarroute voor de recreatievaart, over de Waardgronden. In het gebied ligt een zandbank waarvan zeehonden veel gebruik maken. Als er veel jongen zijn, is de route onbruikbaar, omdat de pleziervaarders de zeehonden met hun jongen zouden verstoren. Maar in de zomer, als de jongen zijn vertrokken, is de route wel een goed alternatief. Bovendien wordt dan het aantal pleziervaarders op het Wad beter gespreid.Op de jaarlijkse Wadvaardersdag in Harlingen van de vereniging Wadvaarders maakte Kim Uittenbosch, programmamanager voor het Actieplan vaarrecreatie Waddenzee, het voornemen bekend. „Ik zie het voor me als een soort Pokémon Go, waarbij boeien opeens tevoorschijn komen op je scherm”, aldus Uittenbosch. Afgelopen jaar werd de alternatieve vaarroute door Rijkswaterstaat opengesteld in juli, nadat de zeehondenpuppy’s waren vertrokken. Toen werden de boeien nog wel echt in zee uitgezet. De route, Waardgronden geheten, is alleen bij hoogwater toegankelijk.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,09) 

— Big Data van scheepsbewegingen op Waddenzee


Afbeelding: vaarbewegingen kieljachten volgens enquête in 2002, bron Waterrecreatie Advies

Op de Wadvaardersdag, traditioneel gehouden in de Maritieme Academie in Harlingen, kondigde de vereniging meer digitaal nieuws aan: op basis van ‘big data’ wordt gewerkt aan een kaart van de Waddenzee waarop te zien is waar pleziervaarders zich begeven.

Onder andere de Rijksuniversiteit Groningen is betrokken bij het onderzoek, waarbij bijvoorbeeld gebruikt wordt gemaakt van verzamelde radargegevens. „Dan praat je echt over gigantische aantallen”, aldus Uittenbosch. „In augustus 2015 gaat het om negentig miljoen gegevens.”

In deze berg data wordt nu gezocht naar relevante informatie over de pleziervaart. De Wadvaarders hopen dat op basis van de informatie een kaart gemaakt kan worden waaruit blijkt welke gebieden of specifieke plekken op het Wad in trek zijn bij de bootjesmensen. „Wat vinden mensen die op de Waddenzee varen nu mooi? En waar schuurt het eventueel met andere gebruikers van het Wad? Zo’n kaart kan daar veel waardevolle informatie over bieden. We kunnen dan de natuurwaarden naast de ‘belevingswaarden’ zetten.”
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 

— Gorch Fock blijft zeilenOndanks de kostbare refit wil de Duitse Minister van Defensie Ursula von der Leyen het beroemde Duitse schoolschip in dienst houden. Vorige week werd in de Zeepost al gemeld dat de geplande kosten voor een complete refit zouden oplopen tot 35 miljoen euro of meer. Volgens de minister moet tot op de kiel  van het schip bijna alles vervangen worden.

De minister benadrukte de hoge symboolwaarde van deze driemasters. “De Gorch Fock staat symbool voor veel meer dan alleen een zeilschip”, aldus de minister. Het bijna 60 jaar oude zeilschip is een Duitse ambassadeur op de wereldzeeën. Het schip krijgt een grondige sanering en zal tot ver voorbij 2030 blijven zeilen.

Die “Weisse Lady” is de trots van de Duitse marine. Het schip wordt gebruikt voor de training van marine-officieren in opleiding. Deze trainingen vinden al enkele jaren op andere schepen plaats.
Lees het gehele artikel op de bron: RP-online  

— Harlingen verbolgen over uitblijven geld WaddenfondsHet doet ,,ongelooflijk veel pijn’’ dat Harlingen opnieuw achter het net vist met een aanvraag bij het Waddenfonds. ,,We liggen aan dat Wad.’’

Een poging van de gemeente Harlingen via de bezwaarschriftencommissie van het Waddenfonds alsnog een half miljoen euro te krijgen voor de aanleg van de zaagtandsteiger, dreigt op niets uit te lopen. De commissie blijft erbij dat visserij niet de specialisatie is van de Harlinger haven.

De zaagtandsteiger bevat een innovatief deel waarvan vooral de duurzame viskotters profiteren. De subsidie van het Waddenfonds van 532.350 euro zou voor dat duurzame deel bestemd zijn.

Wethouder Maria le Roy vindt de conclusie onbegrijpelijk. „We hadden gehoopt op flexibiliteit, maar ze houden zich vast aan papieren en documenten.”
Harlingen heeft in het verleden namelijk een speerpunt voor de haven moeten formuleren. „Aangezien de visserij geen overheidsbemoeienis nodig had en autonoom functioneert, hebben wij onder druk gekozen voor het toerisme. Wij hebben altijd gezegd dat beide takken, samen met de industrie naast elkaar bestaan in onze haven.”
Lees het gehele artikel op de bron: LC

— ‘Gezond Verstand’ voor medische kennis in de zeilvaart‘Gezond Verstand’ is het bedrijf van Judith Hartzuiker uit Achlum. Zij combineert haar liefde voor zeilen en Tall Ships met haar medische kennis.

Van origine is Judith verpleegkundige. Na haar opleiding wilde zij een jaar wat anders doen en ging ze varen op een driemaster. Dat jaar is uit de hand gelopen, het werden een paar jaren.
Ze raakte betrokken bij de nieuwbouw van een Tall Ship. Na het eerste jaar dat het schip in de vaart was keek ze eens bij de medische uitrusting. Dat was een puinhoop, alles lag in een babybadje gestort. Daar heeft ze toen orde in geschept. Alles gesorteerd, verlopen spullen er uit gehaald en met  nieuwe medicijnen aangevuld, een handige gebruiksaanwijzing erbij met bijzonderheden enz.

Hierna kwamen steeds meer schepen met de vraag of zij hun medische uitrusting jaarlijks wilde controleren en aanvullen. Het aantal zeilschepen waar Judith de medische uitrusting jaarlijks van controleert en aanvult is uitgebreid tot 15.  Daarnaast weten ook steeds meer particulieren ‘Gezond Verstand’ te vinden. Zeilers die met hun jacht een wereldreis willen gaan maken. Zij krijgen advies op maat over wat ze mee kunnen nemen aan verbandmiddelen, medicijnen enz.Vanuit haar werk in het ziekenhuis volgde ze de lerarenopleiding en opleidingen tot EHBO en reanimatie instructeur. Ze geeft inmiddels tien jaar les aan de Enkhuizer zeevaartschool, het vak Scheepsgezondheidszorg. Daarnaast geeft ze diverse trainingen bij TvK in Emmeloord (basic safety,EHBO, reanimatie AED) en aan watersportverenigingen die een cursus organiseren voor hun leden in EHBO aan boord en reanimatie AED.

De combinatie van haar twee passies, zeilvaart en gezondheids- zorg, is inmiddels uit de hand gelopen. Judith heeft haar baan opgezegd en gaat haar werkzaamheden in de nautische wereld verder uitbreiden.
Voor meer informatie kijk je hier   
— Schoener Atlantis vernieuwt tuigageAan boord van de topzeilschoener Atlantis wordt momenteel hard gewerkt aan onderhoud en reparatie van de tuigage. De klus wordt geklaard aan de Dokkade in Harlingen.

De winter is voor de schepen van de historische zeilvloot de periode van onderhoud en reparaties. De binnenzeilvaart heeft daarvoor de hele winter. Maar voor wie de wereldzeeën als vaargebied heeft, zoals de Atlantis, gaat het charteren het hele jaar door, ook buiten het zomerseizoen. Eigenaar The Tall Ship Company heeft dus niet speciaal gewacht op de winter voor deze klus.
Twee mannen verwijderen met een hoogwerker bovenin de masten de stengen en ra’s. Op de kade liggen de al gedemonteerde rondhouten netjes naast elkaar in het gelid. Ondertussen vervangt Hilbrand Bruinsma grote stukken staal rondom de bevestigingspunten van de boegspriet. ‘Je kunt er nooit bij tijdens het dagelijkse onderhoud. Daarom wordt het hier na een aantal jaren een enorme roestbende. Nu we toch bezig zijn met de nieuwe boegspriet neem ik dit ook mee.’
schLees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnee
— Zorgen om afslag duin op Boschplaat
 


De afslag van honderden meters duin op de oostpunt van Terschelling tijdens de laatste storm baart twee eilander organisaties zorgen.

Platform Duurzaam Landschap Terschelling en de Stichting Ons Schellingerland (SOS) meldden de Raad van State onlangs hun zorg dat niemand verantwoordelijkheid draagt om de kustafslag en erosie te stoppen. Ze willen een uitspraak hierover van de betrokken ministeries.

Het zeegat van Ameland is inmiddels 2,5 kilometer breder geworden, het eiland 2,5 kilometer korter. Staatsbosbeheer schrijft geregeld over de Boschplaat dat de afslag zich lijkt te stabiliseren. Maar de feiten weerspreken dit. Ingrijpen gebeurt niet, omdat de veiligheid niet in het geding is en er geen economische schade is.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz — Toplichten windmolens NOP voldoen aan eisenDe provincie Flevoland hoeft geen maatregelen te nemen tegen exploitant Windpark Agrowind om de toplichten op zijn windmolens in de Noordoostpolder aan te passen. De Raad van State besliste woensdag dat de huidige toplichten voldoen aan de eisen van de Natuurbeschermingswet.

Stichting De Rotterdamse Hoek eiste maatregelen van de provincie, omdat de toplichten met hun uitstraling vogels verstoren in het naastgelegen beschermde natuurgebied IJsselmeer. De toplichten zijn aan de onderkant wel afgeschermd, maar ze stralen desondanks licht uit op een groot oppervlakte van het IJsselmeer.

Volgens de provincie zijn alle toplichten aan de onderkant afgeschermd. Daardoor straalt het licht horizontaal uit. De wet vereist niet dat er geen enkele verstoring is. Dat zou ook niet kunnen, omdat anders de werking van de lichten zinloos wordt, zegt de provincie. De toplichten moeten zichtbaar zijn voor de luchtvaart.

De Raad van State wijst erop dat de wet lichtverstoring bij beschermde gebieden zoveel mogelijk wil voorkomen. Daarom moeten de toplichten aan de onderkant worden afgeschermd, waardoor ze horizontaal uitstralen. Het feit dat het lichtschijnsel toch vogels bereikt, betekent volgens de Raad nog niet dat de wet wordt overtreden.
Lees het gehele artikel op de bron: Jouster Courant  
— Noordwest passage: zeilend bovenlangs Canada


Heine van der Molen, foto:Gijs en Inge van Hesteren

HARLINGEN – Begin jaren negentig was Heine van der Molen de jongste schipper van de Harlinger zeilchartervloot. Hij voer als kapitein op zeilschepen in de Oostzee en was schipper-eigenaar van onder meer de klipper Risico en de schoener Store Baelt. In de krappe Nederlandse kustwateren heeft hij het wel gezien. Hij kocht een opgelegde tweemastschoener en heeft daar grote plannen mee. Dankzij de klimaatverandering is het ineens mogelijk via de Poolzee naar de Stille Oceaan te zeilen. Maar eerst de grootste kosten terugverdienen.

Al jarenlang had Heine van der Molen ’s winters als freelance scheepstuiger gewerkt voor Lex Tichelaar van Scheepsreparatie Friesland. ‘Lex en ik kunnen goed met elkaar overweg. Op een dag belde hij mij. Hij wist dat ik al een tijd aan het zoeken was naar een schip dat geschikt was voor het varen in koude gebieden. Het bleek om de Meander te gaan, een schip met een lange historie in de chartervaart. Regelmatig zijn er poolreizen mee gemaakt. Een jaar of tien geleden had een miljonair het schip gekocht.’
Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren op de bron: Reporters Online via blendle (€ 0,69)

— Ledendag Dwarstuig op 15 februari


Foto: een klas van de Enkhuizer Zeevaartschool voor de Kaatje

Dwarstuig, de oud-leerlingenvereniging van de Enkhuizer Zeevaartschool, organiseert op zondag  15 februari haar jaarlijkse ledendag. Op deze dag zal behalve de Algemene Ledenvergadering, nog veel meer te beleven zijn.
Er komen 3 sprekers die het thema "Ondernemerschap (succes-) verhalen uit de praktijk" behandelen. We sluiten de middag af met een rumproeverij van de Tres Hombres en een gezellige borrel, aangeboden door Dwarstuig. Het is ook mogelijk je op te geven om mee uit eten te gaan. Restaurant MEER heeft speciaal voor Dwarstuigleden een stamppottenbuffet voor €16,50 p.p. (eigen rekening).
De bijeenkomst is uitsluitend voor leden en je kunt je tot 15 februari 2017 aanmelden bij secretariaat@dwarstuig.nl

— Gemeente opent stembureau op Marker WaddenDe gemeente Lelystad opent op 15 maart een stembureau op de Marker Wadden. Daar kunnen de 50 mensen die op de eilanden aan het werk zijn hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Inwoners van Lelystad kunnen dat ook doen.

Het idee is afkomstig van Natuurmonumenten. De vereniging regelt boten die stemmers vanuit Bataviahaven gratis naar het eiland brengen. Het is die dag ook mogelijk om een wandeling te maken. Dat is volgens de gemeente bijzonder omdat het gebied normaal gesproken nog niet toegankelijk is voor het publiek.

Kunnen niet-Lelystedelingen er ook stemmen?
Mensen die niet in Lelystad wonen, kunnen ook op de Marker Wadden hun stem uitbrengen. Daarvoor moeten ze wel in hun eigen gemeente van tevoren een speciale kiezerspas aanvragen.

De eilandengroep wordt aangelegd om de waterkwaliteit van het Markermeer te verbeteren en het gebied aantrekkelijk te maken voor dieren en recreanten.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Flevoland 

— ‘Schiere monniken' presenteren kloosterontwerpHet nieuwe klooster op Schiermonnikoog moet een modern en markant baken op het eiland worden. De cisterciënzer monniken die een jaar geleden naar Schiermonnikoog verhuisden presenteren deze week hun plan aan de bewoners.

Centraal in het ontwerp staat de bidplaats die vanuit de duinen bijna veertien meter omhoog kruipt naar een lichtvang in de toren. 'Als het aan ons had gelegen waren we niet zo de hoogte ingegaan, maar dat was een nadrukkelijke wens vanuit de bevolking', legt broeder Alberic, de abt van de orde, uit.

In het meest gunstige geval zijn alle vergunningen dit jaar rond en kan volgend jaar met de bouw gestart worden. Eind 2018 kunnen de monniken dan op Schiermonnikoog hun intrek nemen in hun nieuwe klooster.
Lees het gehele artikel op de bron: rtv noord  

— Ontwerpwedstrijd voor zeilend vrachtschip


Afbeelding: de Green Heart, een nieuw ontwikkeld zeilend vrachtschip

Het Franse tijdschrift Chasse-Marée heeft in samenwerking met Ecole Nationale Superieure de Architecture in Nantes, ENSAN een ontwerpwedstrijd uitgeschreven met als onderwerp: Ontwerp een zeilend vrachtschip.

Deelnemers aan de wedstrijd zullen een zeilend vrachtschip ontwerpen met een waterlijnlengte van ongeveer 35 meter en met een bruto tonnage ≤ dan 500, dus met een laadvermogen van 200 ton.

Dit vrachtschip moet een specifieke route te bevaren. Er wordt vertrokken vanuit Nantes, beladen met wijn en gedistilleerde dranken uit West-Frankrijk. Er wordt koers gezet naar Cuba, waar een deel van de lading wordt ingeruild tegen rum en sigaren. Dan gaat het richting New York en vandaar naar Halifax, waar de hele lading wordt vervangen door lokale producten. Dan vaart het schip naar Schotland waar opnieuw een deel van de lading wordt gelost en waar whisky en post wordt geladen om vervolgens terug te zeilen naar Nantes.

Twee tot vier passagiers hebben twee comfortabele hutten tot hun beschikking. De driekoppige bemanning zal een gelijk onderkomen tot hun beschikking hebben.
Het vrachtschip moet bovenal betrouwbaar zijn en zal de gehele reis zeilend moeten volbrengen met een gemiddelde snelheid van boven de acht knopen. Tijdens de reis mag er ook gemotorsaild worden. Bovendien mag de motor worden gebruikt in de haven en bij zeer lichte wind. Op het schip moet eigen los/laadgerei aanwezig zijn.

Deze ontwerpwedstrijd is open voor iedereen. Het project zal uit drie categorieën bestaan: professionals, studenten en amateurs. De projecten moeten vóór 1 juni 2017 naar Chasse-Marée worden opgestuurd. De jury is samengesteld uit met ENSAN professoren en een vertegenwoordiger van Chasse-Marée. De drie beste projecten in elke categorie zullen worden gepubliceerd in het september 2017 nummer van Chasse-Marée. Evenals zullen ze in dezelfde tijd worden tentoongesteld op het ENSAN.
Voor meer info kijk je hier de flyer
Of lees hier de gehele vertaling van het reglement
— Zandhagedis eist rol op bij plan SkylgeDe zandhagedis en enkele andere beschermde diersoorten maken of breken bouwontwikkelingen op het B&Y-terrein naast de paviljoen de Walvis op West-Terschelling. Dit is de strekking van een tussenuitspraak van de rechter over de bouw van bedrijfsloodsen op het 25 jaar braakliggende terrein op West.De rechter verklaart de bezwaren voor wat de diersoorten betreft gegrond. Met deze uitspraak kan de gemeente beslissen een extra onderzoek in te gelasten om zo de vergunning compleet te maken. Dit komt niet goed uit met het bioritme van de zandhagedis: het reptiel komt pas in april uit de winterslaap terwijl de rechter Terschelling twaalf weken de tijd geeft voor goed onderzoek. Wellicht is dit probleem overkomelijk. De besproken vergunning handelde over de bedrijfsloodsen, terwijl die al door ontwikkelaar Segesta vervangen zijn door plannen voor de bouw van 25 appartementen. Hiervoor is nog geen vergunning aangevraagd. Helder is wel dat bij deze plannen ook met de zandhagedis rekening gehouden moet worden.
— 6-26 februari en 8 maart: Stevinsluizen geslotenRijkswaterstaat voert van maandag 6 februari tot en met zondag 26 februari 2017 en op woensdag 8 maart 2017 werkzaamheden uit aan de schutsluis van het Stevinsluizencomplex.

De sluis is in deze periodes gestremd voor het scheepvaartverkeer. Rijkswaterstaat benut deze stremming door tegelijkertijd het aandrijfwerk van de zuidelijke draaibrug te reviseren. Scheepvaartverkeer kan de Afsluitdijk via het Lorentzsluizencomplex passeren.

Tijdens werkzaamheden in 2016 bleken de halsbeugellagers- en pennen van het sluishoofd meer slijtage te vertonen dan verwacht. Rijkswaterstaat kiest ervoor deze slijtage aan te pakken in de winter, zodat de hinder voor het scheepvaartverkeer minimaal is.

De sluis kan in de periode dat Rijkswaterstaat werkt aan de halsbeugellagers- en pennen niet worden bediend. Scheepvaartverkeer kan daarom niet langs het Stevincomplex. Wel blijft het Lorentzcomplex, aan de Friesland kant van de Afsluitdijk, beschikbaar gedurende de werkzaamheden.  
Lees het gehele artikel op de bron: RWS 
Of kijk hier voor de laatste vaarweginformatie  
Deze onderwerpen in de Scheepspost van deze week:

— Varend Erfgoed via Stoomboot Maarten op Boot Holland
— Bataviawerf maakt nieuwe zeilen voor bijzondere botter
— Rabo clubkas actie voor zeilschip De Zeldenrust

— Akwadrant Scheepstechniek keurt pleziervaartuigen
    voor het Certificaat van Onderzoek (advertorial)

— SSRP op shortlist voor de Geschiedenis Online Prijs

— Nieuwegeinse scheepvaart tijdens WO II

— Winteravond Stichting Zeilvaart Warmond
— Schipper van Weleer, Jeanne van Gils-De Jongh (71),
    schipperse


— Jatrie wordt een varend monument in Stadskanaal

— Historische schepen in actie voor Hollands Plassengebied
— Bruine vloot Schiedam tegen Taanbrug

— Robert Das, tekenaar van het leven op zee

— Gorch Fock blijft zeilen
— Ook internationaal moeilijk om Varend Erfgoed te behouden

— Koninklijk varen tijdens Tiel Maritiem

— Leuvehaven krijgt drijvende trappen
— Skûtsje ‘Stêd Dockum’ vervangen

— IJsselkogge in het klein te zien tijdens Hanzedagen

— Deze onderwerpen in de Zeepost deze week
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz